Vilniuje yra bene didžiausias čia “Vilniaus TKD klubas“, vadovaujamas Ąžuolo Stanevičiaus, daugkartinio Lietuvos TKD federacijos tai prezidento, tai atsakingojo sekretoriaus (jie šauniai su kauniečiu Tomu Lagūnavičiumi kaitaliojosi!

), priklausantis Lietuvos TKD federacijai, kuri priklauso World Taekwondo Federation, kuri savo ruožtu įeina į International Olympic Commitee...

Šios federacijos vadovas per plauką netapo IOC prezidentu, bet yra ne tik Korean TKD ir WTF vadovas, bet, aišku, ir IOC viceprezidentas bei Korėjos NOC vadovas... 8)
Dar žinau “Tornado“, kuriam vadovavo (gal dar ir dabar?) tūlas baikeris Jonas...

Ir dar vienas klubas anksčiau buvo Ryšininkuose, bet ten dabar valdo Telekomas, tai ir nežinau, kur jie savo kojeles špagatais permetė...
Informaciją gali gauti tel. 118, paklausęs Lietuvos TKD federacijos numerio. O iš jų gausi ir Vilniaus klubų kontaktus. Arba iškart klausk Vilniaus TKD klubo (anksčiau jų biuras buvo Konstitucijos pr., kur LNVPB, o treniruotės vyko, tai gal ir dabar taip, “Sigmos“ sporto klube).
Šita įžanga jau savaime pasako, kad TKD yra sportas, ir dar priedo - olimpinis sportas. Su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Kitaip tariant, jei nesupratot:
1. TKD yra “sportuojama“, ne studijuojama. 8)
2. TKD treneris sieks maksimaliai naudos iš savo auklėtinių varžybose, ir tik varžybose: medalių, pasiekimų ir pan. Nes taip jo klubas reitinguojamas aukščiau. Be to, medalis ar užimtos vietos čempionatuose - tai, ką konkrečiai gali padėti “ant stalo“. Nepalyginsi su “dvasinėmis aukštumomis“ ar pan. neapčiuopiamais dalykais.
3. Jei skatins laikytis egzaminus diržams, tai tik laisvu nuo varžybų metu ir tik todėl, kad turi tokį spaudimą iš federacijos. Kitaip tariant, jei norite puoštis diržais, o treneriui tas jūsų noras nėra aktualus - nusivilsite.
4. Savigynai skirs dėmesį PASKUTINĖJE vietoje.

Nebent, turi savų ambicijų, kad jo auklėtiniams konkurentai daugiau subinių nespardytų ir pašaipiai į jį patį pirštais nebadytų. Tokiu atveju, jam ir varžybinis reitingas gali nelabai rūpėti...

Taigi, pasirinkdamas TKD, pirmiau pats sau nuoširdžiai atsakyk, ko tu iš šio meno-sporto sieki ir ko nori. Čia siūlau tinklalapyje, Skaitykloje, pasiskaityti mano straipsnį apie karate problemas - nemaža dalis iš esmės tinka ir TKD. Ir pastudijuoti “Kovos menas = choreografija?“ ten pat - padeda susidėlioti sau taškus ant i...
Kas gero yra TKD?
Pirma, tai geras laisvalaikio praleidimas vaikams ir paaugliams. Gera pasimaivyti kojų makalavimu virš galvos prieš draugus, pažįstamus ir merginas - tai, ką karate ilgai ir apsisunkintai šlifuoja ir studijuoja, TKD treniruotėse vien dėl pažangesnės metodikos gausi išmokti daug greičiau! Ir dar pridėk prie to suktukus visokius ir kojų kombinacijas, kurios karate yra “nepasiekiamos“ (tiksliau - nereikalingos).
Antra, TKD suteikia judėjimo laisvės pojūtį: tai ir energijos perkėlimas “banga“, tai ir slydimas, panašus į karate, tai ir tolimos distancijos “boksinis“ masės perkėlimas - nerasi stiliaus, kur būtų apjungta bent trys skirtingi judėjimo būdai!..
TKD - tai technika, kuri puikiai derina kombinacinius kojų spyrius su... bokso kumščių technika!...

Nors dabar kai kam ir naujieną pasakiau, spėju...
Jei treneris ne sportininkas-siauraregis, tai rankų technika TKD yra net gausesnė, nei rastum karate...

Tik principas bus kiek kitoks energijos perdavime: karate labai daug reverso, ką rastum ir čia, tačiau čia eina toks... “dalgiškas“ dažniau judesys rankomis, kuris ne taip stipriai išreiškiamas karate per moro-te darbą...

Trečia, formalūs kompleksai ir techniniai reikalavimai padaryti daug sistemingiau ir aiškiau, nei bet kur kitur: poomse (jap. kata) yra vaizdingos ir durnam suprantamos, bet gerai ugdančios TKD judėjimo kultūrą; laužymai visokių lentgalių - visa galva aukštesniame lygyje, nei matai karate; ir pan.
Bet jei manai, kad TKD tinka savigynai tokiame būvyje, kokiame dabar ji yra, tai klysti...

Tam tau tektų, jau turint gerą supratimą apie TKD, užsirašyti pas mane į “perkvalifikavimo“ kursus...

Nes mano TKD treneris buvo PJ (tarti - Pydžėjus), bendras su Pugzliu pažįstamas (ano netgi buvęs šefas kurį laiką), Vietnamo karo veteranas ir buvęs reindžeris. Ir šiaip - puikus žmogus!

... ko pasekoje po jo nuėjus į Vilniaus TKD klubą pasišviežinti įgūdžius, per pirmą treniruotę visi keturi mano laisvieji sparingai baigėsi vienokiomis ar kitokiomis NE MANO traumomis, ir “ne dėl mano kaltės“...
Na, gerai - kaltas ir aš buvau, kad įrodžiau teiginio “TKD blokuoti neperspektyvu“ klaidingumą...

Gailiuosi...

Nuoširdžiai...

Juk kam vaikus mušti?...