Kadangi buvo nemažai prieštaringos informacijos, kad neklaidint mažiau patyrusių, trumpai reziumuosiu ir parašysiu apie paprastuosius bei sudėtinguosius angliavandenius. Angliavandeniai yra labai svarbūs metantiems svorį. Yra dietų, kurių metu visiškai stengiamasi nevartoti angliavandenių, tačiau aš nemanau, kad tai gerai.
Angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis, taip kaip baltymai yra statybinė organizmo medžiaga. Kalorijų iš angliavandenių reiktų gaut iki dviejų trečdalių. Tačiau, didžioji tų kalorijų dalis turi būt ne paprastųjų angliavandenių sąskaita, o sudėtingųjų. Kas yra paprastieji ir kas yra sudėtingieji? Liaudiškai kalbant be jokių gudrių žodžių, paprastieji angliavandeniai yra cukrus ir visokie saldumynai, o sudėtingieji – kruopos, makaronai, duona... Paprastieji angliavandeniai organizme yra greitai suskaidomi, nes jų cheminė sudėtis paprasta, o sudėtingieji angliavandeniai skaidomi kur kas ilgiau. Nes visi angliavandeniai verčiami į gliukozę, o sudėtingiesiems angliavandeniams prieš tampant gliukoze, pradžiai reikia tapt paprastaisiais angliavandeniais

Todėl iš sudetingųjų angliavandenių energija gaunama palengva ir ilgesnį laiką. Angliavandenius vartoti reiktų kelis kartus per dieną, tačiau nedideliais kiekiais. Taip pastoviai būsite kupini energijos ir nebus jo pertekliaus. Be to ir sotesni būsite

Nes angliavandenių perteklius virsta glikogenu ir riebalais (kurie nusėda organizme).
Liaudiškas pavyzdukas. Čia neprisirišu prie skaičių, prie papildomų veiksnių ir t.t. (todėl nė nebandykit moksliškai prisikabinėt), tik kad įsivaizduoti galėtumėte kaip maždaug vyksta.
Žmogėnas A suvalgė saldumynų, kurie turi 600 kcal. Žmogėnas B suvalgė ryžių, kurių energetinė vertė irgi 600 kcal. Žmogėno A organizamas per valandą sunaikino saldumynus, jis gavo energijos pliūpsnį, tačiau jam tiek jos nereikėjo, sunaudojo tik 200 kcal ir 400 kcal perteklius liko nesunaudotas (perteklius virsta glikogenu, riebalais)... Žmogėno B organizmas angliavandenius gautus iš ryžių dorojo 2 valandas ir per tą laiką jis sunaudojo 400 kcal, o nesunaudojo tik 200 kcal. Žmogėnas A praėjus 1 valandai po maisto vėl jautė alkį, nes staigiai išsiskyrusi energija staigiai ir nukrito, taip sumažėjo ir gliukozės kiekis kraujyje, kas sukelia alkį (aišku, trūkstant gliukozės glikogenas ja virsta, tačiau jau nebesigilinam į niuansus, nes šiuo atveju jei nenulemia noro paėsti
), tad dar valandą kentėjęs ėjo vėl kirsti saldumynus, o žmogėnas B, kurio organizme sudėtingieji angliavandeniai visa valanda ilgiau savinosi, dar vieną valandą nejautė poreikio, taigi gavosi, kad žmogėnui A iki kito maisto gavimo praėjo 2 valandos, o žmogėnui B – 3 valandos
Pirmasis sunaudojo 400 kcal, antrasis 600 kcal. Pirmąjam liko 200 kcal organizme, antrasis sunaudojo tiek, kiek gavo 
Na, čia pavyzdėlis laaabai jau toks grubus ir primityvus, bet stengiausi parašyti kuo vaizdžiau,kad esmę pagautumėte, kame skirtumas tarp paprastųjų ir sudėtingųjų angliavandenių. Nes mėnulyje gal ir nėra skirtumo, o metantiems svorį didelis skirtumas

Nekalbant apei tai, kad saldumynai ir riebalų daug turi

Todėl dar kartą pasikartosiu – vartokite daugiau maisto, kurio sudėtyje yra sudėtingieji angliavandeniai
