Man asmeniškai tos "nesportinio super duper kovinio kovos meno" sąvokos išaukštinimas po biški darosi "neskanus". Sutinku, kad kovos meno sąvoka skiriasi nuo sporto. Bet šiaip jau MMA irgi yra "tik" sportas. Ir netgi gatvėje yra tam tikros "taisyklės" (įstatymai), už kurių nesilaikymą "diskalifikuojama" (nuteisiama).
Aš, pavyzdžiui, nežinau, kaip treniruotis "nesportinį" kovos meną taip, kad po kiekvienos treniruotės nereikėtų skambinti lavonvežio vairuotojui. Yra vienas kelias - atsisakyti sparingų. Bet aš asmeniškai labiau vertinu "patį sportiškiausią iš sportiškiausių" sportą, kuriame visgi dirbama su pasipriešinimu, nei šmėklų gasdinimą mirtinomis technikomis prieš veidrodį.
O jei sparingai yra, tai nori nenori teks pagalvoti apie mokinių saugumą ir tai, kad ne tik šią, bet ir ateinančią treniruotę būtų kam treniruotis. Labai paprasta padaryti, kad mokinai vienas kitą sužalotų. Tam nereikia didelio mokytojo proto ir žinių. O va padaryti, kad jie ir liktų sveiki, ir išmoktų kovoti, reikia gero mokytojo, gebančio padaryti subalansuotas treniruotes.
Įdomu ne tik kaip atrodo Taekwondo atstovas MMA kovose. Ne mažiau įdomu, kaip atrodo pvz. boksininkas Taekwondo kovose. O kaip atrodo MMA kovotojas sąlygose "be taisyklių", kai priešo rankose - stiklo šukė, vinis, peilis, o šalia - keli priešo draugai?...
Jei jau imame MMA kaip kažkokį vertinimo etaloną, tai nepamirškime, kad MMA reiškia mišrūs kovos menai. Tad ne tik Taekwondo - bet kuris vienpusis kovotojas prieš panašaus lygio universalų kovotoją bus pasmerktas pralaimėjimui pagal MMA, kaip sporto, apibrėžimą - net ir boksininkas, kuris pvz. nemoka imtyniauti.