Kovos menai ir politika. Politika turiu omeny ta prasme, kad skirtingos organizacijos, nors tas pats stilius. Sakykim, kad ir WT ar aikido. Yra po kelias organizacijas, kodėl jos išsiskyria, kodėl negali būt viena, kam ta politika, juk visi nori treniruotis ir t.t. Tad įdomu jūsų nuomonė apie tai, pavyzdžiai, priežastys, pamąstymai.
Is ties pagaliau atsirado nauja idomi ir verta demesio (mano poziuriu) diskusiju tema. Kadangi esu vienokiu ar kitokiu budu susijes su Aikido tai pabandysiu paaiskinti kaip cia yra ir kaip as tai pats suprantu

Aikido yra keletas dideliu tarptautiniu organizaciju, kuri viena is ju yra pagrindine (didziausia) organizacija
Aikikai fondas (Aikikai Hombu Dojo) kurio bustine yra Tokijuje. Siai organizacijai vadovauja Ikurejo anukas Moriteru Ueshiba (Doshu - kelio vadas(ovas) ).
Prie sios organizacijos istaku buvo pas Aikido Ikurejas M.Ueshiba. Pati organizacija yra ikurta (registruota) 1948 m. ir jai iki mirties vadovavo Ikurejas, realiai jo sunus Kishomaru Ueshiba . Po Ikurejo mirties jo sunus tapo 2-asis Doshu.
Sios organizacijos tikslas yra "issaugoti" ir skleisti "teisinga" Ikurejo mokyma. Pacioje organizacijoje nera vieninga aikido praktika, kadangi si organizacija vienija ivairius mokytojus kurie praktikavosi pas Ikureja ar jo sunu. Ir to sekoje mes galime stebeti ivairius traktavimus apie ta pati veiksma, as nesakau, kad tai yra blogai.
Kita didesne aikido organizacija yra
Yoshinkan Aikido- prie kurios istaku stovejo Gozo Shioda 9 dan, Ikurejo ushideshi 1932-1940 m.
Jis moke (kaip pats teige) to ka tuo periodu ji moke Ikurejas, bet mano manimu tai yra jo isvystyta Aikido pakraipa.
Cia as paminejau didesnes ir reiksmingas Aikido organizacijas, kurios sipriai itakoja pati aikido procesa.
Na pereinam prie "zemisku" dalyku, tai yra prie situacijos Lietuvoje

Siuo metu Lietuvoje yra 5 aikido organizacijos:
1. Lietuvos Aikido Aikikai Rengokai federacija (LAARF) ( si organizacija turi Aikikai Fondo pripazinima)
2. Lietuvos Aikido Federacija (LAF)
3. Lietuvos Aikido Aikikai federacija (LAAF)
4. Takemusu Aikido Asociacija (TAA)
5. Lietuvos tradicinio Aikido federacija (V.L)

Kaip matote nedideleje salyje yra 4 organizacijos, apie LTAF as nesnekesiu ,nes ji (mano poziuriu) niekaip yra nesusijusi su aikido!
Gali kilti klausimas kodel tiek daug, jei aikido yra vienas

Kad suprasti si procesa reiktu siek tiek pasinarplioti Lietuvos aikido istorijoje ir jo vystymosi kelia (ius).Atspirties taska aikido atsiradimo Lietuvoje galime laikyti ~1990 m. Vilniuje tai buvo taip vadinamas "Aikikai", mazdaug tuo paciu metu Kaune "Aikikai" + Iwama ryu (takemusu aikido). Nuo pat pradziu aikido klubai "sunkiai" bendravo tarpusavi (jei jie nebuvo susije vienu mokymu-mokytoju). Cia as iziuriu "jaunatviskas" ambicijas, kiekvienas nori buti reiksmingas, kurios tesesi lyg siol

Didziausia mano manymu aikido organizaciju Lietuvoje "problema" yra "nesugebejimas" (nenoras) dirbti kartu. Kai kurios organizacijos vadovaujasi grynai "autokratiniu" budu ir jos nera "demokratiskos" kitu dalyviu atzvilgiu. Pagrindinys noras yra sureiksminti savo "asmeni", "baime" kad dirbant kartu gali prarasti savo "autentinskuma". Toks poziuris labai trukdo paciam aikido procesui kaip cia Lietuvoje taip ir uzsienyje.
Na manau parasiau pakankamai. Jei kam bus idomu galesime pratesti.