dariux:
karate, bent jau mane kaip moke, itempiama tik galutineje fazeje tiek rankos smugis, tiek kojos.kodel?kad atliekant smugi jau kazkurioje fazeje,pasikeitus aplinkybems, butu galima pakeisti smugio trajektorija i sau naudinga.
va cia skaitineju skaitineju ir vis nauju dalyku suzinau

Kaip del karate as nezinau, bet kokio letumo turi but smugis, ka tu sugebetum pakeist trajektorija smugio metu ? :O
Smugis kaip suvis issovei ir "pozno bate" kazka keist, niekas nekaltas "esli pritsel sbit".
O atsipalaidavimas smugio metu ir trumpa fiksacija tik galiniam trajektorijos taske reikalinga del dvieju priezasciu, pirma is ju yra tam, kad smugis butui greitas ir nepastebimas, o antra tam, kad pavargtum maziau smugiuodamas.
Pabandyk itempes ranka greit smugiuot, o kaskui visiskai atpalaidaves ranka ismest, paziuresi kas greiciau gausis, kam reikia daugiau pasiruosimo ir pan
laiteriz:
Nebus greičio - nebus smūgio. Nebus viso kūno įjungimo - irgi nebus smūgio, nebent užtaikysi į kokį tašką, kas nėra taip paprasta. Kaip ir masės įdėjimas, greitis tik viena iš sudedamųjų dalių.
Man rodos, mes kalbėjome ne apie tai, kas svarbiau - masė ar greitis (F=ma ir E=(mv^2)/2)
sutinku

Bet is formules matos, kad greitis svearbesnis

E= 100kg*5m/s*5m/s /2= 1250 J
E=50kg*10m/s*10m/s/2=2500 J, Idedamt 100 kg mases bet atliekant smugi 5m/s greiciu gaunas dvigubai silpnesnis smugis negu idedam 50 kg mases bet atliekant smugi dvigubai greiciau

(cia tiesiog noriu pabrezt greicio svarba ir tiek).
O cia dar biski peno pamastymui:
Daznai matau zmones dauzancius bokso maisa, buna ivairios liaudies, ivairaus sudejimo zmoniu, vieni trenkia ir maisas lekia i sona, kiti tranko ir maisas vos juda is vietos...
Stebedamas zmones bei pats dirbdamas ant maiso pamaniau, o koks gi butu efektas jei tas pats anksciau mano minetas beisbolo kamuoliukas dideliu greiciu trenkusi i is maisa, ar maisas nulektu i sona, ar kamuoliukas pastumtu maisa ? Atsakymas manau akivaizdus, kamuoliukas nepastumtu maiso, gal tiesiog stipriai ji deformuotu pataikimo vietoj, bet tikrai nepastumtu.
Tuo tarpu as zinau, kad tas pats kamuoliukas gali sulenkt metalini salma, iskelt zmogui kaukule ir sekmingai nokautuot, bet maiso pastumt jis negali...
Mastykit mielieji, kodel taip yra, kokie principai veikia, gal but suprate si fenomena galesim atsakyt i mus taip dominancius stipraus smugio klausimus