O cia dar biski akmenukas i aikido darza... Na kai uzsiiminejau aikido, karta pakvieciau drauga i treneruote, pabandyt, kas per zveris tas aikido. Mano draugelis buves karatistas nemazas vyrukas, jegos nestokojo...
Tai va pabuvo jis toj triesoj viskas ten ok, bet gale musu mokytojas sugalvojo jam parodyt kaip reikia, daryt Ryote-dori Kokyu-ho, nes jo partnere niekaip negalejo padaryt kai jis laike, o jis pirma karta atejas isvis nezinojo kas cia per zveris.
Tai va teko man ziuret kaip mano treneris beviltiskai bando kazka padaryt mano draugeliui ir neiko jam nesigauna...
Galiausiai spyre draugeliui i pilva, is kelio tipo norejo parodyt, kad tas jo nekontroliuoja, draugelis paraudonavo visas, bet kitu bandymu treneriui galiausiai pavyko atlikt veiksma...
Po triesos prieinu as prie savo draugelio ir klausiu, kas buvo ka ten aiskino tau ?
Jis atsako:
-Na nif... nesupratau, priejo treneris sako laikyk rankas, na as ir laikiau, jis ten kazka bande padaryt bet nieko jam neisejo, tada spyre man is keleno i pilva ir tipo pradejo aiskint, kad as blogai laikau jo nekontroliuoju, bet is pagarbos as nepasakiau, kad vos susilaikiau galva i nosi nedaves kai jis spyre... Paskui pats nugriuvau, kad jo nenertvint...

Tai va po tos istorijos daug isivaizdavimu pasikeite apie aikido...
O siaip man bjauriausia tai, kad atejas i aikido turi sventai tiket viskuo kas tau sakoma, daryt kazkokius pratimus ir pan ir negali niekaip ivertint stiliaus realumo, nes jei tu puse metu pauzsiiminejas aikido iseisi i gatve ir gausi i galva tau sakys, kad tu per mazai uzsiimineji, o jei uzsiiminesi ilgiau ir gausi i galva tau sakys, kad tu uzsiimineji "sales baletu" o nesuprati tikru aikido principu (kas slypi uz techniku), bet tuo tarpu iseina, kad tie zmones kurie tau tai aiskina greiciausiai toj pacioj situacijoj gautu ne maziau nei tu...
As pvz nuejes, kad ir pas Smaugli zinau, kad jei busiu toks naglas ir iskviesiu Smaugli paimtyniaut, greiciausiai busu taip suraitytas, kad paskui galesiu menesi laiko gydytis visus patempimus jei ne luzius... Tas pats liecia bevei visus kovinio sporto klubus, jei treneris bus per senas tai atsiras, kas ji pavaduoja, kad to stiliaus ribose tau pakrautu malku...
Tai va atejas i tokia vieta kur zinai, kad tau gali duot i galva tu tikrai zinai, kad cia tave gali kazko realaus ismokyt, o atejas i vieta kur tik visi skiedzia ir rodo kokie jie keti (tipo tu palaikyk uz rankos as tau parodysiu koks as kietas) tai automatiskai kyla klausimas ar ir konfliktinej situacijoj tu prasysi palaikyt uz rankos...
Visgi as manau, kad bet kurio kovos meno pirminis (gal but ne pagrindinis) tikslas jei isireikst liaudiskai ir paprastai yra ismokt duot i nosi (be sito tikslo "kovos menas" nebetenkas pirmos pavadinimo dalies "kovos", tai galima vadint kaip norit judesio menu, kuno menu bet tik ne kovos menu) Lygiai taip kaip neimanomas skulpturu menas be skulpturu, muzikos menas be muzikos, taip yra neimanomas kovos menas be kovos.
O, kad visai jau nepagalvotumete, kad esu didelis aikido priesininkas tai pasakysiu, kad pazystu viena aikido meistra, gal net Meistra is didziosios raides kuri isties labai gerbiu, bet skirtingai nei kiti meistrai sis zmogus man niekada neskiede apie aikido efektyvuma, ar galimybes pritaikyti kovoje...