FightClub.lt - Čempiono mirtis

Čempiono mirtis Komentuoti

20a._piratai.jpgTalgatas Kadyrovičius Nigmatulinas  (1949 03 05 —1985 02 12). Daug kas jį atsimena iš kultinio Sovietų Sąjungos filmo „XX amžiaus piratai“. Taip, tai tas pats siauraakis vyrukas, kuris puikiu šuoliu iš kojos „nukirto“ pagrindinį filmo herojų – Nikolajų Jeriomenko. Gal ir žinot, kad jis buvo ne tik aktorius, bet ir puikus sportininkas. Tarybų Sąjungos, Uzbekistano (buvusios Uzbekijos Respublikos) karate čempionas. Tuo metu tarybinėje valstybėje nebuvo skirtingų karate mokyklų (atsižvelgiu į rimtų žmonių pastabas). Čempionatai bei treniruotės vykdavo maišytu stiliumi. Tai vadinosi "Tarybinė Karatė". Shotokan, Kyokushin karate mišinys


Talgatas Nigmatulinas gimė 1949 m. kovo 5 dieną Kyzil-Kije, Kirgizstane (Kirgizijos Respublika).
Kai Talgatui buvo du metukai, tragiškai žuvo jo tėvas, dirbęs angliakasių šachtoje. Mama, vietinės mokyklos direktorė, buvo nepajėgi išlaikyti dviejų vaikų. Tad jaunajam mūsų herojui teko atsidurti vaikų namuose. Matyt, ten jis ir užsigrūdino ateities kovoms.
Nigmatulinas nuo mažens buvo silpnos sveikatos. Tai vaikystėje persirgto rachito pasekmė. Silpnai kalbėjo rusiškai. Buvo drovus. Pasak paties, jaunystėje, pionierių stovykloje, bandė pašokdinti simpatišką mergaitę ir buvo atstumtas. Tada jis pasižadėjo tobulinti ir puoselėti savo kūną.
nigmatulin.jpgVisą laiką svajojęs tapti žinomu, Talgatas 1968 m. įstojo į VGIK (Vserosijskij Gosudarstvenyj Institut Kinematografiji). Tai pavyko ne iš karto. Jam teko pasimokinti cirko ir estrados mokykloje. Ten jis buvo pastebėtas ir pakviestas pirmajam kino bandymui į „Mosfilmą“ filmo projektui „Baladė apie komisarą“.
Baigęs institutą, Nigmatulinas pradėjo filmuotis epizodiniuose vaidmenyse („Vienas ir be ginklo“, „Ginkluotas ir labai pavojingas“, „Teisė šauti“, „Vilkų duobė“, „Tomo Sojerio ir Heklberio Fino nuotykiai“ ir t. t.), kuriuose demonstravo savo kaip karatisto sugebėjimus.
8-ajame dešimtmetyje buvusioje Sovietų valstybėje ypatingai domėtasi rytietiškais kovos menais. Tarp jų populiariausias buvo karate. Kai valdžios nutarimu 1984 metais jis buvo uždraustas, tai sukėlė dar didesnį jaunimo susidomėjimą. Ir bet kokia scena iš filmo, kur pavaizduojamas koks nors egzotinis smūgis, buvo gėrimąsi ir jos mokomąsi be išlygų.
Talgatas buvo kūrybinga asmenybė. Rašė eiles, prozą. Tais metais įvyko ir žinomas susitikimas su garsiu rašytoju Julijanu Semionovu, kuris, išgirdęs deklamuojantį savo kūrybą Talgatą, pasiūlė jam neapleisti šito reikalo.
Besimokydamas institute jis sutiko savo pirmąją meilę, Iriną Ševčiuk. Jų romanas truko dvejus metus.
Atvykęs į Taškentą, Nigmatulinas ėmė dirbti studijoje „Uzbekfilm“ ir vedė dainininkę Larisą Kandalovą. Su ja susilaukė dukters. Deja, šeimyninis gyvenimas nenusisekė. Po metų žmona, pasiėmusi vaiką, išėjo iš namų. Pasak jos, ji negalėjo pakęsti begalinių Talgato meilės nuotykių.
Institute užmegzta pažintis su žinomu aktoriumi Nikolajumi Jeriomenkaxx_piratai.jpg atvedė Nigmatuliną į „XX amžiaus piratų“ filmavimosi aikštelę. Kaip minėjo pats Talgatas, traumos, patirtos filmavimosi metu, ilgai nedavė ramybės. Pagrindinis epizodas (spyris pašokus) buvo montuojamas dvylika valandų. Visa tai vyko ant betoninių grindų. Ir tai tik dėl kelių sekundžių efektingo pasirodymo.
Daugelis pažinojo Talgatą kaip draugišką, komunikabilų žmogų, neturintį priešų. Jo noras pažinti save, atrasti nežinomas galias, pasitikėjimas žmonėmis atsigręžė prieš jį patį.
80-ųjų pradžioje atsirado daugybė šarlatanų, ekstrasensų, kurie, apsimetę gydytojais, kūrė sektas, viliodavo žmones į savo pinkles. Didelio populiarumo susilaukė Abajaus Borubajevo vadovaujama bendraminčių grupė.  Iš visos Kirgizijos pas jį plūdo žmonės, tikėdami „dieviškomis galiomis“. Vienas tokių lengvatikių buvo ir Talgatas Nigmatulinas.
Abajaus populiarumas neaplenkė ir Lietuvos. Tačiau tautiečiai nusprendė, kad nebūtina paklusti Kirgizų guru, o patiems susirasti savąjį. Borubajevas negalėjo to leisti. Pasiėmęs kelis savo mokinius, jų tarpe ir Talgatą, atvyko į Vilnių įkrėsti netikėliams proto.
Tačiau įvyko netikėtumas. Nigmatulinas atsisakė paklusti savo „dieviškajam“ mokytojui.
Mušė jį penkiese. Kelias valandas. Sistemingai. Kojos, rankos. Kas keisčiausia, Talgatas nesipriešino. Jis tik stenėjo žodį – „mama“. 119 žaizdų suskaičiavo ekspertai, 17 iš jų buvo mirtinos. Kūną rado vonioje.
Teisme Borubajevas gavo 14 metų. Jo pasekėjas Mirza Kymbatbajevas – 10.
Mirza išėjo iš kalėjimo ir toliau tęsia savo veiklą. Tinklapis mirza.narod.ru - puikiausias to įrodymas.
Dabar Kyzil-Kije gatvė, kurioje gyveno Nigmatulinas, pavadinta jo vardu. Planuojama pastatyti memorialą atminti žmogui, garsinusiam šią vietą.
Garsus dailininkas Viačeslavas Achunovas pasakė apie savo draugą Talgatą:
"Aš nesutinku su tais, kurie tvirtina, kad Talgatas pats ėjo savo žūties link. Ne, jis tik norėjo tapti tobulu. Jis kaip šviečiantis meteoras, sudegęs, bet taip ir nepasiekęs saulėtekio."

Filmografija:
1967 — Баллада о комиссаре
    1969 — Её имя — Весна
    1971 — Ночь на 14-й параллели
    1972 — Седьмая пуля
    1972 — В чёрных песках
    1973 — Встречи и расставания
    1975 — Хозяин воды
    1976 — Сказание о Сиявуше
    1977 — Вооружён и очень опасен
    1979 — Пираты XX века
    1980 — Какие наши годы!
    1981 — Право на выстрел
    1981 — Приключения Тома Сойера и Гекльберри Финна
    1982 — Государственная граница. Фильм 3-й: Восточный рубеж
    1982 — У кромки поля
    1982 — Sonjas Rapport
    1982 — Приказ: перейти границу
    1983 — Волчья яма
    1984 — Один и без оружия
    1985 — Противостояние
    1985 — Жизнь и бессмертие Сергея Лазо

Paruošta pagal rusactors.ru ir akter.kulichki.com

 


Atnaujinta 2015 gegužės 05, Antradienis. 20:36

Komentuoti

Perspėjame, jog už komentarų turinį atsako komentatoriai įstatymuose numatyta tvarka.


Apsaugos kodas
Atnaujinti

Naujausi komentarai

  • Nokautas - jo priežastys ir atsiradimo sąlygos
    • Blaine
      Do you have a spam problem on this website; I also ...
       
    • Janell
      Hey! This is my first visit to your blog! We are a ...
       
    • Willa
      This blog was... how do I say it? Relevant!! Finally ...
       
    • Elisha
      Hey there! I could have sworn I've been to this ...
       
    • Myrtis
      Your mode of telling the whole thing in this paragraph ...

Populiariausia per mėnesį

Draugai

smauglys jb dubuklis jb
asia jb produktaisportui jb
dojo jb plungesriteris jb
budora jb boksopasaulis jb
pantera jb grappling jb
   

Hostingas Serveriai.lt

Atsiųsk naujieną!