Ir nemanau, kad toki lygi jie pasiekia be kichon, kata, fizinio-psichologinio pasirengimo, vien kovodami. Gal. Yra isimciu viskam pasaulyje, bet be tobulos , kartais uzknisancios technikos slifavimo, to nebus...Kova- kalno virsune, bet ne visada galima ant kalno nusileisti malunsparniu ir islipti. As manau, kad geriau uzkopti paciam...
Na, sakykim, kas vis dėlto karate yra kalno viršūnė? Kol maniau, kad bunkai yra tik oficiali, maniau - kova, laisvas sparingas. Dabar vistik manau, kad tai - savigyna. Kurios galbūt niekad duok dieve neteks panaudoti, jei kalbėsime apie fizinę jos išraišką. Ir kurios psichologinę išraišką kuo puikiausiai galima naudoti kasdieniame gyvenime. Kasdien kone, jei yra daug kontaktų su aplinkiniais. Ta savigyna pasiekiama per kovą, kurios sudedamosios paruošiamosios dalys yra kata, kichon, kumite su visom šių dalykų sudedamosiomis dalimis - bunkai, smūgiai į orą, smūgiai į pagalbines priemones, sutartinė kova, laisva kova ir t. t. plius fizinis ir psichologinis parengimas.
O kas link : "nemanau, kad toki lygi jie pasiekia be kichon, kata, fizinio-psichologinio pasirengimo, vien kovodami" - labas dienas, bokse lygis pasiekiamas be kata, ir dar daugybė yra kovos sporto rūšių, kur KOVINIS lygis pasiekiamas be viso to. Tačiau ar pasiekiamas savigynos lygis? Visapusės?
P. S. Sorry, visos tos mintys dar nesusistemintos kiek reikia - iš esmės vyksta veiksmas - galvoju- rašau - galvoju toliau. Laukiu diskusijų - nes tai, ką rašau, nieku gyvu nėra koks nors galutinis produktas.
Spoksau tą įdėtą video apie japonų karinį karate, pažiūrėjau kol kas iki pusės - ir rašau toliau, ką galvoju. Pirma - juokelis - sprendžiant iš gumų, mes treniruojamės karinį karate
![Labai juokinga :-]](http://www.fightclub.lt/forum/Smileys/default/zvengia.gif)
O jei rimtai, parodytos ten visokių rūšių kumite, ir akcentuojama, kad atseit mūsų karate skiriasi nuo kitų tuo, kad mes siekiame atlikti todome, vieną galutinį smūgį.
Svarstau sau, ar tai nebus viena didžiųjų karate supratimo klaidų? Tas galutinis smūgis. Sutariam, kad karate yra savigynos sistema, tiesa? Ir sutariam, kad kata atspindi savigynos metodus - kurių NEPANAUDOSI laisvoje kovoje su kitu karatistu, kaip sako lenkai, oczywyscie

Tai kodėl manoma, kad tas galutinis smūgis turi įvykti laisvoje dviejų sportininkų ar menininkų ar kariškių kovoje, kaip koks mavashi, gyaku zuki ir pan.?
Mano dedamoje straipsnių serijoje, kurioje "triuškinami" blokai kaip tokie, parodyti savigynos metodai, kurie išties pretenduoja į TODOME, į galutinį smūgį, nes po jų tinkamo pritaikymo priešininkas NIEKO pavojingo atlikti nebegalės. O bet kokios šnekos apie TODOME laisvoje kovoje ar klubo treniruočių sparinguose yra niekinės, nes tokių ten nebūna. Ar bent jau siekiama, kad jų nebūtų, nepaisant to, kas kalbama klubo reklamose. TODOME yra viskas, basta, priešininkas išėjęs iš rikiuotės, ir, jei reikia, net ilgesniam laikui nei reikės pasprukti.
Žiūriu toliau

Dar iki klynų spardymo nepriėjau, man regis...
Va, dar kai ką prisiminiau. Dar viena, mano nuomone, kurią patvirtino ir patikslino Iain Abernethy, esminė oficialaus katų pritaikymo klaida - ginamasi nuo smūgio iš zenkutsu dachi ar pan. pozicijų ir stovėsenų, atsisukinėjant į smūgį, pareinantį iš nugaros ar iš šono. VISŲ kata pradinė padėtis ne be reikalo, man rods, yra žiūrėjimas tiesiai prieš save, realiai stovint atsipalaidavusioje stovėsenoje. Ji ir parodo, kad kova vyksta akis į akį, o ne šonais ar iš nugaros. Man patiko, kad Abernetis rašo, kad KIEKVIENAS judesys turi prasmę katoje. Tai kodėl manoma, kad pradinė kata stovėsena yra tik dvasinė būsena - nusiteikimas kovai su nematomu priešininku, ar pan. Kodėl jos netraktuoti kaip kovos pradžios pozicijos? Dviguba prasmė - I. visos kovos turi vykti, turint priešininką "prieš nosį". II. pirma laiko neišduok savo priklausymo karatistų klanui.