Visų pirma - 80 metų reikia dar dagyventi. Antra - tokiame amžiuje jau žmogus gali būti kažkiek suvaikėjęs, tad nebūtinai protingiau parašys. Trečia -viename poste paminėjau vieną tikrą, esminę rytų kovos menų paslaptį. Niekas nei pastebėjo nei suprato. Vadinasi jų ir nereikia tokio lygio diskusijose.
O dėl kovos menų ir sporto, tai bet kokiam menui būdinga tobulumas. Jei einantis Budo keliu neturi ko priešpastatyti sportininkui kovoje, vadinasi tai ne Budo kelias, o tiesiog šunkelis. Taškas.
Rezultatai yra lygūs pastangoms.
Jeigu aš sportinį dziudo treniruojuos 2 kart į savaitę ir gaunu malkų nuo boksininko EU čiampiono, kuris treniruojasi 2 kart per dieną, čia dziudo yra šunkelis, ar mano kelias labai ilgas?
Arba jei aš aikido treniruojuos 2 kart per dieną 20 metų ir atkraunu malkų gatvėj mane užpuolusiam mma lankančiam 2 kart per savaitę pacukui su metų patirtim, tai čia mma šunkelis, ar to pacuko problema?
Budo yra kelias kuriuo einame jutsu yra technikos, sportas yra varžybos iš supaprastinto jutsu arsenalo.
Bet kaip rašė aname straipsnyje, kur stripulis išvertė, tai sportas neugdo asmenybės, jis ugdo techniškus stiprius vyrus su dideliu ego, ir pvz labai daug tokių vyrų yra dziudo Lietuvoje. Prisimenu, kaip Techovo chebra eidavo į diskotekas pasimušti, čia ne do, čia tik bu

Tuo pačiu atsakau į Sakalo klausimą, ką daryti bedamėns sistmemoms? Visose sistemose yra meistrai, nuspelnę meistrai ir t.t. yra danai ar nėra. Kas dėl bokso, tai jau kažkada sakiau, kad mano nuomone tai kovinis sportas su tikslu ribotose technikose nugalėti varžybose.
Ir apibendrinant jei galima:
Sportas tai bealkoholinis alus, pabandymui, kas daugiau išgers.
Jutsu tai Alus bare nesvarbu kiek laipsnių
Do tai tas išlaikytas subrandintas alus, gurmanams.
V ir palyginimas