Ehm...
Aš kažkaip pasigedau, kur parašyta, kad čia yra (ar turėtų būti) kova, kad uke atakuoja, o nage demonstruoja gynybos nuo uke (ar atakos) technikas

Tai yra
KI demonstracija. Jau kažkur rašiau, kad norint tai suprasti, reikia suprasti mentalitetą Tolimuosiuose Rytuose.
Ir Dziudoka čia visiškai teisus - tai ryšys, kuriam visada reikia dviejų. Tad Asia, nepanorėjęs to ryšio demonstruoti, ir nepademonstruos. Kas, beje, yra visiškai logiška

Beje, demonstraciją labiau daro ne gerbiamas meistras, nage, o "puolantysis", uke (kabutės ne veltui).
Aikido, kaip ir bet kuri mokymo sistema turi
tikslą ir aiškiai apibrėžtą
mokymo rezultatą, t.y. ji skirta išmokyti konkrečių, aiškiai apibrėžtų dalykų. Ar galima ir kur galima juos panaudoti (kovoje) - tai jau kitas klausimas.
Dauguma gi į Aikido treniruotes žiūri kaip į nesibaigiantį procesą, nes tobulėjimui ribų nėra (taip ir yra), tačiau pamiršta tą tikslą ir rezultatą (taip neturėtų būti). Ir tada prasideda - gali/negali, realu/nerealu, Aikido/Neaikido.
Pritariu Deniui. Ir nereikėtų diskusijos, jei būtų
visiems suprantamas Aikido apibrėžimas, kuriuo remiantis jį būtų galima vertinti. Kam, beje, esu sukūręs temą ("disciplinų apibrėžimai"), tik, deja, be rezultato.
Juk net ir nemokantis žaisti pvz. krepšinio gali jį žiūrėti ir gerėtis meistriškumu arba keikti krepšininkų nesugebėjimą. Kuo Aikido kitoks? Tuo, kad slepiamas po mistikos skraiste. Tai daroma arba iš nežinojimo, arba sąmoningai, ir rezultate ieškoma magijos ten, kur jos nėra.
"Aš gaučiau į galvą, taip darydamas, ir duočiau, jei taip darytų man" - sakote ir esate visiškai teisūs. Jeigu kovoje pultumėte daryti atsispaudimus ar atsilenkimus, irgi gautumėte į galvą.
Gal pradėkime nuo supratimo, KAS demonstruojama ir KODĖL. Arba pasakykime, kad "mes šito nedarome ir mums šito nereikia", ir tai irgi bus visiškai puiku.
O jeigu netyčia pats meistras nesupranta, ką jis rodo ir tiki, kad būtent taip galės kovoti (kaip kad buvo viename video), tai jis kvailys.
Ir tiek.
P.S. Regi, atrodo, kad šį kartą mūsų nuomonės 100% sutampa