Na taip, aikidokos treniruojasi dirbti taikliai į skausmingus taškus, pvz., į gerklę, į tarpuakį, į nosį, į lytinius organus, į kepenų sritį. Negi nežinojot? Uke sugriebia ranką būtent blokuodamas tokį tori smūgį. O jei nespėja arba nepataiko sugriebti, tai ir gauna. Ir tuo atveju, kai paleidžia sugriebtą ranką, irgi labai rizikuoja gauti smūgį. Ir gauna, jei nespėja išsisukti ar pasitraukti iš smūgio trajektorijos. Boksas nesigauna todėl, kad Aikido leidžiami suėmimai, sugriebimai, metimai.
1. Ne, nežinau. Gal galima daugiau apie tai? Kaip atidirbinėjate smūgius? Jų taiklumą? Kiek treniruočių laiko tam skiriate? Kokius smūgių paviršius naudojate? Kaip ruošiate smūgio stiprumą? Galų gale ką darote, jei smūgis nepasiekia tikslo? Ar esate įsitikinę savo mirtino smūgio 100% taiklumu?
Aš išties abejoju aikidokos gebėjimu smūgiuoti. Smūgio greičiu, jėga, taiklumu, koordinacija (manau, kad iš jų stovėsenos iš viso neįmanoma stipriai smūgiuoti ar po smūgio neprarasti pusiausvyros).
O jei smūgis nebaisus, tai laisvai galima pasikeisti smūgiais, boksininkai, kyokushin laisvai taip daro. Ką tada daro aikidokos? Kokią gynybą naudoja....., blokus, susiliejimą? Susiliejimą su smūgių serija?

Kaip jūs iš viso mokotės pažinti ir reaguoti į realius ir "protingus" smūgius? Kiek laiko tam skiriate treniruotėse?
2. Tarkim uke sugriebia tori ranką. Bet jeigu sugriebia ir nesilaiko nemokšiškai, o pats atlieka veiksmą. Nebėga, kaip avinėlis paskui tori, bet juda sau palankiu būdu ir atlieka savo techniką neparankią aikidokai???
3. Kai "kodėlčiai" aikido klubuose užduoda panašius klausimus, instruktoriai gūžteli pečiais ir atsako, aš nežinau, man toks Leninas 15-to Dan pasakė, aš ir darau. Jau 15 metų darau, dar nesupratau, bet gal dar suprasiu

. Čia nieko baisaus, kiekvienas yra savaip išprotėjęs, bet kai "tą" kiša vaikams