Skaitau Shioda ir negaliu atsigėrėti

"Total Aikido", Shioda Gozo.
pg. 24 - ATEMI - STRIKING (The moment of contact becomes a strike).
"The founder, Ueshiba Sensei, said, In a real battle, atemi is seventy percent, technique is thirty percent. The training that we do in the dojo is designed to teach us various sorts of techniques, the correct way to move our body, effective ways of using our power, and how to create a relationship with the other person."
stripuli, galima aš truputį pataisysiu?
"Total Aikido", Shioda Gozo.
psl. 24 - ATEMI - SMŪGIAVIMAS (Kontakto akimirka tampa smūgiu).
"Įkūrėjas Sensei Ueshiba pasakė: "Tikroje kovoje atemi sudaro 70 procentų, technika - 30 procentų". Treniruotės, kurios vyksta dojo, skirtos išmokyti mus įvairių rūšių technikų, teisingo judėjimo būdo, efektyvių jėgos panaudojimo būdų ir kaip sukurti santykį su kitu asmeniu."Kad neatrodytų, kaip kabinėjimasis prie žodžių, leiskite nurodyti tai, kas neatsiskleidė ankstesniame vertime, nors originale yra:
- tarp stūmimo ir smūgio skirtumo nėra (dažniausiai pirmą ne tik galima, bet ir reikia paversti antruoju)
- treniravimo metodai nebūtinai buvo nežinomi anksčiau, o treniruotės sukurtos (jos veikiau buvo organizuotos, suderintos, suplanuotos specialiu būdu)
- kalbama ne apie pavienias technikas, o apie jų grupes (kuriose esančias technikas vienija bendras ar bendri principai)
- teisingo judėjimo būdas, apie kurį rašo Shioda, yra vienas (judėjimo sistema visgi vientisa!), o jėgos panaudojimo būdų yra keli (tai jėgos "numetimo" variantai)
- mokoma ne sukurti santykį (daryti visada), o kaip jį sukurti (jei ir kai praktikantas taip nusprendžia)
Be abejo, tai (iš dalies) interpretacija, tačiau man ji atrodo logiška ir pagrįsta. Man šie niuansai svarbūs, tikiuosi jie bus naudingi ir kitiems. Kas svarbiausia, prie šios frazės beveik nebėra ką pridėti. Mano nuomone, nusakyta beveik visa Aikido esmė
Kas dėl panašumo su kitais kovos menais - jie yra ir jų negali nebūti. Kriterijai yra objektyvūs, todėl "pakankamai aukštai užlipus visi takeliai susieina į kalno viršūnę"
Svarbu tik pastebėti, kad dažnai nuskamba "pas mus šitas irgi yra" PO TO, kai informacija būna išdėstyta. Ir tada sunku pasakyti, ar tai nėra "satori" po perskaitymo, pamačius savo kovos meną kitu požiūriu
Bet šiuo atveju manau taip nėra. Ne veltui kai kurie japonai dėliojo Dziudo -> Karate -> Aikido, kaip vystymosi etapus...