AutoriusTema: Filipiniečių kovos menai  (Skaityti 111142 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Sei-i

• Svečias
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #30 įjungtas: 2004 Rgs 02, 16:08:26 pm »
A, tai puikus kalambūras!  :D

Pati eskrima iš tikro kilo iš ispaniškojo fechtavimo. Tiksliau - jo principais ir remiasi. Kai Europoje savigynos ir civilio kovos meno nuo rapyros vystymasis nuėjo toliau, iš Renesanso į baroką ir moderniuosius amžius (parakas, brangieji!), tai atsilikusiose šalyse, kaip kad tie patys “pro-ispaniškieji“ (oi, gaučiau nuo Pugzlio uošvienės pylos dabar!!!  :D ) Filipinai (beje, tai juk nuo Ispanijos karaliaus Pilypo, t.y. Filypo... ;)) - jis šiek tiek užsikonservavo ir evoliucionavo tokia... na, kaip ir Okinavoje - pseudovalstietiška-ūkiška linkme (tik nesakykit, kad Okinavoje Ryukyu-kempo-karate užsiiminėjo valstiečiai samurajų epochoje!).

Pas mus gi galop išvirto olimpiniu fechtavimu su elektros liemenėmis, kur vis tiek vengrai teisėjai atima taškus iš kinų ir atiduoda italams, nes “tie nesupranta kung-fu, bet žino špagas“ (Atėnų Olimpiada, tarp kitko; vengras diskvalifikuotas nuo teisėjavimo dviem metams).

Vaikystėje mes sakydavome “špaguotis“. Formaliai tai terminas juk reiškė fechtuotis. Taip ir čia: filipiniečiams, kaip ir vaikams, yra patogiau vartoti ne fechtavimo, o “eskrima, eskrimador“ terminus. Nors ir iškraipytai (tarkime, “mano y mano“ - “mano mano“, arba “espada i daga“ - tai juk ta pati “ispaniškoji rapyros mokykla“ nuo Renesanso laikų... ;)).

Nešaunamieji ginklai iš viso yra mano mėgstamas “topikas“, tad čia reiktų galop ir užsičiaupti...  :D

Sei-i

• Svečias
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #31 įjungtas: 2004 Rgs 02, 16:09:16 pm »
Va, kol rašiau, tai ir Pugzlys atskubėjo su tuo pačiu...  :-]

Pūgžlys

• Svečias
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #32 įjungtas: 2004 Rgs 02, 16:09:53 pm »
Citata
Vaikystėje mes sakydavome “špaguotis“. Formaliai tai terminas juk reiškė fechtuotis. Taip ir čia: filipiniečiams, kaip ir vaikams, yra patogiau vartoti ne fechtavimo, o “eskrima, eskrimador“ terminus. Nors ir iškraipytai (tarkime, “mano y mano“ - “mano mano“, arba “espada i daga“ - tai juk ta pati “ispaniškoji rapyros mokykla“ nuo Renesanso laikų... ;)).

Nešaunamieji ginklai iš viso yra mano mėgstamas “topikas“, tad čia reiktų galop ir užsičiaupti...  :D

O uošvės mergautinė pavardė, beje, yra Espada :D

Atsijungęs Baisu

• 5 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2004
  • Žinutės: 160
  • Vieta: Užusienis
  • Lytis: Vyras
  • smile :)

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #33 įjungtas: 2004 Rgs 02, 16:16:08 pm »
joooooo, net uošvienes pavardė į temą :)

O tai ką, negi taip Europoj rimtas ispaniškas fechtavimasis ir numirė? :(
Be water my friend

Sei-i

• Svečias
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #34 įjungtas: 2004 Rgs 02, 16:16:38 pm »
Spritna uošvienė, pavarde kalavijas...  :D

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #34 įjungtas: 2004 Rgs 02, 16:16:38 pm »

Sei-i

• Svečias
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #35 įjungtas: 2004 Rgs 02, 17:23:20 pm »
Citata

O tai ką, negi taip Europoj rimtas ispaniškas fechtavimasis ir numirė? :(

Na, ne visai taip - dabar istorinio fechtavimo entuziastai bando prikelti!...  :D

Persikėlė jis į olimpinį fechtavimą.
 8)
O kasdieniniame gyvenime taigi nebenaudoji savigynai rapyrų, tiesa?... ;) Tai koks gali tam būti poreikis?  :(

Pūgžlys

• Svečias
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #36 įjungtas: 2004 Rgs 02, 23:38:37 pm »
Forumo paskatintas, užvedžiau su uošve kalbą apie eskrimą jos šeimoje ar giminėje.  Ta tik galvą linkseti ir rankom mosikuoti (band, matyt, pademonstruoti keletą technikų) ėmė, pasipylė eilė girdėtų terminų: eskrima, arnis, ratan, sabli, bolo ir pan.  Pasirodo, jos tėvas ne tik, kad mokėjo, bet dar ir mokino.  Kaip ji išdydžiai pareiškė: "Mano tėvas buvo "eskrimador," jo visi kaimynai bijojo!"

Deja, jos giminėje menas jos tėvu ir pasibaigė.  Visi kiti vyriškos lyties giminaičiai, anot uošvės, mieliau paskui mergas lakstė, nei treniruotėse prakaitavo.  Va, ir vėl man nepasisekė...

Sei-i

• Svečias
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #37 įjungtas: 2004 Rgs 03, 11:21:48 am »
Citata
Forumo paskatintas, užvedžiau su uošve kalbą apie eskrimą jos šeimoje ar giminėje.  Ta tik galvą linkseti ir rankom mosikuoti (bandė, matyt, pademonstruoti keletą technikų) ėmė, pasipylė eilė girdėtų terminų: eskrima, arnis, ratan, sabli, bolo ir pan.  Pasirodo, jos tėvas ne tik, kad mokėjo, bet dar ir mokino.  Kaip ji išdidžiai pareiškė: "Mano tėvas buvo "eskrimador," jo visi kaimynai bijojo!"

Tai štai iš kur ta jos mergautinė pavardė!....  :D  

Tarp kitko, kilmingieji pavardes gaudavo dažniausiai nuo valdomo rajono (todėl teisingai sakoma visada Sir/Madam tik su vardu!: Sir Elton; bet ne Sir/Madam ir pavardė: ne Sir John - tada turėtų būti Sir Elton John), o nekilmingi, jau daug vėliau - nuo kokio nors asmeninio ypatumo... ;)

Citata

Deja, jos giminėje menas jos tėvu ir pasibaigė.  Visi kiti vyriškos lyties giminaičiai, anot uošvės, mieliau paskui mergas lakstė, nei treniruotėse prakaitavo.  Va, ir vėl man nepasisekė...

Gal kai tik pasisekė?... ;)

Įsivaizduok dabar jos giminę, tau į gerklę rapyras surėmusią ir klausiančią: tai KADA ketini vesti mūsų dukterėčią, ką?...  :-]

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *
  • Registracijos data: Bir 2004
  • Žinutės: 9378
  • Amžius: 51
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: lt

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #38 įjungtas: 2004 Rgs 03, 15:46:18 pm »
Citata

Gal kai tik pasisekė?... ;)

Įsivaizduok dabar jos giminę, tau į gerklę rapyras surėmusią ir klausiančią: tai KADA ketini vesti mūsų dukterėčią, ką?...  :-]

Ekstremaliose situacijose geriausiai lavinami įgūdžiai :D

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #39 įjungtas: 2004 Rgs 03, 15:50:40 pm »
Citata
Forumo paskatintas, užvedžiau su uošve kalbą apie eskrimą jos šeimoje ar giminėje.  Ta tik galvą linkseti ir rankom mosikuoti (band, matyt, pademonstruoti keletą technikų) ėmė, pasipylė eilė girdėtų terminų: eskrima, arnis, ratan, sabli, bolo ir pan.  Pasirodo, jos tėvas ne tik, kad mokėjo, bet dar ir mokino.  Kaip ji išdydžiai pareiškė: "Mano tėvas buvo "eskrimador," jo visi kaimynai bijojo!"

Nieko, turėsi progos dažniau Filipinuose lankytis, o ten jau susirasi pas ką treniruotis :D

Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #39 įjungtas: 2004 Rgs 03, 15:50:40 pm »

Pūgžlys

• Svečias
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #40 įjungtas: 2004 Rgs 03, 15:55:06 pm »
Citata

Nieko, turėsi progos dažniau Filipinuose lankytis, o ten jau susirasi pas ką treniruotis :D

Radau jau ir Čikagoje Preso Modern Arnis mokyklą.  Tik eik...  Bet gi kokia šeimos tradicija būtų egzotiškiau :bat:

Dar užmiršau papasakoti apie "labai siauras, fechtavimuisi skirtas kelnes," kurias uošvės tėvas turėjo.  Va, ir pats akivaizdžiausias ryšys su europietišku fechtavimu :!:

Sei-i

• Svečias
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #41 įjungtas: 2004 Rgs 03, 16:04:28 pm »
Citata
Dar užmiršau papasakoti apie "labai siauras, fechtavimuisi skirtas kelnes," kurias uošvės tėvas turėjo.  Va, ir pats akivaizdžiausias ryšys su europietišku fechtavimu :!:

Man tai iš to tik išvada peršasi, kad tos siauros kelnės padėjo laikyti uošvės tėvui savo “fechtavimo (durstymo) įrankį“ labiau užspaustą, o va jo sūnūs tokių kelnių neturėjo, tad pas mergas ir lakstė “en garde“ pozicijoje...  :D

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #42 įjungtas: 2004 Rgs 03, 16:19:11 pm »
Citata
Radau jau ir Čikagoje Preso Modern Arnis mokyklą.  Tik eik...  Bet gi kokia šeimos tradicija būtų egzotiškiau :bat:

Taigi šeimos tradicija išlieka! Tik pradžioj įvaldyk techniką, o paskui visiems pasakosi, kad studijavai pas uošvienės tėvą ir tęsi šeimos tradicijas :D

Sei-i

• Svečias
Filipiniečių kovos menai
« Atsakyti #43 įjungtas: 2004 Rgs 07, 10:35:03 am »
..ir pavardę imk mergautinę - del Spada ar pan...  :D

Corsair

• Svečias
Nunchaku-do ir FMA blakštai (bei gal peiliai?)
« Atsakyti #44 įjungtas: 2004 Lap 03, 01:12:51 am »
turiu klausima del sio ginklo technikos kaip atskiros mokyklos (-do)

prasidejo tai vaikysteje, kai tevas padovanojo nunchakus i parode keleta judesiu, laikui begant pamazu ismoke nunchaku pagrindo, tuo lyg viskas ir baigesi kol priesh pora metu neprisiminiau tu dveju pagaleliu ant virvutes ir rimtaj nesusidomejau, radau tinkamos literaturos ir pradejau treniruotis (darbas su ginklu turbut vienintelis kuri galima ismokti is knygos). Internete teko skaityti apie nunchaku-do tarptautines federacijos egzestavima.
Klausimas butu toks: ar yra nunchaku-do mokyklu/treneriu Lietuvoje (bet kokio styliaus bet gerai ismananti kova su shiuo ginku) ?
Beto domiuosi FMA o tiksliau siu styliu kova su peiliais.

Nunchaku-do ir FMA blakštai (bei gal peiliai?)
« Atsakyti #44 įjungtas: 2004 Lap 03, 01:12:51 am »