Skaitau skaitau ir nebesuprantu - ar mes diskutuojame vis dėl to apie aikido paruošimo technologijos lėtumą (kas būdinga daugumai šiuo metu mokomų rytų kovos menų), ar apie tai, kad aikido netinkamas savyginai/kovai?
Kas dėl paruošimo, manau yra keletas momentų:
1. Visi nori išgyventi šiais sunkiais konkurencijos ir rinkos ekonomikos laikais, todėl technikos kurios yra visiškai neveiksmingos gali išsilaikyti nebent taikydamos nuolaidas "nėsčiosioms ir studentams", t.y. - palaikydamos marketinginėmis priemonėmis ir masine reklama. Nemanau, kad aikido yra labai taip jau žiauriai reklamuojamas, tačiau norinčių mokintis tikrai netrūksta.
2. Greitas paruošimas nedalyvaujant varžybose reiškia tik vieną - vaikinai greitai pasidarys "žiauriai kieti" ir įšeis, o to neleistų sau nei vienas treneris/verslininkas. Todėl progresas (NE VISUR, bet tendencija jaučiama) yra dirbtinai "pristabdomas" - sukuriama diržų ir atestacijų sistema, elementarių dalykų kartojimas kiekvieną treniruotę, kas irgi atima laiko ir yra labiau skirta "užklasiniam" darbui.
3. Bazinės technikos suteikia PAGRINDĄ, ant kurio vėliau vystoma kita, pradinio pasiruošimo reikalaujanti technika - ar tikrai kur nors kitur daroma kitaip? Žinoma, rytų kovos menai daugumoje atveju pasižymi didesne veiksmų įvairove, nei pvz. boksas ar fechtavimasis, todėl ir bazės įvaldymas užtrunka ilgiau.
4. Kodėl visų kovos menų vertinimo kriterijus turi būti būtent ringas??? O gal tokiu atveju rengiam gatvės kovų parodomasias pjautynes? Su gitaros/pianino stygomis, kastetais, armatūros strypais ir beisbolo lazdomis? Na, pitbull:), pasakyk - kiek ilgai užtruktų jūsų sparingai su 100 proc. kontaktu naudojant ne medinius, o tikrus peilius???

Manau, kad nei šalmai, nei liemenės nepadėtų išgyventi labai ilgai, o sparingas baigtųsi po pirmo praleisto smūgio

. Senovės meistrai ir jų dvikovos tarpusavyje - atskira kalba.
Sąrašą galima tęsti ir toliau, tačiau kol kas susilaikysiu

Kas dėl aikido kaip kovos meno/savyginos būdo:
1. Juk jau kalbėjome, kad išsivystė stilius iš džiu-džitsu (jei klįstu, pataisykit). Kodėl TAS PATS veikimo principas ir TIE PATYS "prijomai" turėtų neveikti vien dėl to, kad žmogus turi kitos federacijos atestatą? Jei plytą pavadinsime kitaip, pvz, pagalve, ar pataikius jai į galvą mažiau skaudės?
2. Kas dėl ringo - o kam jis žmonėms, kurie visų pirma pabrėžia "nepuolamąją" strategiją? Kaip atrodytų dvikova ringe, kurioje abu dalyviai gintųsi?

:D:D Pvz., geriausio bloko ar atakos nuvedimo varžybos?

:D:D
3. INSTRUMENTAS nekaltas, kad muzikantas be klausos

Sistema mano giliu įsitikinimu veikianti, o kad kažkas kažkur "pasikrovė arba pasikrautų malkų", tai jau esu minėjęs - juk nekaltinu bokso vien dėl to, kad esu gavęs į akį

:D:D:D Gavau tai aš, o ne boksas

:D:D