AutoriusTema: Kaip išsimatuoti smūgio jėgą?  (Skaityti 26791 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lap 2006
  • Žinutės: 4046
  • Amžius: 47
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: 00
  • Lytis: Moteris

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Kaip išsimatuoti smūgio jėgą?
« įjungtas: 2006 Lap 19, 01:42:45 am »
Sorry, skaičiau skaičiau, bet nieko panašaus neradau. Buvau šian seminare pas 5 dano tradicinio karatė meistrą Neugebauerį, ir pasakė įdomų bajerį, kaip galima išsimatuoti rankos smūgio išraišką kilogramais. Vienu žodžiu stoji prie sienos, dedi ant jos buitines svarstykles, įremi kumštį ir spaudi. Ir žiūrai, kiek išspaudi. O paskui besitreniruodamas nuolat tikriniesi, ar eini atgal, o gal kaip tik pavyksta išspaust daugiau.
O namo parėjus, kaip matematikė mėgėja, sumaniau prie to pridėt dar greičio matavimus. (Kas įdomu, nors mokyklą baigiau, bet niekaip nepamenu, ar jėga lygi masės ir greičio sandaugai. Jei taip, vadinasi, bus galima tą jėgą apsiskaičiuot.).
Va, dar rašau čia, nors buvo kalbėta tokiom temom ir prie Mokytojų ir mokinių, bet ten lyg ir OT gavosi.
O greitį bent aš matavau taip. Kažkas sėdi su chronometru ir atmatuoja 10 sek. Per tas 10 sek. atlieki rankų smūgius pilna jėga, susiskaičiuoji, kiek padarei. Paskum dalini sekundes iš smūgių skaičiaus, gauni, per kiek sekundžių padarai vieną smūgį. Nu ir galiausiai išsimatuoji smūgio atstumą nuo pradinio iki galinio taško, ir "sudėtinga" matematine forma apsiskaičiuoji greitį...
Bent man buvo visai įdomi patirtis pasimatuot, kiek energijos sugebu pasiimt iš žemės (kaip va mes karatistai ir turbūt ne tik karatistai darom). Pvz., kol laikiau svarstykles grynai rankos raumenų jėga, neįtraukdama visiškai jokių kitų raumenų, išspaudžiau 5 kg. Na, o kai įsijungiau žemę, gavosi 20 kg. Meloch, a prijatnoje, nes kaip esu minėjus, nesu dalyvavus varžybose, ir mane jau kuris laikas kankino mintis, ar tie mano smūgiai efektyvūs. Kažkaip nekyla noras pasistatyt vyrą ir pasakyt - nu, brangusis, užvešiu aš dabar tau iš visų jėgų per smakrą ir pažiūrėsim, suveiks ar ne. Nes bent man, prisismūgiavusiai į orą, atrodė, kad tikrai nesuveiks. O dabar džiaugiuosi, kad neišbandžiau. Nes aišku, smūgio metu kažkiek jėgos vis viena išsisklaido į šalis, tai tarkim, lieka 10 kg. Nu ir dabar paimam 10 kg svarmenį ir 0,87 m/s greičiu iš 70 cm atstumo užvanojam kam nors per smakrą... Hm...
Tai va, jei turit svarstykles namie, kviečiu "sverti" smūgio jėgą ir dalytis rezultatais. Va ir pažiūrėsim, kas kiečiausi - boksininkai, kyokushinkistai ir t. t.  :maisas: Čia aišku šūtka, tik šiaip įdomu.
Ai, va, kad jau linksminamės, tai su vyru dar vieną dalyką išsimatavom - kiek išspaudžia vienas mūsų kūno kilogramas. Tipo padalini tą savo išspaustą kilų skaičių iš kūno kilogramų skaičiaus. Tai man gavosi 330 gramų 1 kilogramui, ir vyrui gavosi 330 gramų 1 kilogramui... Nors iš pradžių buvau užpavydėjus, kad jis 30 kg išspaudžia, o aš tik 20...
Tai va, chebryte, matuojamės matuojamės! Kai saka, kiek žmogus gali išspaust iš svarstyklių...
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs Žalias

• 3 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2005
  • Žinutės: 427
  • Lytis: Vyras

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Re: Kaip išsimatuoti smūgio jėgą?
« Atsakyti #1 įjungtas: 2006 Lap 19, 01:58:14 am »
Jėga yra lygi masės ir pagreičio (arba kitaip greičio pokyčio per tam tikrą laiką) sandaugai. O pagreitį reikėtų skaičiuoti taip: surasti greitį, per kurį kumštis pasiekia tolimiausią tašką ir padalint iš laiko, per kurį tas kumštis pasiekė tolimiausią tašką. Bet va man ir dabar dar neaišku, kaip tą pagreitį reikėtų "surišti" su mase, gi nedaugintume savo kūno masės iš to smūgio pagreičio.. Vienžo, man atrodo tokiom buitinėm sąlygom yra bergždžias reikalas matuoti smūgį, tuo labiau kad mes žmogaus smūgiu nestumiam, o smūgiuojam "botago" principu..

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #2 įjungtas: 2006 Lap 19, 01:59:21 am »
Moksliškai čia ir neprimatuosi, bet ant humoro - kodėl gi ne? Ar pačiam neįdomu? Bent būtų su kuo lyginti  :angel:
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs Žalias

• 3 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #3 įjungtas: 2006 Lap 19, 02:09:57 am »
Tai aš moksliškai ir nenoriu matuot, tik šiaip pastebėjau, kad neišeina man galų suvest normaliai. O kaip tu ten darei? "Įsirėmus" į jas spaudei? Užsigulus t.y.? Ar kaip?

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #4 įjungtas: 2006 Lap 19, 02:20:13 am »
Atsistojau į kovinę stovėseną, ištiesiau kumštį tokiu atstumu, kaip kad daryčiau į orą, priglaudžiau kumštį prie svarstyklių ir imdama jėgą iš žemės spaudžiau jas visu kūnu (kūno atauga - kumščiu). Šiaip aprašymas sudėtingesnis nei veiksmas.  :punch:

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

« Atsakyti #4 įjungtas: 2006 Lap 19, 02:20:13 am »

Atsijungęs Smauglys

• Auksinis VIP narys
  • Rokudan (6 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2004
  • Žinutės: 3753
  • Amžius: 54
  • smauglys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #5 įjungtas: 2006 Lap 19, 02:46:14 am »
Matau linksminatės :D Isivaizduoju, kaip ta prietaisėlį spūsteltu Vyšniauskas!
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti  Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

Atsijungęs Žalias

• 3 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #6 įjungtas: 2006 Lap 19, 02:50:52 am »
Nežinau, neturiu kaip pamatuot, bet bet kuriuo atveju čia tikrai toks matavimas manau nieko neparodytų.

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #7 įjungtas: 2006 Lap 19, 03:03:38 am »
Toks matavimas parodytų, kiek energijos pasiimi iš žemės... Ir kiek gali išspaust tik rankos raumenim. Nu man kaip karatistei svarbu tokius dalykus pasitikrint. Nesakau, kad visiem. Visi papildomi skaičiavimai kiek padoresniam matematikos ir fizikos žinotojui aišku kad yra bzdūra, nu bet man tai buvo visai linksma bzdūra  :P Ai, rimtas tu labai, Žalias :)

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #8 įjungtas: 2006 Lap 19, 03:05:22 am »
Ai, tiesa, Žalias, kadangi smūgių mes kaip sykis nestumiam, o svarstyklės mano yra nebrangios, ir jei suges, man dzin, tai išsibandžiau ir smūgį kaip į makivarą - gavosi 30 kg, bet kadangi norėjau, kad svarstyklės nenudribtų, dariau iš mažo atstumo, iš didelio turbūt gautųsi daugiau. Čia šiuo atveju reikėtų paprašyt, kad kas palaikytų svarstykles, ir liuobt :) Gautum tą savo botago principą.

Atsijungęs Paladinas

• Nidan (2 dan)
  • *
  • Registracijos data: Spa 2006
  • Žinutės: 1902
  • Vieta: Liondonas
  • Šalis: england

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #9 įjungtas: 2006 Lap 19, 04:07:00 am »
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Jėga yra lygi masės ir pagreičio (arba kitaip greičio pokyčio per tam tikrą laiką) sandaugai. O pagreitį reikėtų skaičiuoti taip: surasti greitį, per kurį kumštis pasiekia tolimiausią tašką ir padalint iš laiko, per kurį tas kumštis pasiekė tolimiausią tašką. Bet va man ir dabar dar neaišku, kaip tą pagreitį reikėtų "surišti" su mase, gi nedaugintume savo kūno masės iš to smūgio pagreičio.. Vienžo, man atrodo tokiom buitinėm sąlygom yra bergždžias reikalas matuoti smūgį, tuo labiau kad mes žmogaus smūgiu nestumiam, o smūgiuojam "botago" principu..
Pochui ta mase... Ja panaudojant visokias gudrybes galima apskaiciuoti... O kaip ponas apskaiciuosi savo galunes smugio momentu greiti??? Kaip suzinosi per kiek laiko tavo galune pasieke taikini??? Tai galima apskaiciuoti dveis budais: Pirmas panaudojant specvaizdokamera, kuri gali nulmuoti kulka ar bent jau skrendancia strele. Antras turint pazinciu su fizikais... Pavyzdziui universitetu laboratorijose buna laikrodziu, kurie labai tksliai gali apskaiciuoti net labai trumpus laiko tarpus, bet gali ishkilti problema su fotojutikliais, kuriu didzioji dauguma nepritaikyta matuoti dideliu apimciu kunu judejimo laika (o tuo paciu ir greiti)... Na nebent trinties desniams matuoti yra didesni foto jutikliai apie pusantro sprindzio (jei ne maziau) ilgio ir shiek tiek mazesnio aukscio... Bet ipaishyti savo rankele i tokias matmenys nepristabdant savo galunes greicio... Idomu butu pziureti, kaip jus ponai ta padarysit... :rolleyes:
AUJA
Kelionės keičia žmogų.!?
Taip keičia, tik ne būtinai į gerą pusę... :)

« Atsakyti #9 įjungtas: 2006 Lap 19, 04:07:00 am »

Atsijungęs Žalias

• 3 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #10 įjungtas: 2006 Lap 19, 14:03:09 pm »
Tai aš tą ir turėjau omeny, kad buitinėm sąlygom smūgio jėgos pamatuot negalima normaliai, o čia mane užsipuolei :]

unknown

• Svečias
« Atsakyti #11 įjungtas: 2006 Lap 19, 17:24:52 pm »
Cia prie to pacio noreciau pridet, kad yra sukurtas toks filmas National Geographic kanalo kur ten mokslininkai matuoja smugio stipruma, greiti ir tt. Vadinasi Fight Science. Tai youtube yra, galit ziuret, siaip maciau kitose temose yra linku imesta sito filmo.

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #12 įjungtas: 2006 Lap 19, 17:28:27 pm »
Taip... Nė vienas mano iššūkio su svarstyklėm nepriėmė... Aišku, lengviau su klaviatūra pabarškint geras mintis, nei ką nors realiai padaryt... Nusivyliau, chebra  :-(

Atsijungęs Paladinas

• Nidan (2 dan)
  • *
  • Registracijos data: Spa 2006
  • Žinutės: 1902
  • Vieta: Liondonas
  • Šalis: england

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #13 įjungtas: 2006 Lap 19, 17:49:21 pm »
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Tai aš tą ir turėjau omeny, kad buitinėm sąlygom smūgio jėgos pamatuot negalima normaliai, o čia mane užsipuolei :]

Sorry, jei ka...  :oops: Sunki man vakar buvo diena...
AUJA
Kelionės keičia žmogų.!?
Taip keičia, tik ne būtinai į gerą pusę... :)

Atsijungęs Fist

• 6 kyu
  • *
  • Registracijos data: Vas 2006
  • Žinutės: 90
  • Amžius: 35

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #14 įjungtas: 2006 Lap 19, 17:50:57 pm »
Pameginau spasuti, bet trenkti tai gaila :angel:.bet cia neirodo kiek energijos pasiemi is zemes, kuo sunkesnis tuo daugiau ir ispaus...
Jei bijai - nedaryk, jei darai - nebijok! - Čingischanas

« Atsakyti #14 įjungtas: 2006 Lap 19, 17:50:57 pm »