sita tai as turiu, aciu.. manau ir kitiems bus labai naudinga, rekomenduoju paziuret

kazkur dar buvo klipukai kaip boksininkas beviltiskai bande dedei (is Systema) i korpusa dauzyt...

kaip nuo zasies vanduo
as truputi apie kitka (ne kaip smugis atliekamas, o kaip kuriamas...)

1) kodel tokios metodikos, koks ju pagrindimas? 2) kokia taktika naudojama?
kaip taisykle, visos mokyklos deklaruoja, kad "va, daryti reikia taip ir taip, nes taip ir anaip". Yra ir kitas klausimas - "o kodel ne kitaip?". Nes viena, yra parodyti kodel budas geras, o kitas yra parodyti, kad jis isskirtinis ir uz kitus geresnis. Ir galiausiai kaip taisykle viskas susiveda vien i stiliaus apribojimus, t.y. vos ne "man taip labiau patinka" gaunas.. ir apie kazkokius objektyvius kriterijus sneketi sunku..
pavyzdziui, offtopic - tiesus smugis yra pats geriausias, nes trumpiausias kelias iki taikinio. Kreivaeigis (judantis apskritimu) smugis yra pats geriausias, nes neissvaistoma inercija ir galima vis smugiuoti ir smugiuoti be stabdziu krastiniuose taskuose.. ok, tai kaip reikia?

pvz. kas skatina pradeti nuo stumimo man lyg ir aisku. O kodel nepradedama nuo smugio?

Boksininkai, taicai ir katateoistai

juk kitaip daro.. kodel pasirinktas vidiniu stiliu kelias?
ir siaip, smugiai tik dalis klausimo. IMHO smugine technika yra vienas is labiausiai metodiskiausiu, sistemingiausiu ir tvarkingiausiu Systema daliu. Tarkime mano smugi pakeite gana kardinaliai. Va taktika - kitas reikalas, as jos tiesa sakant nemaciau.. kad ir "Exposing your body as a target" - kartais efektyvu, jei laiku ir vietoje, o kartais priesingai, prazutinga.. Gerai, jeigu priesininko smugiai leti, ir gali speti i juos reaguoti aktyvia gynyba arba pakanka pasyvios, kad juos atlaikyti. O jei ne? Siaip, juk distancija, distancija.. Bet Systemoje kazkaip mazai apie ja tegirdejau (pitbull kazka panasaus sake jei gerai pamenu). Mano neisprusimas?
pvz. Vasiljevas nutrenkia ten dedule, kuris buna isitempes su zodziais "see what happens if you are tense?". O tas dede neskristu taip pat, jei butu atsipalaidaves? Kiek yra principo ir tiesos, o kiek savybiu - jegos, greicio ir etc.? Pavyzdziui taicai kaip tik, itempia raumenis... pabandykite gunting'a padaryti is FMA per atsipalaidavusi ir isitempusi raumeni.. hurts like hell. Tai kaip is tiesu reikia?
pvz. Ryabko pramusa dede smugiu ir pasako "oh, he couldn't cope with that one, so I took it back". Fine. Bet gatveje niekas jo neatims. Tada naturaliai klausimas, kaip neuzsiraut, manant jog susitvarkysi, o paskui pasirodys kad ne... Kiek galima priimti, o kiek reikia gintis aktyviai, t.y. blokuoti, trauktis is atakos linijos, sukti korpusa kad kampas nestatmenas butu ir pan..? Ir tada, kiek konkreciai pakanka to reflekso, kuris ten rodomas? Velgi as suprantu, kad ten tik pratimas, bet ar tai pateikta taip, kad aisku kam, kada, kur ir kokia esme?..
kita medalio puse - atpalaiduokite presa kad kabetu kaip skuduras, ir tegu kas nors kala.. hmmm, skrandis pro gerkle islys. Reiskia, kad NE VISAI (!) atsipalaidaves, o tam tikra proporcija, tarp atsipalaidavimo ir itampos, o tas atsipalaidavimo eskalavimas tera metodinis daiktas, kad atitolinti zmones nuo visiems budingos nuolatines itampos? Hmmm... :\
taktika, tai apskritai sunkus klausimas. Bet matyt man labiausiai idomus. O dazniausiai viskas apsiriboja technika su pritaikymo pavyzdziais ir viskas.. Tai juk pavyzdziai, o ne tvarkingas taikymo mechanizmas (delivery system). Cia toks ispudis is tu video, o kaip yra is tiesu, praktikuojanciojo akimis is vidaus?
pvz. pries peili jie daro ta pati, ka pries smugius. Well, peilis toks daiktas, kad su juo geriau nezaist. Ir pasyvi gynyba cia nieko nebereiskia - negali priimti tiesiog i korpusa ir tiketis kad nieko nebus. O jei yra Exposing body as a target, tai gali buti nebegerai kartais

as cia nekritikuoju, tik sakau, kad man kazko tai nepakanka

pridedu kiek zibalo i ugni, iskeldamas man idomias problemas, atsakymai i kurias matyt butu idomus daugeliui
IMHO Systema yra nerealus dalykas, jei ji naudoti laiku ir vietoje. Idomu suzinot kaip tiksliai ten viskas yra motyvuojama pradiniuose saltiniuose, kame key concepts ir kaip tai siejasi su visa kuo kitu. Nes niekur neradau santraukos, kuri nusakytu visa esme, panaudojima ir struktura...
kad pvz. ir Vasilievo Improvised Weapons yra pilna pavyzdziu, bet mazai principu... jie yra, jei moketi juos pastebeti. Bet nedeklaruoti, nesuformuluoti, kazkur ten, anapus.. Kokie jie?
ir siaip dar nereali atmosfera, t.y. struktura. Nera kulto. Nera formalizmu. Instruktorius dirba su visais, visada pasiruoses padet arba padirbeti kartu, irodant savo kompetencija

denis, ar imanoma konstruktyviai issklaidyti mano nezinios debesis?