Cia iskilo toks pasakymas: "aukstame lygyje kovoja ne stiliai o zmones". Noreta pasakyti, kad aukstas lygis neatstovauja stiliaus? Tai jau kazkas "to zmogaus"?
Citata iš esmės neteisinga... Štai kaip vienas žodelis gali pakeisti visą darnų skambesį

"KOVOJA ne stiliai, o žmonės". Ar lygis aukštas ar neaukštas - neesminis dalykas.
Ko gero ir pats sutiksi, kad jei būsi nepakankamai stropus, greitas, stiprus ir pan. garsus pavadinimas arba 1000 metų kovos stiliaus istorija neišgelbės.
Universalių sistemų NĖRA. Ir kaltos čia ne sistemos, o patys žmonės. Na, pasakyk man - kokia man nauda iš to, kad pvz. ninjitsu treniruotėse (kažkada) buvo rodoma kaip daryti salto ir kitus akrobatinius triukus, jei su mano 120Kg svoriu tokių perkrovų elementariai neatlaikytų šarnyrai? O juk tai irgi sudedamoji stiliaus dalis (Asia, jei jūsų ninjitsu kitoks, nepulk prieštarauti - vilniečių nemačiau).
Sistemos universalumą (t.y. tuo pačiu ir artumą masėms) gali apibūdinti nebent kovotojo paruošimo laikas. O čia pitbull:) manau kad yra teisus - jo išvardinti europiniai stiliai tikrai yra pakankamai greito įsisavinimo.
O kovos MENAI, kaip ir visi kiti menai yra pasiekiami ne kiekvienam. Mokėjimas žaloti ir žudyti - viena. Mokėjimas tai daryti gražiai - visiškai kita
Mano asmenine nuomone stilius/kovos menas ar pan. visų pirma turi veikti - manęs asmeniškai nelabai domina technikos, kurias aš galėsiu sėkmingai "valdyti" (būtent ne žinoti pavadinimą ir atpažinti veiksmą vadovėlyje, o patogiai panaudoti) po 10-15 metų. Žinoma, kaip ir visur, ir čia yra estetų, kuriems visų svarbiausia kovos grožis, choreografija ir pan. - mielieji mano, jokiu būdu nepagalvokite, kad bandau jus ižžeisti.