Gal tiesiog aikidokos nenori, kad girti muaitaicai nepradėtų kviest į sparingą ir aiškintis kas ten veikia 
nemanau, kad kas nors ka nors noretu su jais aiskintis, aisq jei ateitu aikido "meistras" ir pradetu porinti, kad cia jis zino superinius veiksmus kaip su kabliais susiliet ir tt. Tai ir as noreciau pasibandyt, cia ne todel, kad "suvaryt" aikidokas viesai noreciau ar pan, bet tiesiog man idomu, as tokiu dayku nemoku ir nemanau, kad tai yra imanoma todel pareikalauciau irodymu. Jei isties taip atsitiktu, kad mano kabli pusiniu greiciu ir minimalia jega atlikta nublokuotu tada respekt

eiciau i aikido mokintis. O jei ne tai tada tegu pripazysta, kad to negali ir viskas jokiu rasborkiu, manau, kad tai normalu.
Siaip niekur nesu rases, kad aikido yra laza ar kad tai neveikia tiesiog daugelis aikidoku perdem pasitiki savimi ir neturedami jokios kovines patirties fantazuoja. As sutinku, kad yra nemazai zmoniu kurie mokosi aikido ne del koviniu ar savigynos motyvu. Jei zmogus sako mzdaug, as uzsiimineju aikido todel, kad man tai patika, beto tai man pravercia sprest paprastas buitines situacijas, kai bare koks girtas prisikabina ar siaip kas uz rankos paema, tai tada viskas ok

, bet kai aikidokos pradeda lyst "ne i savo darza" isivaizduoja, kad gali nublokuot smugiuotojo smugius, ar imtynininka iveikt savo "nepaprastomis" techinkomis tai manau tokia arogancija yra mazu maziausiai neteisinga.
As puikiai suprantu, kad vertint save blaiviai yra sudetinga ipac kai nera sparingu, nes atidirbineji, slifuoji technikas, ir priesininkas jau priprates ir ismokes griut visada elgias "taip kaip reikia" ispudingai griuva. Ir tu jauties "kietas"

Manau sita sales apgaule ir yra pati didziausia aikido problema, nes dazna karta pamirstama, kad ta pati technika kuri puikiai veikia salej ne velniu neveikia gatvej, kai priesininkas isikabina truputi kitaip nei iprasta, arba tiesog paleidzia tik susiruosus daryt veiksma.
Idomiausias yra pojutis kai po keliu metu aikido treneruociu atsiduri bokso ringe, kur veikia visai kiti greiciai, kitas grubumo bei jegos lygis, tada pasijunti, kad isejai su "kastuvu" pries "buldozeri"

Yra siam pasauly dalyku kur tik akademines zinios, kad ir kokios jos geros bebutu yra nieko vertos.
Manau, kad kovos menai be praktikos, bent taisyklem apriboto sparingo tipo praranda savo kovine prasme.
Nes kai kurie dalykai butini kovotojui nera niekaip kitaip ismokstami tik praktikuojantis kuo artimesnemis realybei saligomis.
"tu gali but didis meistras, ivaldes idialiai kruva techniku, bei turintis turtinga veiksmu arsenala, bet jeigu tu smugio metu nusuki galva i sona, taip bandydamas isvengt smugio( kas yra naturali zmogaus reakcija) visos tavo zinios realiai nieko vertos"
Cia tik vienas smulkus niuansiukas kuris atidirbamas tik sparinguojantis... Lygiai taip pat smugiuotojai ismoksta priimt smugius, nebijot smugio ir pan... Technikos be situ dalyku mazai ko vertos.