Keista, kai klausia ar wing chun efektyvus gatveje

Reikia suprasti skirtumą: kovos menas yra tradicinis menas, skirtas tobulinti kūną kaip ginklą. Galiu pasakyti, kad reikia skirti kovą, kovą tarp dviejų kovos menų atstovų ir gatvės kovą. Kas yra gatvės kova? Gatvės kova – tai, kai mane užpuola netikėtai. Nėra jokio ženklo. Nėra tokio įspėjimo kaip „pasiruošk, po kelių minučių aš tave atakuosiu, nes tu man kažkuo nepatinki“. Ne, tai yra netikėta ataka, užpuolimas iš pasalų. Priešininkas gali užpulti mane iš už nugaros, su ginklu arba keletas žmonių gali užpulti mane vienu metu. Tai nėra kova. Mane puola ne tam, kad su manim kovotų. Kova – tai veiksmų grandinė, kai apsikeičiama spyriais, smūgiais, bet gatvėje mane užpuola tam, kad pribaigtų, o ne tam, kad su manim kovotų.
Taigi tarp dviejų varžovų – tai kova, bet gatvėje – tai kažkas kita, tai yra agresija, kažkas nori mane užmušti. Tai visai kas kita. Priešininkai turi negerų ketinimų. Jeigu jie turi negerų ketinimų, kovos meno atstovui kyla tam tikrų problemų. Kovos menų atstovai yra moralūs, bet be kovos meno yra dar gatvė su savom taisyklėm, pavyzdžiui, turi rasti gerą kelią, būti ištikimas. Taigi jei esi moralus, o koks nors destruktyviai nusiteikęs asmuo nori tau trenkti, tu bandai susitarti taikiai, bet negali to padaryti. Išgyventi gatvėje dažnai tenka per pusę minutės ar sekundę. Taigi aš turiu labai mažai laiko ką nors padaryti, nes jei pavėluosiu, pakartoti nebebus progos. Todėl, mano nuomone, norint išgyventi gatvėje, kovos menas nereikalingas (dabar visi kovos menų atstovai yra šokiruoti). Problema yra ta, kad norint išgyventi gatvėje reikia ginklo, reikia agresijos. Išgyvenimas gatvėje priklauso nuo to, ar esi medžiotojas, ar auka. Tu turi užmušti arba būsi užmuštas. Jei esi kovos meno atstovas, tai reiškia, kad tu fiziškai labai gerai pasirengęs, ir tai yra gerai. Tai yra ginklas. Taigi, jei neturi jokio kito ginklo, gali pasinaudoti savo kūnu. Bet tai nereiškia, kad išgyvensi bet kurioje situacijoje. Tai reiškia, kad turi tam tikrą pranašumą, bet nesi supermenas. Tave gali užmušti ir mažas vaikas su peiliu, jei užpuls netikėtai. Jam nereikia jokio pasirengimo ar apšilimo, kad tave užmuštų. Todėl, kalbant apie savigyną gatvėje, tam yra visiškai kitokios treniruotės ir kitokia mokymo programa nei tradiciniuose kovos menuose. Gatvės savigyna moko budrumo, stebėti, kas vyksta aplink tave, žiūrėti, kur eini – ar ten tamsu, šviesu, ar esi tarp žmonių, ar vienas. Taigi, pirmiausia turi būti pasiruošęs. Tada, jei pakliuvai į bėdą, pirmiausia turi sustabdyti, nugalėti savo ego, nes tavo ego stumia tave į kovą. Turi jam to neleisti. Taigi, pirmiausia turi sustabdyti savo ego, nugalėti save, nes reikia išspręsti situaciją taikiai. Jei įmanoma, nekovok gatvėje. Niekada nežinai, kaip viskas pasibaigs. Gal peilio dūriu, aš nežinau… Taigi, jei neįmanoma atsitraukti ir pasakyti „Gerai, gerai, aš nenoriu kovoti, tu teisus, aš pasitraukiu“, jei tai neįmanoma, nes tas vyrukas tikrai nori tave sužeisti ir eina vis arčiau ir arčiau, turi jį nustebinti. Nekovok su juo, nestok į stovėseną, nerodyk jam, kad esi pasiruošęs gintis. Kalbu apie savigyną, kuri tinka bet kam: nedideliems, mažo ūgio žmonėms, mergaitėms, berniukams – bet kam. Tu esi silpnesnis, ir stiprus vyrukas nori tave sužeisti. Turi jį nustebinti. Jeigu jo nenustebinsi, suteiksi jam pranašumą. Jis prieina arčiau, kad galėtų smogti iš arti ar smūgiuoti kakta. Taigi parodyk jam, kad nenori kovoti, kad esi auka, leisk jam prieiti arčiau, ir tada, kai jis pakankamai arti, turi trenkti jam pirmas, kad tai išmuštų jį iš vėžių, ir stengtis pataikyti į silpnąsias vietas. Užklupk jį netikėtai, tada pabėk. Svarbiausia yra išgyventi, o ne laimėti. Jei liksi, kad laimėtum ir užbaigtum kovą, situacija gali pasikeisti. Taigi gatvės savigyna yra susijusi su tuo, kaip išgyventi: jei turi bėgti, kad išgyventum – bėk. Jei reikia panaudoti kokį ginklą – akmenį ar dar ką nors – turi jį panaudoti. Tai nėra kovos menas, nes kovos menas yra galvojimas apie technikas: kaip spirti, kaip smogti. Ir būtent tai yra problema. Gatvės savigyna yra visai kitas dalykas. Gali panaudoti savo įgūdžius, savo fizinį pasirengimą, ir tai gerai, jei esi stiprus ar greitas ir gerai moki atlikti smūgius ar spyrius. Bet svarbiausia – reikia pakeisti tam tikras nuostatas: gatvėje tu neturi kovoti. Turi užbaigti viską kuo greičiau ir pabėgti.