Klausymas gal ne man, bet... Sutikine, kad diržų sistema yra labai subjektyvus dalykas, priklausantis nuo finansų ir aišku kultivuojamos šakos. Kas liečia dziudo pati gavau nuo balto iki mėlyno diržus per mėnesį, nes reikėjo varzyboms ne žemesnio nei mėlynas, o kiek man žinoma diržų ''peršokti'' negalima. Tiesa dabar turiu vieną norą...
ir vis tik pasiekti užsibrėžto tikslo yra ''kažkas tokio'' 
Diržas (turbūt jau kartojuosi n-tąjį kartą) yra įsisavintos technikos ženklas. Ir viskas
Čempiono vardas neatspindi realiai įsisavintos technikos, nes yra daug kelių tapti čempionu. Kiekviena mokykla turi saugoti savo bazę (bazinę techniką) nuo degradavimo. Atskiras individas yra sistemos dalis, jis mažai ką gali pakeisti didelėje sistemoje, bet jei mato, kad sistema degraduoja (be pagrindo ar su labai materialiu pagrindu švaistosi diržais), individas gali išsikelti individualius reikalavimus. Juk galų gale sistema susideda iš individų. Jis pirmas, atsiras antras... kažkas keisis.
Prie ko aš vedu (čia, kad Skeptikui, ne trintų

)... Kad kovos sistema išlieka tokia pati (
nori kažko pasiekti - dirbk), kinta tik to "kažko" kriterijai, tsakant šiais laikais "kažkam ir kumelė nuotaka", bet gi nebūtina ir mums tapti "zoofilais".
Mano vaikas turi oranžinį diržą, LT jaunučių čempe nugalėjo mėlynus diržus (dviem pakopom aukštesnius) ir užėmė I-ąją vietą, pernai II-ąją. Pagal federacijos taisykles - du kartus įvykdė mėlyno diržo normatyvus. Tačiau realiai laimėjo dviem-trim veiksmais. Mėlynas diržas yra 32 nustatyti metimai plius parterio veiksmai. Treneriai spaudžia, kad jam suteiktų mėlyną ar bent žalią diržą, nes negalės dalyvauti aukštesnio lygio varžybose. Aš neprieštarauju, bet tegul išsilaiko egzaminus, parodo, kad ne tik žino ir imituoja, bet ir įsisavino tuos 32 metimus. Dabar realiai moka 6-7.
Manau, kad mes patys galime nusistatyti sau reikalavimus... čia maždaug nuo savigarbos priklauso.
Vaikas žiauriai pyksta, todėl teko prisižadėti , kad ir pats perlaikysiu diržus pagal tuos "drakoniškus" reikalavimus. Gal pamirš