Skeptike, nori papasakosiu bajerį, kaip grupinės sinchroninės kata dalyviai tarėsi prieš savaitgalio varžybos, kaip ta kata atlikinėti? Sako vienas dviem kitiem:
- Kaip darysim, ar levai ir gražiai, ar negražiai, bet gerai?
Tarp kitko, priėmė sprendimą daryti gerai, ir pas mus laimėjo pirmą vietą. Įtariu, pasaulyje nebūtų. Todėl, kad kata galima daryti gražiai vizualiai - (ir tas labai imponuoja daugumai pasaulio teisėjų, ypač amerikonams) - garsiai šaukti "Kiai", ilgai pratęsiant šūksnį, daryti ištemptas žemas stovėsenas, niekur nepritaikomas... Arba galima daryti gerai - taip, kad kiekvieną savo judesį galėtum pritaikyti kovoje, staiga išnirus priešininkui. Bet taip gražu toli gražu nebus... Ir "Kiai" negalėsi šaukt iki begalybės, nes tuoj reiks daryt kitą smūgį, ir stovėsenos aukštesnės, nes iš labai žemos fig tu sureaguosi...
Dėl to, kad pakišus galvą galėtum laimėti. Teoriškai taip. O praktiškai - ką, labai norisi smegenų sutrenkimo? Nu nežinau, kad žmogus treniruotųsi atsiprašant kokius penkis ar daugiau metų tam, kad periodiškai varžybose gavinėtų smegenų sutrenkimus ir laiminėtų? Nes jei pakiši galvą ir nebus smegenų sutrenkimo, taigi prakiši... Ir marmūzė sudorota, ir pralaimėjimas... Ne kas...
Šiaip irgi buvo smagi situacija varžybose. Teoriškai galimas pralaimėjimas ir už stiprų smūgį į korpusą. Bet ko gero tik teoriškai, nesu mačius. Tai va, kovojo du dvylikamečiai, iš jų vienas sulaužytu kojos pirštu, kitas - bailys. Kaip medinis dirbo. Ir tas medinis kažkur per vidurį kovos gavo į duobutę iš kojos, dar ir ant grindų žnektelėjo... Žodžiu, patempė lūpą ir pradėjo žliumbti. Na, kol suteikiama medicininė pagalba, priešininkas pasodinamas nugara į aikštelę. Ir tam mediniam sušvietė, kad jau viskas, priešininką diskvalifikuos, žodžiu, jau atsistojo į stovėseną ir šiepiasi iki ausų. (Tipo, suvaidino kaip koks Macas pražangą puolime ir laimingas savo vaidinimu). Nu ką, teisėjai susirenka ir skiria pralaimėjimą tam mediniam... Vos vėl neapsižliumbė iš naujo
Va, Skeptike, šis pavyzdys atsako ir į tavo paskutinį prisikabinimą, kad mūsų tipo pritaikyt negali. Kaip negali? O mažiukams mušti ir virkdyt matai kaip tinka

?
Šiaip tai susipainiojai truputuką. Jei tu nesupranti kokios ten devintosios simfonijos grožio, tai nereiškia, kad jos negalima pritaikyti

(sorry, galbūt tu muzikantas, bet man šovė į galvą būtent toks pavyzdys). Arba iš kitos pusės - man boksas negražu žiūrėt, aš jo nesuprantu ir t. t. Nu tai ką, man dabar aiškinti, kad boksas nepritaikomas ir menas - menininkams?! (Beje, boksas man nepatinka ne todėl, kad tai durnas sportas dėl mordobojaus ir pan., o todėl, kad nepatinka, kai nenaudojamas visas kūnas. Būtent todėl Muay Thay boksas patinka).
Dabar rimčiau apie fudokan (tfu, tradicinio karate) pritaikomumą praktikoje (gatvėje, turbūt turi galvoj?). Tiesiog varžybų pas mus išties kitas tikslas nei daugelio kitų kovos menų. Per varžybas svarbu ne nukalti priešininką, bet TECHNIŠKAI nukalti priešininką. Dėl to, kad visi stengiasi techniškai nukalti priešininką, varžybos pašaliniams asmenims gaunasi neįdomios, nes jie galvoja - nu tai ko jis nespiria, taigi anas buvo atsidengęs, ir pan. O už paprastą spyrį spardyk nespardęs niekas taškų neduoda, tai kam tuščiai eikvoti jėgas? Aišku, yra ir eikvojančių, tai atėję pašaliniai pažiūrėt bent "tikro" sparingo pasižiūri... Realiai principas tas pats, kaip kendo. Išlaukti idealios situacijos ir atlikti idealų smūgį. (Kodėl kaip kendo? Pasakojo treneris, kaip vienas toks senukas dvidešimt metų kažkurios tai kendo pakopos, lyg ir paskutinės išsilaikyt negali. Todėl, kad ten reikia nukirsti galvą per 18 sekundžių, išlaukus būtent iki 18-os sekundės. O jam vis nervai neišlaiko, ir jis anksčiau nukerta. Švariai, gražiai, bet egzaminas neišlaikytas

)
Bet per treniruotes gi nestovi ir nesimokai atlikti idealų smūgį į nejudantį priešininką

Kad galėtum pagaut priešininką ir atlikt jam tą smūgį, reikia ir normalių sparingų, ir ko tik nereikia... Tai va gatvėj žmonės prireikus naudoja treniruotinius, o ne varžybinius įgūdžius. Ir man net netinka spekuliacijos, o tai va jūsų treneris atsidurtų gatvės muštynėse ir ką jis ten padarytų... Nes mūsiškis maždaug 20-25 buvo chuliganinio pobūdžio padaras ir pastoviai mušdavosi tose gatvės muštynėse. Ir matyt daugumą laimėjo, nes ir nosis nesulaužyta, ir dantys vietoj... Bent jis aiškina, kad laimėdavo

O man užtenka to, kad tas jam padėjo likt gyvam, ladno, kuris jau čia pasakos, kad pralaimėdavo