Man nepatinka kai sukuriama savo sistema, pavadinama karatė ir pradedami dalinti Dan laipsniai. Jei rimtai, tai ir shotokane aš juos panaikinčiau, bet esu Pasaulinės sitemos dalis, tad turiu žaisti pagal tas taisykles.
Jeigu tik žmogus (meistras) neturi poreikio plėsti savo veiklos, skleisti savo idėjų po pasaulį ,tada visos gradacijos tampa nereikalingos. Keletą artimų mokinių galima 'pratestuoti' ant tatamio - kovojant. Ir nuolatos juos stebint ,auklėjant būna aiškus lygis. Tai iš esmės ir yra geriausia mokymo metodika. Gradacijos reikalingos tokiam pat tikslui kaip ir vidurinio/aukštojo mokslo diplomai. Kaip įrodymas ,kad "meistras" turi atitinkamą žinių bagažą, turi teisę atstovauti 'organizacijai' ,bla bla bla... Jei tik TO nėra ,žmonės pradeda žiurėti įtariai... Taip jau mūsų visuomenė sudėliota
Šiaip aš nematau nieko blogo tame ,kad 'meistras' bando save realizuoti finansiškai, jeigu tik jis nėra statistinis šarlatanas ,nuodijantis jaunus protus mistinėm "tikrojo realaus kovos meno" idėjom. Jeigu jis moko kažką 'tikro' ,patikrinto varžybose, gatvėje ar pan. Tada kodėl gi ne?

Gyventi juk visiems reikia. O naujų karate stiliu "kurimas" irgi yra marketingo dalis. Reikia gi žmogams pateikti kažką naujo ,šviežaus ir autentiško. Antraip gali likti nepastebėtas "rinkoje".
Kočerginas ,vien dėl savo idėjų ir psich. pasirengimo atvirų demonstracijų yra pakankamai ryškus ir išskirtinis, todėl į jo KOI NO TAKINOBORI RYU galima žiūrėti kaip į kažką naujo ,ką verta užpatentuoti. Mano nuomone.