WSKA iš principo negali vadintis elitine, nes joje nėra Azijos šalių, kurios vienaip ar kitaip yra karate lyderės. Kita, ji tevienija 23šalis, kai tuo tarpu JKA -virš 100...Kurie Meistrai kuruoja WSKA? Radau švedą ir PAR atstovus, kurie net savo puslapiuose skelbiasi, kad turi ...JKA danus. Kas jiems juos toliau suteiks? Ta pati JKA, ar WSKA turi savo diržų politiką? T.y. egzaminų programas su stipriais ir principingais egzaminatoriais- tokiais kaip Jūs Smaugly, tai saku su didžiausia pagarba, nes kas laikė diržus pas jus, žino, kad jų vertė tada daug didesnė

. Ar tai tik sportinės federacijos, kurios karatė vysto tik kaip sportą? va tokių aplamai man gaila, nes praranda tai, ką karate turi- dvasią...Pačio karate tobulejimo dvasią, nes treniruotėse užtenka gerai atidirbti kumite- o visa kita ne tiek ir svarbu...ir iš taekwondo lengvai atėjus galima sukovoti ir t.t. Nežinau, karate tai- kichon, kata, kumite...ten belieka tik kata ir kumite. Galima daug kalbėti, kad čia nuo trenerių daug kas priklauso, bet...Kam eiti sunkesniu keliu, kada galima eiti paprastesniu, žinant varžybines peripetijas? Atidirbai varžybinius variantus ir važiuoji. Todėl tokia karate tampa sportu...Eiliniu...JKA kaip ne kaip, saugo tas vertybes. Ten iki šiol nėra varžybose pirštinėliu ( bent jau ALL Japan čempionate). Ten kata atlikimas ir jų standartai nesikeičia nuo pat Organizacijos įkūrimo...Kitur nuo seminaro iki seminaro...Pvz. godan kata, kur pačioje pabaigoje man vos kojos nesusipina, kada nėra perstatymo iš zenkutsu į kokutsu, o atsiradusi nauja zenkutsu, kada kojos...vienoje linijoje...va čia man buvo stebuklas...Nežinau, man shotokan kažkur įšėjo...Tikiuos, kad grįš, kada visiems atsibos su didelėm pirštinėm karate varyti...Taip, WKF- geri sportininkai, super kovos , greičiai ...Bet...man ten karate shotokan nebėra...Kažkokia kita sistema, bet ne shotokan...Gal labiau amerikietiškas lengvas free style...Kur makaruojama rankom kojom, kad tik paliesti ir gauti tašką...O kad tuo palietimu realiai jokios žalos nepadarai, nesvarbu...Taškiukų reikia...Ai, nusišnekėjau, eisiu į treniruotę