Įdomi tema, sakau gal čia perkeliam diskusiją >
O ką reiškia įsisavinta technika? Ar kai tu gražiai taisyklingai atlieki judesius ar kai moki juos pritaikyti? Sutinku, kad reikia išsaugoti bazę nes kovas galima laimėti ir naudojant "kiosko techniką" o pačiam kovos mene nesigaudyti visai...Bet tas praktinis aspektas labai svarbus. Išmokt pirmo lygio techniką laisvai pritaikyti kovoje vargu ar užtenka kelių mėnesių.Aš kai atėjau į wt norėjau išmokti kovoti, nes jei būčiau norėjusi išmokti šokti būčiau ėjusi į šokius. O ką aš gavau? vat jie kaip ir sakot nori "apsaugoti bazę nuo degradavimo" Siu nim tao ir chiam kiu formas turėjau atšlifuoti milimetrų tikslumu ...Tai ok jiems bazę pavyko išsaugoti tokią pat gal kaip prieš 300 metų...Bet tai kam tada vadintis kovos menu.
Sveikatingumo šokio sistema greičiau
Aš įtariu, kad tada kai atsirado tie visi tradiciniai rytų kovos menai, žmonės nebuvo tokie popos ir apsaugų ir pirštinių beveik visai nenaudojo. O dabar visokios apsaugos pirštinės ir blabla nebeleidžia pritaikyti daugelio tradicinių technikų ir tai nereiškia, kad kovos menas pvz kaip wt dėl to yra blogas. Žmonės pasikeitė išlepo ir gal nebeverta jau taip saugoti tų tradicinių technikų jeigu jos nebeveiksmingos, pasilikti tarkim pagrindinius principus, o viską kitą modifikuoti. Arba tada jeigu jau taip norima išsaugoti tas tradicines technikas reikia ir luptis taip kaip prieš 300 metų neinkščiant dėl kiekvienos melynės, be apsaugų be nieko...Bet turbūt tokių fanatų vienetai atsirastų.
Tai vat esmė kurią norėjau pasakyti, kad mano nuomone bazę reikia saugoti tiek kiek ji pritaikoma praktiškai, jeigu nebe išeina pritaikyti, reikia modifikuoti. Nes kitaip kovos menas pavirs šokio menu. Taigi arba techniką reikia taikyti prie modernaus išlepinto žmogaus poreikių. Arba žmogus norėdamas išmokti tradicinės technikos turi būti toks bebaimis ir atsidavęs kovos menui kaip prieš 300 metų. Koks nors tarpinis variantas gaunasi savęs ir kitų apgaudinėjimas. "aš labai gražiai moku atlikti tradicinę techniką, bet kovoje jos nenaudosiu arba išvis nekovosiu nes tai per daug pavojinga"
Dabar yra arba šokiai arba sportai, o tokių kovos menų kur meistriškumas nustatomas taip pat kaip prieš 300 metų jaučiu nebėra. 
Prie 300 metų kovotojo meistriškumą rodė jo amžius.

Apie mokinius. Dabartiniai žmonės savo užsispyrimu niekuo nesiskiria nuo praeities. Ir anais laikais buvo lopų, o po mūsų irgi bus tvirtų žmonių. Paprasčiausiai yra tokių personų, kurios labai
nori vadintis tuo kuo negali būti. Ir yra tokių, kurie už tam tikrą mokestį, gali juos taip pavadinti, ir net išduoti A4 formato liūdijimą. Bet yra ir tokių, kurie metasi į priešingą pusę, tipo, paprasčiausiai daužysim galvą į sieną, kol nieko nejausim ir būsim kieti. Visos kovos menų mokyklos turi abiejų tipų atstovų, tik vienose daugiau vienų, kitose kitų. Ir kaip nekeista,
abu tipai lieka ten, nuo kur pradėjo - prie Nulio. Išvada, gyvenkime realybėje.

Apie mokyklas. Vienos mokyklos daugiau orietuotos į savo pačios "blizgesį", kitos - daugiau į sportininkų medalius, trečios - į žmogaus kelią per kažkokio proceso prizmę. Pastarosios - mažiausiai populiarios, nes jose viskas paprasta -
kiek įdėsi, tiek ir turėsi. Išvada, žmonės mažiausiai nori realybės.

Apie tuos, kurie visgi liko realybėje. Realybė tokia: pinigų, jėgų, laiko mažai - norisi daug. Reiškia reikia tikslingai išnaudoti savo resursus, nesiblaškyti visur ir visaip. Gaila laiko visokiems "šūdams". Susiradai kovos
sistemą (
Kokia gera kovos sistema? Klauskite FC forume. Kad ir kaip bus skaudu, bet čia mažiausiai linkę šūdą vadinti bandele), kuri labiausia tinka tavo biofizikai ir diena iš dienos varai rutiną. Kokia ji bebūtų - rezultatas ateis.
Tai va tie lygiai ar diržai skirti pastariesiems. Gera sistema turi aiškią (baigtinę) bazę ir aiškią, nuoseklią metodiką, savotišką diržų (lygių, žingsnių) sistemą, kurios laikymasis neleis nukrypti į lankas ir sutaupys laiką. Aš manau, kad tokia diržų sistema yra vertingiausia mokyklos dalis, padedanti išsaugoti jos identitetą.
Apie meistriškumą, laimėti kovą, gal ir pakenčiamas siekis individui, bet ne mokyklai. Mokyklos užduotis, kad mokinys laimėtų kovą "prie kiosko" jos (mokyklos) stiliumi. Jei tu to nesugebi padaryti mokyklos stiliumi, tai tu arba joks mokyklos atstovas, arba tavo mokykla jokia. Tada sakoma "Kovoja ne stiliai, o žmonės", priešingu atveju visgi kovoja mokyklos.
P.S. Beje kiekvienas nukrypimas nuo realybės (apsaugos ar apsaugančios taisyklės, netinkama metodika....) ateityje bus skausmingas.