Kadangi pagaliau mus perkele i kendo tema..

As nesu kendo istoriografas, taciau jei paklaustum mano nuomones, atsakyciau, kad Niten ir Nito yra visiskai nesusijusios. Matyt, kad M. Musashi itakojo kendo tiek pat, kiek Amaterasu itakojo Daito ryu.. Netgi turint omenyje spejama C. Nakanishi ar G. Abe, kuriam ten is ju bepriklausytu autoryste, "kendo" termino atsiradima 17 a., kuris sutaptu su Musashi laikotarpiu, vistiek mazai tiketina. Pirmiausia, ZNKR susiformavo praejus daugiau nei 250 metu po kensei mirties. Antra, kiek man zinoma, nei viena is Niten liniju nebuvo susijusi su ZNKR kata formavimu. Todel as darau prielaida, kad M. Musashi yra tik ideologinis ar, jei norite, "dvasinis" nito kelio "tevas".
Kita vertus prie progos prisiminiau, kad ZNKR sekmingai itrauke i savo programa S. Takagi jo technika. Tai jei kardo kelyje gali smekscioti Musashi seselis, kodel gi jame negali buti M. Gonosuke smeklos? Nors, mano nuomone, bent jau jo perdavimas nera toks sunkiai atsekamas kaip nito atsiradimas.
Neseniai vykusiame kendo seminare Rygoje buvo demonstruojamas Niten, kaip ir Vilniuje vykusiam seminare - Ogasawara ryu. Ir labai puiku. Tik ar tai sudetine kendo dalis?
Tai ka pripazino ZNKR savo dalimi - Niten Ichi ryu ar Nito. Kokia stovesena naudoja kendoka - nito kamae gyaku ar nito kamae tadashi?
As suprantu, kad nelengva nustatyti nito "tevyste", taip pat kaip ir priskirti ZNKR kata konkrecioms kenjutsu ryuha, taciau klausimas yra sekantis: ar nito yra kenjutsu palikimas ar gabiu kendoka kurinys.