AutoriusTema: patarkit (dėl aikido)  (Skaityti 136678 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Geg 2007
  • Žinutės: 1388
  • Vieta: Vilnius
  • Lytis: Vyras

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Re: Aikido-3
« Atsakyti #690 įjungtas: 2009 Sau 30, 15:51:55 pm »
Praktiškumą akcentuojančiose mokyklose nebūna pratimų vardan pratimų ir mokomųjų technikų vardan mokomųjų technikų. Kai mokais kelis metus, ir po tų kelių metų sužinai, kad techniką visą tą laiką dirbai tik mokymo tikslais, kad iš tiesų taip daryti negalima, ir reikia daryti visai kitaip - tai yra visiškas nonsensas. Mokyti daryti blogai tam, kad išmokyti daryti gerai... Jei mokytojas sąmoningai taip daro, siekdamas mokinį stabdyti ir slėpti nuo jo technikas dėl politinių, asmeninių ir pan. priežasčių - tai jo reikalas. Bet kaži ar aš norėčiau likti pas tokį mokytoją mokytis, tame tarpe ir dėl to, kad jis man formuoja blogus, neveikiančius įgūdžius, ir vėliau persimokyti bus sunku.

Teoriškai viskas gražu: mokaisi techniką, ją įsisavini ir, įgijęs tam tikrą meistriškumo lygį, gali sėkmingai ją taikyti kovoje. Tačiau praktiškai tas etapas niekada neateina, ir reikalas ne mažame praktikos metų skaičiuje, o pasirinktoje technikoje ir taktikoje. Jeigu nedirbama su pasipriešinimu nuo pirmųjų dienų, tai telieka choreografija, kuri nedaug ką turi bendra su praktiškumu. Ją galima kalti metų metais, ir kokybiškai nuo to niekas nepasikeis.

Suprantama, kad kiekvienas gali paukštelėti pirštu į akį ar vožtelėti į veidą - tiek boksininkas, tiek aikidoka. Tačiau kiek tame yra Aikido, o ne paties žmogaus nuopelno? Juk ne sykį matėme, kaip pradėję kovoti, žmonės labai greitai pereina prie to paties bokso, nors iki tol buvo klykiančios gervės ir skraidantys drambliai... Suprantama, kad gerėja fiziniai duomenys ir pan., tačiau kur Aikido specifika? Tuos pačius duomenis galima lavinti ir šokant baletą, kilnojant svorius ar žaidžiant futbolą.

Ir esmė ne tame, kad nėra mistinio aikidokos, kuris turi nerealų lygį ir jam viskas gaunasi. Pagrindinis vertinimo kriterijus yra vidutiniokas, o ne kelios stiliaus ar mokyklos žvaigždės. Galima būti itin prastu treneriu ir mokyti visiškų nesąmonių, ir turint labai daug mokinių iš jų išugdyti keletą išskirtinių meistrų. Tačiau dažniausiai tai vėlgi yra tų mokinių, o ne mokytojo nuopelnas.

Kas dėl dvasingumo, tai vaidyba niekada nebuvo kelias į nušvitimą. Tam, kad kažkokia veikla neštų dvasinį tobulėjimą, ji turi būti visų pirma tikra. Tad aš nemanau, kad tas pats boksas ar net plaukimas yra mažiau dvasiškai ugdanti veikla.

Aš ne prieš Aikido, kaip tokį - kaip tik priešingai. Bet manau, kad jo mokyti galima geriau, nei tai daro dauguma. O čia kiekvienas renkasi pats - kai kurie vengia kritiškai žiūrėti į senolių metodinį palikimą, kai kurie apskritai nesuka galvos. Ir, matomai, gal ir nereikia - jei visi darytų vienodai, būtų nuobodu :)
« Paskutinis taisymas: 2009 Sau 30, 15:53:56 pm nuo laiteriz »
Net ir būdamas teisingame kelyje, gali tapti suvažinėtas, jei tiesiog ten sėdėsi. Nesistenk eiti senolių pėdomis - geriau rask tai, ko jie ieškojo!

Atsijungęs pataisomas optimistas

• 1 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2008
  • Žinutės: 869
  • Amžius: 44

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #691 įjungtas: 2009 Sau 30, 16:07:00 pm »
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Aš vis dar juokiuosi - tai pasiteisinimas, kodėl neįmanomas sparingas su aikidoka?
Atsiprašau, karate irgi neįmanomas pilnas kontaktas, nes 99% tai baigtųsi vieno, o gal ir abiejų, traumomis. Jei kalbėsim apie kovą be apsaugų. Tačiau tai kažkodėl netrukdo karatistam sparinguotis su kitų stilių atstovais  :chmm:
P/ S. Neįmanomas rašau su ironija, nes būna ir pilnas kontaktas, būna ir traumos, ale va niekas nemiršta įprastai, o optimistas minėjo ir tokią galimybę... Iš kitos pusės, jei žmonės nepratę prie skausmo ir traumų ir viską vykdo pagal susitarimą, gal galima ir numirti?
Aiki-kami, tau ir tavo klubui šių žodžių netaikau, bent iš to, ką rašai, kad vėl nebūtų nesusipratimų  :bandit:

Kad prie skausmo nepratę... bereikalo čia taip :)
P.S. klubas kuriame treniruojuosi nuo Aiki-Kami nelabai daug skiriasi :ruko:
Principe betikslis ginčas, nes net nebesuprantu apie ką kalbam, apie kokį pilną kontaktą?
Jūs ten ką karate už plaukų tampotės, į akis badot kandžiojatės, ausis plėšot?

Šidokane bent taip nedarėm, yra susitarimai vienoki ar kitoki, ir tai nėra visiškai pinas kontaktas. Bet koks gi skirtumas ania?

• 1 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #692 įjungtas: 2009 Sau 30, 16:10:30 pm »
Praktiškumą akcentuojančiose mokyklose nebūna pratimų vardan pratimų ir mokomųjų technikų vardan mokomųjų technikų. Kai mokais kelis metus, ir po tų kelių metų sužinai, kad techniką visą tą laiką dirbai tik mokymo tikslais, kad iš tiesų taip daryti negalima, ir reikia daryti visai kitaip - tai yra visiškas nonsensas. Mokyti daryti blogai tam, kad išmokyti daryti gerai... Jei mokytojas sąmoningai taip daro, siekdamas mokinį stabdyti ir slėpti nuo jo technikas dėl politinių, asmeninių ir pan. priežasčių - tai jo reikalas. Bet kaži ar aš norėčiau likti pas tokį mokytoją mokytis, tame tarpe ir dėl to, kad jis man formuoja blogus, neveikiančius įgūdžius, ir vėliau persimokyti bus sunku.

Teoriškai viskas gražu: mokaisi techniką, ją įsisavini ir, įgijęs tam tikrą meistriškumo lygį, gali sėkmingai ją taikyti kovoje. Tačiau praktiškai tas etapas niekada neateina, ir reikalas ne mažame praktikos metų skaičiuje, o pasirinktoje technikoje ir taktikoje. Jeigu nedirbama su pasipriešinimu nuo pirmųjų dienų, tai telieka choreografija, kuri nedaug ką turi bendra su praktiškumu. Ją galima kalti metų metais, ir kokybiškai nuo to niekas nepasikeis.

Suprantama, kad kiekvienas gali paukštelėti pirštu į akį ar vožtelėti į veidą - tiek boksininkas, tiek aikidoka. Tačiau kiek tame yra Aikido, o ne paties žmogaus nuopelno? Juk ne sykį matėme, kaip pradėję kovoti, žmonės labai greitai pereina prie to paties bokso, nors iki tol buvo klykiančios gervės ir skraidantys drambliai... Suprantama, kad gerėja fiziniai duomenys ir pan., tačiau kur Aikido specifika? Tuos pačius duomenis galima lavinti ir šokant baletą, kilnojant svorius ar žaidžiant futbolą.

Ir esmė ne tame, kad nėra mistinio aikidokos, kuris turi nerealų lygį ir jam viskas gaunasi. Pagrindinis vertinimo kriterijus yra vidutiniokas, o ne kelios stiliaus ar mokyklos žvaigždės. Galima būti itin prastu treneriu ir mokyti visiškų nesąmonių, ir turint labai daug mokinių iš jų išugdyti keletą išskirtinių meistrų. Tačiau dažniausiai tai vėlgi yra tų mokinių, o ne mokytojo nuopelnas.

Kas dėl dvasingumo, tai vaidyba niekada nebuvo kelias į nušvitimą. Tam, kad kažkokia veikla neštų dvasinį tobulėjimą, ji turi būti visų pirma tikra. Tad aš nemanau, kad tas pats boksas ar net plaukimas yra mažiau dvasiškai ugdanti veikla.

Aš ne prieš Aikido, kaip tokį - kaip tik priešingai. Bet manau, kad jo mokyti galima geriau, nei tai daro dauguma. O čia kiekvienas renkasi pats - kai kurie vengia kritiškai žiūrėti į senolių metodinį palikimą, kai kurie apskritai nesuka galvos. Ir, matomai, gal ir nereikia - jei visi darytų vienodai, būtų nuobodu :)
Čia apie Lisyciną? (pataisiau)
« Paskutinis taisymas: 2009 Sau 30, 17:20:14 pm nuo pataisomas optimistas »

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #693 įjungtas: 2009 Sau 30, 16:21:45 pm »
Čia apie lisyciną?
Ne. Bet manau nemaža parašytų pastebėjimų dalis jo mokyklai tikrai tinka. Beje, žmonių pavardės rašomos iš didžiosios raidės...
Net ir būdamas teisingame kelyje, gali tapti suvažinėtas, jei tiesiog ten sėdėsi. Nesistenk eiti senolių pėdomis - geriau rask tai, ko jie ieškojo!

Atsijungęs kensen

• VIP narys
  • Sandan (3 dan)
  • *
  • Registracijos data: Geg 2006
  • Žinutės: 2355
  • Amžius: 54
  • KenYuKai

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #694 įjungtas: 2009 Sau 30, 16:27:50 pm »
Čia apie lisyciną?

A kas tas žmogus?...  :laikr:

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

« Atsakyti #694 įjungtas: 2009 Sau 30, 16:27:50 pm »

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lap 2006
  • Žinutės: 4046
  • Amžius: 47
  • Šalis: 00
  • Lytis: Moteris

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #695 įjungtas: 2009 Sau 30, 16:32:06 pm »
Kad prie skausmo nepratę... bereikalo čia taip :)
P.S. klubas kuriame treniruojuosi nuo Aiki-Kami nelabai daug skiriasi :ruko:
Principe betikslis ginčas, nes net nebesuprantu apie ką kalbam, apie kokį pilną kontaktą?
Jūs ten ką karate už plaukų tampotės, į akis badot kandžiojatės, ausis plėšot?

Šidokane bent taip nedarėm, yra susitarimai vienoki ar kitoki, ir tai nėra visiškai pinas kontaktas. Bet koks gi skirtumas ania?
Mes kalbam apie tai, kodėl NEĮMANOMA pasisparinguoti su aikidoka ir pažiūrėti, ko jis išmokęs arba neišmokęs.
O ne apie pilną ar nepilną kontaktą. Pradeda atrodyt, kad tamsta irgi durnelį įjungėt, gal čia mada tokia, bet kadangi man tik atrodo , paaiškinu, kodėl mane visa ši situacija linksmina. Paaiškinau pirmu sakiniu, jei sunku rasti  :senis:
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs regi

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Bal 2006
  • Žinutės: 712

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #696 įjungtas: 2009 Sau 30, 16:37:15 pm »
Aš ne prieš Aikido, kaip tokį - kaip tik priešingai. Bet manau, kad jo mokyti galima geriau, nei tai daro dauguma.
Labai malonu, kad esi uz aikido :D, bet eilini karta rasai, kad manai (zinai) kaip ji geriau mokyti, nei kaip tai daro visi kiti (dauguma). Pasikartosiu, forumo sakrydi kaip supratau norima aikido seminariuka pravest, tai tau yra cia reali proga pasireikti tema - kaip aikido galima mokytis (daryti) kitaip. Maciau savo gyvenime daug zmoniu kurie sukaliadavo is "uz kampo" kaip reikia daryti , bet kai tik ateina reikalas prie praktikos, tai ju ir padai atauso. Nepriimk asmeniskai, tik tiesiog daznai jau mini, kad aikido gali buti kitoks. Va man visada idomu kaip tai atrodo tas aikido kitaip  :chmm:

• 1 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #697 įjungtas: 2009 Sau 30, 17:21:33 pm »
Mes kalbam apie tai, kodėl NEĮMANOMA pasisparinguoti su aikidoka ir pažiūrėti, ko jis išmokęs arba neišmokęs.
O ne apie pilną ar nepilną kontaktą. Pradeda atrodyt, kad tamsta irgi durnelį įjungėt, gal čia mada tokia, bet kadangi man tik atrodo , paaiškinu, kodėl mane visa ši situacija linksmina. Paaiškinau pirmu sakiniu, jei sunku rasti  :senis:
Aš parašiau kodėl neįmanoma saugiai, o jeigu girdėti nenori, tai belieka įjungti durnelį  :rolleyes:

• 1 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #698 įjungtas: 2009 Sau 30, 17:23:39 pm »
Ne. Bet manau nemaža parašytų pastebėjimų dalis jo mokyklai tikrai tinka. Beje, žmonių pavardės rašomos iš didžiosios raidės...
Va visa bėda, kad jis neaikodoka ir aikido netreniruoja. :nezino:

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #699 įjungtas: 2009 Sau 30, 17:38:43 pm »
Nepriimk asmeniskai, tik tiesiog daznai jau mini, kad aikido gali buti kitoks. Va man visada idomu kaip tai atrodo tas aikido kitaip  :chmm:
Regi,
pradėkim nuo to, kad aš neturiu jokio suinteresuotumo užsiiminėti konkrečiai Aikido atstovavimu ir puoselėjimu. Pasikartosiu - Aikido, kaip ir bet kurio kito stiliaus, nedėstau ir pradėti nesiruošiu.

Klausimas, kaip mokyti geriau, man yra įdomus ir aktualus. Ne vieną ir ne dešimt pranešimų esu forume parašęs šia tema. Jeigu po viso to, įskaitant beje ir paskutinį pranešimą, vis dar tebeklausinėji, ką aš siūlau ir kaip tas "kitaip", tai faktas, kad arba neskaitei, arba ... neskaitei :)

Tad nuo to ir pradėkime. Tie, kas nori suprasti, seniai viską perskaitė ir suprato. Maniškiai mano treniruotėmis irgi nesiskundžia. Tai apie ką mes šnekam?...

« Atsakyti #699 įjungtas: 2009 Sau 30, 17:38:43 pm »

Atsijungęs Nialas

• Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Bir 2006
  • Žinutės: 1146
  • Amžius: 36
  • Šalis: lt

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #700 įjungtas: 2009 Sau 30, 17:43:24 pm »
Aikidokams yra gerai taip kaip yra ir jie tikrai nieko nekeis. Mokykla turi senas nusistovėjusias ir 'patogias' tradicijas. Kam nepatinka ,gali nelankyti  :nezino:

Atsijungęs regi

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Bal 2006
  • Žinutės: 712

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #701 įjungtas: 2009 Sau 30, 18:04:02 pm »
Regi,
pradėkim nuo to, kad aš neturiu jokio suinteresuotumo užsiiminėti konkrečiai Aikido atstovavimu ir puoselėjimu. Pasikartosiu - Aikido, kaip ir bet kurio kito stiliaus, nedėstau ir pradėti nesiruošiu.
Nagi, nagi :oho:, tai cia kaip gaunasi :chmm:, nedestai (nemokai) o sneki apie "kitoki" aikido, idomu ,idomu  :chmm: :D

Citata
Klausimas, kaip mokyti geriau, man yra įdomus ir aktualus. Ne vieną ir ne dešimt pranešimų esu forume parašęs šia tema. Jeigu po viso to, įskaitant beje ir paskutinį pranešimą, vis dar tebeklausinėji, ką aš siūlau ir kaip tas "kitaip", tai faktas, kad arba neskaitei, arba ... neskaitei :)

Na lyg ir stengiausi perskaityti tavo postus sia tema, gal tik nelabai supratau kaip tai vizualiai gali atrodyti :chmm: :D. Todel ir prasausi, kad parodytum praktiskai kaip galima treniruotis kitaip ir i ka tai gali isilieti :D

Citata
Maniškiai mano treniruotėmis irgi nesiskundžia. Tai apie ką mes šnekam?...
Malonu, kad taviskiai,tik nesuprantu kas jie ,gal sakau ka busiu praleides kazka :nezino:, nieko nesikundzia.
Bet prie ko cia aikido?
Busiu paprastas kaip gerb. Smauglys (i Vendeta nesiulau  :D), bet pademonstruok (viesai, siauram ratui) kaip tavo manymu aikido gali buti kitoks, vieta pasirink pats mielai asmeniskai (jei yra problemu su vieta,galesiu siuo klausimu padet), manau kad ne tik man tai bus idomu, sudalyvausiu siame seminare-demonstracijoje.
Kitaip, negaves teigiamo atsakymo, visus pasisakymus siuo klausimu is tavo puses traktuosiu, atsiprasau, bet kaip elementarius blia-blia-blia.  :D
P.S. Nieko asmenisko  :angel:

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #702 įjungtas: 2009 Sau 30, 18:17:33 pm »
Aš parašiau kodėl neįmanoma saugiai, o jeigu girdėti nenori, tai belieka įjungti durnelį  :rolleyes:
Nuo kada kovos menai ir pačios kovos, to byš sparingai, susiję su absoliučiu saugumu  :oho: Gal tada megzt reikėtų, jei to norima, ar šachmatų būrelį lankyt, nors kas žino, mezgant irgi gali virbalu akis išsibadyt...
Kalbant apie menamą dziudo saugumą, traumų ten gali būti tiek ir tiek, klasiokė sakykim išsimušė stuburo slankstelį, nu bet gyvena, tik dziudo lankyt nebegali... Bet va spėju dziudokos būtų ne prieš pasibandyt savo galimybes su kitų stilių atstovais. Gal, tik spėju, aš ne dziudoka.
Man savo galimybes su boksininku Raimiu pasibandyt buvo smagu, suprantu, kad viskas buvo juokais, bet tam tikrus dalykus ir spragas pas save radau... Nė vienas nenumirėm, ir nors buvom paėmę, netgi ir traumų neprisidarėm...
Vis dar klausiu - KODĖL to negali padaryt aikidokos? Pas jus kūno anatomija kitokia?
Bendrai, nebeklausiu - pamiršk. Kol kas maždaug beprasmiška... Nors, jei turi atsakymą, duok, tik prašyčiau be "garantuotos traumos ar net mirtis"... Juokeliams irgi savas laikas, ateina laikas, kai jų jau užtenka, va, dziudoka su aiki-kami kaip supratau buvo persimetę, nė vienas nenumirė, abu sėdi ir neišlaužytom rankom klavišus barškina...
« Paskutinis taisymas: 2009 Sau 30, 18:20:37 pm nuo stripulis »
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

• 1 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #703 įjungtas: 2009 Sau 30, 18:47:43 pm »
Nuo kada kovos menai ir pačios kovos, to byš sparingai, susiję su absoliučiu saugumu  :oho: Gal tada megzt reikėtų, jei to norima, ar šachmatų būrelį lankyt, nors kas žino, mezgant irgi gali virbalu akis išsibadyt...
Kalbant apie menamą dziudo saugumą, traumų ten gali būti tiek ir tiek, klasiokė sakykim išsimušė stuburo slankstelį, nu bet gyvena, tik dziudo lankyt nebegali... Bet va spėju dziudokos būtų ne prieš pasibandyt savo galimybes su kitų stilių atstovais. Gal, tik spėju, aš ne dziudoka.
Man savo galimybes su boksininku Raimiu pasibandyt buvo smagu, suprantu, kad viskas buvo juokais, bet tam tikrus dalykus ir spragas pas save radau... Nė vienas nenumirėm, ir nors buvom paėmę, netgi ir traumų neprisidarėm...
Vis dar klausiu - KODĖL to negali padaryt aikidokos? Pas jus kūno anatomija kitokia?
Bendrai, nebeklausiu - pamiršk. Kol kas maždaug beprasmiška... Nors, jei turi atsakymą, duok, tik prašyčiau be "garantuotos traumos ar net mirtis"... Juokeliams irgi savas laikas, ateina laikas, kai jų jau užtenka, va, dziudoka su aiki-kami kaip supratau buvo persimetę, nė vienas nenumirė, abu sėdi ir neišlaužytom rankom klavišus barškina...
Tai va persimetė ir kas iš to? Kas pasikeitė? Aki-kami pasakė, kad nepilna jėga buvo ir susitarimai, dziudoka įsižeidė, kad stumia :nezino: Prieš tai dziudoka pasakojo, kaip suvarė Aikikami į vienus vartus, Aiki-kami įsižeidė. Tai kas pasikeis, jeigu atsistosim į sparingą mes? Nieko. Aikido sparinge neveikia, už tai ir nekovojam, gerai?  :-)

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #704 įjungtas: 2009 Sau 30, 18:50:54 pm »
Tai va persimetė ir kas iš to? Kas pasikeitė? Aki-kami pasakė, kad nepilna jėga buvo ir susitarimai, dziudoka įsižeidė, kad stumia :nezino: Prieš tai dziudoka pasakojo, kaip suvarė Aikikami į vienus vartus, Aiki-kami įsižeidė. Tai kas pasikeis, jeigu atsistosim į sparingą mes? Nieko. Aikido sparinge neveikia, už tai ir nekovojam, gerai?  :-)
Kaip čia tau pasakius, iš aiki-kami ir dziudokos dvikovos aprašymo pamačiau, kad aikido sparinge veikia. Tik KAIP veikia, čia jau kitas klausimas.
Tas "atsistosim mes", tai aš ir tu? Bo aš ne prieš būčiau, įdomu karate prieš aikido... Tuo įdomiau, kad nieko nežinau apie aikido :) Va persimetus šis tas ir pasikeistų, gal savo nuostabai pamatytum, kad aikido veikia? Ir imtum kovot?  :D

« Atsakyti #704 įjungtas: 2009 Sau 30, 18:50:54 pm »