AutoriusTema: Karate - 2  (Skaityti 102034 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lap 2006
  • Žinutės: 4046
  • Amžius: 47
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: 00
  • Lytis: Moteris

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Re: Karate - 2
« Atsakyti #90 įjungtas: 2010 Rgp 30, 15:47:26 pm »
Sveiki, Laiteriui aš turbūt paoponuosiu nakčia, turėdama laiko, juodraštuką apsimečiau, bet reik dar jį parašyt aiškiai.
O jums, Smaugly, turiu kelis klausimėlius. Tai, ką rašote apie kata bendrai, kaip ir negaliu ginčytis, nebent bukai užsispirčiau, tada galėčiau, bet nematau tikslo.
Taigis klausimai:
1. Kiek kartų per dieną (savaitę, mėnesį) jūs pats atliekate kata?
2. Ką ji po tiek metų treniruočių labiausiai duoda asmeniškai jums - koncentraciją, technikos tobulinimą, kitas atsakymas?
3. Ar turite mėgstamą, kurią atlikinėjate, ar darote iš eilės visas žinomas? Jei turite mėgstamą, pagal kokias savybes ją pasirinkote?
4. Ar ją atlikdamas labiau koncentruojatės į pačius judesius, ar dar ir mintyse visąlaik "automatiškai prisimenate", nuo kokios atakos ar pan. atliekate atitinkamą judesį?
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs Smauglys

• Auksinis VIP narys
  • Rokudan (6 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2004
  • Žinutės: 3753
  • Amžius: 54
  • Lytis: Vyras
  • smauglys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #91 įjungtas: 2010 Rgp 30, 18:16:54 pm »
Stripuli, tema lyg apie karate, o ne apie mano asmenine treniruociu metodika.
Kai treniruotes vyksta 2-3 kart per savaite, labai problematiska treniruoti karate pagal pilna metodika.
Todel ja tenka apkarpyti..
Labiausiai megstu Taykyoku shodan, jei idomu :-)
Po imtyniu ypac padeda islaikyti smugio amplitude ir sprogima. Yra ir kt niuansu, bet cia jau ne forumui.
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti  Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Geg 2007
  • Žinutės: 1388

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #92 įjungtas: 2010 Rgp 30, 19:49:39 pm »
Smaugly,

Ok, pažiūrėsiu, bet kalba eina ne apie žodį "Kata". Kalba eina apie formos (tiek kaip žinių šaltinio, tiek kaip treniruočių metodo) reikalingumą, nepriklausomai nuo to, ar tai Karate, ar Ninjutsu, ar koks nors Wushu stilius.

Savybes galima vystyti įvairiais būdais, dalis iš kurių mažą ką bendro turi su kova, nors savybes vysto puikiai. Savybės savaime dar nereiškia, kad žmogus mokės kovoti.

Ar nebūtų keista, jei aš treniruočiausi Karate, bet savybėms vystyti papildomai pvz. eičiau pasiboksuoti? Daugumoje atvejų juk technika iš principo skiriasi, ir boksuodamasis aš faktiškai gadinčiau tuos įgūdžius, kuriuos formuoja Karate. Juk ir laikysena skirtinga, ir stovėsenos, ir t.t. Niekas nesiginčys, kad boksas iš tiesų lavina savybes. Bet ar logiška daryti "ne taip kaip reikia" vien tam, kad ugdyti savybes?

Aš teigiu, jog technika, kuri atliekama darant Kata, skiriasi nuo technikos, kuri naudojama kovoje. Na pvz. įsivaizduokite metimą per dubenį, atliekamą be partnerio ir be svorio. Juk jį atliekant įsitempia tam tikri raumenys, tiek dėl partnerio veiksmų, tiek dėl jo svorio, kas neįvyksta, atliekant Kata. Kitaip tariant, vėl ir vėl kartojant judesį, bus mokomasi faktiškai kitos technikos, kas išoriškai gal ir "gražiai atrodys" (t.y. primins metimą per dubenį), bet veiksminga nebus.

Ar tai geras būdas lavinti savybes? Ar ne geriau naudoti tokį būdą, kuris būtų maksimaliai priartintas prie situacijos, kuri bus kovoje? Matomai, tai nėra Kata.

Sakale,

Na, ir aptarkime tamstos minėtąjį smūgį. Tu nori pasakyti, jog geriausias būdas treniruotis per ranką tiksliai pataikyti į smakrą, yra Kata? Aš gi nekalbu apie tikslų pataikymą į taikinį, kam treniruotis, matyt, reikia taikinio, ir kalbėtume apie darbą su treniruokliais arba su partneriu. Nekalbu ir apie tikslumą apskritai. Kalbu apie atliekamą formą, kuri iš esmės vertinama pagal tai, ar gražiai tu atrodai, ir ar tiksliai atitinki tai, kas ten yra.

Pavyzdžiui, yra daugybė Kata su ginklais kinietiškuose stiliuose. Dalyje iš jų rašoma, kad kažkoks smūgis turi būti atliktas tiksliai horizontaliai. Ir nesvarbu, ar tu pataikai į taikinį, nesvarbu kokio ūgio priešininkas - svarbu kad tavo kardas ar lazda būtų tiksliai tiksliai lygiagreti žemei. Nu ir velniam šitoks tikslumas reikalingas kovoje? Juk jis neturi nieko bendro su sugebėjimu tiksliai pataikyti ten, kur reikia.

Apie ką ir šneku. Tikslumas reikalingas, bet tas, kuris reikalingas, ne Kata pagalba lavinamas. Na taip, dar galima atidirbti apskritai savybę būti tiksliu per Kata, o paskui būnant tiksliu persimokyti visą techniką iš naujo, kai teks ją atlikti su besipriešinančiu partneriu :) Tai logiška? Apie tai jau rašiau atsakyme Smaugliui.
Net ir būdamas teisingame kelyje, gali tapti suvažinėtas, jei tiesiog ten sėdėsi. Nesistenk eiti senolių pėdomis - geriau rask tai, ko jie ieškojo!

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lap 2006
  • Žinutės: 4046

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #93 įjungtas: 2010 Rgp 30, 20:11:53 pm »
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Stripuli, tema lyg apie karate, o ne apie mano asmenine treniruociu metodika.
Kai treniruotes vyksta 2-3 kart per savaite, labai problematiska treniruoti karate pagal pilna metodika.
Todel ja tenka apkarpyti..
Labiausiai megstu Taykyoku shodan, jei idomu :-)
Po imtyniu ypac padeda islaikyti smugio amplitude ir sprogima. Yra ir kt niuansu, bet cia jau ne forumui.
Matot, kodėl klausiau asmeniškai - tiesiog norėjosi kažkokio realumo. Tai, ką sakėte anksčiau, buvo teorija, tai ką darote - yra praktika.
Gal aš klystu, bet man kažkaip man susidarė įspūdis, kad tiek jūs pats puikiai kovojate, tiek sugebate paruošti puikius kovotojus  :respect:. Ir dar man susidarė įspūdis, kad tą darydamas jūs galbūt naudojate kata, bet kad kuo puikiausiai galėtumėte apsieiti ir be jos(jų), jei tarkim iš senų laikų iki dabar kata karate tiesiog nebūtų išlikusi kaip tokia - tiesiog savo poreikiam lavinti sugalvotumėte kitų būdų.
Dėl Taikyoku Shodan - akimirką nustebinot, o paskui pagalvojau - kad tikrai geras pasirinkimas, kai pamąstai. Bet čia irgi jau nuo temos nusikrypsta.
Ir tada dar vienas pavyzdys prie to pačio, kur aš atstovauju įsitikinimus, kad kata nėra būtina ruošiant kovotoją, bet tai nereiškia, jog iš jos apskritai nieko negalima norint ir TURINT LAIKO pasiimti.
Turėjau trenerį, kuris yra ko gero vienas geriausių shotokan-fudokan karate kata specų pasaulyje, jei kalbėsime apie tuos žmones, kurie daugmaž laikosi oficialiosios kata paskirties versijos - kova su keliais priešininkais, su karatistais ir pan. Nerealiai moka pateikti bunkai, kuris vis dar yra oficialus, bet jau yra ir realus.
O va kumite jam nesiseka. Aišku, apskritai kumite reikia turėti talentą, bet galiu lažintis, jei žmogus būtų tiek nežmoniškai daug dirbęs su kumite, kiek laiko skyrė kata - rezultatai būtų kur kas geresni. Paprasčiausiai kata, jei į ją nesikoncentruojant ir laikant ją kaip tam tikra šalutine priemone kokiems nors savo tikslam pasiekti, tai nemaišo ruošti kovotoją ar ruoštis kovoti pačiam, bet jei imi į ją koncentruotis, šlifuoti judesius, dirbti be partnerio pernelyg ilgai - realiai užkerti sau kelią tapti tikru kovotoju.
Nu čia mano nuomonė. Tai va ir buvo įdomu, kiek jūs, Smaugly, tam skiriate laiko. Drįstu spėti, kad tikrai ne daugiau 5 procentų treniruočių, nebent tas procentas išauga prieš paruošimą egzaminams, ir kad būtent todėl ruošiate gerus kovotojus... 
Bet iš atsakymo dar tiksliai nežinau, ar esu teisi ar kraupiai klystu.
O visus protingesnius dalykus tikrai palieku nakčiai - kaip sakant, mano šnekom šia tema dar ne pabaiga  :angel:
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs dziudoka

• Auksinis VIP narys
  • Yondan (4 dan)
  • *
  • Registracijos data: Spa 2008
  • Žinutės: 2896
  • Vieta: Kaunas

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #94 įjungtas: 2010 Rgp 30, 20:50:41 pm »
Na pvz. įsivaizduokite metimą per dubenį, atliekamą be partnerio ir be svorio. Juk jį atliekant įsitempia tam tikri raumenys, tiek dėl partnerio veiksmų, tiek dėl jo svorio, kas neįvyksta, atliekant Kata. Kitaip tariant, vėl ir vėl kartojant judesį, bus mokomasi faktiškai kitos technikos, kas išoriškai gal ir "gražiai atrodys" (t.y. primins metimą per dubenį), bet veiksminga nebus.
Nekorektiškas palyginimas  :ne:

Kata = metimo imitacija be priešininko
Darbas su makevaru = metimo imitacija su gumom
Darbas su partneriu = darbas su partneriu
Randori ar Kumite ir Afrikoj kumite  :-)

Kiekvienas elementas duoda savo. Ką nors praleisi, turėsi pasiruošimo spragų.

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

« Atsakyti #94 įjungtas: 2010 Rgp 30, 20:50:41 pm »

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #95 įjungtas: 2010 Rgp 30, 20:59:09 pm »
Nekorektiškas palyginimas  :ne:

Kata = metimo imitacija be priešininko

Aš ir kalbėjau apie metimo imitaciją be priešininko, kaip apie Kata analogą. Nesupratau kas čia nekorektiško.
Net ir būdamas teisingame kelyje, gali tapti suvažinėtas, jei tiesiog ten sėdėsi. Nesistenk eiti senolių pėdomis - geriau rask tai, ko jie ieškojo!

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #96 įjungtas: 2010 Rgp 30, 21:04:33 pm »
Pakartoju tą patį kitais žodžiais.

Atlieki metimą per dubenį su partneriu ir pasipriešinimu. Įsitempia tam tikri raumenys, tiek dėl partnerio veiksmų, tiek dėl jo svorio.

Atlieki metimą be partnerio. Kadangi nėra pasipriešinimo ir svorio, raumenys dirba kitaip.

Rezultate vėl ir vėl kartoji judesį, kuris yra kitas, nei reikia, ir metimą per dubenį primena tik išoriškai.

Kas neaišku? :)

Atsijungęs dziudoka

• Auksinis VIP narys
  • Yondan (4 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #97 įjungtas: 2010 Rgp 30, 21:23:11 pm »
Pakartoju tą patį kitais žodžiais.

Atlieki metimą per dubenį su partneriu ir pasipriešinimu. Įsitempia tam tikri raumenys, tiek dėl partnerio veiksmų, tiek dėl jo svorio.

Atlieki metimą be partnerio. Kadangi nėra pasipriešinimo ir svorio, raumenys dirba kitaip.

Rezultate vėl ir vėl kartoji judesį, kuris yra kitas, nei reikia, ir metimą per dubenį primena tik išoriškai.

Kas neaišku? :)
Galėjai nesikartoti, o dar kartą persiskaityti.  :angel:
Iš tiesų neturiu kaip aiškiau pasakyti.

Technikos mokymosi esmė, pakeisti jau esamus įpročius (įgudžius) į reikiamus. Patogus ir įprastas naujoko judesys dažniausiai būna netinkamas technikai. Taigi ir taip žmogeliui sunku "persikvalifikuoti", o čia dar papildomas kliudymas - partneris su savo "kampais". Tam ir yra metodika, kuri technikos elementus išskaido į atskiras, lengviau įkandamas dalis. Tai vat tu (minimum) lygini skirtingus metodus, kurių tikslai skiriasi.

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #98 įjungtas: 2010 Rgp 30, 22:11:51 pm »
Technikos mokymosi esmė, pakeisti jau esamus įpročius (įgudžius) į reikiamus. Patogus ir įprastas naujoko judesys dažniausiai būna netinkamas technikai. Taigi ir taip žmogeliui sunku "persikvalifikuoti", o čia dar papildomas kliudymas - partneris su savo "kampais". Tam ir yra metodika, kuri technikos elementus išskaido į atskiras, lengviau įkandamas dalis. Tai vat tu (minimum) lygini skirtingus metodus, kurių tikslai skiriasi.

Dziudoka,

Juk šneka ne apie tai. Aš gi nesakau, kad tu įkiši žmogų iškart į sparingą ar statai prie treniruoklių, ar kad darbo be partnerio ir treniruoklių nereikia visai. Aš sakiau, kad nereikia Kata. Taip pat sakiau, kad nėra prasmės daryti vienam JEI gali TEISINGAI daryti su partneriu. Jauti skirtumą? Tai, apie ką rašai, jau seniai buvo aptarta ir į tai jau atsakiau. Dabar trukt už vadžių ir vėl iš pradžių, tarsi diskusijos iki šiol nebuvo visai. Pavargau kartotis. Na, kas nori - jau suprato, kas ne - matomai ir nereikia :)

Atsijungęs dziudoka

• Auksinis VIP narys
  • Yondan (4 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #99 įjungtas: 2010 Rgp 30, 23:13:11 pm »
Dziudoka,

Juk šneka ne apie tai. Aš gi nesakau, kad tu įkiši žmogų iškart į sparingą ar statai prie treniruoklių, ar kad darbo be partnerio ir treniruoklių nereikia visai. Aš sakiau, kad nereikia Kata. Taip pat sakiau, kad nėra prasmės daryti vienam JEI gali TEISINGAI daryti su partneriu. Jauti skirtumą? Tai, apie ką rašai, jau seniai buvo aptarta ir į tai jau atsakiau. Dabar trukt už vadžių ir vėl iš pradžių, tarsi diskusijos iki šiol nebuvo visai. Pavargau kartotis. Na, kas nori - jau suprato, kas ne - matomai ir nereikia :)
Manau, kad yra žmonių tipas, kuris gerai įgudęs aiškinti, bet sunkiai "įsiurbia".  :angel:

« Atsakyti #99 įjungtas: 2010 Rgp 30, 23:13:11 pm »

Atsijungęs Smauglys

• Auksinis VIP narys
  • Rokudan (6 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2004
  • Žinutės: 3753
  • Amžius: 54
  • smauglys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #100 įjungtas: 2010 Rgp 31, 01:15:37 am »
Matau čia diskutuojantys nelabai susipažinę su karate, tai pabandysiu paaiškinti lygindamas su baletu. Visame pasaulyje yra žinoma klasikinė rusų baleto mokykla (Школа). Tai tam tikri pratimai, šokiai, mokymo metodai, kurių dėka suformuojamas nerealus judesys, reikalingos pozicijos ir kūno valdymas. Tai vat žmogus praėjęs tą mokyklą, vėliau gali šokti įvairius šokius ir kompozicijas bet kurioje pasaulio šalyje. Ir jį noriai priims tiek liaudies šokių, tiek baleto kolektyvai.
Taip ir karate. Teisingai atliekant kata suformuojama, laikysena, raumenynas, slystantis judėjimas, taisyklingos trajektorijos, kvėpavimas, charakterio savybės. Po to jau darbas su partneriu, technikų šlifavimas porose, sparingai. Senose metodikose dar pajungiama joga, kūno atsparumo smūgiams treniruotės ir kt.

Ir dar: kata niekada nepakeis sparingo. Jie vienas kitą papildo.
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti  Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

Atsijungęs Dojo

• VIP narys
  • Sandan (3 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lie 2006
  • Žinutės: 2046
  • -DOJO-

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Karate Goju Ryu klubas "DOJO"
« Atsakyti #101 įjungtas: 2010 Rgp 31, 07:07:04 am »
Smauliui  :alus: 100% sutinku  :respect:
Pagarbiai,
Dojo

Kovos menų teorija praktiškai - Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Norintys ieško galimybių, nenorintys - priežasčių

Atsijungęs Daliuz

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2009
  • Žinutės: 675
  • Amžius: 46
  • Šalis: aq

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • www.dojo.lt
« Atsakyti #102 įjungtas: 2010 Rgp 31, 10:02:19 am »
na manau apie kata geriau nepasakys niekas, nei smauglys  :super: (kodėl negalima stikinti kai kurių postu man iki šiol mistika...)

dar reiktu rasti konkretų atsakymą kas yra bunkai :)
Universe is for free.

Atsijungęs Dangus

• 6 kyu
  • *
  • Registracijos data: Lie 2010
  • Žinutės: 97
  • Amžius: 44

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #103 įjungtas: 2010 Rgp 31, 11:33:47 am »
Mano nuomonė lygiai tokia pat kaip Smauglio.  :alus: Jau anksčiau apie tai rašiau.
Bet manau, kad Laiteriz, nepaisant jau išsakytų n nuomonių, visvien laikysis savosios  :kikena: na ir tegu......
Neimti to, kas padovanota dangaus, vadinasi save nubausti.

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *
  • Registracijos data: Bir 2004
  • Žinutės: 9378
  • Amžius: 51
  • Šalis: lt

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
« Atsakyti #104 įjungtas: 2010 Rgp 31, 15:34:34 pm »
Niekas nesakė, kad bokse lengva ;) O šiaip replika turi būti Laiteriui, o ne man. Kiek aš suprantu savo galva, greičiausiai bokse naujokui pristatomi visi galimi smūgiai (kablys, tiesus ir kokie ten dar yra), o sudėtingėjant jie kabinami į įvairiausias kombinacijas. Tiesiog sudėtingėjant sistemai GAL neatsiranda kokių nors naujų smūgių ir pan, ir TIKRAI neatsiranda užgriebimų, metimų, smaugimų, kurie užkoduoti kata...

Kokia prasmė naujokui duoti kokį nors aperkotą? Kubiečiai iš viso pirmais metais vieną smūgį tesimokina...

« Atsakyti #104 įjungtas: 2010 Rgp 31, 15:34:34 pm »