AutoriusTema: Kovos menas ir savigyna - ne tas pats?...  (Skaityti 13067 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *
  • Registracijos data: Bir 2004
  • Žinutės: 9378
  • Amžius: 51
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: lt
  • Lytis: Vyras

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Kovos menas ir savigyna - ne tas pats?...
« įjungtas: 2004 Grd 17, 13:20:21 pm »
Citata

O prieš STIPRESNĮJĮ priešininką - kovos menas nemokina NIEKO!

Nepainiok SPORTO su KOVOS MENU!!!

Sei-i

• Svečias
« Atsakyti #1 įjungtas: 2004 Grd 17, 14:15:54 pm »
Citata

:E Aš nepainioju!  :A

Sportas mokina kovoti su lygiu!  :D  Kovos menas - įveikti silpnesnįjį.  :-P  Dar kartą mano argumentus perskaityk!.. ;)

Wind

• Svečias
« Atsakyti #2 įjungtas: 2004 Grd 17, 15:12:59 pm »
del kovos menu atsiskirimo nuo realybes:
pastebejau idomu dalyka:
per kai kurias kovos menu treniruotes mokina kaip apsiginti nuo priesininko ginkluoto peiliu, bet kazkodel imamas tik vienas atakos peiliu variantas, is virsaus i apacia. Letai fiksuojama priesininko ranka su peiliu ir uzlauziama, i ta fakta kad priesininkas gali smugiuoti tuo laiku kita ranka arba koja pvz i tarpkoji, arba atakuoti peiliu ne is virsaus (beje nemanau kad gatveje patyres kovotajas taip smugiuotu) arba peili laikys kitaip, nekreipiama demesio. (tai buvo tik pavizdys, nes nuo peilio isvis beveik neimanoma apsiginti). Tai ir ko ismoksta zmones per treniruotes? Igauna pasitikejimo savimi kad jeigu ka mokes apsiginti, tiki tuo kad ju "meno" "tobula" technika jiem pades. Bet realioje situacijoje kai kuriu zyniu bei  veiksmu naudojimas (kuriuos zmogus ismoksta per menu treniruotes) yra grina savizudybe. Gaunasi saugumo bei savo jiegu iliuzijos, kurios gimsta del patirties stokos.

o del sporto ..
visu pirma sportininkai kovoje ringe su apsaugom su taisyklem ... jie ir treniruojami kad kovotu pagal sias taisykles, ar kiekvienas pvz boksininkas pasiruoses kovai, kai priesininkas smugiuos jam i tarpkoji, arba sudauzes buteli i jo galva su gaunama siuo budu "rozocka" megins isdurti jam aki? Nemanau. O jeigu dar priesinkas yra ne vienas ir visi ginkluoti, ir nenusiliaidzia jiega, tai kas tada? Juk gatve nera ringas su taisyklem bei apsaugom ir nera tatamis ant kurio sparingo partneris svelniai paguldys. Gatveje kaip paguldys tai galima jau ir nebeatsikelti, nes guldys ne ant tatamio o ant asfalto ir po sio veiksmo dar kojom i galva (ir ne tik) suspardys.

Beje kiekvienas sportininkas/menininkas kuris jauciasi drasiai per sparingus, realioje kovoje gali pamirsti viska ka buvo ismokes del stresines situacijos ir visiskai pasimesti.
taip kad nereikia lyginti realios kovos uz seikata bei gyvybe su formaliu sparingu su taisyklem.

Kesagiri

• Svečias
« Atsakyti #3 įjungtas: 2004 Grd 17, 15:26:37 pm »
Citata
Citata

Teisinga pastaba. Be to:
Citata
Iš čia ir mano jums nemaloni išvada: kovos menas suteikia galimybę išmokti primušti SILPNESNĮJĮ!  

Išvada nėra mums (kam - "mums" ?) nemaloni. Iš principo ji teisinga, tik paremta subjektyviomis nuostatomis ir dėl to nėra korektiška, bent jau tokiame kontekste, kuriame pateikta.

Visų pirma, atkreipčiau Jūsų dėmesį į tai, kad kovos menas - ne išimtis. Ne TIK kovos menas tokią galimybę suteikia - viskas priklauso nuo praktikuojančiojo prioritetų pasirenkant konflikto sprendimo būdus.

Antra, ši išvada padaryta remiantis savigynos (teisingai, tam, be kita ko, ir skirta ši tema) probleminiu požiūriu. Kovos menai (bent jau kai kurie iš jų) neturi tikslo PRIMUŠTI silpnesnį, sau lygų ar stipresnį - tokios kategorijos iš viso nenaudojamos. Tikslas - išspręsti konfliktą. Tik priemonės tikslui pasiekti naudojamos kitos, nei bevelytų savigynos šalininkai (bijai vilko - kas neteisus  :) ).

Citata

O kam? Juk kovos menų (bent jau kai kurių) požiūriu neskirstomi priešininkai į "silpnesnius" ar "stipresnius"... Priešininkas - visada tik priešininkas. Ir "dirbti" su juo mokoma dėmesingai ir su pilna jėga - nepriklausomai nuo to, kokia ten jo (ar tavo) kelnių spalva ar rankovių forma.

Žodžiu, dar kartą bandome palyginti kovos meną ir savigyną? Tais pačiais kriterijais? Kaip ir betikslis užsiėmimas, bet malonus. Masažas...

Citata
Bet man tokia “absoliuti kovos meno strategija“ nepriimtina.

apie tokią "strategiją" pirma kartą girdžiu (dėl klausos nusiskundimų neturiu). Būtų įdomu praplėsti akiratį ir sužinoti, kur tokia "strategija" propaguojama.

Citata
Aš nepainioju!  Sportas mokina kovoti su lygiu!  Kovos menas - įveikti silpnesnįjį.  Dar kartą mano argumentus perskaityk!..  

Ne, painioji. Be to - tikslingai  :-] Perskaityk ir mano argumentus. :-)

o šiaip -
Citata
Aš tikrai žinau, kad nieko nežinau!

Sei-i

• Svečias
« Atsakyti #4 įjungtas: 2004 Grd 17, 15:54:58 pm »
Geri pastebėjimai, Wind! :alus:

Aš tik pridursiu, kad taisyklių nebuvimas nėra absoliutus teiginys, nors ir ganėtinai nuvalkiotas. Jos tiesiog pakeičiamos gatvei būdingais dėsniais ir ritualais - jų žinojimas padeda geriau pažinti situacijas ir jas kontroliuoti...

Bet tu teisus dėl to, kad pižaminiai ir sportininkai mokinasi KITOKIŲ taisyklių ir etiketų, kurie neturi nieko bendro arba mažai teturi bendro su gatvės realybe.

Įtraukiu ir tave į sąrašą!...  :D

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

« Atsakyti #4 įjungtas: 2004 Grd 17, 15:54:58 pm »

Sei-i

• Svečias
« Atsakyti #5 įjungtas: 2004 Grd 17, 16:25:07 pm »
Citata

Teisinga pastaba. Be to:

Nemanau...  :D  Tiesiog mūsų Soke dabar į kovos menus pasinešė - va ir viskas... O tu - JAU juose. Kaip ten mano buvusi bendradarbė sakė: “mysli u durakov - schodiatsa“... ;)

Nieko asmeniško - tiesiog patarlė...  :-)

Citata

Išvada nėra mums (kam - "mums" ?) nemaloni.

Pižaminiams. Dabar aiškiau?... ;)

Citata

Iš principo ji teisinga, tik paremta subjektyviomis nuostatomis ir dėl to nėra korektiška, bent jau tokiame kontekste, kuriame pateikta.

Kaip ten, Pūgžlį, budizme sakoma: visas realybės suvokimas tėra persijotas per jūsų subjektyvumo rėtį?...  :D

Ji pateikta tokiame kontekste, kokiame pateikta. Nekorektiška būtų, jei pateikčiau kovos meno skyrelyje - tada pasipiktinimas būtų pelnytas.

Čia, deja, ji kaip niekad tinka! Pati paskutinė Wind žinutė kaip tik tą ir patvirtina...  :D

Citata

Visų pirma, atkreipčiau Jūsų

Į mane gali “tu“. Aš nenumirsiu dėl nepakankamo pagarbos rodymo (kažkaip šovė Pūgžlio pasakojimas apie etiketus, kaip jo mokytojas nuvažiavo tradicinio HKD treniruotis į Korėją...  :D )

Citata

dėmesį į tai, kad kovos menas - ne išimtis. Ne TIK kovos menas tokią galimybę suteikia - viskas priklauso nuo praktikuojančiojo prioritetų pasirenkant konflikto sprendimo būdus.

Kaip dainavo Vysockis apie boksininką: “Aš žmogų į veidą nuo vaikystės mušti negaliu“... Vaivadai kažkada ši daina patiko...  :D

Citata

Antra, ši išvada padaryta remiantis savigynos (teisingai, tam, be kita ko, ir skirta ši tema) probleminiu požiūriu.

Patikslinsiu - RBSD. “Kovos menas + savigyna“ - čia ano minėto skyrelio temos... ;)

Citata

Kovos menai (bent jau kai kurie iš jų) neturi tikslo PRIMUŠTI silpnesnį, sau lygų ar stipresnį - tokios kategorijos iš viso nenaudojamos. Tikslas - išspręsti konfliktą. Tik priemonės tikslui pasiekti naudojamos kitos, nei bevelytų savigynos šalininkai (bijai vilko - kas neteisus  :) ).

Pagal tave tai: iššaudyk juos visus - ir tegul šv. Petras prie vartų atsirenka????  :-]

Ir antras labai akivaizdus pastebėjimas, kame ir klumpa pižaminiai: JŪS NEMATOT JOKIO PRIEŠININKO!  :A

Todėl ir TIK TODĖL jums jie visi vienodi!

Deja, gyvenime priešininkas būna visada stipresnis. Bet tai nereiškia, kad jis turi laimėti!...  :D

Aš kalbu apie grėsmių analizę ir priešininko profiliavimą - tokių dalykų savo dojo negirdėjot?... ;) Ką gi, šiuo atveju net ir diskutuoti nebus kaip - nesuprasime vienas kito.  :D Juk negali lyginti kovos mene kokių technikų, jei diskusijos oponentas apie jas negirdėjęs...  :D

O pafilosofuoti galima ir čia:
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

Citata

O kam? Juk kovos menų (bent jau kai kurių) požiūriu neskirstomi priešininkai į "silpnesnius" ar "stipresnius"... Priešininkas - visada tik priešininkas. Ir "dirbti" su juo mokoma dėmesingai ir su pilna jėga - nepriklausomai nuo to, kokia ten jo (ar tavo) kelnių spalva ar rankovių forma.

Kaip ir sakiau - nesupratai mano teiginio. Tai dar aukščiau pasiskaityk!

Kartoju: priešininkas būna tik stipresnis (arba durnesnis, jei lenda. Bet ir tai susimąstyčiau, kas skatina jį manyti esant stipresniu?...  :rolleyes: ). Todėl sutinku, kad dirbti su juo reikia pilnais pajėgumais - kaip su stipriu.

Bet kiekvienas teiginys yra skirtingų stovyklų, matau, skirtingai interpretuojamas (išverčiamas į suvokiamą žodžių darybą)...  :evil:

Citata

Žodžiu, dar kartą bandome palyginti kovos meną ir savigyną? Tais pačiais kriterijais? Kaip ir betikslis užsiėmimas, bet malonus. Masažas...

Ne, tai ne betikslis. Prasmę suteikia Osu ar Wind paskutinės žinutės. Matau, kad dar yra blaiviau mąstančių (ką pamiršau paminėti - neįsižeiskite). Todėl nemanau, kad aš čia vienas nusišneku...  :-)

Ir matau, kad mano teiginiai ne tik čia - dar ir tinklapio straipsniuose - giliai užgavo tavo savimeilę...  :D

Ką gi, yra gerbėjų, yra ir nepatenkintųjų... C'iest la vie - kaip Asia sako...  :D

Citata

apie tokią "strategiją" pirma kartą girdžiu (dėl klausos nusiskundimų neturiu). Būtų įdomu praplėsti akiratį ir sužinoti, kur tokia "strategija" propaguojama.

Aš tiesiog įvardinau kitais žodžiais jūsų teiginius, kad kovos menas išmoko apsiginti silpnesnįjį ir visą tą jūsų pseudo-pacifizmą...  :D (todėl Pūgžlys ir sudepresavo, neradęs dvasingumo kovos menuose, o savigynos aspektas jo nedomina - jis įvaldęs pacifizmą. Tikrą, tarp kitko).

Kuo man patinka UFC? ;)

Kad nekvaršina kitiems ir sau galvos tokiais pareiškimais. Ten laimi tik stipresnis. Ir ten lipti - reikia gerus “kiaušus“ turėti...  :D

Bet jie tą atvirai ir sako!  :-D

O kovos mene - meluojama nuo pačių pradžių... ;) Ar jūs apie tai - nini!... Tik gražiomis pižamomis viliojate (o tai kuo tas skiriasi nuo rytietiškų šokių tada?... ;)).

O gal aš neteisingai suprantu kovos meno misiją ir tikslus?...  :-] Aš jas įvardinau “absoliučia strategija“ - tai skamba geriau, pagal Musashi bent jau...  :D

Strategijos jau eina po to ir iš to išplaukia. Iš jų - taktika. Iš šios - technika.

Ir ne atvirkščiai.  :-P

Citata

Ne, painioji. Be to - tikslingai  :-] Perskaityk ir mano argumentus. :-)

Kame painioju?... ;)

Neskiriu, kur sportas, kur menas ir kur savigyna???.. ;)

Jei nesutinki su tuo - argumentais paneik mano straipsnį “Kovos menai = choreografija?“ ir “Dar kartą apie savigyną“...  :D

Bent tiek.  :?

Tiek nedaug prašau...  :-(

Gal aš netikėtai praregėsiu...  :shock:

Taigi smagu būtų - čiuožčiau į kokį kovos klubą ir pulčiau ant kelių prieš vietinį sensėjų, kaip dievuką...  :-]

Gal aš klystu?... ;) Na, bet juk ir bezdžionėms pasitaiko iškristi iš medžio, tai ką jau čia man, lameriui ir teoretikui...  :D

Labai bus įdomu pamatyti! (ar čia apie aikido pasakosi?... ;) Ir kokį kenjutsu - kaip praeitame forume?...)

Citata

o šiaip -
Citata
Aš tikrai žinau, kad nieko nežinau!

Jei man taikai - tai aš ir pasakiau. Nieko neneigiu!  :D  Kaip gi - jei jau Socrates tai pripažino, tai ką jau čia man - esu “ežerz“...  :-]

Ir priežastis užsičiaupti yra ne šiaip Kalėdos - man gal jaučiasi “badas“ naudingos informacijos ir vaisingų diskusijų apie RBSD. :crazy: Tai ką čia veikti?..  :rolleyes:

Bet gal ką nors naujo ir netikėto iš tavęs išgirsiu... ;)

Jei sau šitos sentencijos, aišku, neprisitaikei...  :-)

Gerų švenčių!... :alus:

Atsijungęs OSU

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2004
  • Žinutės: 680
  • Amžius: 46

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • http://www.ninjutsu.lt
« Atsakyti #6 įjungtas: 2004 Grd 17, 16:55:29 pm »
Citata
Kovos menai (bent jau kai kurie iš jų) neturi tikslo PRIMUŠTI silpnesnį, sau lygų ar stipresnį - tokios kategorijos iš viso nenaudojamos. Tikslas - išspręsti konfliktą. Tik priemonės tikslui pasiekti naudojamos kitos, nei bevelytų savigynos šalininkai

Idomu, kaip kovos menai siulo isspresti konflikta  - mavashi, tsuki, shicho nagen ar pan. O ar kas tai mokindamas pagalvojo, kad tai gali dar labiau padidinti konflikta? Jeigu tas ajumi ashi tinkan (is aikido) ar dar koks uraken nesigaus? arba  kol tu ta viena tvarkysi tave apsups trys jo draugeliai, arba dar geriau - busi su mergina ir kol tu su vienu murdysies, kitas gali ja suzeisti?  :A
Vienas kazkoks senoves strategas pasake: karo menas turi buti kaip vanduo - igauti forma priklausomai nuo ten, kur jis ipiltas (ne itin tikslus vertimas  :oops: ). Manau, kad ta pati reiketu pasakyti ir savigynos atveju. Kovos menu klubuose jeigu ir moko kokiu savigynos aspektu tai tik vienpusiskai.

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
« Atsakyti #7 įjungtas: 2004 Grd 17, 17:11:23 pm »
Citata
Tiesiog mūsų Soke dabar į kovos menus pasinešė - va ir viskas...

Kai esi jaunas, domina sportas, o kai jis su metais (labiausiai žmogaus kūne raukšlėjasi smegenys, jei kas supranta apie ką aš) pradeda darytis kiek per sunkus ir nebeįdomus, pradeda žmogas "menininkauti" :D

P.S. Ai, iš viso, geriausia alų gurkšnoti ir čipsus kremsti :liar:

Citata

Kaip ten, Pūgžlį, budizme sakoma: visas realybės suvokimas tėra persijotas per jūsų subjektyvumo rėtį?...  :D

Kitaip sakant - realybė yra viena, tik skirtinguose lygmenyse...

Citata

Todėl ir TIK TODĖL jums jie visi vienodi!

Aha, vis pamirštama, kad yra vyras 8-) ir moteris :boobs:

Citata

Aš kalbu apie grėsmių analizę

Čia ne prie ko, bet apie grėsmes tiek prisiklausiau per Paksiaus apkaltą, kad tas žodis tik su juom ir asocijuojasi :D

Citata

Kartoju: priešininkas būna tik stipresnis (arba durnesnis, jei lenda. Bet ir tai susimąstyčiau, kas skatina jį manyti esant stipresniu?...  :rolleyes: ). Todėl sutinku, kad dirbti su juo reikia pilnais pajėgumais - kaip su stipriu.

Čia jau atskira tema, psichologinė daugiau. Visuomet būna vienas ar kitas stipresnis, jei abu lygūs, tai visvien tam tikrose situacijose išryškėja vieno ar kito pranašumas. O kaip atspėti, priešininkas stipresnis, ar silpnesnis?  Dažniausiai sprendžiama pagal išvaizdą. Tačiau ji dažnai būna apgaulinga. Labai daug įtakos padaro priešininko "naglumas" (jei naglas - tipo kietas). O kartais žmogus būna įkalęs, ir jam visi vienodi... Ne, čia reiktų atskiros temos...

Citata

Todėl nemanau, kad aš čia vienas nusišneku...  :-)

Masinė psichozė? :shock:

Citata

todėl Pūgžlys ir sudepresavo, neradęs dvasingumo kovos menuose

Vadinasi nerado tinkamo mokytojo.

Wind

• Svečias
« Atsakyti #8 įjungtas: 2004 Grd 17, 20:44:27 pm »
Citata

Vienas kazkoks senoves strategas pasake: karo menas turi buti kaip vanduo - igauti forma priklausomai nuo ten, kur jis ipiltas (ne itin tikslus vertimas  :oops: ). Manau, kad ta pati reiketu pasakyti ir savigynos atveju. Kovos menu klubuose jeigu ir moko kokiu savigynos aspektu tai tik vienpusiskai.

Tikriausiai zinau kas tai pasake
Originale si mintis skamba sitaip:
"If you put water in to a cup it becomes a cup, if you put water into a bottle it becomes a bottle, if you put water into a teapot it becomes a teapot. Water can flow or it can crash. Be water, my friend ... " (c) Bruce Lee.

Beje gerai pasake. Visiskai sutinku kad sie zodziai tinka kaip kovos menu taip ir savigynos atveju. Kitaip tariant reikia stengtis buti universalesniam ir prisitaikyti prie aplikybiu.

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
« Atsakyti #9 įjungtas: 2004 Grd 17, 23:06:00 pm »
Kas liečia Bruce Lee, tai šį žmogų apskritai reiktų atskirai nagrinėti, kaip vieną iškiliausių asmenybių kovos menų istorijoje. Tikrai gaila, kad tokį trumpą gyvenimą žmogus nugyveno. Sunku įsivaizduoti  palikimą, kokį būtų palikęs, jei būtų išgyvenęs bent lig 60-ies...

Nukrypau kiek į lankas... :oops:

« Atsakyti #9 įjungtas: 2004 Grd 17, 23:06:00 pm »

Wind

• Svečias
« Atsakyti #10 įjungtas: 2004 Grd 18, 00:44:20 am »
Citata
Kas liečia Bruce Lee, tai šį žmogų apskritai reiktų atskirai nagrinėti, kaip vieną iškiliausių asmenybių kovos menų istorijoje.

man irgi taip atrodo, nes si asmenybe mane labai domina
taip kad sukuriau topa:

Atsijungęs Smauglys

• Auksinis VIP narys
  • Rokudan (6 dan)
  • *
  • Žinutės: 3753
  • Amžius: 54
  • Šalis: 00
  • smauglys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #11 įjungtas: 2004 Grd 20, 07:37:37 am »
Sei-i rašo:

Man juokingai kažkaip nuskambėjo :-P
Ką reiškia prieš stipresnį? Ar tai prieš tą, kuris didesnę štangą iškelia? Ar prieš tą, kuris aukštesnis nei aš? Tiek aš, tiek mano pažįstami esame nuo tokių apsigynę gatvėje. Tai gal mes jau užsiimame ne koviniu sportu, o savigyna? Kažkokia demagogija :A
Stipresnis tas, kuris duotoje kovoje nugalėjo. Ir taškas :P
Tad niekinimas kovos menų, ar sporto, iškeliant kažkokią mistinę savyginą, kurioje laimima prieš kažkokį "stipresnį" man negerai kvepia...  Tiesiog kovos menas stiprina žmogų visapusiškai ir jis turi didesnę galimybę apsiginti.
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti  Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

Atsijungęs OSU

• 2 kyu
  • *
  • Žinutės: 680
  • Amžius: 46

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • http://www.ninjutsu.lt
« Atsakyti #12 įjungtas: 2004 Grd 20, 09:50:07 am »
Niekas nei kovos meno, nei sporto neniekina. Sportuoti galima i sveikata. Ir netgi skatintina ir pagirtina. Bet nereiketu painioti su sugebejimu issaugoti savo ir artimuju sveikata, pinigus ar net gyvybe. Problema yra tame, kad yra kiek skirtingas savigynos supratimas - mano isivaizdavimu, tai ne vien mustyniu procesas gatveje.
Pvz. Liudna Alex Gong F14 istorija (buvau parsisiuntes kelias jo kovas - kietas bicas buvo)
 :-(  Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Mano supratimu, stipresnis ne vien tas, kuristam tikroje vietoje pagal tam tikras taisykles  geriau musasi.
O ir tuo paciu nera garantiju, kad mustyniu metu butent tie igudziai, kurie ugdomi saleje gali padeti.

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
« Atsakyti #13 įjungtas: 2004 Grd 20, 10:13:20 am »
Kiekvienas turi savo nuomonę, bet nebūtina ją įpiršti kitam žmogui. Čia DISKUSIJŲ forumas, ne GINČŲ ;)

Kesagiri

• Svečias
« Atsakyti #14 įjungtas: 2004 Grd 20, 11:30:17 am »
Citata
Citata

Tikriausiai zinau kas tai pasake

Na, manau, kad panašios mintys ir palyginimai "plaukia" iš gerokai senesnio šaltinio (rusų k.):

« Atsakyti #14 įjungtas: 2004 Grd 20, 11:30:17 am »