3-meginimas 
1.Aikido principai?
2.Kokie skirtumai tarp aikido ir kitu Japonisku dziu dzicu m-klu?
Kol nebus ats. i siuos klausimus visa kita trinsiu
Gal pamėginsiu atsakyt aš. Sorry, jei atsakymas nebus labai vykęs.
1. Aikido principai. Vienas iš svarbiausių principų yra plastiškas judėjimas ratu. Ratu judama tiek einant link priešininko (irimi), tiek traukiantis nuo jo (tenkan). Antras labai svarbus principas yra distancijos išlaikymas (idealiu atveju atstumas tarp tavęs ir priešininko turėtų būti apie 1,5-2 metrus, kad galėtum matyti jį nuo galvos iki kojų). Trečias principas yra švelnumas, jautrumas (empatiškumas) ir tvirtumas. Ketvirtas principas yra atsipalaidavimas (ypač už kvėpavimą atsakingų raumenų) ir dėmesio koncentracija kartu. Penktas principas yra tiesioginis nesipriešinimas fizine jėga (jei tave traukia, taikai irimi principą, jei tave stumia, taikai tenkan, jei tau smogia, išsisuki nuo smūgio ir imobilizuoji priešininką, t.y. perimi iš užpuoliko iniciatyvą ir neleidi jam toliau veikti, bet ne stovi kaip įkastas į žemę stulpas, atmušinėdamas smūgius ir smūgiuodamas atgal). Ir galiausiai, mano nuomone, svarbiausias principas - emocinės ir fizinės pusiausvyros išlaikymas bet kurioj situacijoj.
2. Dziudzicu yra grumtynės be ginklo prieš beginklį ar ginkluotą užpuoliką, aikido yra ir ginklų technikos, ne tik beginklės. Svarbiausias skirtumas yra atemi-vadza (bet kokio poveikio skausmingiems taškams technika). Dziudzicu mokyklose atemi yra naudojamas labai gausiai, yra smūgiai, spaudimai, rovimai (pvz., Adomo obuolio ar vyriškų lytinių organų) ir t.t. Judėjimo technika yra įvairesnė ( pvz., yra bėgimas mažais žingsneliais). Metimai pereinant į parterį ir parterio technikos kai kuriose dziudzicu mokyklose yra labai išvystytos. Mano nuomone, pagrindinis aikido tikslas yra užpuolimo prevencija, užpuoliko agresyvumo kontrolė, iniciatyvos perėmimas ir paties užpuoliko imobilizavimas, tam panaudojant visas priemones ir aikido technikas, viskas turėtų baigtis labai greitai ir aikidokai išsilaikant ant kojų. Todėl aikido parterio technikų nėra.
P.S. Apie dziudzicu rašiau, remdamasis A.Taraso "Iskusstvo dziudziucu" (Minskas, 2002m.). Kažkada su draugu bandėm savarankiškai pasimokyt, bet nelabai kas iš to išėjo.