Mačiau kine. Man per žiaurūs vaizdai, per daug žudymo, šaudymo. Bet čia filmas apie karą. Tai privertė susimąstyti, kaip tai baisu, ir kokia aš laiminga, kad dabar gyvenu ten, kur nėra karo.
O propagandos pagal mane ten nerasta. Taip, pagal paskutinį epizodą vietinę pergalę pasiekė rusai - sunaikino saujelę vokiečių tankų, ir ką? čia jau propaganda?
Baramui, skaitėt Apysaką apie tikrą žmogų, kiek supratau? Aš irgi, bet nematau sąsajų su filmu, bet knyga mano viena mylimiausių.
Na nors vienas žmogus bus į kiną nuėjęs ir tik po to parašęs.
Šiek tiek išplėstai atsakysiu. Per paskutinį sąskrydį, medinėje pavėsinėje už stalo kampe protinga kompanija (Zen, Mokytojas) buvo susirinkusi, na Skeptikas ten protingiausias buvo.
Tai va, mūsų gerbiamas Skeptikas tuomet apie kovinius filmus pasakė tokią gana skambią, bet protingą frazę:
- Po Mokytojo mokymų, aš nebegaliu daugiau žiūrėti rimtai į kovinius filmus. Na iš serijos, visi koviniai filmai - pasakos ir fantazijos, kurios su realybe nieko bendro neturi.
Į ką Mokytojas išklausęs ir nusišypsojęs atsakė:
- Aš tai kaip žiūrėjau, taip ir tebežiūriu tuos kovinius filmus, tik aš į juos žiūriu kaip į komediją ir to labai nesureikšminu.
Tas pats su Stalingradu. Man tai nėra filmas - karo rekonstrukcija, man visai neįdomu autentiški tankų vikšrai ar ne visai, aš puikiai suprantu, kad sviedinys pralėkęs pro tarpą dviejų žmonių - tai šiek tiek iš Matricos, aš suprantu, kad degantys kariai, tai Kostmosas, kaip ir pikiruojantis lėktuvas. Bet filmas tikrai ne apie tai, spec. efektais filmas tikrai nėra perkrautas ir ne ten pagrindinių akcentų reikia ieškoti.
Kitomis akimis į šį filmą reikia žiūrėti, man Stalingradas tai daugiau melodrama arba karo drama, filmas ne apie karą, o apie žmones.
Su Apysaka apie tikrąjį žmogų sulyginau, nes kažką bendro tie du filmai tikrai turi, nepamirškim vieną tėvas pastatė, kitą sūnus. Emocinį užtaisą, skirtingai nei Stalingrado karo įvykių autentiškumą Bondarčiukui pavyko perteikti puikiai.
O daugiau skonio reikalas. Jei norit didesnio efekto pasiimkit antrasias puses, vyrai galės nagrinėti vaizdų autentiškumą, moterims ir merginoms bus gera proga paverkti.