AutoriusTema: Meditacija  (Skaityti 25117 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« įjungtas: 2004 Lie 26, 21:31:31 pm »
Pamėginsiu atgaivinti temą apie meditaciją.  Mūsų mokykloje mes treniruočių metu nemedituojame.  Mokytojas, tiesa, medituoja savarankiškai namuose.

Aš pats medituoju prieš treniruotes, jei dojange esu vienas.  Stengiuosi reguliariai medituoti namuose ir keliose budistų šventyklose.  Medituoju Vipassana tradicijoje.

Būtų įdomu išgirsti kitų forumo narių nuomonę šiuo klausymu, pasidalinti patirtimi.

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #1 įjungtas: 2004 Lie 30, 10:12:49 am »
Arba niekas nemedituoja, arba visi taip paskendę meditacijose, kad.. ekranas išplaukė už realybės suvokimo ribų... Om mani padme hum... Osu!  :D

Jei rimtai, tai meditaciją tikrai geriau naudoti ne treniruotės metu. Tačiau, įsisavinus pagrindus, labai naudinga prieš ir po panaudoti jos “truputuką“ nusiteikimui ir susikaupimui. Juk ir europiečiai sportininkai pasimeldžia kartais prieš svarbų startą arba veiksmą... ;)

Tik tai nebus visiškai “ta meditacija“ zazen-e. Todėl ir komanda dojo būna ne “dzennnnnnnnn!...“, o tik “mokuso!“. T.y. ne kvietimas kristi į komą, o susikaupti.

Aš tai nežinau kartais kokioje tradicijoje medituoju.  8-)  Žinau, kad per retai ir dar daug reikia “kojas tirpinti“, kol ką suprasiu...  :-(  Va, tarkime, mūsų soke irgi meditavo su blizgėmis, bet lydekos jo tokio žemo meditacinio suvokimo nepripažino ir pasityčiojo nekibdamos!...   :P

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *
  • Registracijos data: Bir 2004
  • Žinutės: 9378
  • Amžius: 51
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: lt
  • Lytis: Vyras

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #2 įjungtas: 2004 Lie 30, 10:49:55 am »
Aha, miške, sėdint ant upės kranto geras būdas medituoti  :google:

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #3 įjungtas: 2004 Lie 30, 15:15:42 pm »
Šaiposi jis!  :A  Pažiūrėk, kaip muaythai kovotojai prieš kovą nusiteikinėja kada!... ;) Ir dar ta “meditacinė muzika“ visą jų kovos laiką!...  8)

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #4 įjungtas: 2004 Lie 30, 16:50:21 pm »
Manau, kad painiojama meditacija paprasčiausiu atsipalaidavimu ar koncentracija.  Atsisėdi sau ant kranto su meškere rankoje, atsipalaiduoji, mintys kažkur sau nuplaukia.  Tai yra relaksacija, o ne meditacija.

Įdėmus plūdės stebėjimas ar susikaupimas ringe prieš kovą yra koncentracija, t.y. protas koncentruojamas ant kažkokio tai vieno objekto.  Tai vėl gi nėra meditacija.

Meditacija yra atvirkščias relaksacijai procesas.  Relaksuojantis, dauguma žmonių paleidžia mintis lakioti, kur pakliuvo, arba jas nukreipia į malonias sferas, atmetant nemalonias mintis.  Dažnas net snausti pradeda.  Meditacijos metu mintys yra įdėmiai (jokio knapsėjimo!) ir pastoviai stebimos, nevertinant ir neatmetant.

Koncentracija, mano manymu, yra tik kaip įvadas į meditaciją.  Koncentracijos pagalba protas yra apraminamas, mintys sulėtinamos.  Tai sudaro palankią situaciją meditacijai.

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

Meditacija
« Atsakyti #4 įjungtas: 2004 Lie 30, 16:50:21 pm »

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #5 įjungtas: 2004 Lie 30, 20:27:28 pm »
Vo, blyn, Pugzlys sudirbo mano meditaciją :-( Na gerai, dabar visiems sakysiu, kad relaksuoju :D Kažkaip nerami mano siela, kad medituočiau, turbūt ant senatvės...

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #6 įjungtas: 2004 Lie 31, 02:13:37 am »
Abejoju, kad senatvėje sugebėtum taip radikaliai pasikeisti...

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #7 įjungtas: 2004 Lie 31, 09:36:15 am »
Citata
Abejoju, kad senatvėje sugebėtum taip radikaliai pasikeisti...

Humoro formoje aš ;) Šiaip esu keletą kartų tai bandęs daryti, bet nelabai man kas gavosi, tai ir spjoviau į tą reikalą  :?

KeVaLaS

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #8 įjungtas: 2004 Lie 31, 12:19:06 pm »
Krišnos sąmonės organizacijos išleitoje knygelėje "Yogos tobulybė" rašoma, kad betkokia meditacija yra beprasmė, jeigu yogo mintys nėra nukreiptos į viešpatį.

"Bent jau Vakaruose įprasta manyti, kad yoga turi kažką bendra su meditacija į tuštumą. Tačiau Vedose apskritai neužsiminta apie tokią meditaciją. Priešingai, yoga, Vedų apibrėžimu, - tai minčių sutelkimas į Višnų;"

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #9 įjungtas: 2004 Lie 31, 15:05:30 pm »
Citata
Krišnos sąmonės organizacijos išleitoje knygelėje "Yogos tobulybė" rašoma, kad betkokia meditacija yra beprasmė, jeigu yogo mintys nėra nukreiptos į viešpatį.

"Bent jau Vakaruose įprasta manyti, kad yoga turi kažką bendra su meditacija į tuštumą. Tačiau Vedose apskritai neužsiminta apie tokią meditaciją. Priešingai, yoga, Vedų apibrėžimu, - tai minčių sutelkimas į Višnų;"

Meditacija turi daugybę įvairiausių formų.  Daugelyje Mahayanos budizmo mokyklų medituojant mintys taip pat nukreiptos į dievybes.  Komentuodamas Saxum ir Sei-i rašiau daugiau abstrakčiai, nesiremdamas jokia mokykla.  Nors Saxum, man atrodo, apie Višnų ar Budą turbūt vis gi negalvojo :angel:

Aš vienok su įtarimu žiūrėčiau į tokius kategoriškus pareiškimus, kaip "bet kokia meditacija yra beprasme, ..."  O ir kas parašyta Vedose, Biblijoje ar kitame šventame rašte siūlau pasidomėti iš pačio šaltinio, o ne iš kitų žmonių komentarų.

Meditacija
« Atsakyti #9 įjungtas: 2004 Lie 31, 15:05:30 pm »

KeVaLaS

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #10 įjungtas: 2004 Lie 31, 15:56:58 pm »
Citata

Meditacija turi daugybę įvairiausių formų.  Daugelyje Mahayanos budizmo mokyklų medituojant mintys taip pat nukreiptos į dievybes.  Komentuodamas Saxum ir Sei-i rašiau daugiau abstrakčiai, nesiremdamas jokia mokykla.  Nors Saxum, man atrodo, apie Višnų ar Budą turbūt vis gi negalvojo :angel:

Aš vienok su įtarimu žiūrėčiau į tokius kategoriškus pareiškimus, kaip "bet kokia meditacija yra beprasme, ..."  O ir kas parašyta Vedose, Biblijoje ar kitame šventame rašte siūlau pasidomėti iš pačio šaltinio, o ne iš kitų žmonių komentarų.

Esmė būtent tame ir yra, kad tie komentarai yra ne šiaip žmonių, bet paties Krišnos sąmonės įkurėjo mintys. Tik jis buvo pakankamai autoritetingas, kad galėtų tinkamai aiškinti šventraščius. Beje, pačiame šaltinyje yra rašoma:

"Šiame ginčų ir nesantarvės amžiuje [Kali-yugoje] vienintelis kelias dvasiškai susivokti - kartoti šventus Krišnos vardus. Kito kelio nėra, kito kelio nėra, kito kelio nėra."

Patariu tau nusipirkti knygutę "The Perfection of Yoga" ir ten rasi visus atsakymus apie meditaciją ir yogą.

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #11 įjungtas: 2004 Lie 31, 17:26:58 pm »
Knygą nusipirksiu, ačiū už patarimą.

KeVaLaS

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #12 įjungtas: 2004 Lie 31, 18:17:19 pm »
Citata
Knygą nusipirksiu, ačiū už patarimą.

Tik dar noriu pridurti, kad ta knygutė ne mokslinio, o religinio pobūdžio; Ir požiūris į meditaciją joje yra pateikiamas iš Krišnos sąmonės atsovų požiūrio taško.

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #13 įjungtas: 2004 Lie 31, 21:43:56 pm »
Aš taip ir supratau.  Mane keli indai kaip tik yra kvietę į jų rajone esančią Krišnos sąmonės šventyklą.  Bhavagad Gitą esu skaitęs, tai įdomu bus pasižiūrėti.

Aš neabejoju Bhaktivedanta Swami Prabhupada autoritetu ar jo Vedų žiniomis.  Kai šnekėjau apie citavimą, turėjau omeny, kad, mano manymu, yra geriau pačiam pasiskaityti šaltinį.  Kitų, o ypač dvasinių mokytojų ar meistrų, komentarai yra gerai, bet tai vis tiek yra tik jų pačių nuomonė, jų pačių parinktos citatos ir pan.

Labai patiko vietnamiečio dzen meistro Thich Nhat Hanh įvadas į jo knygą apie Deimantinę Sutrą: "Broliai ir seserys, prašau skaityti The Diamond That Cuts through Illiusion su ramiu, laisvu nuo požiūriu protu.  Neskubėkite pasinerti į komentarus, nes jie Jus gali perdaug paveikti.  Prašau pirmiausiai perskaityti pačią sutrą.  Jūs galite atrasti tai, ko komentatorius nepastebėjo."  Apie tą patį šneka tiek Osho, tiek Krishnamurti, tiek pats Buda.

Taigi, ar tu pats esi įsitikinęs, kad medituojant būtina kartoti Dievo vardą?  Ar tu paprasčiausiai sakai "taip" vien dėl to, kad kažkas kitas taip yra pasakęs?  Paklausk paties savęs, ką tokia meditacija turi su tavo gyvenime, ar ji tau tinka ar ne.  Atsakyk ne man ar kam kitam, o pats sau.

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #14 įjungtas: 2004 Lie 31, 22:20:46 pm »
Citata

Nors Saxum, man atrodo, apie Višnų ar Budą turbūt vis gi negalvojo

Kaip pirštu į akį  :punch:

Šiaip meditacija buvau susidomėjęs gal prieš 15 metų, bet nieko gero taip ir neišėjo... :( O ir po šiai dienai taip neišeina :( Nors sako, verta :? Gal reiks Pugzli pasikvieti kaip mokytoja :D

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #15 įjungtas: 2004 Lie 31, 22:23:53 pm »
Toli man dar iki mokytojo...  Bet keletą gerų knygų ta tema galiu parekomenduoti, jei nori.  Yra mokytojas, ar jo nėra, bet sėdėti vis tiek tau reikės...

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #16 įjungtas: 2004 Lie 31, 22:26:01 pm »
Na, sėdėti aš įpratęs, sėdimą darbą dirbu, tad tenka nemažai laiko prasėdėti :D Joke ;)  O šiaip, tai gal ir reiktų tuom užsiimti.

KeVaLaS

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #17 įjungtas: 2004 Rgp 01, 00:35:01 am »
Citata
Aš taip ir supratau.  Mane keli indai kaip tik yra kvietę į jų rajone esančią Krišnos sąmonės šventyklą.  Bhavagad Gitą esu skaitęs, tai įdomu bus pasižiūrėti.

Aš neabejoju Bhaktivedanta Swami Prabhupada autoritetu ar jo Vedų žiniomis.  Kai šnekėjau apie citavimą, turėjau omeny, kad, mano manymu, yra geriau pačiam pasiskaityti šaltinį.  Kitų, o ypač dvasinių mokytojų ar meistrų, komentarai yra gerai, bet tai vis tiek yra tik jų pačių nuomonė, jų pačių parinktos citatos ir pan.

Labai patiko vietnamiečio dzen meistro Thich Nhat Hanh įvadas į jo knygą apie Deimantinę Sutrą: "Broliai ir seserys, prašau skaityti The Diamond That Cuts through Illiusion su ramiu, laisvu nuo požiūriu protu.  Neskubėkite pasinerti į komentarus, nes jie Jus gali perdaug paveikti.  Prašau pirmiausiai perskaityti pačią sutrą.  Jūs galite atrasti tai, ko komentatorius nepastebėjo."  Apie tą patį šneka tiek Osho, tiek Krishnamurti, tiek pats Buda.

Taigi, ar tu pats esi įsitikinęs, kad medituojant būtina kartoti Dievo vardą?  Ar tu paprasčiausiai sakai "taip" vien dėl to, kad kažkas kitas taip yra pasakęs?  Paklausk paties savęs, ką tokia meditacija turi su tavo gyvenime, ar ji tau tinka ar ne.  Atsakyk ne man ar kam kitam, o pats sau.

Šiaip aš neesu niekada meditavęs ir to tikriausiai niekada nedarysiu, nes tokiems dalykams reikia tinkamai pasiruošti. Man užtenka vien tik žinoti meditacijos prasmę. Vien tik dėl bendro išprusimo. Kaip sakoma šventraščiuose - "Tardami šventą Viešpaties vardą mes išperkame tiek nuodėmių, kiek nesugebėtume padaryti per visą savo gyvenimą." Tai kodėl nors vieną kartą nesukalbėjus Hare Krišna mantros? Juk nieko nuo to neprarandam. O tuo tarpu meditacija perdaug sudėtingas dalykams paprastiems žmonėms, tokiems kaip aš.

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #18 įjungtas: 2004 Rgp 01, 03:19:14 am »
Nenuvertink taip savęs!  O kas link mantrų, tai blogiau tikrai nebus :D

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #19 įjungtas: 2004 Rgp 02, 09:12:07 am »
Om mani padme hum! Aleliuja, sesės ir broliai Kristuje!...  :D

“offtopic“, bet kažkaip atėjo į galvą. Kažkada seniai-seniai traukinyje vienas krišnaistas (peace!) bandė man parduoti “Baghavat Gitą“. Na, filosofijas pradėjo dėstyti, reinkarnacijas, ir apie meditaciją... Osu!  :D

Žodžiu, pokalbis truko su manimi apie 10 minučių, nes aš iš pradžių dar sunkiai įvažiavau, ko jis nori.  :rolleyes:  Po jų, na, kai aš pradėjau savo nuomonę reikšti, palaikydamas pokalbį - likusias 5 minutes, iki man reikėjo išlipti, jis prakeikė mane visais įmanomais būdais, dievais ir velniais, pagrasino, kad mano karmos ratas sustos ir tuo pagaliu bus jis, kad reinkarnuosiu aš jei ne baobabu (norėtum!), tai kokiu bambuku, ir kad dabar esu pasmerktas žiaurioms dvasinėms kančioms...  :-]

Pagalvojau, kad reiktų duoti galop į dūdą jam, bet dėl juoko kumščiai nesusigniaužė. O ir krišnaistai juk - taikūs žmonės...  :A

“Ach, nie chylo byt duchovnym - v golovie odni kriesty“.

“Po Golgofie brodit Budda i kričyt Alach Akbar“.

Borisas Grebenščikovas.

Šiaip, apie dvasingumą prisiminiau.

Nes dabar skaitau vienus atsiliepimus, kad meditacija ir mirtis yra glaudžiai susiję. Tarpas, kai nekvėpuoji, yra mirtis.

“Vsie my liūdi, vsie my čielovieki. Vsie my žmūriki“...  :-(

O šiaip jau, tai visada suklūstu ir pradedu nepatikliai žiūrėti, kai religingumą pradeda derinti su “snukdaužiu“. Nes sutinku su Dalai Lama, kad budizmas - tai ateizmas (tik va Popiežiui tą sakyti - nevalia! Paskui tenka atsiprašinėti).

Peace, broliai hipiai! - kaip sako tūlas DarkSide...  :D

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #20 įjungtas: 2004 Rgp 02, 14:35:51 pm »
Citata
Po jų, na, kai aš pradėjau savo nuomonę reikšti, palaikydamas pokalbį - likusias 5 minutes, iki man reikėjo išlipti, jis prakeikė mane visais įmanomais būdais, dievais ir velniais, pagrasino, kad mano karmos ratas sustos ir tuo pagaliu bus jis, kad reinkarnuosiu aš jei ne baobabu (norėtum!), tai kokiu bambuku, ir kad dabar esu pasmerktas žiaurioms dvasinėms kančioms...  :-]

Kad karmos ratui sustojus, daugiau nebegimstama.  Taip išeina, kad jis tau gero palinkėjo :D

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #21 įjungtas: 2004 Rgp 02, 15:20:26 pm »
Ten nebuvo panašu nei į taikingąjį krišnaistą, nei į gero palinkėjimus...  :D  Todėl sekantį kartą, kai atėjo dar du į namus su savo biblijomis, o mano būsimoji elgėsi pagal modelį “duok durniui kelią“ (tęsinys keičia prasmę: “... tai ir ant galvos užlips!“), aš išlindau iš kambario ir, vaizduodamas piktą vyrą, pravijau juos žodžiais:

- O šiandien valgyt bus???  :A

Va, gera nuoroda medituojantiems:

Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

:D

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #22 įjungtas: 2004 Rgp 09, 12:06:07 pm »
Citata
Ten nebuvo panašu nei į taikingąjį krišnaistą, nei į gero palinkėjimus...  :D  Todėl sekantį kartą, kai atėjo dar du į namus su savo biblijomis, o mano būsimoji elgėsi pagal modelį “duok durniui kelią“ (tęsinys keičia prasmę: “... tai ir ant galvos užlips!“), aš išlindau iš kambario ir, vaizduodamas piktą vyrą, pravijau juos žodžiais:

- O šiandien valgyt bus???  :A

Va, gera nuoroda medituojantiems:

:D

Aš tai nė iš tolo tokių į namus neįsileidžiu. Aiškins, man dar apie gyvenimą, patys nieko nesuprasdami :A Kai kartą prie ežero Utenoje su žmona ir jos pussesere su savo antrąją puse sėdėjome, priėjo kažkokie žmogydtos ir pradėjo mums apie kažkokį ten sektantų tikėjimą pasakoti, tipo verbuoti, knygutes jau siūlė. Aš tai tada pasakiau, kad aš esu budistas ir nep... man proto. Jie kažkaip kreivai pažiūrėjo, bet daugiau nieko nebesakė... :-]

Alan

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #23 įjungtas: 2004 Rgp 09, 12:24:00 pm »
Per telika saakė vienas psichologas, kad į jogos ir meditacijos mokytojus žiūri skeptiškai, nes jie neužaugę toje(rytų) kultūroje. Visokių apgavikų būna.

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #24 įjungtas: 2004 Rgp 09, 15:30:31 pm »
1. Koks tu budistas, Saxum?...  :-]  Todėl ir pažiūrėjo kreivai...  :D

2. Ir joks tu irgi ne budistas, Pugzliau!  :A  Profas buvo teisus, kaip ir kolega - neužaugai toje kultūroje, va taip va!  :P

3. Ir kokie ten filipiniečiai dar katalikai, jei jie Kūčioms mėsą valgo?..  :rolleyes:

4. Nors Jėzus ir buvo žydas, bet Marija - lietuvė!...  :D

5. Tema apie meditaciją, kiek pamenu?...  :rolleyes:

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #25 įjungtas: 2004 Rgp 09, 17:23:27 pm »
Citata

2. Ir joks tu irgi ne budistas, Pugzliau!  :A  Profas buvo teisus, kaip ir kolega - neužaugai toje kultūroje, va taip va!  :P

O aš ar kada tai sakiau?

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #26 įjungtas: 2004 Rgp 09, 17:59:42 pm »
Citata

3. Ir kokie ten filipiniečiai dar katalikai, jei jie Kūčioms mėsą valgo?..  :rolleyes:

Chem bogaty, tem i rady!  Patiko Dr.Boonshoo, tailandiečio vienuolio, atsakymas į klausimą apie vegetarizmą.  Tailande, kaip ir kitose Theravada budizmą išpažįstančiose šalyse, vienuoliai iki šiol, kaip ir pats Buda kažkada, kasdien eina į artimiausią gyvenvietę su maisto dubenėliu rankose išmaldos prašyti.  O ką daryti, jei žmogus mėsos įdėjo?  Ne gi galima dėl kažkokio principo atmesti dovaną?

Dar įsiminė labiau liūdnas momentas iš vienos tibetietiškos šventės.  Be visų kitų atrakcijų buvo padengtas "švediškas" stalas, kad čikagiečiai galėtų susipažinti su Tibeto virtuve.  Na, ir ką?  Koks tai "budistas" iš Europos užrietęs nosį su panieka vis klausinėjo, kuriuose patiekaluose nėra mėsos.  Jis, mat, kadangi yra "tikras budistas," mėsos nevalgo.  

O, va šalia sėdėjo budistų vienuolis iš paties Tibeto ir kuo ramiausiai sau šveitė koldūnus su mėsa...

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #27 įjungtas: 2004 Rgp 31, 14:44:38 pm »
Susiradau ne tik šventyklą, bet ir tikrą vienuolyną netoli nuo Čikagos!   :-D Pavažiuoti, tiesa, reikės kokias 5val., bet ne gi tai problema?  Geriausia yra tai, kad jie leidžia pas save pasauliečiams apsistoti.  Kol su jais gyveni, elgiesi, kaip vienuolis, bet jokių įžadų ilgesniam laikui priimti nereikia.

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #28 įjungtas: 2004 Rgs 02, 12:03:18 pm »
Citata
Kol su jais gyveni, elgiesi, kaip vienuolis,

Elgetauti irgi varys?... ;)

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #29 įjungtas: 2004 Rgs 02, 16:03:43 pm »
Citata
Citata
Kol su jais gyveni, elgiesi, kaip vienuolis,

Elgetauti irgi varys?... ;)

Gal atleis, jei su savimi maisto atsivešiu :D

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #30 įjungtas: 2004 Rgs 02, 16:19:55 pm »
Kaip budistas, tu labai “zapaslyvas“...  :D

Bulundis

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #31 įjungtas: 2004 Rgs 07, 16:35:40 pm »
Manau meditacija labai reikalinga bo:

kazkur skaiciau kad oyama paciupo du lygevercius mokinius ir juos ackirai treniravo. Vienas didziaja treniruociu daly meditavo, kitas dare daug fiziniu pratimu ir bevejk jokios meditacijos. Po metu ar pusmecio jiems dave pakovot taj anas kur nemeditavo buvo priauges 6 kilus ir kvadratinis. Kaip bebutu keista tas kuris meditavo sutarse ana kaip slieka.

Aisku filmuotos medziagos nemaceu manes ten taipat nebuvo todel negliu gult kryzium kad tai tiesa. Bet mano pazystama joga lanko ne vienus metus taj jaj meditacija pujkeuses laiko praleidimas. Galetu taj turbut nuo ryto iki vakaro sedetu ir kaifuotu.  :)

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #32 įjungtas: 2004 Rgs 07, 16:49:02 pm »
Svarbu nepamiršti pridurti, kad Oyama pats ir teisėjavo po visko...  :D

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #33 įjungtas: 2004 Rgs 07, 17:41:23 pm »
Šią istoriją vertinu kaip bandymą poveikti tas mintis, jog Ojama toks kietas tik dėl fizinių savybių! Čia tokioje Ojamos knygutėje apie tą atvejį buvo rašoma, tai labai abejoju, ar iš viso buvo taip. Masas nedurnas gi buvo, suprato, kad reikia pasauliui parodyti, jog ir kyokushin ne tik fizinėmis galiomis paremta sistema. Tik tada man kyla klausimas, kodėl kyokushin yra tokie didžiuliai fiziniai krūviai ir reikalavimai? Tai gal geriau šį laiką skirti meditacijai, kad jau taip? A? Nesusimąstėte apie tai?

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #34 įjungtas: 2004 Rgs 07, 18:41:17 pm »
Citata
Šią istoriją vertinu kaip bandymą poveikti tas mintis, jog Ojama toks kietas tik dėl fizinių savybių! Čia tokioje Ojamos knygutėje apie tą atvejį buvo rašoma, tai labai abejoju, ar iš viso buvo taip. Masas nedurnas gi buvo, suprato, kad reikia pasauliui parodyti, jog ir kyokushin ne tik fizinėmis galiomis paremta sistema. Tik tada man kyla klausimas, kodėl kyokushin yra tokie didžiuliai fiziniai krūviai ir reikalavimai? Tai gal geriau šį laiką skirti meditacijai, kad jau taip? A? Nesusimąstėte apie tai?

Man tai jau senokai meditacijos, kokias teko matyti kovos menų mokyklose, kelia gilias abejones.  Kaip galima normaliai pamedituoti per penkias minutes?  Kitur net ir tiek nesėdima...  Kiek teko lankytis įvairiose budistų šventyklose, tai trumpiausiai sėdima 45min., po to dar vaikštoma, vėl sėdima ir pan.  Pas tailandiečių vienuolius, kur paskutiniu metu vaikščiojau, viskas trunka lygiai 2val.

Todėl esu linkęs manyti, jog kovos menų mokyklose užsiimama koncentracija ar relaksacija, bet tikrai ne meditacija...  Kaip ir daugumoje jogos mokyklų...

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #35 įjungtas: 2004 Rgs 08, 09:24:27 am »
Saxum! Puikus pastebėjimas!  :-D  

Tikrai, kodėl sau neužduodate tokio klausimo, kad, nežiūrint to, jog laimėjo medituojantis sliekas, Kyokushinkai tik DAR LABIAU įsitvirtino jėgos kultas?... ;)

Vien už šitą pastebėjimą reikia Saxum įtraukti į realius pretendentus gauti mano įsteigtą prizą “už kovos menus“! :alus:

Bet neįtrauksiu!  :P  Kad korupcija nebūčiau apkaltintas...  :D

Pugzlio pastebėjimas irgi yra puikus - kokia dar “triminutė meditacija“?...  :rolleyes:  Prieš treniruotę tėra nusiteikimas, o po jos - atsipalaidavimas. Va ir viskas.

Bet kaip už tai “kietai“ skamba: mes - medituojam!  :-]

Na, o Pugzlys jau ir taip įtrauktas į konkursantus... ;) Tiesiog, pasigerino reitingą!...  :D

Atsijungęs Asia

• Auksinis VIP narys
  • Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lie 2004
  • Žinutės: 1410
  • Amžius: 50
  • Smėlis prasismelkia visur...

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Andrius Baškatovas-Asia
Meditacija
« Atsakyti #36 įjungtas: 2004 Rgs 08, 09:36:39 am »
Sei-i kaip kokis sportininkas, negali be konkurencines kovos, net diskusijose...;)))
Tipo davai varyk geras mintis ir tavo reitingai del prizo gereja....;))))
joke...

O kas liecia meditacija... Ar kur nors tas pasisedejimas pries treniruotes vadinamas "meditacija"?
As bent jau nesusiduriau. Vieni treneriai vadino tai susikaupimu, kiti - pasiruosimu, treti - isigilinimu....
O po triesos - atsipalaidavimu ir nusiraminimu...
Gal tiesiog neturejau "kruto" trenerio?...;)
Lažinamės, kad atspėsiu tavo vardą iš trijų... smūgių!!

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #37 įjungtas: 2004 Rgs 08, 10:16:16 am »
Citata
Sei-i kaip kokis sportininkas, negali be konkurencines kovos, net diskusijose...;)))
Tipo davai varyk geras mintis ir tavo reitingai del prizo gereja....;))))
joke...

Jokeris!...  :D

O, sporte, tu - taika! Tai kur jau čia tie žiaurumai konkurenciniai?... ;)

O versle ne konkurencija svarbu, o bendradarbiavimas. Taip kad ir čia nepataikei.  :-P

Citata

O kas liecia meditacija... Ar kur nors tas pasisedejimas pries treniruotes vadinamas "meditacija"?
As bent jau nesusiduriau. Vieni treneriai vadino tai susikaupimu, kiti - pasiruosimu, treti - isigilinimu....
O po triesos - atsipalaidavimu ir nusiraminimu...
Gal tiesiog neturejau "kruto" trenerio?...;)

Tai dar viskas prieš akis...  :D

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #38 įjungtas: 2004 Rgs 08, 10:44:33 am »
Citata

Man tai jau senokai meditacijos, kokias teko matyti kovos menų mokyklose, kelia gilias abejones.  Kaip galima normaliai pamedituoti per penkias minutes?  Kitur net ir tiek nesėdima...  Kiek teko lankytis įvairiose budistų šventyklose, tai trumpiausiai sėdima 45min., po to dar vaikštoma, vėl sėdima ir pan.  Pas tailandiečių vienuolius, kur paskutiniu metu vaikščiojau, viskas trunka lygiai 2val.

Aš taip mąstau: įdomu, ar kuris sensėjus kada taip ims ir saviems mokiniams pasakys, kad meditacinių “treniruočių“ lankymas lygiai taip pat privalomas ir svarbus, kaip ir fizinių... ir padarys taip nors vieną dieną savaitėje, skirtą TIK meditacijai?... ;)

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #39 įjungtas: 2004 Rgs 08, 14:12:55 pm »
Citata

Aš taip mąstau: įdomu, ar kuris sensėjus kada taip ims ir saviems mokiniams pasakys, kad meditacinių “treniruočių“ lankymas lygiai taip pat privalomas ir svarbus, kaip ir fizinių... ir padarys taip nors vieną dieną savaitėje, skirtą TIK meditacijai?... ;)

Esu radęs vieną tokią mokyklą Čikagoje, bet ten kartu ne tik kovos menų (Aikido, Iaido) mokykla, bet ir dzeno šventykla/organizacija.  Jie kiekvieną dieną turi meditacijas tiek anksti iš ryto, prieš visų darbų pradžią, tiek vakare.

Ten, tiesa, galima tapti ir "vidiniu" mokiniu - treniruotis ir gyventi jų centre.  Mažiausiai reikia pasišvęsti vieniem metam, bet jie pageidauja bent trijų.

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #40 įjungtas: 2004 Rgs 08, 15:12:28 pm »
Citata

Esu radęs vieną tokią mokyklą Čikagoje, bet ten kartu ne tik kovos menų (Aikido, Iaido) mokykla, bet ir dzeno šventykla/organizacija.  Jie kiekvieną dieną turi meditacijas tiek anksti iš ryto, prieš visų darbų pradžią, tiek vakare.

Hm... Įdomu, kaip jiems sekasi komercine prasme?...  :rolleyes:

Citata

Ten, tiesa, galima tapti ir "vidiniu" mokiniu - treniruotis ir gyventi jų centre.  Mažiausiai reikia pasišvęsti vieniem metam, bet jie pageidauja bent trijų.

Nieko sau terminas!  :shock:  O kas būtų, jei mestum po metų dviejų tą buvimą uchi-deshi?...  :rolleyes:

Fallin Snow

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #41 įjungtas: 2004 Rgs 17, 12:22:36 pm »
sveiki.ash pastaruoju metu susidomejau meditacija,taciau man kyla didelis klausimas-o kam?
ieskojau atsakymo knygoj "9 sekmingo meditavimo pasalaptys",taciau teorija nuo praktikos skiriasi,taigi nusprendziau paklausineti apie meditavima tai praktikuojanciu zmoniu  :)
taigi gal kas nors galetu papasakoti apie savo meditaciju pradzia-kodel pradejote,koki buda naudojote (mane labiausiai domina sedima meditacija,taciau butu idomu isgirsti ir apie kitus budus,jei kas bande..)kokie iskilo sunkumai ir kaip su jais tvarketes,ka jums dave meditacija,ar tai jog medituojate,kaip nors  jums padeda besimokant kovos menu (tiek atidirbinejant technika,tiek sparinguose)...
buciau labai dekinga uz pagalba  :-D

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #42 įjungtas: 2004 Rgs 17, 14:51:25 pm »
Citata
sveiki.ash pastaruoju metu susidomejau meditacija,

1.taciau man kyla didelis klausimas-o kam?
ieskojau atsakymo knygoj "9 sekmingo meditavimo pasalaptys",
2.taciau teorija nuo praktikos skiriasi,taigi nusprendziau paklausineti apie meditavima tai praktikuojanciu zmoniu  :)
3.taigi gal kas nors galetu papasakoti apie savo meditaciju pradzia-kodel pradejote,
4.koki buda naudojote (mane labiausiai domina sedima meditacija,taciau butu idomu isgirsti ir apie kitus budus,jei kas bande..)
5.kokie iskilo sunkumai ir kaip su jais tvarketes,
6.ka jums dave meditacija,
7.ar tai jog medituojate,
kaip nors  jums padeda besimokant kovos menu (tiek atidirbinejant technika,tiek sparinguose)...
buciau labai dekinga uz pagalba  :-D

Na, ir uždavei klausimų...  Aš esu knygų matęs, kuriose, tarkim, tik į vieną-du teatsako...  Pamėginsiu trumpai, iš savo patirties atsakyti, gal kiek padės.

1.  Čia jau pačiai reikės atsakyti...  Kaip ir daugumą klausymų susijusių su meditacija...  Labai jau individualus dalykas.  Aš, tarkim, pradėjau iš smalsumo, jutau, kad kažko "tokio" gyvenime trūksta.

2.  Skaityk kuo daugiau, dar geriau, jei rasi nusimanančių toje srityje žmonių ar net bendraminčių.  Bet pagrindinis dalykas - praktika!!!

3.  Pradėjau po dzen budistų iš Kwan Um Zen organizacijos paskaitos prieš kokius 13 metų...  Nuėjau grynai iš smalsumo.  Jų centrų ir dabar Lietuvoje yra.

4.  Sėdima meditacija tai greičiau ne būdas, o kūno pozicija :D Pačių būdų yra šimtai.  Aš, tarkim, praktikuoju Vipassana (Teravados budizmo krypties) metodą.  Jei turi omeny būtent kūno pozicijas, tai budizme, tarkim, be sėdimos dar naudojama meditacija stovint, vaikštant (mano mėgstama) bei gulint.  Noriu tik pastebėti, kad meditacija įmanoma ir pageidaujama (su laiku) visur ir visada, o ne tik specialiai tam skirtu laiku, vietoje ar pozicijoje.

5.  Mintys blaškosi, skauda kūną, sunku kasdien prisiversti, etc. Pamėgink, ir pati pamatysi :D  Nuo kiekvieno trukdymo yra atskiras vaistas, bet svarbiausia vėl gi yra sėdėti...

6.  Jei sieki kažkokių rezultatų, tai jau ne meditacija :D   Paprasčiausiai sėdėk...

7.  Akivaizdaus ryšio tarp meditacijos ir kovos menų nerandu, nors taip visi apie tai šneka...  Turbūt permažai tiek vienu, tiek kitu užsiimu :-(

Fallin Snow

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #43 įjungtas: 2004 Rgs 19, 18:00:45 pm »
labai aciu uz atsakymus :) .noreciau paklausti dar keliu dalyku... :rolleyes:
1.Jei sieki kažkokių rezultatų, tai jau ne meditacija-shi teigini ash esu girdejus,taciau jis man nelabai aiskus...jei zmones nesiekia jokiu rezultatu,tai kokia yra ju motyvacija medituoti?
2.Vienam shioj srity mano nuomone patyrusiam zmogui pasiskundziau,jog didziausias trukdis bandant medituoti yra tai jog man NUOBODU...paklausiau,ar tai tera tokia stadija,kuria reikia praeiti,ar taip bus visada.man buvo atsakyta,jog ir po desimt metu tai bus taip pat nuobodu ir gal net dar nuobodziau.taigi noriu paklausti,kokia jusu nuomone-ar jums medituoti yra nuobodu?jei taip,kaip pacioj pradzioj jus susitvarket su nuobodulio problema?ir kaip su ja susitvarkote dabar?

velgi labai aciu uz pagalba  :-)

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #44 įjungtas: 2004 Rgs 20, 00:33:48 am »
Citata
labai aciu uz atsakymus :) .noreciau paklausti dar keliu dalyku... :rolleyes:
1.Jei sieki kažkokių rezultatų, tai jau ne meditacija-shi teigini ash esu girdejus,taciau jis man nelabai aiskus...jei zmones nesiekia jokiu rezultatu,tai kokia yra ju motyvacija medituoti?
2.Vienam shioj srity mano nuomone patyrusiam zmogui pasiskundziau,jog didziausias trukdis bandant medituoti yra tai jog man NUOBODU...paklausiau,ar tai tera tokia stadija,kuria reikia praeiti,ar taip bus visada.man buvo atsakyta,jog ir po desimt metu tai bus taip pat nuobodu ir gal net dar nuobodziau.taigi noriu paklausti,kokia jusu nuomone-ar jums medituoti yra nuobodu?jei taip,kaip pacioj pradzioj jus susitvarket su nuobodulio problema?ir kaip su ja susitvarkote dabar?

velgi labai aciu uz pagalba  :-)

Kas tave motyvuoja, tai jau turėsi pati pagalvoti :D  Manau, kad tas pats nepasitenkinimas gyvenimu, savo padėtimi ir pan.  

Apie rezultatus ar tikslus (jie iš tikrūjų yra :D ) nekalbama, nes tada protas imtų prie tų idėjų kabintis - aš siekiu to, per tiek laiko ir pan.  Pradėsi save lyginti su kitais, pavydėsi arba nusivilsi "nesekmėm" ar rezultatų nebuvimu.  Viskas taps eiliniu proto žaidimu.

Nuobodumą suprantu kaip norą veikti kažką kitą, kažkuo "įdomesniu" užsiimti.  Ar ne taip?  Manau, kad tai labai puikus momentas stebėti, kaip mūsų protas mus valdo.  Pamėgink įsigilinti, kas iš tikrūjų nori būti tuo momentu kažkur kitur ar kažkuo kitu užsiimti.  Kiek metų tai truks, negaliu pasakyti - visi esame skirtingi.

Norėčiau parekomenduoti, mano manymu, geriausią prakinių patarimų knygą meditacijos tema: "Mindfulness in Plain English" by Bhante Henepola Gunaratana.  Internete gali pasijieškoti jo centro, esančio Vakarų Virdžinijos valstijoje, JAV, - Bhavana Society.

Atsijungęs Baisu

• 5 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2004
  • Žinutės: 160
  • Vieta: Užusienis
  • smile :)

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Meditacija
« Atsakyti #45 įjungtas: 2004 Rgs 20, 09:36:48 am »
Buvo klausimėlis, kodėl nėra skiriama dėmesio meditavimui ant Lietuvos...
IMHO viskas yra labai paprasta - daugelis sensėjų, instruktorių ir meistrų yra augę tarybiniais laikais, kur tokios sąvokos kaip meditacija net nežinojom. Tai iš kur tokioms tradicijoms ant lygios vietos atsirasti.

Labai gerai matosi ta "***" ir individualistinė kultūra treniruotėse, kur ateina daug naujokų - daugumai jų treniruočių disciplina yra kažkokis keistas dalykas. Pažiūrėjus į nekurias personas atrodo, jog treneris turėtų už juos pasitreniruot :)
Tai ką jau kalbėt apie visiškai mistinę meditaciją? Užmigtų 90% žmogelių :)
Be water my friend

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #46 įjungtas: 2004 Rgs 20, 09:38:43 am »
Gyvenime ir be meditacijos yra nuobodžių dalykų, kurių taip pat neprivalu rinktis... ;)

Iš tikro, tai esmė atsakyme į klausimą - o KAM tu medituoji? Kad madinga, kad tai taip ezoteriškai mistiška, kad “ir aš noriu“, kad...?... ;)

Ar kad meditacija, tai - neatskiriama kovos meno dalis?.. ;)

Tarp kitko, aukščiau Pūgžlio paminėta jo mėgstama vaikščiojanti meditacija vadinasi ne somnambulizmu, o kinhan (nuo lietuviško “kinkuoti“, eiti pėda už pėdos atsipalaidavus, permetant kūno svorį...  :D  )

Jei nori save įveikti meditacijoje, tai pirmiausia nesistenk savęs versti ar įveikti. Neprievartauk savęs. Ir nenorėk JOKIŲ rezultatų... ;)

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #47 įjungtas: 2004 Rgs 20, 09:50:54 am »
Citata
Buvo klausimėlis, kodėl nėra skiriama dėmesio meditavimui ant Lietuvos...
IMHO viskas yra labai paprasta - daugelis sensėjų, instruktorių ir meistrų yra augę tarybiniais laikais, kur tokios sąvokos kaip meditacija net nežinojom. Tai iš kur tokioms tradicijoms ant lygios vietos atsirasti.

Labai gerai matosi ta "***" ir individualistinė kultūra treniruotėse, kur ateina daug naujokų - daugumai jų treniruočių disciplina yra kažkokis keistas dalykas. Pažiūrėjus į nekurias personas atrodo, jog treneris turėtų už juos pasitreniruot :)
Tai ką jau kalbėt apie visiškai mistinę meditaciją? Užmigtų 90% žmogelių :)

Mano galva, tai nėra blogų mokinių, o yra tik netikę mokytojai!... ;)

Atsijungęs Baisu

• 5 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Meditacija
« Atsakyti #48 įjungtas: 2004 Rgs 20, 09:58:12 am »
Labai teisingai pastebėta dėl savęs neprievartavimo.
Pritariu, jog reikia savęs paklausti - kodėl man reikia kovos meno ir  gerai sudėlioti savo vertybių sistemoj tuos kovos meno teikiamus pliusus.
Ir pasirinkti tokį sportą, meną, meistrą, kur būtų malonu eiti. Nes jei sportuosi tik dėl to, kad reikia - vieną dieną viskas atsibos.

Dar dėl nuobodulio pridėsiu - tai yra iš nieko neveikimo kilęs išmislas, tarp kitko gerokai dažniau pasireiškiantis pas merginas. Kažkaip mane labai pjauna tas karalaitiškas požiūris, man nuobodu - linksminkit mane :)
Kai žmogus turi užsiėmimų ir brangina savo laiką - nuobodulys kažkur pats dingsta, arba tiksliau žmogus kiek subręsta ir sugeba jam įdomia veikla užsiimt.
Be water my friend

Kesagiri

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #49 įjungtas: 2004 Rgs 20, 14:10:29 pm »
Citata

O kokia tavo motyvacija, kai atsikėlusi anksti ryte pasižiūri per langą ir pamatai: a) tekančią saulę; b) lietingą miestą; c) dar ką nors - ką matai kiekvieną rytą, jei pasižiūri? Gal tiesiog pasižūri - ir viskas? Su mano meditacija gaunasi panašiai. Tiesiog pabūti su savimi. Čia kaip eiti grybauti be krepšio - gal rasi ką nors, gal ne - bet pasivaikščiosi. Pabūsi miške. Pabūsi su savimi.

Citata

2.ar jums medituoti yra nuobodu?jei taip,kaip pacioj pradzioj jus susitvarket su nuobodulio problema?ir kaip su ja susitvarkote dabar?

Iš pradžių, kai užknisdavo, tekdavo pakentėti, po to įpratau ir dabar dažniausiai jos nebepastebiu - arba nekreipiu dėmesio.

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #50 įjungtas: 2004 Rgs 20, 14:31:08 pm »
Citata
Dar dėl nuobodulio pridėsiu - tai yra iš nieko neveikimo kilęs išmislas, tarp kitko gerokai dažniau pasireiškiantis pas merginas. Kažkaip mane labai pjauna tas karalaitiškas požiūris, man nuobodu - linksminkit mane :)
Kai žmogus turi užsiėmimų ir brangina savo laiką - nuobodulys kažkur pats dingsta, arba tiksliau žmogus kiek subręsta ir sugeba jam įdomia veikla užsiimt.

Kad meditacija kaip tik ir būtų tas "neveikimas" :D Dėl to ir yra sunku sėdėti, nes protas vis nori kažką veikti - pasikasyti niežtinčią vietą, nueiti ir pasižiūrėti, kas naujo šaldytuve, įjungti TV, paskambinti draugams ir pan.

Kesagiri labai gerai pastebėjo dėl buvimo su savimi.  Kuris iš mūsų galėtų nieko neveikdamas nors dieną kambary išsėdėti?

Fallin Snow, kiek supratau, kalbėjo apie nuobodulį meditacijos metu, todėl užsiėmimo suradimas ar noras, kad kiti linksmintų tuo atveju nelabai tiktų :D Kas link laiko branginimo ar užsiėmimo susiradimo, tai irgi norėčiau paprieštarauti.

Protas būtent ir stengiasi "branginti" laiką (lyg jis mums kaip kokie pinigai priklausytų) ar kažkuo (dažniausiai bet kuo) užsiimti, kad tik nereikėtų patiems su savimi būti ir į savo vidų gilintis.   Todėl daug kas ir mėgsta būti visą laiką labai užsiėmusiais - tą padaryti, tam paskambinti, ten nuvažiuoti...  Taip žmonės ir sukasi, kaip voveraitės rate...

Meditacija nėra prieš veiklą!  Veiklos gyvenime neišvengsi, bet tai turi būti sąmoninga, o ne vien tam, jog baisu su pačiu savimi pasilikti.  Kiek aš suprantu, meditacija ir yra kelias save geriau pažinti, skirti laiko savo vidui.

Atsijungęs Baisu

• 5 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Meditacija
« Atsakyti #51 įjungtas: 2004 Rgs 20, 14:56:36 pm »
Pūgžly, aš tai didelio prieštaravimo tarp mūsų minčių nematau...
Ar tai bus meditacija ar kitoks "nieko neveikimas", o pas tave nėra motyvacijos ir nusiteikimo, ir galų gale to laiko skiriamo sau branginimo - nieko ir nesigaus.
Ir sutinku su mintim, jog tas begalinis lėkimas ir reikalų tvarkymas - tiesiog saviapgaulė, nes nelieka laiko sau, t.y. laiko gyventi...
Be water my friend

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #52 įjungtas: 2004 Rgs 20, 15:01:54 pm »
Citata
Pūgžly, aš tai didelio prieštaravimo tarp mūsų minčių nematau...
Ar tai bus meditacija ar kitoks "nieko neveikimas", o pas tave nėra motyvacijos ir nusiteikimo, ir galų gale to laiko skiriamo sau branginimo - nieko ir nesigaus.
Ir sutinku su mintim, jog tas begalinis lėkimas ir reikalų tvarkymas - tiesiog saviapgaulė, nes nelieka laiko sau, t.y. laiko gyventi...

Dabar tikrai matau, kad apie tą patį šnekėjome :D

Atsijungęs Baisu

• 5 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Meditacija
« Atsakyti #53 įjungtas: 2004 Rgs 20, 15:10:21 pm »
Galiu parekomenduoti M. Norbekovo knygą "Opyt duraka ili kliuch k prozreniyu". Ten nėra kalbos apie meditaciją, tačiau gera ir linksmo stiliaus knygelė apie pozityvų mąstymą, mūsų proto tinginystę ir tą nenorą sau skirti dėmesio.
Manau tai galėtų tinkama knygelė, padedanti pažiūrėti į save ir į supantį pasaulį iš šalies. O turint sveikesnį požiūrį į pasaulį ir save, žiūrėk, ir meditacija ne tokia nuobodi pasidarys...

P.S. Sorry, bet man atrodo, jog į lietuvių kalbą ši knygelė neišversta.
Be water my friend

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #54 įjungtas: 2004 Rgs 22, 10:35:23 am »
MODERATORIAUS PASTABA:

MA pradėtas klausimas daugiau lietė kvėpavimą, o ne meditaciją, tai beatsakinėdamas kaip visada išsiplėčiau ir nusprendžiau pradėti tam atskirą temą:

Atsijungęs Akira

• 4 kyu
  • *
  • Registracijos data: Spa 2004
  • Žinutės: 295

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Meditacija
« Atsakyti #55 įjungtas: 2004 Lap 30, 11:53:22 am »
Taip, visu pirma :)
Žodis 'meditacija' dabar apima masę. Induistai, budistai, net krikščionys sako turintys savąją meditaciją. Jau nekalbu apie visokias naujosios bangos dvasines praktikas (pvz Ošo), kur viskas miksuota permiksuota,pridėta ištraukta, sumaišyta ir atskiesta. Ir ežiui aišku, kad jų metodai ir tikslai skirtingi. Kunigai sėdi kontempliuodami,Krišnaitai kartoja savo dievo vardą. Kažkas buvo užsiminęs, kad Mahajanos budistai irgi medituoja į dievybes. Informacijos stoka matyt. Budizmas yra įpatinga religija būtent tuo, kad dievo savokos čia tiesiog nėra. Nesvarbu, ar mes kalbėsime apie Mažąjį, Dydįjį ar Deimantinį kelią. Apie naujasias dvasines mokyklas ir kalbėti neverta. Ir su ufonautas rišasi, ir su betkuo dulkinasi seksualinius blokus pramušdami, ir t.t. Ir visi tai vadina meditacija.
Kovos menai ir  meditacija, manau, turi tiesioginę sąsają. Tai, kad istoriškai tie du reiškiniai (dvasinė praktika ir kovos menai) buvo persipynę minėti tikrai nereikia. Kalbant apie Japoniją, Kendo (kardo kelias), (iaido) kardo ištraukimo kelias, (kiudo) šaudymo lanku kelias ir masė masė kitų neatsiejami nuo dzeno savokos. Dzenistai sako, kad meditacija- tai proto higiena :) Meditacinės praktikos dėka tavo sąmonė nėra pasiklydusi tarp kalno baimių, prisiminimų, planų, vilčių ir kitų dėmesį bei sąmonę pildančių faktorių. Tas nuolat minimas mąstymas nemąstant, manau ir yra būtent clear mind, tai proto būsena, kai gali efektyviausiai reaguoti į aplinką. O to ir reikia kovos menuose, manau. Nes nuo senų laikų skaitomose knygelėse apie skirtingus kovos menus pyktis pavyzdžiui minimas, kaip kovotojo priešas numero uno. Nes jis užpildo visą kovotojo RAMą, ir nelieka operatyviosios atminties adekvačiai reakcijai į staigiai besikeičiančias situacijas kovos metu. Budistinė meditacija kaip tik ir apvalo sąmonę nuo tokių šiukšlių.
Kiek teko girdėti, kovos menų treniruočių pradžioje naudojamos paprsatos theravados meditacijos metodai, pvz. elementarus koncentravimasis į kvėpavimą. Ką tai duoda? Kai ateini į užsiėmimus ir kelias minutes darai tik tai, jog seki, kaip oras įeina į kūną ir palieka jį, tu tartum atkerti darbo nemalonumus, pirmo pasimatymo saldumą, perpildytą troleibusą, kuriuo važiavai ir kitus stipresnius dienos įspūdžius, kurie tave gali blaškyti užsiėmimo metu ir tuo suteiki sau didesnę galimybę kokybiškiau įsisavinti užsiėmimų turinį, bei mažina tikimybę užsisvaigus savom mintim gauti kulnu i kramtymo aparatą ar bokenu per maumenelį. Dzenistai dar naudoja stebėjimo meditacijas (matėt turbūt kai sėdi kokiam japoniškam namelyje prieš akmenų sodą ar upelį). Nuo lelemantaraus kaupimosi tai skiriasi tuo, kad kaupdamasis tu vieną minčių sukurį keiti kitu (nuten prasideda 'aš busiu stiprus kad primuščiau visus, kurie sako, kad aš negražus'). O to, kai tu tiesiog koncentruojies i kvepavima, tavo stikline ištuštinama naujo užsiėmimo turiniui.
 Be abejo yra masė meditacijos metodų. Bet kovos menų mokyklose, kiek žinau, nebudistinės meditacijos nenaudojamos. Ir budistinės aišku ne visos. Deimantinio kelio budizmas dabar vyrauja tik Tibete ir aplink kažkiek. O apie Tibetiečių kovos menus nelabai ką žinau :)))
Nu va, pasidalinau.

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #56 įjungtas: 2004 Lap 30, 18:31:33 pm »
Geras komentaras, Akira.  Tik norėjau paprašyti, kad naudotum terminą Theravada budizmas, o ne "mažasis" kelias.  Vis gi pirmasis budizmo varijantas :)

Atsijungęs Akira

• 4 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Meditacija
« Atsakyti #57 įjungtas: 2004 Grd 01, 14:26:52 pm »
O tai 'Hinajana' terminas tau netinka? Tai sanskritinis terminas, kuris tai ir reiškia. O jei rimtai, pirmumo, antrumo ar trečiumo skirstymai neturetų būti aktualūs praktikuojančiajam. :) Geros dienos

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #58 įjungtas: 2004 Grd 01, 16:48:46 pm »
Pradėsiu nuo galo...

Citata
O tai 'Hinajana' terminas tau netinka? Tai sanskritinis terminas, kuris tai ir reiškia. O jei rimtai, pirmumo, antrumo ar trečiumo skirstymai neturetų būti aktualūs praktikuojančiajam. :) Geros dienos

Nelabai noriu veltis į teologinį ginčą, bet ar Therevada kartais ne visai kas kita, nei Hinajana?... ;)

Citata
Geras komentaras, Akira.  

Galėtum tu savo komentarą įdėti...  :rolleyes:

Citata
Taip, visu pirma :)

Kad jau ne pirma žinutė šioje temoje, tai kaip ir ne “visų pirma“...  :rolleyes:

Citata

Žodis 'meditacija' dabar apima masę.

Bandžiau sakinio struktūrą išsiversti į kelias man žinomas kalbas - vis tiek nieko nesupatau...  :-(

Citata

Induistai, budistai, net krikščionys sako turintys savąją meditaciją. Jau nekalbu apie visokias naujosios bangos dvasines praktikas (pvz Ošo), kur viskas miksuota permiksuota,pridėta ištraukta, sumaišyta ir atskiesta. Ir ežiui aišku, kad jų metodai ir tikslai skirtingi.

Matyt, nesu tame gezas - ežiai ir jų kaladės “nevež“...  :D

Kažkur pačioje pradžioje Pūgžlys jau išdėstė esminius skirtumus tarp sąvokų.

Citata

Kunigai sėdi kontempliuodami,Krišnaitai kartoja savo dievo vardą. Kažkas buvo užsiminęs, kad Mahajanos budistai irgi medituoja į dievybes.

Su dievais ne tik mahajaniečiai kartais pasišneka.. Viskas priklauso nuo stogelio nučiuožimo laipsnio... ;)

Citata

Informacijos stoka matyt.

Gal tiesiog skirtumai interpretacijose?... ;)

Citata

Budizmas yra įpatinga religija būtent tuo, kad dievo savokos čia tiesiog nėra. Nesvarbu, ar mes kalbėsime apie Mažąjį, Dydįjį ar Deimantinį kelią.

Nesutikčiau.  :evil:

Tam ir panaudota išsireiškimas “dievybė“, kad nepainioti su krikščionišku dievo arba dievybės supratimu!  :D

Bodhisatvas galima vadinti dievybėmis?... ;) Ar negalima? O jei taip - tai kas jos yra?... VIENU žodžiu!...  :D

Citata

Apie naujasias dvasines mokyklas ir kalbėti neverta. Ir su ufonautas rišasi, ir su betkuo dulkinasi seksualinius blokus pramušdami, ir t.t. Ir visi tai vadina meditacija.

Tantrinis seksas yra visai smagus užsiėmimas, kaip sakė Dalai Lama. Gaila, kaip jis prisipažino, kad jis pažįsta vos kelis tikrai tą darančius - iš visų užsiimančių krušimusi, prisidengiant tantra...  :D

Bet tema ne apie tai. Apie meditaciją lyg ir...  :rolleyes:

Citata

Kovos menai ir  meditacija, manau, turi tiesioginę sąsają.

Ne tik kovos menai... Ir arbatėles palakti galima meditaciniais tikslais...  :D

Citata

Tai, kad istoriškai tie du reiškiniai (dvasinė praktika ir kovos menai) buvo persipynę minėti tikrai nereikia.

O gal reikia?  :rolleyes:  Aš taip bandau prisiminti Kvantuno armijos “dvasinius“ samurajų žygdarbius Antrąjame pasauliniame kare...  :?

Citata

Kalbant apie Japoniją, Kendo (kardo kelias), (iaido) kardo ištraukimo kelias,

Iaido - ne vien kardo! I-ai principai yra ne vien kardui taikomi, kur jie vadinasi Batto-jutsu tarp kitko, o taikomi ir kituose Budo... ;) Kaip koks Kiai principas - ne tik karate, kur suvokiama kaip “rėkimas“ (nors su tuo mažai ką bendro turi), bet aikido ar aikijujutsu.  :?  

Citata

(kiudo) šaudymo lanku kelias ir masė masė kitų neatsiejami nuo dzeno savokos.

Zen pasaulėžiūra tiesiog darė įtaką Bu-jutsu praktikuojantiems Bushi_ams...  :D  Bet ne todėl, kad pats menas yra neatsiejamas nuo to!

Yra “masė masė“ kovos menų, kuriuos praktikuoja ne vien tik KITOS pakraipos budistai (muaythai, tarkime), bet net ir musulmonai (tame tarpe ir kai kurios kinų ciuanfa mokyklos!!!), konfucianistai, daosai (kur tas Zen yra taiczy, tarkime, arba Bagua???), krikščionys (FMA) ir visiški bedieviai (pvz. nindzės su savo Shugendo... ;)).

Taip kad nedrįsčiau jau taip kategoriškai teigti “neatsiejami“. Susiejami - jau greičiau taip. Gali ir nebūti siejami - nuo to per daug niekas ir nesikeis...  :D

Citata

Dzenistai sako, kad meditacija- tai proto higiena :)

Aha, kartais naudinga apsivalyti nuo šiukšlių makaulėje... :poke:

Citata

Meditacinės praktikos dėka tavo sąmonė nėra pasiklydusi tarp kalno baimių, prisiminimų, planų, vilčių ir kitų dėmesį bei sąmonę pildančių faktorių.

Susikaupimo dėka - irgi. Jei moki sutelkti dėmesį, kitaip tariant. Tam medituoti visai nereikia!..  :D

Galop, ir Pūgžlio mintis pradžioje tai rodo... ;)

Citata

Tas nuolat minimas mąstymas nemąstant, manau ir yra būtent clear mind,

Ne, tai - “no mind“ (angl.), “uvej“ (kin.)...  :D

O tavo minėti dalykai yra Mizu-no Kokoro (jap.)... ;)

Citata

tai proto būsena, kai gali efektyviausiai reaguoti į aplinką. O to ir reikia kovos menuose, manau.

To reikia pirmiausiai gyvenime. Blaivaus proto ir sveikos nuovokos...  :D

Citata

Nes nuo senų laikų skaitomose knygelėse apie skirtingus kovos menus pyktis pavyzdžiui minimas, kaip kovotojo priešas numero uno.

“Spyriai - tai kontroliuojama neapykanta“... ;)

Ir žinai, kas tai pasakė?

Bruce Lee. Taip, tas pats “filosofijos magistras“...  :D  Ir jaunimui vis dar pažįstama kovos meno legenda...

O jei pažiūrėti geriau Sun Tzu? Ar Miyamoto Musashi?... ;)

O jei pasidomėti kokiu nors Danzan-jujutsu arba Hakko-ryu jujutsu?.. ;) Matei, kiek ten yra AGRESIJOS pagrindinėje strategijoje?

Jau nekalbu apie karate ar vinčunį kokį..  :A

Pyktis - gerai. Nekontroliuojamas arba prieš save nukreiptas įniršis - blogai!...  :D

Citata

Nes jis užpildo visą kovotojo RAMą, ir nelieka operatyviosios atminties adekvačiai reakcijai į staigiai besikeičiančias situacijas kovos metu.

Tavo RAMą adrenalinas atjungia, ne pyktis...  :D

Citata

Budistinė meditacija kaip tik ir apvalo sąmonę nuo tokių šiukšlių.

Galėtų ji nuo kitokių šiukšlių apvalyti... ;)

Citata

Kiek teko girdėti,

Gandais vadovaujiesi?... ;)

Citata

kovos menų treniruočių pradžioje naudojamos paprsatos theravados meditacijos metodai, pvz. elementarus koncentravimasis į kvėpavimą. Ką tai duoda?

NIEKO neduoda!  :D

Ar tu nori pasakyti, kad 2-3 minučių ta “meditacija“ pradžioje prie komandos “Mokuso!“ - ir yra MEDITACIJA???  :D

O dar realiau pasižiūrėjus, tai kovos menuose IŠ VISO nėra nei dvasingumo (kur tu jį matei???), nei kas jį sieja su meditacija. Puikiausiai viskas veikia ir be savo galvos kvaršinimo tokiomis “meditacinėmis praktikomis“...

Jei neveiktų, tai... Ar kuris jūsų čempionas pasakė, kad prieš kokį čempionatą ilgai medituodavo?...

Ne!

Jis svarsčius kilojo, bėgiojo ir sparingais užsiėmė - iki nukvakimo!

Va kur jo visa meditacija buvo...  :D

Kaip ir visų kitų meistrų, nedalyvavusių sporte! Akis prasikrapštykite ir pasidomėkite savo patriarchų jaunystės laikų treniruočių metodais bei būdais!

Net visi aikido didmeistriai SVARSČIUS kilojo! Meditacija jiems buvo... na, net nežinau kurioje vietoje, bet labai arti ano galo...  :D

Citata

Kai ateini į užsiėmimus ir kelias minutes darai tik tai, jog seki, kaip oras įeina į kūną ir palieka jį, tu tartum atkerti darbo nemalonumus, pirmo pasimatymo saldumą, perpildytą troleibusą, kuriuo važiavai ir kitus stipresnius dienos įspūdžius, kurie tave gali blaškyti užsiėmimo metu ir tuo suteiki sau didesnę galimybę kokybiškiau įsisavinti užsiėmimų turinį, bei mažina tikimybę užsisvaigus savom mintim gauti kulnu i kramtymo aparatą ar bokenu per maumenelį.

Tokius niekus, nes daugiau niekuo juos ir nepavadinsi, naudoja svaisčiodami prie alaus ar arbatos visokie “dvasingi“, kuriems 10 atsispaudimų padaryti treniruotėje sunku arba kiek ilgiau sutelkti dėmesį...

Tada taip - jie visi lenda į meditacijas... Stebuklingos piliulės ieško... Osu!...  :-]

Citata

Dzenistai dar naudoja stebėjimo meditacijas (matėt turbūt kai sėdi kokiam japoniškam namelyje prieš akmenų sodą ar upelį).

Špokinyčioje su vakarykščiu laikraščiu ir anekdotus skaito...  :D

Citata

Nuo lelemantaraus kaupimosi tai skiriasi tuo, kad kaupdamasis tu vieną minčių sukurį keiti kitu (nuten prasideda 'aš busiu stiprus kad primuščiau visus, kurie sako, kad aš negražus').

Aha, jums visiems tuo save įtikinėti ir APGAUDINĖTI yra lengviau, nei pradėti daryti tuos pačius atsispaudimus...  :D

Tada ir apie “psichologinį pranašumą kovoje“ galima pasvaisčioti...  :D

Citata

O to, kai tu tiesiog koncentruojies i kvepavima, tavo stikline ištuštinama naujo užsiėmimo turiniui.

Vienas šiukšles kitomis - galima ir taip pasakyti...  :rolleyes:

Citata

Be abejo yra masė meditacijos metodų. Bet kovos menų mokyklose, kiek žinau, nebudistinės meditacijos nenaudojamos.

Tikrai???...  :-]

Kada nors “sufijų šokiais“ pasidomėk, ir kam jie buvo naudojami.

Arba kokiais berserkais...  :D

Arba kokiais “meditaciniais metodais“ Al Queda savo smogikus ruošia... Turbūt, irgi medituoja zazene?... ;)

Citata

Ir budistinės aišku ne visos.

Na, taip - priklauso nuo sektos...  :D

Citata

Deimantinio kelio budizmas dabar vyrauja tik Tibete ir aplink kažkiek. O apie Tibetiečių kovos menus nelabai ką žinau :)))

Jie ir patys apie tai nelabai ką žino...  :D

Citata

Nu va, pasidalinau.

Tai - domo arigatoo gozaimashita, sensei...  :-D

Šenkėti apie tai visada lengviau. Kaip ir apie ki.

Klausimas kitoks: ne ką sakai, o ką PARODYTI gali???  :A

Aišku, dvasingumo iš užančio neišsitrauksi. Kaip Borisas Grebenščikovas dainuoja: “Ach, nie chylo byt duchovnym - v golovie odni kriesty“...  :D

Kitaip tariant, jei tai PIKTAS komentaras, tai įrodyk, kad jis mano priešas Nr. 1?... ;)

Spėju, kad greičiau jau tavo priešas. Ego vardu...  :-)

Tuo ir pabaigsim.  :rolleyes:

Noriu rimtos temos, arba SAVAIS žodžiais ir MINTIMIS, o ne perskaitytų kontepliacijų “copy/paste“ tipo...  :?

Atsijungęs Akira

• 4 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Meditacija
« Atsakyti #59 įjungtas: 2004 Grd 02, 11:52:21 am »
Sei-i: niekada neabejojau tavo kompetencja kovos menuose, bet su meditacija esi gan paviršutiniškai susipažnęs. Davai pora taškų sudedam. Kai sakiau, kad jie persipynę su kovos menais, tai reiškė tik tiek, kad kovos menai ir budizmas vystėsi vienoj kultūrinėj terpėj. Be abejo jie įtakojo vienas kitą.
Jei viską gerai pamenu, nė vienoje savo komentaro dalyje nesu rašęs, kad 45 meditacijos valandos gali pakeisti 10 atsispaudimų. Kaip ir knygučių skaitymas, ar videojuostų žiūrėjimas, ar vitaminų valgymas. Bet rezultatui poveikis yra.
Theravada ir Hinajana yra Mažųjų vežėčių pavadinimas. Mokyklos paplitusios Tailande, Taivanyje, Laose ir kitose to regiono šalyse.
'Žodis 'meditacija' dabar apima masę' reiškia, kad šiandien masė laisvalaikio praleidimo formų vadinama meditacija.
Mahajanos ir Vadžrajanos sistemose yra savoka 'dievai', bet čia viena iš atgimimo galimybių. Budų formos, paišomos tradiciniuose piešiniuose- tai tik personifikuotos proto erdvės savybės. Bodhisatvos- tai nušvitę veikėjai, gyvenantys visų būtybių labui. Juos nuo mūsų skiria tik medituotų valandų skaičius. Bodhisatvomis dabar kai kuriuos mokyklos vadina žmones, paskyrusius gyvenimą kitų labui. Tarkim, motina Terezė :))))
Tantrines sueities parkatikos (daug kas vadina tantriniu seksu) yra smarkiai pažengusių praktikuojančiųjų tūūsas ir su dulkinimusi kairėn dešinėn tai neturi nieko bendra.
Apie Iaido. Ko gero tu teisus. Buvau vienam seminare. Ten rodė technikas su kardu. Skaičiau, kad tai kardo išėmimo technikos.  Gal tai mano klaida. Bet  tai radau oficialiuose iaido puslapiuose 'Iaido:  "Way of the sword." The modern art of drawing the samurai sword from its scabbard. ', ' Iaido is the art of reacting to a surprise attack by counter attacking with a sword. An in-depth reading of the Japanese characters for iaido is: I = being, AI = harmony, DO = way . "The way of harmonising oneself in action.
Dzenas neatsiejamas nuo do. Pvz nuo kiudo. Iki Japonijos susivienijimo buvo mase dziutsu (metodu). Kai Japonija susivienijo, ir kovinių metodų pritaikymo praktikoje galimybių sumažėjo gerokai, juos sukultūrino. O terpė Japonijoj, kur tai vyko, buvo budistinė. Nenoriu po šituo kurpalium kišti visų sistemų, bet japoniškos mokyklos ir dabar dodžio turi altorius. Be abejo ne visos. Bet tai jau tapo tradicija. Be abejo Kinijoje budizmas buvo tik viena iš dvasinių sistemų,todėl monopolijos neturėjo  :) Jau nekalbu apie musulmonų regioną. Tiesiog labiausiai domiuosi japoniškomis mokyklomis,todėl nesąmoningai suglobalizavau. O dėl nindzių, tai tu visiškai neteisus. Visą kosmologinę sistemą jie peremė iš Yamabusi, ezoterinio budizmo sektos, kuri, bėgant laikui , tapo viena iš dviejų populiaresnių theravados mokyklų Japonijoje- Singon. Iš ten nuo Dudikovo laikų matytos pirštų razgalynės ir mantros. Ir dabar Bujinkan salėse kaba bent jau altorius, o tai dar ir dvi mandalos. O Hatsumi Masaaki (34 ninjutsu ) ant vienos iš savo knygų viršelio yra nusifotkinęs Fudo Mio (siugendo saugotojo) pozicijoj. Taip kad ninjutsu yra vienas stipriausių budizmo ir kovos meno sintezių.
'Širdis- kaip veidrodis' ir nomind, manau, tas pats. Pirmas 'nothing in mind' ir kitas tas pats. Bet tai mano asmeninė nuomonė. Gal tu aiškiau tai supranti.
'Kontroliuojama neapykanta'- tai nėra chaotiškas pyktis. Gal tai yra vektorinis impulsas. Bet čia atskira tema. Tikiuosi, kad gyvai apie tai paplepėti.
O RAMą adrenalinas užpildo, kaip pasekmė. Adrenalino išsiskyrimas tai psichosomatinis reiškinys, kiek žinau. Pradžioj tu suvoki grėsmę, baimę, pavojų ir tik tada plūsteli. Beje, kai yra overdouzas, žmogus neretai tiesiog sustingsta be gebėjimo judint galūnes. Jau nėra kalbos apie kažkokią situacijos kontrolę. Arba, kai per daug pasitiki savim, tampi pasyvesnis. Ir kartai tai būna lemtinga klaida. Aš tai turėjau galvoje.
Dėl meditacijų technikų ir jų rezultato... Gal gali pasidalinti patirtimi? Iš pareiškimų kategoriškumo suprantu,kad tokios turi.
Sufijų šokiai, Berserkų prieškoviniai ritualai su žolelėmis- tai būdas pasiekti transą. Meditacijos tikslas nėra šis. Kaip ir metodai ne tie. Apie Al Qaeda tai ten viskas dar paprasčiau: berniukai nuo mažens žino, kad mirę skraidindami lėktuvą į dangoraižį, jie gaus 72 nekaltas mergeles danguje. Boboms su šydais ryškiai ko nors irgi prižadėjo. Tvirta ideologija turi savo pranašumų.
Pabaigos nelabai supratau. Ką nori, kad parodyčiau. Ir apie priešus kažką. Aš nepiktai ar ironiškai.
O dėl tavo kategoriškų pastabų, tai mano noras nebuvo įrodyti, kad esu išmintingiausias. Juk diskusijos tikslas ne tas. Tikslas- rasti atsakymą. Asmeniškumai tada kažkaip į antrą planą pasitraukia.

P.S. Nekalbu copy/paste'ais. Kaip ir tu, visą gautą informaciją, stengiuosi perleisti per asmeninį patirties/kritikos filtrą. Bent jau stengiuosi taip elgtis.

Geros dienos

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #60 įjungtas: 2004 Grd 02, 13:16:43 pm »
Citata
Sei-i: niekada neabejojau tavo kompetencja kovos menuose,

Žinai, jei sąžiningai, tai juose aš iš tikro NIEKO nesuprantu... ;)

Nes argi galiu aš vienas būti teisus, kai visi likę klysta?...  :rolleyes:  Ypač, kai kalba eina apie kovos menų tinkamumą pačiai kovai...  :D

Citata

bet su meditacija esi gan paviršutiniškai susipažnęs.

Taip. Nenorėjau, kad stogelis pavažiuotų. Būna, kad ateina toks momentas bemedituojant, jog supranti, kad peržengsi sveiko proto ribą. Nežinau, kaip tai apibrėžti, bet... gal ten demonai kokie pajudinami?... :E

Nežinau, o gal mano patirtis buvo nekokia?...  :-(  Bet kad Pūgžlys tai gyvas ir sveikas (o sako, kad iš to pasaulio nesugrįžtama... ;)).

Taip kad pritarsiu tau - labai paviršutiniška mano patirtis meditacijoje...  :D

Citata

Davai

Reikia sakyti “kmon!“. Konstitucija draudžia jungtis į Rytų blokus, o ir dabar esame nebe SSRS, o ES ir NATO nariai!...  :-]

Citata

pora taškų sudedam. Kai sakiau, kad jie persipynę su kovos menais, tai reiškė tik tiek, kad kovos menai ir budizmas vystėsi vienoj kultūrinėj terpėj. Be abejo jie įtakojo vienas kitą.

Tai kad ir taip, ir ne!... ;)

Juk daviau FMA pavyzdį - ten tai iš viso KRIKŠČIONIŠKA terpė! Jei užsispyrusiai pripažinti nenorėsi, kad Europa irgi turėjo savo kovos menus.

O kaip dėl kinų musulmonų?.. ;) Ne vienas yra stilius toks!

O juk vidiniai stiliai irgi su budizmu nieko bendro neturi: taiczy, bagua...

Kodėl turiu kartotis???  :A

Kodėl IGNORUOJI tą faktą, kad NE VISI kovos menai buvo “budizmo įtakoti“! Tie patys japonai savo menus perpynę ne tik su Zen, bet ir su Shinto bei Shugendo! Kur TAME budizmą matai?... ;)

Citata

Jei viską gerai pamenu, nė vienoje savo komentaro dalyje nesu rašęs, kad 45 meditacijos valandos gali pakeisti 10 atsispaudimų. Kaip ir knygučių skaitymas, ar videojuostų žiūrėjimas, ar vitaminų valgymas. Bet rezultatui poveikis yra.

Aš parašiau, kad apie meditacijas svaisčioja tie, kas tų pačių atsispaudimų negali padaryti, bet tikisi, kad viena pakeis kita. Sau prisitaikei?... ;)

Citata

Theravada ir Hinajana yra Mažųjų vežėčių pavadinimas. Mokyklos paplitusios Tailande, Taivanyje, Laose ir kitose to regiono šalyse.

Sakiau, kad į teologinį ginčą nesivelsiu...  :D

Citata

'Žodis 'meditacija' dabar apima masę' reiškia, kad šiandien masė laisvalaikio praleidimo formų vadinama meditacija.

Tai kodėl tau iškart to neparašius?... ;)

Citata

Mahajanos ir Vadžrajanos sistemose yra savoka 'dievai', bet čia viena iš atgimimo galimybių. Budų formos, paišomos tradiciniuose piešiniuose- tai tik personifikuotos proto erdvės savybės. Bodhisatvos- tai nušvitę veikėjai, gyvenantys visų būtybių labui.

Tai vis tik yra...  :D

Citata

Juos nuo mūsų skiria tik medituotų valandų skaičius.

O žinai, valandų skaičius mažai ką skiria.  :rolleyes: Kitas ir visą gyvenimą galės medituoti - ir nieko. Yra netgi tokių, kurie patiria daug “mikronušvitimų“, bet taip ir nepatirs to “didžiojo“, nepriklausomai nuo valandų skaičiaus.

Citata

Bodhisatvomis dabar kai kuriuos mokyklos vadina žmones, paskyrusius gyvenimą kitų labui. Tarkim, motina Terezė :))))

Tai ir krikščionybėje tas pats...  :D  

Citata

Tantrines sueities parkatikos (daug kas vadina tantriniu seksu) yra smarkiai pažengusių praktikuojančiųjų tūūsas ir su dulkinimusi kairėn dešinėn tai neturi nieko bendra.

Bet smagus užsiėmimas - ar tu su Dalai Lama nesutinki?... ;)

Citata

Apie Iaido. Ko gero tu teisus.

Kaip taisyklė - ir tas siutina, tiesa?... ;)

Citata

Buvau vienam seminare. Ten rodė technikas su kardu. Skaičiau, kad tai kardo išėmimo technikos.  Gal tai mano klaida. Bet  tai radau oficialiuose iaido puslapiuose 'Iaido:  "Way of the sword." The modern art of drawing the samurai sword from its scabbard. ', ' Iaido is the art of reacting to a surprise attack by counter attacking with a sword. An in-depth reading of the Japanese characters for iaido is: I = being, AI = harmony, DO = way . "The way of harmonising oneself in action.

Na, tai kur originale radai minimą kardą?.. ;)

I-ai koncepcija, kaip sakiau, pritaikoma VISUOSE japonų bu-jutsu. Kad susitapatino tik su kardu, tai čia kitos priežastys. Nesigilinsim, nes tema daug platesnė bus...  :rolleyes:

Citata

Dzenas neatsiejamas nuo do.

O kaip apie taiczy??? ;) Taigi ten tiesiog visur - DAO (tas pats, kas DO)!  :-]

Citata

Pvz nuo kiudo.

Įsivaizduok, kaip turi įsižeisti mongolų kokio Čingischano kariai... ;) Ar tu juos durnesniais už japonus laikai?...  :D

Dėl Zen tu gali pasiimti BET KOKIĄ veiklą, svarbu, kad ta veikla būtų monotoniška. Kaip sakoma, Zen galima užsiimti ir gatvę šluojant. Kas bus? Šlavėjo-do Zen pagrindu?... ;)

Citata

Iki Japonijos susivienijimo buvo mase dziutsu (metodu).

Čia apie kurį periodą kalbi?  :rolleyes:  Tų “vienijimųsi“ buvo visa galybė, pradedant deivės Aušros kova su kažkokiu ten Miku!  :D

Bet spėju, tu turi tą nuvalkiotą stereotipinį teiginį, kuris kalba apie iki Edo periodo, ir Edo periodą (Tokugavos shogunatą) nuo 1600 iki Meiji restauracijos 1868?... ;)

Citata

Kai Japonija susivienijo, ir kovinių metodų pritaikymo praktikoje galimybių sumažėjo gerokai, juos sukultūrino.

:-]

Tavęs paklausius, tai jujutsu dabar nėra, nekalbant jau apie kitus Jutsu, kurie PUIKIAUSIAI tapo dabartiniais kovos menais su visa jų prasme ir pavadinimais!...  :D

Ar čia bezdžioniauji Dzigoro Kano propagandiniams teiginiams? ;)

Tarp kitko, Saigo asmenybė tuomet gerai viską į savo vietas sustatė, ypač, kai visiems policininkams, paliktas už Kodokano “galvą“ Kanui išvykus, jis į korpusą davė...  :D

Bet čia labai įdomi tema dziudo, aikido, aikijujutsu, jujutsu ir jų istorikams - nenukrypkim.  :pc:

Maža to! Kovos menams pritaikymas KAIP TIK atsivėrė prie to “sukultūrinimo“ periodo Meiji! Antraip, jie visai degradavę nuo nenaudojimo bene 300 metų būtų...  :D

Citata

O terpė Japonijoj, kur tai vyko, buvo budistinė.

Tai ir kalbėk TIK apie Japoniją, o ne visus kovos menus!..  :A

Bet ir tai pastebėsiu: patys japonai save ne vien budistais laiko! Shintoizmas iš viso ten svarbesnis džiaugsmingomis progomis (budizmas prie gedulo, bet tai kad žmogus liūdėti nelinkęs dažnai... ;)). Net kai kurios fehtavimo mokyklos visai nepagrįstos Zen!!! ;)

Oi, naujiena!!!  :shock:  Ar ne taip?...  :-)

O kai dėl vienos didžiausių Katori-Shinto-ryu?...  :D

Matai, jau į tokį disputą geriau tikrai su manimi nelįsk, jei nepasitikrinai gerai savo informacijos...  :P  

Citata

Nenoriu po šituo kurpalium kišti visų sistemų, bet japoniškos mokyklos ir dabar dodžio turi altorius.

...kas rodo jų gilias SHINTO šaknis!...  :-]

Citata

Be abejo ne visos. Bet tai jau tapo tradicija. Be abejo Kinijoje budizmas buvo tik viena iš dvasinių sistemų,todėl monopolijos neturėjo  :) Jau nekalbu apie musulmonų regioną. Tiesiog labiausiai domiuosi japoniškomis mokyklomis,todėl nesąmoningai suglobalizavau.

Tai kad ir japoniškose tas tavo požiūris labai siauras, kaip matau...  :?

Citata

O dėl nindzių, tai tu visiškai neteisus.

:-]

Žinai, net nindzės sunkiai mano argumentus nuneigia...  :D

Citata

Visą kosmologinę sistemą jie peremė iš Yamabusi, ezoterinio budizmo sektos,

Ei, pala pala... O kaip gi Shugendo?... ;)

Citata

kuri, bėgant laikui , tapo viena iš dviejų populiaresnių theravados mokyklų Japonijoje- Singon.

Apiforminta buvo pagal budizmą - ir tiek.  :?  Pagrindas jos buvo daugiau perdirbtas Shinto...  :-P

Citata

Iš ten nuo Dudikovo laikų matytos pirštų razgalynės ir mantros.

Tai kad kuji-in yra iš Indijos atkeliavęs išmislas, kas ir dabar yoga-mudra vadinama... ;)

Aš neneigiu, kad Shugendo neturi budizmo elementų (tas pats minėtas kuji-in), bet teigti, kad tai - budizmas... Na, atsiprašau!...  :D

Visa valstybinė religija ir politika prieš šitą mokymą buvo, kol nebuvo rastas kompromisas, apiforminus tai kaip “budizmą“...  :D

Citata

Ir dabar Bujinkan salėse kaba bent jau altorius, o tai dar ir dvi mandalos.

Ir ką?...  :rolleyes:

Citata

O Hatsumi Masaaki (34 ninjutsu ) ant vienos iš savo knygų viršelio yra nusifotkinęs Fudo Mio (siugendo saugotojo) pozicijoj. Taip kad ninjutsu yra vienas stipriausių budizmo ir kovos meno sintezių.

Jei Shugendo nėra budizmas grynąja prasme, tai kaip gali tavo teiginys būti teisingas?...  :D

Stipriausia tokia sintezė yra... Shaolin-ciuan. ;) O visa kita - tai tik Zen metodikų prisitaikymas, jei yra poreikis, arba iš viso apsiėjimas be jų.  :D

Nebesikartosiu.

Citata

'Širdis- kaip veidrodis' ir nomind, manau, tas pats.

Mizu-no Kokoro - tai dvasia, kaip vanduo, vandens paviršius. Laikykime, kad mums labiau tinkama alegorija yra veidrodis, nes prasineš koks Storas su savo jachta - ir raibuliuoja paviršius.

Bet ATSPINDYS, ir NIEKO NETURĖJIMAS - du skirtingi dalykai!...  :D

Citata

Pirmas 'nothing in mind' ir kitas tas pats. Bet tai mano asmeninė nuomonė. Gal tu aiškiau tai supranti.

Tai kad ne tas pats. Minčių neturėjimas ir neužsifiksavimas už minčių - du skirtingi dalykai.  :D

Citata

'Kontroliuojama neapykanta'- tai nėra chaotiškas pyktis. Gal tai yra vektorinis impulsas. Bet čia atskira tema. Tikiuosi, kad gyvai apie tai paplepėti.

Tai reiškia tai, ką ir reiškia!  :A  Išsimeskite šiukšles iš savo galvos ir pradėkite BLAIVIAI žiūrėti į pasaulį!

Kontroliuojama neapykanta - tai neapykanta, kurią kontroluoji! Bet ne užgniauždamas, nes tada būtų neapykantos užgniaužimas, o NUKREIPDAMAS ta linkme, kuria tau reikia, o neleisdamas jai pačiai sklisti į šalis!

Pasiimk tameshiwari - ir bus tau ta pati kontroliuojama neapykanta. Kiai (ar tiksliau Kime) - kontroliuojama neapykanta. Nokautuojantis boksininko smūgis - kontroliuojama neapykanta!

Ir nereikia tokių daugiau terminų, kaip “vektorinis impulsas“ ar “dvasinės perturbacijos“ naudoti, kai net patys nesuprantate, ką tuo norite pasakyti.

Jei to paties negalite išreikšti paprastais žodžiais - tai reiškia, kad to reikalo ir nesuprantate. Ir taškas.  :?

Citata

O RAMą adrenalinas užpildo, kaip pasekmė.

Pasekmė - ko???

Citata

Adrenalino išsiskyrimas tai psichosomatinis reiškinys, kiek žinau.

O ką reiškia “psichosomatinis“ - žinai? ;)

Citata

Pradžioj tu suvoki grėsmę, baimę, pavojų ir tik tada plūsteli.

Gali ir nesuvokti! Būna baisu, ir tiek...  :D

Citata

Beje, kai yra overdouzas, žmogus neretai tiesiog sustingsta be gebėjimo judint galūnes.

Aha, yra labai geras išsireiškimas - “smegenys užsiperdžia“...  :D

Citata

Jau nėra kalbos apie kažkokią situacijos kontrolę. Arba, kai per daug pasitiki savim, tampi pasyvesnis. Ir kartai tai būna lemtinga klaida. Aš tai turėjau galvoje.

Kai žmogus pasitiki savimi, jis tampa AKTYVESNIS!  :?

Citata

Dėl meditacijų technikų ir jų rezultato... Gal gali pasidalinti patirtimi? Iš pareiškimų kategoriškumo suprantu,kad tokios turi.

Užsirašyk į Vilniaus Zen centrą - niekas netrukdo.  :?

Citata

Sufijų šokiai, Berserkų prieškoviniai ritualai su žolelėmis- tai būdas pasiekti transą. Meditacijos tikslas nėra šis. Kaip ir metodai ne tie.

Tai kad ne visai taip... ;) Ir berserkai - ne “žolininkai“...  :D

Citata

Apie Al Qaeda tai ten viskas dar paprasčiau: berniukai nuo mažens žino, kad mirę skraidindami lėktuvą į dangoraižį, jie gaus 72 nekaltas mergeles danguje. Boboms su šydais ryškiai ko nors irgi prižadėjo. Tvirta ideologija turi savo pranašumų.

O kokie metodai ją įdiegti?... ;) Instaliuoti, taip sakant.. Ir kokie yra meditacijos metodai?... ;)

Kažkaip dar labiau pasigilinčiau, ieškodamas ne skirtumų, o panašumų...  :D

Citata

Pabaigos nelabai supratau. Ką nori, kad parodyčiau. Ir apie priešus kažką. Aš nepiktai ar ironiškai.

Mintis buvo: bepigu kalbėti apie neapčiuopiamus dalykus, nes žinai, kad už rankos niekas nepagaus... ;)

Citata

O dėl tavo kategoriškų pastabų, tai mano noras nebuvo įrodyti, kad esu išmintingiausias. Juk diskusijos tikslas ne tas. Tikslas- rasti atsakymą. Asmeniškumai tada kažkaip į antrą planą pasitraukia.

Prisimiau Monthy Pythono šou ir jų filmą-parodiją apie mesiją... “Brajano istorija“...  :D

Citata

P.S. Nekalbu copy/paste'ais. Kaip ir tu, visą gautą informaciją, stengiuosi perleisti per asmeninį patirties/kritikos filtrą. Bent jau stengiuosi taip elgtis.

Geros dienos

Ir tau geros!...  :-)

Atsijungęs OSU

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2004
  • Žinutės: 680
  • Amžius: 46

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • http://www.ninjutsu.lt
Meditacija
« Atsakyti #61 įjungtas: 2004 Grd 02, 13:32:50 pm »
to: Akira,

Man susidaro ispudis, kad meditacija kiek pervertini. Siulau pasiziureti, kaip treniruojasi MMA cempionai. Suprantu, kad jie tik sportininkai, bet speju, kad jie ganetinai studijuoja kovos menus ir atsirenka kam ko reikia.
Kad kazkuris labai jau dideli demesi skirtu meditacija - tokio atvejo nezinau (Jeigu zinai, tai pagarsink).

Atsijungęs Akira

• 4 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Meditacija
« Atsakyti #62 įjungtas: 2004 Grd 02, 14:54:41 pm »
OSU: Aš neskau ir nesakiau, kad meditacija atstos prakaito valandas ant tatamio. Aš neskaiu, kad medituoti reiktų vietoj apšilimo. Aš neminėjau nė vieno meditacijos metodo skirto kariams.:) Viskas,ką teigiu, tai kad meditacinė praktika veikia žmogu, ir tas poveikis be abejo atsispindi jo elgsenoje kovos metu, jei medituojantis žmogus treniruojasi.

Sei-i: nesikuklink jau taip. Faina butu susitikti kada per jusu mytus ir padiskutuoti, nes diskusija plėtojasi į masę atšakų. Norisi kiekvieną išgręžti, bet tuoj neitilpsim į jokius rėmus. Bet vis dėl to...
Del dzeno. Pavyzdys apkramtytas jau- kiudo. Tai japoniška šaudymo lanku tradicija. Ir mongolai čia niekuo dėti. Be abejo dzena praktikuoti galima ir šluojant gatves. Galbut taip ir buvo. Nes Dzenbudizmas persmelke ne tik kovinius do, bet ir tapybos ar ikibanos ar 3 valandu arbateles pagerinejimo do. Nė karto nesakiau, kad religija buvo kokios nors kovinės sistemos bazė. Kulturinis bruozhas. Beje siugendo yra neišskirtinis sinto ir budizmo sintezes atvejis. Japonija yra tuom įpatinga: dvi religines sistemos ne konkuruoja, o papildo. Politinės peripetijos visada būdavo atsiradus naujai religinei sistemai, nes tai buvo ir kontrolės būdas. Ir siugendo nera sinto ivliotas ar apibertas trintu budizmu. Nes budizmas nera iškirtinė religija migravimo atžvilgiu. Terpė visą laiką darė savo įtaką. Kaip ir pagoniška Lietuva krikščionybei.  Bet čia atskiros diskusijos tema. Beje kuji -in iš indijos atkeliavęs? Geras.... Na matyt, kaip ir budizmas.

Psichosomatinis, tai biologinis reiškinys išprovokuotas psichinių procesų.
O 'pasitikintis savimi' turėjau galvoje, kai nesitiki iš priešininko ypatingai rimto pasipriešinimo.

Berserkai ieidavo i transa. Be žolių? Gerai be. Bet Transas su meditacija nieko bendro neturi.

O islamistines ideologijos diegimas paprasta, kaip ir visur kitur. Lengviausia užtrypti smegenis, kai toj terpėj augi. I islamas tobulesnė šiuo atžvilgiu religija už betkokią kitą.

'Mintis buvo: bepigu kalbėti apie neapčiuopiamus dalykus, nes žinai, kad už rankos niekas nepagaus... '   O kaip tu ketini pagauti ar nepagauti mane už rankos, kai kalbam apie budistinę meditaciją ir jos poveikį?

O dėl patikrintos ar nepatikrintos informacijos, tai man dabar puiki proga yra vieną ar kitą faktą patikrinti.

Kas yra 'Brajano istorija'?

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #63 įjungtas: 2004 Grd 02, 15:41:39 pm »
Citata

Sei-i: nesikuklink jau taip.

Kad aš nuo kuklumo ir nemirsiu...  :D

Citata

Faina butu susitikti kada per jusu mytus ir padiskutuoti, nes diskusija plėtojasi į masę atšakų. Norisi kiekvieną išgręžti, bet tuoj neitilpsim į jokius rėmus. Bet vis dėl to...

Tai kas trukdo?  :rolleyes:  Parašai žinutę Asiai - i visks normalej... ;)

Citata

Del dzeno. Pavyzdys apkramtytas jau- kiudo. Tai japoniška šaudymo lanku tradicija. Ir mongolai čia niekuo dėti.

Tai kad dėti...  :D  Iš esmės kiudo - tai savęs pateisinimas, kad nepataikai...  :-)  

Citata

Be abejo dzena praktikuoti galima ir šluojant gatves. Galbut taip ir buvo. Nes Dzenbudizmas persmelke ne tik kovinius do, bet ir tapybos ar ikibanos ar 3 valandu arbateles pagerinejimo do.

Dabar žmonės turi internetą...  :D

Citata

Nė karto nesakiau, kad religija buvo kokios nors kovinės sistemos bazė. Kulturinis bruozhas.

Tai kad Bagua - daugiau nei kultūrinis bruožas.. ;) Ten visa strategija, skaityk, “fengšui“ grindžiama...  :D

Tarp kitko, TKD Tae Kook Poomse - irgi trigramomis paremta..  :-)

Citata

Beje siugendo yra neišskirtinis sinto ir budizmo sintezes atvejis. Japonija yra tuom įpatinga: dvi religines sistemos ne konkuruoja, o papildo.

Makalynė ten pas juos - sutinku...  :D

Citata

Politinės peripetijos visada būdavo atsiradus naujai religinei sistemai, nes tai buvo ir kontrolės būdas. Ir siugendo nera sinto ivliotas ar apibertas trintu budizmu. Nes budizmas nera iškirtinė religija migravimo atžvilgiu. Terpė visą laiką darė savo įtaką. Kaip ir pagoniška Lietuva krikščionybei.  Bet čia atskiros diskusijos tema. Beje kuji -in iš indijos atkeliavęs? Geras.... Na matyt, kaip ir budizmas.

Ta pati yoga-mudra. Kaip sakiau, tiesiog akiratį (akira-tį... Geeeras...  :D) reikia plėsti.  8)

O man dar už jus jums patiems ir argumentus ieškoti!... :shakefist:

Citata

Psichosomatinis, tai biologinis reiškinys išprovokuotas psichinių procesų.

Jau čia pamečiau mintį...  :-]  Kaip ten bebūtų, matyt, kalba buvo apie smegenų duodamą komandą antinksčiams išskirti adrenaliną...  :D

Citata

O 'pasitikintis savimi' turėjau galvoje, kai nesitiki iš priešininko ypatingai rimto pasipriešinimo.

Ne, tai kitas apibrėžimas! Tokiu atveju turėtų būti “nuvertinantis priešininką“ arba “pervertinantis save“!..

Kolega, būkite tikslesnis apibrėžimuose... ;)

Citata

Berserkai ieidavo i transa. Be žolių? Gerai be. Bet Transas su meditacija nieko bendro neturi.

Kada nors kinhan matei?... ;) Aktyvios meditacijos forma, tarp kitko...  :D

Taip kad nebūčiau tuo visai jau taip tikras... ;)

Nebent ateis Pūgžlys ir sudėlios taškus ant i...  :-)

Citata

O islamistines ideologijos diegimas paprasta, kaip ir visur kitur. Lengviausia užtrypti smegenis, kai toj terpėj augi. I islamas tobulesnė šiuo atžvilgiu religija už betkokią kitą.

Islamas - meilės religija... Kažkaip siejasi su tantriniu seksu...  :D

Citata

'Mintis buvo: bepigu kalbėti apie neapčiuopiamus dalykus, nes žinai, kad už rankos niekas nepagaus... '   O kaip tu ketini pagauti ar nepagauti mane už rankos, kai kalbam apie budistinę meditaciją ir jos poveikį?

Čia Pūgžlys specialistas tame gaudyme... ;) Kažkur dar mačiau jo tekstuose (tinklapyje?) kur apie tai ir rašo!...  :-D

Todėl ir sakau - bepigu, kai aš nepagausiu...  :-)

Citata

O dėl patikrintos ar nepatikrintos informacijos, tai man dabar puiki proga yra vieną ar kitą faktą patikrinti.

Saxum dabar turėtų džiaugsmo ašarą ridenti...  :-)  Jo tinklapis dar ir naudos neša - ne tik psichoterapinį poveikį...  :-]

Citata

Kas yra 'Brajano istorija'?

O, labai linksmas, nors ir senas, BBC filmas, kurio pagrindas yra Jėzaus Kristaus istorija (filme - Brajanas).  :-]  Finalinė šio filmo daina “Look into the Bright Side of Your Life“ buvo tapusi kultine, o kartais ir dabar vis paleidžiama, bent jau melodija, dar iki “Don't Worry Be Happy“...  :D

Filmą tikrai verta pažiūrėti - šios diskusijos kontekste!...  :-)

Atsijungęs Akira

• 4 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Meditacija
« Atsakyti #64 įjungtas: 2004 Grd 02, 16:51:00 pm »
Gal galima konkrečiau dėl tos konhan meditacijos? Koki sorsa ar pan.  
O del Kiudo, tai ne gelbejimasis. Kendo eina ranka rankon. Beje, jei jau apie nindzes... Populiariausios mokyklos (Bujinkan) 34-ojo soke mokytojas yra parašęs tokį trumpą veikalą 'The essence of ninjutsu'. Tai ten, blin, kaip pagrindinį kario kelio tikslą jis įvardijo kaip nušvitimą. Tas bičelis buvo, jei neklystu 9 mokyklų relikvijų apturėtojas. Kelios iš jų buvo dziudziutsu. Ten rašoma, kad karys savo kelyje turi įgyti aukčiausiąjį žvilgsnį ir protą. Taip kartais vadinami neknoncepcinis požiūris ir 'čia ir dabar' proto būsena, kas yra visiškai budistinės savokos. Taip kad, manau,  pas juodakombinzonius ne viskas mandalomis apsiriboja. :)

aš nežinau, ar verta plėtoti atskirą diskusiją forume, bet man labai įdomu, kuo, tavo asmenine nuomone skiriasi bu-jutsu ir budo.

Saxum tikrai ačiu forumą. Bent jau kol kas, kol nepuoliau isterikuoti dėl kokio fleimo :D

P.S. Islamas- tikra meilės religija. Fainai jie kartais amerikiečius pamyli. :)

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #65 įjungtas: 2004 Grd 06, 09:49:47 am »
Citata
Gal galima konkrečiau dėl tos konhan meditacijos?

Kinkan - nuo lietuviško “kinkuoti“...  :D  Aktyvios meditacijos forma, einant rateliu tipu-tapu... ;)

Citata

Koki sorsa ar pan.  

Citata

O del Kiudo, tai ne gelbejimasis.

Ne, ten šiek tiek per gilus kontekstas, kad į tą pokštą įsikirsti... Tiek to - pamiršk...  :D

Citata

Kendo eina ranka rankon.

Kendo - kaip ir bet kuris kitas šiandienos kovos menas KUO PUIKIAUSIAI be to apsieina. Maža to, koks mūsų Alekna prieš mesdamas diską labiau “užsimeditavęs“, nei eilinis koledžo kendo 1 danas... ;)

Citata

Beje, jei jau apie nindzes... Populiariausios mokyklos (Bujinkan) 34-ojo soke mokytojas yra parašęs tokį trumpą veikalą 'The essence of ninjutsu'.

Nindzės yra tokie klastūnai, kad kitąkart ir jų veikalus reiktų skaityti tik tarp eilučių...  :D

Citata

Tai ten, blin, kaip pagrindinį kario kelio tikslą jis įvardijo kaip nušvitimą.

Todėl ir pakeitė savo krypties pavadinimą, įvardindamas jį Budo. ;)

Citata

Tas bičelis buvo, jei neklystu 9 mokyklų relikvijų apturėtojas. Kelios iš jų buvo dziudziutsu. Ten rašoma, kad karys savo kelyje turi įgyti aukčiausiąjį žvilgsnį ir protą. Taip kartais vadinami neknoncepcinis požiūris ir 'čia ir dabar' proto būsena, kas yra visiškai budistinės savokos. Taip kad, manau,  pas juodakombinzonius ne viskas mandalomis apsiriboja. :)

Ginčijiesi vardan ginčo.  :?

Citata

aš nežinau, ar verta plėtoti atskirą diskusiją forume, bet man labai įdomu, kuo, tavo asmenine nuomone skiriasi bu-jutsu ir budo.

Šitą perkelsiu į temą, kur atsakinėju asmeniškai.

Citata

Saxum tikrai ačiu forumą. Bent jau kol kas, kol nepuoliau isterikuoti dėl kokio fleimo :D

Foruminis Žmogėdra greičiau jau mane, o ne tave suvalgys...  :D

Citata

P.S. Islamas- tikra meilės religija. Fainai jie kartais amerikiečius pamyli. :)

Nereikia painioti religijos su fanatizmu ir radikalais, neturinčiais nieko bendro su islamo religija.  :?

Atsijungęs Akira

• 4 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Meditacija
« Atsakyti #66 įjungtas: 2004 Grd 06, 11:31:47 am »
Tai jau primena aklo ir kurčio pašnekesius apie balalaiką.
O islamas- atkira tema. Bet skaitydamas korana susidariau tik viena nuomone- ligoniu gaminimo vadovas.  Bet tai tik mano asmenine nuomone

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #67 įjungtas: 2004 Grd 06, 12:48:44 pm »
Citata

Labai daug visko gero, o ypač atsakymų, galima rasti tinklapyje...  :D

:-)

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #68 įjungtas: 2004 Grd 08, 11:26:14 am »
Pratęsiant temą, tai manau, kad Pūgžlys šį klasikinį Zen paveiksliuką (autoriaus nežinau) “Medituojanti varlė“ pakomentuos... ;)

Mano galva, ir ne tik mano, tai jame labai gerai pavaizduota Zen esmė...  :D

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #69 įjungtas: 2004 Grd 09, 05:02:32 am »
Jei gerai pamenu, tai ten kažkas tokio parašyta: "Sėdėdamas meditacijoje Buda netapsi."  :D

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #70 įjungtas: 2004 Grd 09, 09:00:45 am »
Šiek tiek mažiau susipažinusiems su Zen postulatais, paaiškinsiu Pūgžlio mintį.  :-D

Zazen - “sėdima meditacija“, tai meditacija (zen) sėdint tam tikroje pozoje, ant žemės ar grindų (kad užsnūdus nenusiverstum nuo kokios kėdės ir kaktos neprasiskeltum...  :D ).

Zen-budizme yra siekiama kaip ir tapti Buda (nuo sen. lietuvių “prabusti“... ai, ne - čia iš sanskrito...  :D ). Viena dažniausiai pasitaikančių praktikų yra va tas sėdėjimas ir meditavimas zazen. Nes, sakoma, kad tokioje pozoje pats buvęs princas Šakjamunis iš Gautamų “klano“ tapo bemedituodamas Buda (“nušvitusiu, prabudusios sąmonės“). Todėl Zen-e jo pasekėjai ir siekia to paties kartodami šį jo kelią, nors, iš esmės, sakoma, kad dzenu galima užsiimti ir gatvę šluojant (todėl sovietmečiu buvo tiek daug dvasingų jaunų kiemsargių, nepasidavusių sistemos marazmams...  :D ).

Zen-as yra ištisai kupinas paradoksų ir nuolatinio stereotipų laužymo (kartais net nepadoriai tyčia!). Mačiau šį grafikos darbą rimtose knygose ir mokslinėse monografijose, nagrinėjančiose tiek dzeno įtaką Tolimųjų Rytų menui, tiek ir veikaluose, supažindinančiuose su budizmu kaip religija ar dvasine praktika. Visuose juose “Medituojanti varlė“ tebuvo meninės išraiškos pavyzdys... Na, RIMTAS grafikos darbas...  :-)

Tačiau čia iš esmės yra dzeniška... KARIKATŪRA!  :D  Nes čia laužomas vienas iš teiginių, teigiančių, kad dzadzene pasiekti gali Budos sąmonę, tapti Buda! Varlė taigi irgi sėdi zazen, netgi natūraliau, nei žmogus! Bet ji argi taps?... ;)

Todėl “Medituojanti varlė“ tarsi šaiposi iš šio teiginio!... Iš vienos pusės - nušvitimas per sėdimą meditaciją, iš kitos - ir varlės “medituoja“...  :-]

Atsijungęs baramui fighter

• Rokudan (6 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2009
  • Žinutės: 3587
  • Amžius: 49
  • Šalis: 00

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #71 įjungtas: 2010 Rgs 13, 12:59:41 pm »
žiūrint kaip žiūrėsi i kovos menus ,ar kaip i karyba ,ar kaip i individualu kario paruošima ,o kad yra versiju kad kovinis sporto idėja  atėjo iš graikijos visai imanoma versija ,tik indijos jogai viska sugadino su savo meditacijomis ir jogos triukais  :kikena: ir kiek man kas aiškintu, kad sudubasint artima savo  :maniac: senovėje žmonės to siekė plikomis rankomis ,kaškaip keistai atrodys  :plaktukas:

kodėl sugadino? meditacija visur tiek kinų, tiek japonų kovos tradicijose užėmė pakankamai svarbią vietą karių psichologiniam paruošimui. Eilinį kartą paskaičiau, ir vėl matau, kad į lankas visos diskusijos nukrypo, bent kas nors žiūri ar skaito apie ką diskusijų topikas?  :chmm:

kur ezisgazuotas?  :chmm:
ОТВЕТСТВЕННОСТЬ без любви делает человека БЕСЦЕРЕМОННЫМ.
СПРАВЕДЛИВОСТЬ без любви делает человека ЖЕСТОКИМ.
ПРАВДОЛЮБИЕ без любви делает человека КРИТИКАНОМ.
ВЛАСТЬ без любви делает человека НАСИЛЬНИКОМ.
БОГАТСТВО без любви делает человека ЖАДНЫМ.
ВЕРА без любви делает человека ФАНАТИКОМ.

• Rokudan (6 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #72 įjungtas: 2010 Rgs 14, 13:17:57 pm »
Beje, Brazilų jiujitsu judesių pagrindas - prasara joga.
Susipažinkite:

bendrinis pavadinimas yogos, kuri apima savyje asanas, kitaip tariant fizinius pratimus kūnui yra vadinama Hatha Yoga. O sub-pavadinimų, tokių kaip
prasana, padmasadhana, sachadza ir t.t. indų jogos sistemoje yra devynios galybės  :teisejas:

Atsijungęs Smauglys

• Auksinis VIP narys
  • Rokudan (6 dan)
  • *
  • Žinutės: 3753
  • Amžius: 54
  • smauglys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #73 įjungtas: 2010 Rgs 14, 14:27:14 pm »
bendrinis pavadinimas yogos, kuri apima savyje asanas, kitaip tariant fizinius pratimus kūnui yra vadinama Hatha Yoga. O sub-pavadinimų, tokių kaip
prasana, padmasadhana, sachadza ir t.t. indų jogos sistemoje yra devynios galybės  :teisejas:
Pilnai sutinku. Tai vat senovinėse Indų kovos menų sistemose joga yra neatimama dalis paruošimo. Maža to esu matęs jogos pratimus, kurie atliekami porose virsta kovinėmis technikomis :senis:.
Sakalas nori įrodymų šioje temoje, Laiteriz reikalavo įrodymų kata temoje.
1) Chebra aš forume ne tam, kad kažką įrodyti. Praktikuoju daug metų įvairius kovos menų aspektus ir tiesiog dalinuosi savo pastebėjimais, mintimis ir patirtimi. Ne daugiau.
2) ... ;-)
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti  Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

• Rokudan (6 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #74 įjungtas: 2010 Rgs 14, 16:50:11 pm »
Gerb. smaugly, pilnai su Jumis sutinku :)

nežiūrint to, kad sakalas įrodymų būtent iš manęs reikalavo, ne tame esmė.  ;-) Aš nesu kovos menų istorikas, kaip ir turbūt daugelis (jei ne visi) iš čia esančių. :) čia reikėtų atsidėti indologijos ar budologijos studijoms, tam kad perprasti tuos subtilius rytų kultūros niuansus :)

"senovinėse Indų kovos menų sistemose joga yra neatimama dalis paruošimo" - sutinku, čia teisybė, ir iš vieno video, kur aš račiau apie SuryaNamaskar, šią asaną netgi aš moku.
aš esu užiiminėjęs joga ne vienus metus (dideliu jogu aišku netapau , nepykit :D ), ir kovos menais, aišku ne tiek ilgai kaip daugelis forumo dalyvių, ir aš taip pat cit. smauglį - "tiesiog dalinuosi savo pastebėjimais, mintimis ir patirtimi. Ne daugiau."

todėl smaugliui nuoširdi pagarba už išmintingas eilutes ;) :respect:

Atsijungęs sakalas

• VIP narys
  • Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Geg 2008
  • Žinutės: 1350
  • Amžius: 41

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Bokso Klubas Viksoras
meditacija
« Atsakyti #75 įjungtas: 2010 Rgs 14, 21:17:56 pm »
Kas liecia joga tai aisku be visu teigiamu fiziniu savybiu kaip lankstumas lavinimo ir pan. tai yra religine praktika.
Ir pagrindine jogos paskirtis bei jos pagrindas ir auksciausia siekiamybe nera fiziniu bei psichologiniu savybiu lavinimas, o religinis patyrimas . Taigi nors joga gali but naudinga lavinant tam tikras fizinias savybes, bet jokiu budu negali but kovines sistemos pagrindu, kadangi kovines sistemos ir jogos pagrindai radikaliai skiriasi.
Del tos priezasties mes galime kalbet apie joga kaip apie pagalbinia priemone kovos menams bet ne kaip apie ju pagrinda.
Viduramziais buvo populiaru ir dabar yra tokia radikalia krikscionybes pakraipa(gal geiciau sektos) kur zmones plaka save rimbais, kitaip keliais eina didziulius atstumus bei net kala vienas kitus prie kryziu. Taigi teigt kad joga gali but kovos menu pagrindas butu panasu kas teigt jog sita krikscioniskoji sekta yra kovos tam tikru kovos menu pagrindas nes ju praktikos nerealiai vysto istverme ar kitas savybes butinas kovotojui...
Problema tame, kad rytu kovos menus kartais labai sunku atskirt nuo religines praktikos. Nors mano galva sie dalykai mazai bendro turi.

Sitas postas yra grynai mano nuomone.

Atsijungęs willow

• 6 kyu
  • *
  • Žinutės: 94

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #76 įjungtas: 2010 Rgs 14, 21:57:55 pm »
Kas liecia joga tai aisku be visu teigiamu fiziniu savybiu kaip lankstumas lavinimo ir pan. tai yra religine praktika.
Ir pagrindine jogos paskirtis bei jos pagrindas ir auksciausia siekiamybe nera fiziniu bei psichologiniu savybiu lavinimas, o religinis patyrimas . Taigi nors joga gali but naudinga lavinant tam tikras fizinias savybes, bet jokiu budu negali but kovines sistemos pagrindu, kadangi kovines sistemos ir jogos pagrindai radikaliai skiriasi.
Del tos priezasties mes galime kalbet apie joga kaip apie pagalbinia priemone kovos menams bet ne kaip apie ju pagrinda.
Viduramziais buvo populiaru ir dabar yra tokia radikalia krikscionybes pakraipa(gal geiciau sektos) kur zmones plaka save rimbais, kitaip keliais eina didziulius atstumus bei net kala vienas kitus prie kryziu. Taigi teigt kad joga gali but kovos menu pagrindas butu panasu kas teigt jog sita krikscioniskoji sekta yra kovos tam tikru kovos menu pagrindas nes ju praktikos nerealiai vysto istverme ar kitas savybes butinas kovotojui...
Problema tame, kad rytu kovos menus kartais labai sunku atskirt nuo religines praktikos. Nors mano galva sie dalykai mazai bendro turi.

Na joga Europoje joga yra dvasinė praktika. O pačioj Indijoj kiek teko skaityt vienas iš 3 induizmo kelių. Bet kad ji ten viena iš religijos dalių, nesunaikina jos teikiamos naudos. Praktikuojant jogą, vystomas ne tik lankstumas, bet ir dirba lb gerai raumenynas, tai pat specifiniai raumenys, vidiniai ir t.t. (na čia ir nuo jogos pakraipos priklauso) + tai dvasinė praktika, meditacijos ir t.t. Manau, kad šis derinys yra tikrai puikus kovotojui. :)

P.S. Jei Lietuvoj būtų tokia religijos atšaka praktikuojama, būtų daugiau fiziškai ir dvasiškai sveikesnių žmonių :)

• Rokudan (6 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #77 įjungtas: 2010 Rgs 15, 12:46:44 pm »

proto lavinimas, kurio vienas iš būdų meditacija buvo pagrindas visuose rytų kovos menų tradicijose. tik žmonėms, kurie niekad su tuo nėra susidūrę gali atrodyti, kad meditacija yra kažkas tokio, švelniai tariant "nučiuožusio", kaip "stogo važiavimas", "rožiniai akiniai", "veršiuko švelnumėliai" ir panašiai. Iš tikro meditacija yra labai rimta praktika, kuri ne tas žodis kaip padėdavo ugdyti karių dvasią, nekalbu apie vienuolius-karius. Kadangi boksas niekad neturėjo jokio filosofinio ir dvasinio pagrindo, skirtingai nei visos kitos kovos menų tradicijos rytuose - iš ten ir požiūris  :nezino: nieko nepadarysi...

Čia aišku reikėtų, kad įsisjungtų Zen, Asia, Mokytojas... forume jie yra autoritetai ir tikrai daugiau parašyti čia galėtų apie meditacijas. Aš kadangi ne autoritetas - susilaikysiu...
« Paskutinis taisymas: 2010 Rgs 15, 12:48:26 pm nuo baramui fighter »

Atsijungęs sakalas

• VIP narys
  • Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Bokso Klubas Viksoras
meditacija
« Atsakyti #78 įjungtas: 2010 Rgs 15, 15:27:47 pm »
baramui fighter:
Citata
proto lavinimas, kurio vienas iš būdų meditacija buvo pagrindas visuose rytų kovos menų tradicijose.
protas lavinimas skaitant knygas, spriandziant ivairius usdavinius, besimokant. Jei nori lavint prota tai geriau i sachmatu bureli uzsirasyt nei medituot ;) :D
Meditacija ir proto lavinimas mazai bendro turi ;)

Citata
Kadangi boksas niekad neturėjo jokio filosofinio ir dvasinio pagrindo, skirtingai nei visos kitos kovos menų tradicijos rytuose - iš ten ir požiūris  :nezino: nieko nepadarysi...
dvasio pagrindo gal ir neturejo, o va filosofini turi :)

Citata
tik žmonėms, kurie niekad su tuo nėra susidūrę gali atrodyti, kad meditacija yra kažkas tokio, švelniai tariant "nučiuožusio", kaip "stogo važiavimas", "rožiniai akiniai", "veršiuko švelnumėliai" ir panašiai. Iš tikro meditacija yra labai rimta praktika, kuri ne tas žodis kaip padėdavo ugdyti karių dvasią, nekalbu apie vienuolius-karius.
kodel manai, kad nesu su tuo susidures ?  :chmm:

• Rokudan (6 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #79 įjungtas: 2010 Rgs 15, 17:24:52 pm »
baramui fighter:protas lavinimas skaitant knygas, spriandziant ivairius usdavinius, besimokant. 1. Jei nori lavint prota tai geriau i sachmatu bureli uzsirasyt nei medituot ;) :D
Meditacija ir proto lavinimas mazai bendro turi ;)
2. dvasio pagrindo gal ir neturejo, o va filosofini turi :)
3. kodel manai, kad nesu su tuo susidures ?  :chmm:

1. šachmatai yra gerai, bet reikėtų skirti intelektą nuo proto, tai ne tas pats. Be kita ko, intelektas kovos menuose irgi reikalingas dalykas :) ir šachmatai nei vienam dar nėra pamaišę :) "Kova su šėšėliu" ir "Kova su šėšėliu 2" tam geriausia iliustracija :)

2. apšviesk man dėl bokso filosofinio pagrindo, išdėstyk bent pagrindines bokso filosofines nuostatas ar postulatus, gerai būtų su nuoruoda, bei kas ir kokiam amžiuje tą filosofinį pagrindą sukūrė :) būsiu dėkingas :) filosofija - "duok į snukį" manęs nesužavės ir nenustebins, man įdomu perskaityti tai kas būtų nors kiek panašu į rytų kovos menų filosofijas :)

3. tavo 1 ir 3 atsakymai vienas kitam prištarauja :)
cit. "Meditacija ir proto lavinimas mazai bendro turi" - jei jau būtum susidūręs, tikrai to nebūtum parašęs :)
cit. "kodel manai, kad nesu su tuo susidures?" - anyway, aš tavęs tikrai mažai pažystu, todėl tikrai būsiu dėkingas jei parašysi, kur ir kokią meditacinę techniką buvai naudojęs, kas tave jos išmokė :)

p.s. dar kartą pagarba tau Sakalai, tu tikrai protingas vyras esi, ir pirmas intelektualus boksininkas, kurį man teko sutikti  :alus:  vietom tu labai protingai rašai, ir esi tikras informacijos lobis šiam forumui, bet... vietoj "pjauni į lankas tolko pesnia"  :luztu:
« Paskutinis taisymas: 2010 Rgs 15, 17:26:38 pm nuo baramui fighter »

Atsijungęs denis

• VIP narys
  • Godan (5 dan)
  • *
  • Registracijos data: Spa 2006
  • Žinutės: 3034
  • Amžius: 48
  • Vieta: München

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Systema - rusu kovos menas
meditacija
« Atsakyti #80 įjungtas: 2010 Rgs 15, 17:44:54 pm »
Noriu paklausti ar kas nors is jus bande joga, kad taip apie ja diskutuoti  :D
Любой бой – это вспышка, выстрел, взрыв, но управляемый взрыв, прицельный выстрел, направленная вспышка. И в основе любого боя лежат своевременность, точность и простота. А основой всей этой триады, её фундаментом, базой является спокойная, ровная психикa

• Rokudan (6 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #81 įjungtas: 2010 Rgs 15, 17:55:20 pm »
taip. o kas?  :pardon:

Atsijungęs SOL

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Geg 2009
  • Žinutės: 558
  • Amžius: 2020
  • Vieta: Kaunas
  • Ir ilgiausia kelionė prasideda nuo mažo žingsnio

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #82 įjungtas: 2010 Rgs 15, 18:44:15 pm »
ką joga turi bendro su kovos menais? jie lavina žmogaus savybes,bet visiškai kitas  :laikr:  o čia roks klausimas iškilo-jei indai tiek pažengę dvasios ir kūno lavinime tai ar jų kovotojai( stilius nesvarbu) pasiekia aukštumų pasaulyje? ar jei ten tiek uždari kad ir XXI a verda savo sultyse? :chmm: aš po paskutinių olimpinių susimasčiau,kad nepaisant šalies dydžio ir žmonių skaičiaus jų sportininkų pasiekimai žaidynėse nekokie :teisejas: tai gal su neolimpinėm šakom geriau?

Atsijungęs sakalas

• VIP narys
  • Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Bokso Klubas Viksoras
meditacija
« Atsakyti #83 įjungtas: 2010 Rgs 16, 00:06:22 am »
barumui fighter:
Citata
3. tavo 1 ir 3 atsakymai vienas kitam prištarauja :)
cit. "Meditacija ir proto lavinimas mazai bendro turi" - jei jau būtum susidūręs, tikrai to nebūtum parašęs :)
cit. "kodel manai, kad nesu su tuo susidures?" - anyway, aš tavęs tikrai mažai pažystu, todėl tikrai būsiu dėkingas jei parašysi, kur ir kokią meditacinę techniką buvai naudojęs, kas tave jos išmokė :)
pradesiu nuo galo.
reika pradet nuo  pradziu nes kitaip nesusikalbesim.
Kas yra meditacija?
Visu pirma reiktu pradet nuo to, kad tai lotyniskas zodis apibudinantis krikscioniskuju praktiku,butent fizinius ir dvasinius susitelkimo pratimus, kaip ivairios maldos formos.
Tik gerokai veliau apie devyniolikat amziu jis buvo pradetas taikyt Religinems susikaupimo pratyboms kilusios is rytu religiju tai ka tu dabar vadini meditacija ir nesi iki galo teisus.
Noriu pabrest zodi RELIGINEMS, taigi tai yra grynai religine praktika skirta religiniams tikslams siekti, tokiems kaip prasvitimas, transas, dvasinis prabudimas ir kitos dvasines busenos.
Taigi i savoka meditacija benrai ieina tokie dalykai kaip malda, cigun praktika ir pan.
Dar karta pabreziu meditacija nera skirta lavinti protui, nebent tu prota supranti kazkaip keistai  :chmm:

Citata
2. apšviesk man dėl bokso filosofinio pagrindo, išdėstyk bent pagrindines bokso filosofines nuostatas ar postulatus, gerai būtų su nuoruoda, bei kas ir kokiam amžiuje tą filosofinį pagrindą sukūrė :) būsiu dėkingas :) filosofija - "duok į snukį" manęs nesužavės ir nenustebins, man įdomu perskaityti tai kas būtų nors kiek panašu į rytų kovos menų filosofijas :)
Ar esi girdejas toki posaky "geriausia gynyba puolimas" ? :)

O panasumu i rytu kovos menu filosofijas nebus vien todel, kad boksas nera niekaip susijas su religija skirtingai nei rytu kovos menai ;)
« Paskutinis taisymas: 2010 Rgs 16, 09:08:10 am nuo sakalas »

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Geg 2007
  • Žinutės: 1388

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #84 įjungtas: 2010 Rgs 16, 01:54:00 am »
Sakale,

Nesutinku. Kaip ten istoriškai bebūtų susiklostę, meditacija nėra nei religijos, nei kažkokios kitokios ideologijos atributas. Jei ji būtų, tai pvz. netikintys žmonės negalėtų medituoti. Meditacija yra tiesiog tam tikra praktika. Religinėse bendruomenėse ji iš tiesų neatsiejama nuo religijos, tačiau tai ne meditacijos, o tų religinių bendruomenių savybė. Paminėjai Cigun praktikas. Jų tikslai ir pobūdis toli gražu ne religiniai - pradiniame etape jie daug labiau "žemiški", nei kartais bandoma pateikti.

Sutinku dėl "meditacija ir proto lavinimas mažai bendro turi". Sąmonė ir protas - skirtingi dalykai. Sakyti, kad meditacija lavina protą, yra tas pats, kas sakyti, jog žiūrėjimas į bangas lavina sugebėjimą plaukioti :)

Dėl filosofinio pagrindo... Panorėjus visur galima surasti baisiai daug ispūdingos filosofijos. Tik ar to reikia? Labai smagu, kada vietoje to, jog treniruotųsi, žmonės diskutuoja apie dvasines aukštybes. Man atrodo, kad viskam sava vieta ir laikas. Kiek ten kas "belankstytų", ideologija lieka ideologija, o kovos menas su savo dėsniais lieka kovos menas su savo dėsniais.

Juk taikos filosofija ir bokse yra... "Nebūk ten, kur yra konfrontacija" (= patrauk galvą nuo smūgio) - kuo blogiau už Aikido?  :angel:
Net ir būdamas teisingame kelyje, gali tapti suvažinėtas, jei tiesiog ten sėdėsi. Nesistenk eiti senolių pėdomis - geriau rask tai, ko jie ieškojo!

Atsijungęs Smauglys

• Auksinis VIP narys
  • Rokudan (6 dan)
  • *
  • smauglys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #85 įjungtas: 2010 Rgs 16, 02:36:04 am »
Paskutinė eilutė patiko :clap:
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti  Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

Atsijungęs denis

• VIP narys
  • Godan (5 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #86 įjungtas: 2010 Rgs 16, 09:22:29 am »
Taigi i savoka meditacija benrai ieina tokie dalykai kaip malda, cigun praktika ir pan.
Sakalai, malda ir meditacija tai absoliuciai skirtigi dalykai  :senis: Nereikia maisyti viska kartu !!!
Любой бой – это вспышка, выстрел, взрыв, но управляемый взрыв, прицельный выстрел, направленная вспышка. И в основе любого боя лежат своевременность, точность и простота. А основой всей этой триады, её фундаментом, базой является спокойная, ровная психикa

Atsijungęs denis

• VIP narys
  • Godan (5 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #87 įjungtas: 2010 Rgs 16, 09:38:05 am »
Kai mel klabam apie kovos menus reikia klabeti ne apie religija, o apie tikejima ;) Nes tikejimas stiprina dvasia.

Atsijungęs Smauglys

• Auksinis VIP narys
  • Rokudan (6 dan)
  • *
  • smauglys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #88 įjungtas: 2010 Rgs 16, 11:05:13 am »
Apskritai meditacijose stengiamasi pasiekti nesamoningą būseną. Tada tikimasi efekto iš pasamonės veiklos.
Gi religija yra grynai mūsų samonės veiklos produktas.

Atsijungęs Berserk

• VIP narys
  • Sandan (3 dan)
  • *
  • Registracijos data: Bal 2006
  • Žinutės: 2090
  • Amžius: 40
  • Šalis: mt
  • skype - skovoroda

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #89 įjungtas: 2010 Rgs 16, 13:00:09 pm »
Adminai butu labai malonu jei  perkeltumet paskutynius postus apie meditacija i nauja tema ? Cia ji kaip offtopic'as, o diskusija butu gan idomi.
aeterna
Я дерусь потому что ... дерусь (c) Портос
Смотри на мир простодушно как только что народившийся бычок, и не доискивайся до причин. Яо

Atsijungęs Smauglys

• Auksinis VIP narys
  • Rokudan (6 dan)
  • *
  • smauglys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #90 įjungtas: 2010 Rgs 16, 13:03:35 pm »
Nenushokit nuo temos  :malda:
Mes tiesiog išplėtėm diskusiją. Sunku įsivaizduoti Indijos kovos menu be meditacijos.

Atsijungęs sakalas

• VIP narys
  • Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Bokso Klubas Viksoras
meditacija
« Atsakyti #91 įjungtas: 2010 Rgs 16, 17:00:07 pm »
laiteriz:
Citata
Sakale,

Nesutinku. Kaip ten istoriškai bebūtų susiklostę, meditacija nėra nei religijos, nei kažkokios kitokios ideologijos atributas. Jei ji būtų, tai pvz. netikintys žmonės negalėtų medituoti. Meditacija yra tiesiog tam tikra praktika. Religinėse bendruomenėse ji iš tiesų neatsiejama nuo religijos, tačiau tai ne meditacijos, o tų religinių bendruomenių savybė. Paminėjai Cigun praktikas. Jų tikslai ir pobūdis toli gražu ne religiniai - pradiniame etape jie daug labiau "žemiški", nei kartais bandoma pateikti.
Netikintis zmogus gali medituoti tik jis negali pasiekti auksciausiu meditacijos tikslu ;) arba juos pasiekias turetu tapt tikinciu ;)
Bent jau reiktu tiket pagrindiais postulatais kaip in ir jan, minties jega, tam tikra zmogaus esybes sandara ir pan o tai jau kaip ne kaip jei ne realigija tai tikejimas ;)

Smauglys:
Citata
Apskritai meditacijose stengiamasi pasiekti nesamoningą būseną. Tada tikimasi efekto iš pasamonės veiklos.
Visu pirma meditacijose siekiama pasiekti ne nesamoninga busena, o "super samoninga", siekiama kaip Maceina issireikstu buvoti virs buties stebint bei analizuojant buties procesus. Arba paprasciau pasiekti kita aukstesni samones lygi.
 (na bet cia gal as netaip supratau ka turejai omeny sakydamas "nesamoninga busena". )
Kas del antros dalies tai nors religija kaip sistematiskas vienetas isties yra musu samones veiklos vaisius, bet jos pagrindas islieka meditacija bei patyrimas. Dauelis (jei ne visos) religiju prasidejo nuo taip vadinamo apreiskimo, kas rytuose turbut butu pavadinta prasvitimu.

Atsijungęs dziudoka

• Auksinis VIP narys
  • Yondan (4 dan)
  • *
  • Registracijos data: Spa 2008
  • Žinutės: 2896

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #92 įjungtas: 2010 Rgs 16, 17:28:24 pm »
Netikintis zmogus gali medituoti tik jis negali pasiekti auksciausiu meditacijos tikslu ;) arba juos pasiekias turetu tapt tikinciu ;)
Bent jau reiktu tiket pagrindiais postulatais kaip in ir jan, minties jega, tam tikra zmogaus esybes sandara ir pan o tai jau kaip ne kaip jei ne realigija tai tikejimas ;)

Visu pirma meditacijose siekiama pasiekti ne nesamoninga busena, o "super samoninga", siekiama kaip Maceina issireikstu buvoti virs buties stebint bei analizuojant buties procesus. Arba paprasciau pasiekti kita aukstesni samones lygi.
(na bet cia gal as netaip supratau ka turejai omeny sakydamas "nesamoninga busena". )
Nesutinku  :lauzo:

• Rokudan (6 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #93 įjungtas: 2010 Rgs 16, 18:50:48 pm »

na iš dalies teisingai... :chmm: 

meditacijos pagrindas iš esmės yra proto nuraminimas, arba kitaip tariant "proto sugražinimas namo" - tiek budistinės, tiek induistinės tradicijos daug kur būtent taip vadina šį "reikalą", čia buvo suformuluota tam, kad vakaruose būtų lengviau suprasti šį meditacijos fenomeną, nes esmė yra tame, kad dažniausiai mūsų protas laksto "tai šian, tai ten", ir ramybės niekaip neranda... toks jau tas vakariečių gyvenimo stilius :) nes rytuose tą "skubėjimą" visai kitaip supranta :)

Meditatyvinė būsena nėra nesąmoninga būsena, visiškai ne... protas tuo metu yra sąmoningas, tiesiog yra nuraminamas, nukreipiant dėmesį arba į savo kvėpavimą, nosies galiuką, arba į kokį nors archetipą... krikščionybėje tai galėtų būti Jėzus arba Marija, budizme Buddha Shakjamunis arba betkoks bodisatwa, induizme tai bet koks Indų dievas - Krihsna, Shyva ir pan.

Meditacijos poveikio protui esmė yra tokia, kad būnant toje meditatyvinėje būsenoje protas ramus, į atsirandančias mintis reaguojama labai ramiai, kaip į praplaukiančius virš kalno viršūnės debesis, kurie niekaip negali įtakoti Kalno ramybės... o to mūsų gyvenime mūsų protams labai trūksta... :nezino:

meditacijai pasibaigus... prasideda kita meditacijos dalis - samoningas gyvenimas... meditacija augina žmogaus sąmoningumą, t.y. išejus iš tam tikros, kaip Smauglys pavadino nesamoningos būsenos, žmogaus sąmoningumas padidėja:
- keičiasi jo reakcija į aplinką;
- mažėja dirglumas;
- stiprėja koncentracija ir susikaupimas;
- stiprėja pozityvus mąstymas;
- atsiranda proto aiškumas;
- stiprėja gebėjimas spręsti sudėtingas gyvenimo situacijas;

vardinti galima būtų daug... bet tikiuosi man bent iš dalies pavyko išreikšti savo mintis, ir mane supras teisingai :)

p.s. kreipimasis į moderatorius, jei jau bent kokie 10 postų nukrypo būtent į meditacijos kovos menuose klausimų nagrinėjimą, visai gera mintis būtų visa tai perkelti, sukūrus temos pavadinimą: Filosofija, meditacija ir dvasiniai pagrindai Kovos menuose" manau tikrai būtų įdomus topic'as :) nes "filosofų-žudikų" šiame kaip matau tikrai netrūksta :)

kas už naujos temos sukūrimą? aš už  :-D  :friends:

Atsijungęs Suiriken

• 3 kyu
  • *
  • Registracijos data: Bir 2008
  • Žinutės: 419
  • Amžius: 36

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #94 įjungtas: 2010 Rgs 16, 18:57:58 pm »
Aš už,jei toje temoje būtu plačiau pasakojama apie meditacija ir kaip tai pradėti.
"It's not because things are difficult that we don't dare:It's because we don't dare that things are difficult. "

Atsijungęs sakalas

• VIP narys
  • Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Bokso Klubas Viksoras
meditacija
« Atsakyti #95 įjungtas: 2010 Rgs 16, 21:05:09 pm »
dziudoka:
Citata
Nesutinku  :lauzo:
su kuo konkreciai ?  :chmm:

• Rokudan (6 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
meditacija
« Atsakyti #96 įjungtas: 2010 Rgs 16, 22:54:46 pm »
nėra nėra  :kikena: bet dabar apie meditaciją diskutavom  :director:

Atsijungęs EzysGazuotas

• Administratorius
  • Nanadan (7 dan)
  • *
  • Žinutės: 4249

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Wing Tsun
Re: Meditacija
« Atsakyti #97 įjungtas: 2010 Rgs 16, 23:12:16 pm »
Apie meditaciją, joga diskutuokim čia. Sena tema, gal kas nors ką nors naujo perskaitys iš minčių, kurios buvo išsakytos prieš nemažai laiko.
Yra tipų, kurie su panieka mini laikus, kai buvusi viena tiesa. Dabar, atseit, tiesų daug ir kiekvienas galįs savo tiesą įrodinėt. Betgi žiūrėdami į kvailį, įrodinėjantį savo tiesą, mes neįrodinėjam sau, kad jis protingas. Vadinasi tiesa yra viena ir jos nereikia įrodinėt. J.Erlickas

• Rokudan (6 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #98 įjungtas: 2010 Rgs 16, 23:44:03 pm »
blemba, Ezi, paskaičiau žinok kelis puslapius prieš tai...  :oho: Sei-I ir Akira... gyvenime nei vieno iš jų nepažystų, bet galiu pasakyti iš to ką jie yra parašę, kad jie tai tikrai žino apie ką rašo  :chmm:

:chmm: kiek įdomių žmonių čia galima sutikti...

Atsijungęs EzysGazuotas

• Administratorius
  • Nanadan (7 dan)
  • *
  • Žinutės: 4249

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Wing Tsun
« Atsakyti #99 įjungtas: 2010 Rgs 16, 23:57:36 pm »
blemba, Ezi, paskaičiau žinok kelis puslapius prieš tai...  :oho: Sei-I ir Akira... gyvenime nei vieno iš jų nepažystų, bet galiu pasakyti iš to ką jie yra parašę, kad jie tai tikrai žino apie ką rašo  :chmm:

:chmm: kiek įdomių žmonių čia galima sutikti...

Gal kas iš forumo senbuvių papasakotų apie Sei-I, nes kaip suprantu, šis pilietis yra išsiregistravęs iš forumo.
Yra tipų, kurie su panieka mini laikus, kai buvusi viena tiesa. Dabar, atseit, tiesų daug ir kiekvienas galįs savo tiesą įrodinėt. Betgi žiūrėdami į kvailį, įrodinėjantį savo tiesą, mes neįrodinėjam sau, kad jis protingas. Vadinasi tiesa yra viena ir jos nereikia įrodinėt. J.Erlickas

« Atsakyti #99 įjungtas: 2010 Rgs 16, 23:57:36 pm »