Del ginybos nuo koju:
Jei kazko niekada nematei, tai dar nereiskia kad tai neegzistuoja... 
Elementarus bokso kablys:
Nuo jo labai patogiai taikomas kokyu nage, taip pat nuo jo ginyba kartais panasi kaip nuo bazines Yokomen uchi atakos. Tik yokomen uchi (soninis kirtis) reikia zengti gilyn i partneri, o nuo kablio geriau suktis i vidu su atemi. Nezinau ar supratot, bet jei supratot tai cool 
Apskritai, aikido i nieka neziurima atmestinai. Tiesiog reikia ZIURETI ir PAMATYSI 
Del griebimo uz rankeles:
Nepradesiu apie tai, kaip uz rankeles griebia dziudoka, laisvasis imtynininkas ir tt ir pan, nes tokie zmones retai praso gatvei paskambint ar cigaretes...
Bet daznai konfliktineje situacijoje vienas bando suciupes uz rankos ar kaklo ar kur nors kitur sulaikyti, o kitas bando kraustyti kisenes, arba musti. Tokioms situacijoms aikido visada tiks 
Gynyba nuo koju pas jumis turbut islaptinta... Cia tipo mokek man kokius tris metus pinigelius, o tada, jei dar busi nusipelnes, tai pamokysiu savyginos... O gal pas jumis Kaune uzpuolikai kojomis nesispardo??? Teko vartyti, skaitytik, tyrineti apie 20-ti knygu apie apie Aikido, ir tik vienoje teko matyti pavyzdi kaip
Irimi nage pagalba apsiginti nuo
Mae geri. Jau nekalbu apie tai, kad ish to kap ten shudinai tas veiksmo atlikimas pavaizduotas, o ir aprashimas to veiksmo paliginus su kitais labai jau skurdus... Trumpai tarent taip ir nesupratau, kaip ta
"superveiksma nuo visu smugiu kojomis" reiktu atlikti...
Del bokseriu kablio ir Kokyu nage priesh ji, tai absurdishkai pasirode tokia "kombinacija", nes veiksmas
Kokyu nage tikrai ne priesh tokias atakas skirtas... Nors, kaip priesh kelias dienas teko skaityti vienoje knygoje apie Aikido, tai teko suzinoti, kad
Kokyu nage kaikur vadina
Irimi nage veiksma... Na o Irimi nage priesh kabli...
Gal, gal... Nors ne tu pirmas aikidoka mano gyvenime, ir shi klausima apie kabli uzduodu ir iki shiol manes ponai neitikinote efektyvios gynybos
in Aikido nuo kablio buvimu... O kad ponas sensejus pasake, kad tai gera ginyba nuo to ar ano, tai nebutinai yra tiesa... Man asmenishkai viens tokis aikido propoguotojas pasake, kad
labai blogai krentant ant nugaros sutrenkti i grindis rankomis ir net pasiule padaryti kritimus ant grindu (ne ant tatamio)... Ta diena lig uzpudrijo man smegenis ir lig tuo patikejau... Praejo kiek laiko ir pabandziau pagal "aikidoistini" metodo ant grindu pakritineti, ir
"maloniai" pradejau kosėti, nes plautukus susitrenkdavau... Nu ***, pagalvojau ir vel pradejau dziudoistishkai kritineti.. Ir jokiu problemu... O mano vienas pazistmas ir pasake, nesutrenksi rankom sutrenksi plauciais!!!

Vakar su draugu tirinejome
Kote gaeshi pritaikyma... Ishvada tokia butu, jei ta veiksma darysi kur yra daugmaz erdves, tai negaliu pasakyti, kad tai shudinas veiksmas (kitaip sakant turi savu privalumu), na bet jeigu tektu atsidurti kur maza erdves tai jau ne kokios perspektyvos padaryti ta veiksma... Tu turbut isivaizduoji, kad tave gali uzpulti tik ten kur daug erdves??? Na tai galvok taip toliau...
O paimkim
Siko nage, tai yra kultinis Aikido veiksmas... Bet ar teko ta veiksma bandyti atlikti su mazesniu, bet stambesniu prieshininku pvz imtininku? Teko!? Na ir kaip? Man asmenishkai ne kas (o tiksliau pasakius Shudas) gaudvosi... O gal ponu pasiseke geriau, na tai pasidalink patirtimi......