AutoriusTema: Meditacija  (Skaityti 25116 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« įjungtas: 2004 Lie 26, 21:31:31 pm »
Pamėginsiu atgaivinti temą apie meditaciją.  Mūsų mokykloje mes treniruočių metu nemedituojame.  Mokytojas, tiesa, medituoja savarankiškai namuose.

Aš pats medituoju prieš treniruotes, jei dojange esu vienas.  Stengiuosi reguliariai medituoti namuose ir keliose budistų šventyklose.  Medituoju Vipassana tradicijoje.

Būtų įdomu išgirsti kitų forumo narių nuomonę šiuo klausymu, pasidalinti patirtimi.

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #1 įjungtas: 2004 Lie 30, 10:12:49 am »
Arba niekas nemedituoja, arba visi taip paskendę meditacijose, kad.. ekranas išplaukė už realybės suvokimo ribų... Om mani padme hum... Osu!  :D

Jei rimtai, tai meditaciją tikrai geriau naudoti ne treniruotės metu. Tačiau, įsisavinus pagrindus, labai naudinga prieš ir po panaudoti jos “truputuką“ nusiteikimui ir susikaupimui. Juk ir europiečiai sportininkai pasimeldžia kartais prieš svarbų startą arba veiksmą... ;)

Tik tai nebus visiškai “ta meditacija“ zazen-e. Todėl ir komanda dojo būna ne “dzennnnnnnnn!...“, o tik “mokuso!“. T.y. ne kvietimas kristi į komą, o susikaupti.

Aš tai nežinau kartais kokioje tradicijoje medituoju.  8-)  Žinau, kad per retai ir dar daug reikia “kojas tirpinti“, kol ką suprasiu...  :-(  Va, tarkime, mūsų soke irgi meditavo su blizgėmis, bet lydekos jo tokio žemo meditacinio suvokimo nepripažino ir pasityčiojo nekibdamos!...   :P

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *
  • Registracijos data: Bir 2004
  • Žinutės: 9378
  • Amžius: 51
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: lt
  • Lytis: Vyras

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #2 įjungtas: 2004 Lie 30, 10:49:55 am »
Aha, miške, sėdint ant upės kranto geras būdas medituoti  :google:

Sei-i

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #3 įjungtas: 2004 Lie 30, 15:15:42 pm »
Šaiposi jis!  :A  Pažiūrėk, kaip muaythai kovotojai prieš kovą nusiteikinėja kada!... ;) Ir dar ta “meditacinė muzika“ visą jų kovos laiką!...  8)

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #4 įjungtas: 2004 Lie 30, 16:50:21 pm »
Manau, kad painiojama meditacija paprasčiausiu atsipalaidavimu ar koncentracija.  Atsisėdi sau ant kranto su meškere rankoje, atsipalaiduoji, mintys kažkur sau nuplaukia.  Tai yra relaksacija, o ne meditacija.

Įdėmus plūdės stebėjimas ar susikaupimas ringe prieš kovą yra koncentracija, t.y. protas koncentruojamas ant kažkokio tai vieno objekto.  Tai vėl gi nėra meditacija.

Meditacija yra atvirkščias relaksacijai procesas.  Relaksuojantis, dauguma žmonių paleidžia mintis lakioti, kur pakliuvo, arba jas nukreipia į malonias sferas, atmetant nemalonias mintis.  Dažnas net snausti pradeda.  Meditacijos metu mintys yra įdėmiai (jokio knapsėjimo!) ir pastoviai stebimos, nevertinant ir neatmetant.

Koncentracija, mano manymu, yra tik kaip įvadas į meditaciją.  Koncentracijos pagalba protas yra apraminamas, mintys sulėtinamos.  Tai sudaro palankią situaciją meditacijai.

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

Meditacija
« Atsakyti #4 įjungtas: 2004 Lie 30, 16:50:21 pm »

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #5 įjungtas: 2004 Lie 30, 20:27:28 pm »
Vo, blyn, Pugzlys sudirbo mano meditaciją :-( Na gerai, dabar visiems sakysiu, kad relaksuoju :D Kažkaip nerami mano siela, kad medituočiau, turbūt ant senatvės...

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #6 įjungtas: 2004 Lie 31, 02:13:37 am »
Abejoju, kad senatvėje sugebėtum taip radikaliai pasikeisti...

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #7 įjungtas: 2004 Lie 31, 09:36:15 am »
Citata
Abejoju, kad senatvėje sugebėtum taip radikaliai pasikeisti...

Humoro formoje aš ;) Šiaip esu keletą kartų tai bandęs daryti, bet nelabai man kas gavosi, tai ir spjoviau į tą reikalą  :?

KeVaLaS

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #8 įjungtas: 2004 Lie 31, 12:19:06 pm »
Krišnos sąmonės organizacijos išleitoje knygelėje "Yogos tobulybė" rašoma, kad betkokia meditacija yra beprasmė, jeigu yogo mintys nėra nukreiptos į viešpatį.

"Bent jau Vakaruose įprasta manyti, kad yoga turi kažką bendra su meditacija į tuštumą. Tačiau Vedose apskritai neužsiminta apie tokią meditaciją. Priešingai, yoga, Vedų apibrėžimu, - tai minčių sutelkimas į Višnų;"

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #9 įjungtas: 2004 Lie 31, 15:05:30 pm »
Citata
Krišnos sąmonės organizacijos išleitoje knygelėje "Yogos tobulybė" rašoma, kad betkokia meditacija yra beprasmė, jeigu yogo mintys nėra nukreiptos į viešpatį.

"Bent jau Vakaruose įprasta manyti, kad yoga turi kažką bendra su meditacija į tuštumą. Tačiau Vedose apskritai neužsiminta apie tokią meditaciją. Priešingai, yoga, Vedų apibrėžimu, - tai minčių sutelkimas į Višnų;"

Meditacija turi daugybę įvairiausių formų.  Daugelyje Mahayanos budizmo mokyklų medituojant mintys taip pat nukreiptos į dievybes.  Komentuodamas Saxum ir Sei-i rašiau daugiau abstrakčiai, nesiremdamas jokia mokykla.  Nors Saxum, man atrodo, apie Višnų ar Budą turbūt vis gi negalvojo :angel:

Aš vienok su įtarimu žiūrėčiau į tokius kategoriškus pareiškimus, kaip "bet kokia meditacija yra beprasme, ..."  O ir kas parašyta Vedose, Biblijoje ar kitame šventame rašte siūlau pasidomėti iš pačio šaltinio, o ne iš kitų žmonių komentarų.

Meditacija
« Atsakyti #9 įjungtas: 2004 Lie 31, 15:05:30 pm »

KeVaLaS

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #10 įjungtas: 2004 Lie 31, 15:56:58 pm »
Citata

Meditacija turi daugybę įvairiausių formų.  Daugelyje Mahayanos budizmo mokyklų medituojant mintys taip pat nukreiptos į dievybes.  Komentuodamas Saxum ir Sei-i rašiau daugiau abstrakčiai, nesiremdamas jokia mokykla.  Nors Saxum, man atrodo, apie Višnų ar Budą turbūt vis gi negalvojo :angel:

Aš vienok su įtarimu žiūrėčiau į tokius kategoriškus pareiškimus, kaip "bet kokia meditacija yra beprasme, ..."  O ir kas parašyta Vedose, Biblijoje ar kitame šventame rašte siūlau pasidomėti iš pačio šaltinio, o ne iš kitų žmonių komentarų.

Esmė būtent tame ir yra, kad tie komentarai yra ne šiaip žmonių, bet paties Krišnos sąmonės įkurėjo mintys. Tik jis buvo pakankamai autoritetingas, kad galėtų tinkamai aiškinti šventraščius. Beje, pačiame šaltinyje yra rašoma:

"Šiame ginčų ir nesantarvės amžiuje [Kali-yugoje] vienintelis kelias dvasiškai susivokti - kartoti šventus Krišnos vardus. Kito kelio nėra, kito kelio nėra, kito kelio nėra."

Patariu tau nusipirkti knygutę "The Perfection of Yoga" ir ten rasi visus atsakymus apie meditaciją ir yogą.

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #11 įjungtas: 2004 Lie 31, 17:26:58 pm »
Knygą nusipirksiu, ačiū už patarimą.

KeVaLaS

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #12 įjungtas: 2004 Lie 31, 18:17:19 pm »
Citata
Knygą nusipirksiu, ačiū už patarimą.

Tik dar noriu pridurti, kad ta knygutė ne mokslinio, o religinio pobūdžio; Ir požiūris į meditaciją joje yra pateikiamas iš Krišnos sąmonės atsovų požiūrio taško.

Pūgžlys

• Svečias
Meditacija
« Atsakyti #13 įjungtas: 2004 Lie 31, 21:43:56 pm »
Aš taip ir supratau.  Mane keli indai kaip tik yra kvietę į jų rajone esančią Krišnos sąmonės šventyklą.  Bhavagad Gitą esu skaitęs, tai įdomu bus pasižiūrėti.

Aš neabejoju Bhaktivedanta Swami Prabhupada autoritetu ar jo Vedų žiniomis.  Kai šnekėjau apie citavimą, turėjau omeny, kad, mano manymu, yra geriau pačiam pasiskaityti šaltinį.  Kitų, o ypač dvasinių mokytojų ar meistrų, komentarai yra gerai, bet tai vis tiek yra tik jų pačių nuomonė, jų pačių parinktos citatos ir pan.

Labai patiko vietnamiečio dzen meistro Thich Nhat Hanh įvadas į jo knygą apie Deimantinę Sutrą: "Broliai ir seserys, prašau skaityti The Diamond That Cuts through Illiusion su ramiu, laisvu nuo požiūriu protu.  Neskubėkite pasinerti į komentarus, nes jie Jus gali perdaug paveikti.  Prašau pirmiausiai perskaityti pačią sutrą.  Jūs galite atrasti tai, ko komentatorius nepastebėjo."  Apie tą patį šneka tiek Osho, tiek Krishnamurti, tiek pats Buda.

Taigi, ar tu pats esi įsitikinęs, kad medituojant būtina kartoti Dievo vardą?  Ar tu paprasčiausiai sakai "taip" vien dėl to, kad kažkas kitas taip yra pasakęs?  Paklausk paties savęs, ką tokia meditacija turi su tavo gyvenime, ar ji tau tinka ar ne.  Atsakyk ne man ar kam kitam, o pats sau.

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
Meditacija
« Atsakyti #14 įjungtas: 2004 Lie 31, 22:20:46 pm »
Citata

Nors Saxum, man atrodo, apie Višnų ar Budą turbūt vis gi negalvojo

Kaip pirštu į akį  :punch:

Šiaip meditacija buvau susidomėjęs gal prieš 15 metų, bet nieko gero taip ir neišėjo... :( O ir po šiai dienai taip neišeina :( Nors sako, verta :? Gal reiks Pugzli pasikvieti kaip mokytoja :D

Meditacija
« Atsakyti #14 įjungtas: 2004 Lie 31, 22:20:46 pm »