Apskritai meditacijose stengiamasi pasiekti nesamoningą būseną. Tada tikimasi efekto iš pasamonės veiklos.
Gi religija yra grynai mūsų samonės veiklos produktas.
na iš dalies teisingai...
meditacijos pagrindas iš esmės yra proto nuraminimas, arba kitaip tariant "proto sugražinimas namo" - tiek budistinės, tiek induistinės tradicijos daug kur būtent taip vadina šį "reikalą", čia buvo suformuluota tam, kad vakaruose būtų lengviau suprasti šį meditacijos fenomeną, nes esmė yra tame, kad dažniausiai mūsų protas laksto "tai šian, tai ten", ir ramybės niekaip neranda... toks jau tas vakariečių gyvenimo stilius

nes rytuose tą "skubėjimą" visai kitaip supranta

Meditatyvinė būsena nėra nesąmoninga būsena, visiškai ne... protas tuo metu yra sąmoningas, tiesiog yra nuraminamas, nukreipiant dėmesį arba į savo kvėpavimą, nosies galiuką, arba į kokį nors archetipą... krikščionybėje tai galėtų būti Jėzus arba Marija, budizme Buddha Shakjamunis arba betkoks bodisatwa, induizme tai bet koks Indų dievas - Krihsna, Shyva ir pan.
Meditacijos poveikio protui esmė yra tokia, kad būnant toje meditatyvinėje būsenoje protas ramus, į atsirandančias mintis reaguojama labai ramiai, kaip į praplaukiančius virš kalno viršūnės debesis, kurie niekaip negali įtakoti Kalno ramybės... o to mūsų gyvenime mūsų protams labai trūksta...

meditacijai pasibaigus... prasideda kita meditacijos dalis - samoningas gyvenimas... meditacija augina žmogaus sąmoningumą, t.y. išejus iš tam tikros, kaip Smauglys pavadino nesamoningos būsenos, žmogaus sąmoningumas padidėja:
- keičiasi jo reakcija į aplinką;
- mažėja dirglumas;
- stiprėja koncentracija ir susikaupimas;
- stiprėja pozityvus mąstymas;
- atsiranda proto aiškumas;
- stiprėja gebėjimas spręsti sudėtingas gyvenimo situacijas;
vardinti galima būtų daug... bet tikiuosi man bent iš dalies pavyko išreikšti savo mintis, ir mane supras teisingai

p.s. kreipimasis į moderatorius, jei jau bent kokie 10 postų nukrypo būtent į meditacijos kovos menuose klausimų nagrinėjimą, visai gera mintis būtų visa tai perkelti, sukūrus temos pavadinimą: Filosofija, meditacija ir dvasiniai pagrindai Kovos menuose" manau tikrai būtų įdomus topic'as

nes "filosofų-žudikų" šiame kaip matau tikrai netrūksta

kas už naujos temos sukūrimą? aš už