man kazkodel irgi taip atrodo 
Siaip kartais mane stebina kai kuriu aikidoku naivumas, apie koki susiliejima eina kalba ipac kablio atveju, kai smugis lekia tokiu greiciau kad sureguot nespeji, dar koki primityvu bloka gali pastatyt, na bent uzsidengt, bet per ta pati laiko tarpa atlikt judesi susidedant is 5 skirtingu judesiu, beto dar nuzengt puse metro i sona
kaip cia iseina ar kontaktiniu kovos stiliu kovotojai visiski loxai, kad nesugalvoja tokio "paprasto" dalyko kaip susiliejimas, ar cia aikidoku tokios technikos stebuklingos... Siaip zmoniu galimybes vienodos stebuklu nebuna ir dar is patirties galiu pasakyt, kad paprastai kontaktiniu stiliu kovotojai buna geresnes formos, turi geresne reakcija ir yra greitesni uz aikidokas... Tai kaip cia iseina, kad aikidokos sugeba atlikdami sudetinga veiksmu kombinacija susiliet su smugiu kuris atliekamas per sekundes dalele, o va visi kiti tesugeba per ta laika ranka kilstel 10 cm ir tai ne visada a ? 
Tiems aikidokoms kurie isties mano, kad gali susiliet su smugiais patariu apsilankyt, bet kuriam bokso, muay thay ar kito kovinio sporto klube ir pabandyt save. Nes as suprantu, kad yra sunku blaiviai vertint savo galimybes kai klube kiekvienas zmogenas nuo bet kokio tavo prisilietimo griuna, o nuo rimtesnio tai dar ir salto padaro...
Blaiviai čia visi viską vertina

jei kolega prie manęs iki kablio atstumo prieitum, aš ilgai nelaukčiau ir eičiau į klinčą. Todėl pasikartosiu, yra terminas kaip Distancija! Geras kovotojas visuomet laikys jam patogesnę distanciją nepriklausomai nuo stiliaus.
Kitas aspektas - fizinis.
Taip, žmonės kurie treniruojasi 2 kart per savaitę negali prilygti žmonėms, kurie treniruojasi kiekvieną dieną ir dar profesionaliai, nepriklausomai nuo stiliaus. Be to nepaslaptis aikido yra santykinai daugiau moterų ir vyresnio amžiaus žmonių. Visgi niekas netrukdo dirbti ant fizinio papildomai ar ne? Nu ir kitas niuansas, kad kai stovi ir 10 minučių galvoji kaip čia padaryti dabar tą veiksmą, tai labai ir nesuprakaituoji. Bet kai nebereikia galvoti ir tiesiog darai, darai greitai ir lėtai, taip kaip darai dziudo veiksmus atidirbinėdamas (čia tiems kas žino kas yra dziudo) Tai va tada ir fiziškai padirbi.
Randori aikido irgi yra (tik ne tada, kai dar kihon nemoki).
O čia apie kablius rašyt, nu boksininko kablys kitos nei gatvinio, bet jei tik boksą lankei tai gali labai greit būt į kojas praspirtas.
Iš principo ką besitreniruotu rezultatai priklauso nuo to kiek dirbi. O va kad 2 kar per savaitę ateina žmonės pasišnekėt tai tokie ir rezultatai.
Ir dar parašysiu, nu kaip tu įsivaizduoji pasisparinguot su aikidoka? Jei dirbi pagal susitarimą viens kito neužmušti, tai kaip aš tau padarysiu veiksmą, kai tu man jo neleisi padaryti? Nepadarysiu, arba nulaušiu ranką. Čia kaip lengvas sparingas su imtynėm, vistiek praeisiu imtyniaut, nes tu smūgiuoji silpnai. Va tokia tai dilema...