to Dainiux. Shotokan karate pazistu gana neblogai, teko matyti aukstos klases meistrus (8 Dan). Zinau, kad sis stilius turi ka parodyti, bet parodyti jis turi tik atskiru kovotoju tarpe, o ne savo maseje. Tie, kas Shotokan gali realiai kovoti, dazniausiai buna palanke koki nors boksa ir net imtynes. Matau, esi kovotojas, bet kiek kartu kovose, tu panaudojai Kokutsu dachi su Shuto uke taip, kaip ju mokaisi kata? O kiek kartu isjugei priesininka Nukite technika is Heian nidan? Manau, kad buvo sukurtas mitas apie Karate kata technika, tinkancia kovai pries ginkluota priesininka. Tai galima nesunkiai patikrinti, idavus kokiam nors nezioplam vyrukui paprasciausia lazda i rankas.
yputube daug video apie Karate illiuzija, pradeti galima nuo: Рэй-клуб - Является ли Окинавское каратэ боевым каратэ (Выпуск 37)
Академия Единоборств - Сётокан каратэ (Выпуск 1)
Академия единоборств - Сётокан каратэ IJKA (Выпуск 21)
Laidu pabaigoje nufilmuojama kova su kazkokio kito stiliaus atstovu.
8dan. Čia kurį Meistrą matei? Tik sąžiningai, nes apie 8 dan kai kurių federacijų turiu savo nuomonę. Tai pirma. Antra- aš juk aiškiai ir parašiau, kad karatė shotokan nėra man varžybinis dalykas- jiu kumitė. Man karatė- karatė be pirštinių. Ir jei reiks kovojant - jei atsiras norintis žmogus tą išbandys- aš naudosiu viską , kas yra shotokan karate- alkūnės, keliai, smūgiai delnu ir t.t. Nes visa tai išimta TIK VARŽYBŲ TAISYKLĖSE. Kata tai yra ir shotokano technika labai plati.Patikėk, man tai pavyks. Trečia. Stovėsenos nėra tas faktorius, jog jose stovint reikia kovoti. Supranti? Stovėsenos išdirbamos ne kumite kovai- jos moko pajusti balansą, judėjimo erdvę ir daugelį fizinių aspektų. Kodėl dar taip galvojama, kad karatistas turi kovodamas zenkutsu dachi? Kata- tradicijų, technikos perdavimo būdas. Jose sunku ieškoti kažkokio ten bunkai. Taip, jas panaudoti galima, nes kata susideda iš daugelio veiksmų tam tikra, nustatyta seka. Ten sudėta mokyklos technika, principai. Kas liečia kovą prieš ginkluotą priešininką- sustokim, ok. Kada Tu sau gyvenime leisi treniruotis po 6-8 val. iš kata paimdamas po vieną veiksmą- ką darydavo seniau Meistrai, galėję sau tą leisti- tu daug ką padarysi!! Ne po metų, 5 ar 10. To neužtenka ir kažin ar tiek laiko treniravaisi shotokaną ( čia klausimas- kiek laiko ir kurioje federacijoje, tas man lb svarbu. Jei tradicinis- iš karto diskusijos baigiasi. Taip, ten yra smegenų plovimas. ten shotokano nėra). Po kokių 20-25 metų tokios kasdienės praktikos tai pavyktų. Dirbtų net kvaili veiksmai iš kata, patikėk.
Kas liečia filmukus- net nežiūriu- duok kas mane filmuotų- shotokanas būtų realiausias, kiečiausias, kurio atstovas daužytų, mėtytų ir kitaip dūsintų savo neprietelius

Tai tik- filmukai. Aš nesu to amžiaus ir patirties, kad žiūrėčiau filmukus kaip mokomąją , patikrintą medžiagą. Aš pats daug ieškau ir dirbu. Ir kuo toliau, tuo daugiau, nes per nemenką patirtį ateina ir sistemingumas, kada net 1 valandą išnaudoju produktyviau, nei kažkada 2...
Važiuojame toliau..Kas shotokaną padaro tik bekontaktiniu, su ribota technika? Atsakau- varžybų taisyklės. Paimkim seną shotokaną, kuriame nebuvo po to atsiradusių kata- heian. Mokymasis prasidėdavo nuo tekki kata. Ten- pilnas rankų smūgių arsenalas- kagi-tsuki, empi uchi, ura tsuki...Tai jau- artimos kovos smūgiai. Sugalvotų koks meistras prikelt seną shotokaną, atidarytų - kaip parduotuvę- savo federaciją, sugalvotų va, tokią idėja- juk kara- tuščia, te- ranka. tad kokie ten smūgiai turi vyrauti? Aišku- rankos!!! Ir padaro taisykles su pirštinėlėm, bet leisdamas visus tuos smūgius kumite naudot. Padaro vos ne kokį kyokushin ar kudo variantą, bet su pirštinėlėm ir vadina jį shotokanu. Ir iš dalies jis būtų teisus!!! Visa ta technika yra. Tik ji uždaryta taisyklėse, jos negalima naudoti, už ją nenduodami taškai. Todėl ir varžybininkams jos atidirbinėt nereikia, kam gaišt laiką tam, už ką neduoda taškų? Ir dirba tsuki. O kata tie smūgiai yra. Juos dirbk ir kovojant jie veiks. Ir čia nėra koks boksas ar Mt. Shotokanas tą turi...Toliau. Aukštesnėse kata yra net tate-tsuki. T.y. smūgis ne pilnai išsukta ranka ( manau žinai jį, jei užsiiminėjai shotokanu). Pilnas arsenalas smūgių rankomis. Ir bėda ne shotokane. Bėda sukurtose taisyklėse, kuriomis shotokanas pateiktas. Leisk visus rankų smūgius ir skaičiuok taškus, leisk didesnį kontaktą- ir jis bus kitomis spalvomis nupieštas. Skurdi ir primytivi jo technika atrodo tik žiūrint varžybas. Tokios jau jo taisyklės. Bet ne pats shotokanas. ten daug daug gerų dalykų, kuriuos tereikia rasti ir dirbti.