dainiux:
O kas yra kata? Kur parasyta, kad kata susideda is maziau nei 2 veiksmu? Ar butinai is daugiau? Niekur. Tai va tada ir boksininkai, slifuodami simtais kartu savo mylimas kombinacijas is 2-3 smugiu , daro savotiskas kata. Nes tiek kad "veiktu" kata, buvo mokomasi iki automatiskumo, tiek boksininku kombinacijos mokomos iki automatiskumo. Va Jums ir kata 
matai kazkurioj karate temoi jau buvau iskeles tokia teorija tada karatistai mane suvare, kad skirciau kata nuo Kihon taigi apsispreskit pagaliau
Galu gale pats sau priestarauji juk sakei, kad boksas tai sportas, o ne kovos menas, o dabar teigi, kad boksas turi kata, o is auksciau uzrasytu tavo katos apibudinimu iseina kad kata turi tik kovos menai, zodziu apsispresk.
Sakalui- niekur nerasiau, kad vakaruose buvo blogesni kariai! Mes tik nesutariame, kas kuriam yra menas. tapyba ant drobes Tau menas? Man- taip. O po tiltu ant sienos? Man- ne. tau- nezinau...Gali uztekti to, kad leisis i diskusijas, jog ir po tiltu galima nupiest graziai ir t.t. tada BENDRO sutarimo nerasime niekada, nes musu POZIURIS i ta pati dalyka skiriasi musu individualumu. Ir viskas. 
cia mazdaug eurpine fektavimo mokykla kuria judesiu plastika, gracingumu ir bendru meniskumu 100 kart lenke visas statiskas samuraju mokyklas, bei kaporeira kuris laikomas meniskiausiu kovos menu prilyginai paisymui po tiltu

Cia panasiai butu jei Leonardo da Vinci kurinius pavadintum piesiniais po tiltu lyginant su didziais japonu menininkais nu pvz su kokiu Utagawa Hiroshige

Aikido- menas. Tik nebe toks, kokio mokesi pats Ueshiba ir pertvarke kitaip, "santarveje su harmonija". Aplamai, chebra, Jus paskaitot kazka apie savo sportus- menus, kuom uzsiimate? Toks ispudis kartais susidaro, kad ne. Paskaityk knyga : R. Berens. Ucenije velikogo mastera. Skaitei? Ten suprasi, is kur atejo aikido ir kur ji nuejo, perpinta mistiku ( pats Ueshiba priklause sektai) ir kitu dalyku. Ir kokia buvo aiki-jitsu iki tapimo aikido. Tada pakalbesim, ok? ;-)Va tada suprasi, kam buvo skirtas menas "jiutsu" ir kam dabar pritaikytas menas - "do".
Toks ispudis, kad tu kalbi apie tai apie ka nori, o ne skaitai ta ka as rasau... prie ko cia visa tai? Nieko naujo cia neparasei, bet kalba apie kata buvo ir vienintelis mano teiginys tas kad aikido mokymasis vyksta kata principu ir ta teigia patys aikidokos kai tu tuo tarpu teigi atvirksciai as tiesiog prasau pagryst savo pozicija siuo klausimu, o kuo ten tikejo, kokiai sektai priklause Ushiba manes visai nedomina, nes tai jau ne i tema.
dainiux:
Vakaruose kovos menu nebuvo apskritai. Tik Rytuose- ir tai net ne visuose regionuose- "mardabojus" virto menais. Mentalitetas kitas pas tuos zmones, religija ( kuria ja ipyne i menus) ir poziuris i ta, ka jie daro. Pas mus, vakaruose- viskas greit ir paprasta, nes visada skubama ir norima "dabar", Rytuose- gyvenimas gyvenamas sau ir ten is visko- net is arbatos gerimo- padaromas menas...
Nezinau, nesinori net diskutuot, nes ...Nepyk, nelabai matau apie ka begaleciau su Tavimi diskutuoti
tavo radikalus pareiskimai yra niekuo nepagristas ir apsiriboja vien tavo asmenine nuomone ,tuo tarpu as patarciau biski daugiau pasidomet ir pasiskaityt bent jau enciklopedija bei zodyna pavartyt kad suprast kas isvis yra tas kovos menas ir kokiom formom kovinis kaip ir kulturinis paveldas yra perduodamas is kartos i karta ivairiose tautose bei skirtingose kulturinese terpese. Nes realiai tu atsakyme man kur davei pavizdi su piesiniais po tiltu visa vakaru bei artimuju rytu (europos , rusijos, turku, mongolu, kazachu, afrikos tautu, amerikos tautu ir t.t.) kovini kulturini palikima prilyginai piesiniams po tiltu

Kai tuo tarpu meniniu poziuriu (juk tu visur rasai MENAS is didziosios raides) daugelis siu kulturu kovos menui perduoti turi kurkas Meniskesniu budus uz kata
Ir dar. Boksas nera KOVOS menas. Tai- kovinis sportas. Tai skirtingi dalykai. Jei jis butu atsirades kur nors Rytuose, gal ji butu isrutulioje iki kovinio MENO. Dabar jis ir liko "snukdauzys " ringe, savigynai tinkamas tik tada, kada gerokai padirbi kituose dalykuose ( be pirstiniu ir t.t. ). Kas irgi jau diskutuota.
boksas tai auksciausios prabos menas, tai tobulas judesio meniskumo bei efektyvumo derinys. Yra toks posakis: "Genenialu tai kas paprasta" taigi boksas yra geniali kovine sistema issiskirianti savo patikimumu bei racionalumu.
Didelis bokso pliusas tas, kad tai yra evoliucionuojanti sistema ir pastoviai keicianti savo forma, todel ji negali pasenti
dainiux:
Kariui katos nereikia, jei to nemoko tas kelias, kuriuo jis eina...As saudyti irgi mokiausi ne is katu 
na va del vieno dalyko susitarem

nes is ankstesniu tavo pasisakymu susidare vaizdas, kad jei kata neatidirbineji tai ne karys esi