tai pala tu man paaiskink kaip tu nusprendei kad aikido reikia gilesnio jutimo lygio nei boxe ar pan? as suprantu kas yra jutimo gylis. bet tai nuo jo jau daugiau priklauso zmogaus meistriskumas ir neturi visiskai jokios reiksmes kaip jis vadina tai kuo uzsimineja, nesutinki? jei sutinki tai kokia kalba tada gali buti apie tai kad "aikido reikia gilesnio jutimo gylio", o "karatistai grazesni"(pvz)?
as sutinku beabejo kad vienokios ar kitokios technikos yra vienur sunkiau, kitur lengviau isisavinamos, bet KOVOJE kur yra skirtumas jutime?
mano supratimu...kai pradedi mokintis koki tai kovos mena - nesvarbu, boksas tai ar aikido - pradedi nuo kazkokiu baziniu veiksmu, ant kuriu lipdoma visa sistema. Palieti viena sistemos taska - nieko nejauti, palieti kita sistemos taska - vistiek niekas neaisku...ir taip taskas po tasko - imi justi kazkokius sistemos remus ir kas ant ju laikosi...kada pradedi sia sistema suprasti kaip vientisa, nedaloma visuma - tada gali sakyti, kad kazkoks jutimas jau yra. Dabar kodel daugelis nuvertina aikido - paprasciausiai todel, kad tai yra ganetinai sunkus kovos menas..neuztenka moketi "snukius dauzyt", reikia nemazai tureti koses galvoj, kad kazka suprast, bukas (nieko asmenisko) gatvinis tikrai nesupras sio stiliaus...nesupras ir zmogus viska besistengiantis "atkalti"...jeigu visu veiksmu nesuprasi kaip visumos, apie jutima negali buti kalbos..
Ka as noriu tuo pasakyti? Aikido nuvertinamas del sio stiliaus sudetingumo..o kadangi jis sudetingas - reikia kur kas giliau sugebeti jausti esme..o tai toli grazu ne kiekvienam pavyxta.
Tokia tat mano filosofija
(nelabai gerai moku reiksti savo supratima zodziais jei ka)