Sorry, skaičiau skaičiau, bet nieko panašaus neradau. Buvau šian seminare pas 5 dano tradicinio karatė meistrą Neugebauerį, ir pasakė įdomų bajerį, kaip galima išsimatuoti rankos smūgio išraišką kilogramais. Vienu žodžiu stoji prie sienos, dedi ant jos buitines svarstykles, įremi kumštį ir spaudi. Ir žiūrai, kiek išspaudi. O paskui besitreniruodamas nuolat tikriniesi, ar eini atgal, o gal kaip tik pavyksta išspaust daugiau.
O namo parėjus, kaip matematikė mėgėja, sumaniau prie to pridėt dar greičio matavimus. (Kas įdomu, nors mokyklą baigiau, bet niekaip nepamenu, ar jėga lygi masės ir greičio sandaugai. Jei taip, vadinasi, bus galima tą jėgą apsiskaičiuot.).
Va, dar rašau čia, nors buvo kalbėta tokiom temom ir prie Mokytojų ir mokinių, bet ten lyg ir OT gavosi.
O greitį bent aš matavau taip. Kažkas sėdi su chronometru ir atmatuoja 10 sek. Per tas 10 sek. atlieki rankų smūgius pilna jėga, susiskaičiuoji, kiek padarei. Paskum dalini sekundes iš smūgių skaičiaus, gauni, per kiek sekundžių padarai vieną smūgį. Nu ir galiausiai išsimatuoji smūgio atstumą nuo pradinio iki galinio taško, ir "sudėtinga" matematine forma apsiskaičiuoji greitį...
Bent man buvo visai įdomi patirtis pasimatuot, kiek energijos sugebu pasiimt iš žemės (kaip va mes karatistai ir turbūt ne tik karatistai darom). Pvz., kol laikiau svarstykles grynai rankos raumenų jėga, neįtraukdama visiškai jokių kitų raumenų, išspaudžiau 5 kg. Na, o kai įsijungiau žemę, gavosi 20 kg. Meloch, a prijatnoje, nes kaip esu minėjus, nesu dalyvavus varžybose, ir mane jau kuris laikas kankino mintis, ar tie mano smūgiai efektyvūs. Kažkaip nekyla noras pasistatyt vyrą ir pasakyt - nu, brangusis, užvešiu aš dabar tau iš visų jėgų per smakrą ir pažiūrėsim, suveiks ar ne. Nes bent man, prisismūgiavusiai į orą, atrodė, kad tikrai nesuveiks. O dabar džiaugiuosi, kad neišbandžiau. Nes aišku, smūgio metu kažkiek jėgos vis viena išsisklaido į šalis, tai tarkim, lieka 10 kg. Nu ir dabar paimam 10 kg svarmenį ir 0,87 m/s greičiu iš 70 cm atstumo užvanojam kam nors per smakrą... Hm...
Tai va, jei turit svarstykles namie, kviečiu "sverti" smūgio jėgą ir dalytis rezultatais. Va ir pažiūrėsim, kas kiečiausi - boksininkai, kyokushinkistai ir t. t.

Čia aišku šūtka, tik šiaip įdomu.
Ai, va, kad jau linksminamės, tai su vyru dar vieną dalyką išsimatavom - kiek išspaudžia vienas mūsų kūno kilogramas. Tipo padalini tą savo išspaustą kilų skaičių iš kūno kilogramų skaičiaus. Tai man gavosi 330 gramų 1 kilogramui, ir vyrui gavosi 330 gramų 1 kilogramui... Nors iš pradžių buvau užpavydėjus, kad jis 30 kg išspaudžia, o aš tik 20...
Tai va, chebryte, matuojamės matuojamės! Kai saka, kiek žmogus gali išspaust iš svarstyklių...