Siaip niekur nesu rases, kad aikido yra laza ar kad tai neveikia tiesiog daugelis aikidoku perdem pasitiki savimi ir neturedami jokios kovines patirties fantazuoja.
Pilnai su tavimi sutinku, dazniausia taip buna (yra)

As sutinku, kad yra nemazai zmoniu kurie mokosi aikido ne del koviniu ar savigynos motyvu. Jei zmogus sako mzdaug, as uzsiimineju aikido todel, kad man tai patika, beto tai man pravercia sprest paprastas buitines situacijas, kai bare koks girtas prisikabina ar siaip kas uz rankos paema, tai tada viskas ok
,
Paprasta "buitine" situacija bare, gatveje ar bele kur neieina i savigynos samprata

ir jei zmogus praktikuodamas bet kokia saka ir jos pagalba jis gali tas situacijas isspresti sau palankia linkme ar tiesiog iseiti is susidariusios padeties su minimaliais nuostoliais sau ar tai nera savigyna

. Aisku mes galime diskutuoti kuris budas butu "efektyvesnis", bet kiekvienas is musu pasirenka sau priimtina veikla, tikiuosi su sia mintimi sutiksite

.
bet kai aikidokos pradeda lyst "ne i savo darza" isivaizduoja, kad gali nublokuot smugiuotojo smugius, ar imtynininka iveikt savo "nepaprastomis" techinkomis tai manau tokia arogancija yra mazu maziausiai neteisinga.
Aikido nera jokiu "stebuklingu" techniku kurios suteikia "supergaliu" praktikantui, yra tik ilgas ir nuobodus techniku atidirbinejimo kelias, pakeliant jas iki reflekso lygio. Siuo aspektu aikido nieko neissiskyria nuo kitu kovos menu ir budu .
As puikiai suprantu, kad vertint save blaiviai yra sudetinga ipac kai nera sparingu, nes atidirbineji, slifuoji technikas, ir priesininkas jau priprates ir ismokes griut visada elgias "taip kaip reikia" ispudingai griuva. Ir tu jauties "kietas"
Manau sita sales apgaule ir yra pati didziausia aikido problema, nes dazna karta pamirstama, kad ta pati technika kuri puikiai veikia salej ne velniu neveikia gatvej, kai priesininkas isikabina truputi kitaip nei iprasta, arba tiesog paleidzia tik susiruosus daryt veiksma.
Taip tai yra aikido, kaip ir kitu kovos menu "problema", per didelis pasitikejimas savimi. Nedaugelis supranta (aikido ir ect.) kad techniku atidirbimas saleje ir ju galimybes taikyti gatveje skyriasi. Bet daugelio atveju manau ne patys adeptai del to kalti, tai gal greiciau ju instruktoriu ir visokio plauko "senseju" problema, kurie jiems "kala" i galvas tokias nesamones apie ju daromu techniku pranasumus pries kitu kovos menu ir budu atstovus.
Idomiausias yra pojutis kai po keliu metu aikido treneruociu atsiduri bokso ringe, kur veikia visai kiti greiciai, kitas grubumo bei jegos lygis, tada pasijunti, kad isejai su "kastuvu" pries "buldozeri" 
Velgi mano manimu tai yra "nekorektiskas" pavyzdis. Lygiai taip pat kadaise po neilgo uzsiemimo karate praktikos nuejau i boksa ,ir kaip bebutu gaila, bet mano bokso patirtis greitai uzsibaige, nors skaiciau ir lyg siolei skaitau, kad sis dvikovins sporto budas lengviausiai ir greiciausiai pritaikomas "gatvei". Paprasciausia sudirbo refleksas, smugiavau koja i galva (ringe)

, uz ka nedelsiant buvau ismestas is sekcijos. Ar nuo to kas keiciasi, manau ,kad nieko

Yra siam pasauly dalyku kur tik akademines zinios, kad ir kokios jos geros bebutu yra neiko vertos.
Manau, kad kovos menai be praktikos, bent taisyklem apriboto sparingo tipo praranda savo kovine prasme.
Viskas priklauso ko tu nori pasiekti ir kokius tikslus sau keli.
"tu gali but didis meistras, ivaldes idialiai kruva techniku, bei turintis turtinga veiksmu arsenala, bet jeigu tu smugio metu nusuki galva i sona, taip bandydamas isvengt smugio( kas yra naturali zmogaus reakcija) visos tavo zinios realiai nieko vertos"
Cia tik vienas smulkus niuansiukas kuris atidirbamas tik sparinguojantis... Lygiai taip pat smugiuotojai ismoksta priimt smugius, nebijot smugio ir pan... Technikos be situ dalyku mazai ko vertos.
Daugelis kovos menu siekia panaikinti "naturalius" refleksus, kad idiegti naujus atitinkancius vienos ar kitos mokyklos doktrinai, aikido cia neisimtis.
Cia tik vienas smulkus niuansiukas kuris atidirbamas tik sparinguojantis... Lygiai taip pat smugiuotojai ismoksta priimt smugius, nebijot smugio ir pan... Technikos be situ dalyku mazai ko vertos.
Mano manimu yra ir kiti galimi keliai, ka ir parodo daugelis japonisku mokyklu, neidami "sportinio" sparingo keliu.