Tarkim, praktikoje įsitikini x sistemos neveiksmingumu. Koks tikslas tada papildomai ja domėtis, aptarinėti ir t.t.? Paprasčiau būtų "užmiršti ir atleisti" 
Priminsiu, kad visgi esu Aikido-
filas. Vat kas tas Aikido

?
Riebus klausimas.
Trumpa mano nuomonė... Ueshiba nesukūrė naujų veiksmų, jis tik atsirinko tinkančius (
ir tikrai veikiančius) jo sistemai. Tačiau čia tik techninė dalis, kuri tarnauja jo dvasinei koncepcijai arba tai daliai, kuri vadinasi Do. Nepripažįstantiems Do, neverta gilintis į techninį - taktinį arsenalą, nes yra veiksmingesnių būdų. O man (jaunystėje)pradėjusiam nuo "pirma duodam, po to pažiūrėsim kas teisus", tai jau šioks toks dvasinis progresas

. T'sakant senatvinio marazmo pradžia

, jau netoli iki o-

Antra (čia irgi prie mano nuomonės)... Man priimtinas toks Budo kelias Dziudo>Karate>Aikido (čia vietoj Dziudo tinka visi minkšti stiliai, Karate-kieti). Kodėl? Todėl, kad iš minkštos technikos visada lengviau pereiti į kietą, nei atvirkščiai. O Aikido techniniai-taktiniai uždaviniai patys sunkiausi ir sudėtingiausi. Pvz., nugalėti agresiją minimaliai pažeidžiant agresorių. Jei jums dar nepriimtinas toks altruistinis požiūris, Aikido dar jūsų palauks

. Taigi praėjus du pirmus etapus, man nekyla problemų dėl "tų trūkumų, su kuriais nesusitvarko (bet susigyvena)" aikidistai. T'sakant jaučiuosi pribrendęs...

Trečia (čia jau iš gyvenimo

)... Kol būni jaunas ir stiprus, ir gali pasikliauti savo jėga ir ištverme, nekyla jokių problemų, tik treniruokis... Bet laikui bėgant pradedi jausti jaunimo kvėpavimą į nugarą, treniruotės patampa ne tokios efektingos, traumos tik ir laukia, kaip įvaryti depresiją

... tada pradedi ieškoti tokių dalykų kaip efektyvesnis priešininko jėgos išnaudojimas (t'sakant tūzas rankovėje), Ki (ar Chi) energija ir tt. Aikido turi tą potencialą.

Ar Aiki-kami ir iwamistų doktrina atitinka mano Aikido sampratą

? Abejoju.
Ir visgi
jaučiu didelią pagarbą Aiki-kami, kaip doktrinos atstovui, nes jos rėmuose jis tikrai didelis specas

. Bet pagarba Aiki-kami, o ne jo pripažįstamai (bet neveikiančiai) doktrinai. Gaila, kad žmogus tam paskyrė keliolika metų sąžiningo darbo.
Ir dar pagarba Aiki-kami (kaip aikidistui), kad jis vienintelis sutiko padirbti su kitų stilių atsovu.