Ponai,
Reziumė. Jūs rašote apie tai, kuo Kata naudinga, tarsi tai būtų kontrargumentai mano išsakytoms mintims. Juk aš su tuo nesiginčiju, ir diskusija, man rodos, ne apie tai.
Ar Kata yra vienintelis metodas pasiekti tam rezultatui, kurio bandoma siekti, naudojant Kata? Matomai ne. Tą rodo visa aibė stilių, kurie Kata nenaudoja. Jei manote priešingai, turite įrodyti, jog tie, kurie Kata nenaudoja, nemoka kovoti, na arba bent jau nemoka kažko, ko tam kovojimui iš tiesų reikia. Tokio argumento nebuvo, veikiau priešingai - pvz. paskaitykite Dainiux postą.
Ar Kata yra geriausias metodas pasiekti tam rezultatui, kurio bandoma siekti, naudojant Kata? Matomai irgi ne. Vėlgi, ta rodo visa aibė stilių. Jeigu nesutinkate su šituo teiginiu, įrodykite, kad tie, kurie daro Kata, kovoja geriau už tuos, kurie Kata nedaro. Tokio argumento pvz. objektyvaus praktikuojančių ir nepraktikuojančių Kata pasiekimų palyginimo neišgirdau. Priešingai, paskaitykite pvz. Stripulio postą apie laiko skirto Kata ir Kumite proporcijas.
Ar Kata yra ne mažiau geras, nei visi kiti metodai? Kata trūkumus išvardinau, parašiau kaip jų išvengti. Nevardinsiu pakartotinai, bet viskas ką rašėte apie Kata naudą gali būti treniruojama ir be Kata. Yra metodų, kurie duoda tokią pačią naudą ir neturi visos eilės išvardintų trūkumų. Kata pagal apibrėžimą yra forma, kurioje be pasipriešinimo atliekami judesiai tam tikra seka. Buvo diskutuota apie šias dvi Kata savybes. Kitų savybių nekritikavau ir apie jas šneka nėjo.
Man rodos parašiau, jog pradiniame etape yra dirbama be pasipriešinimo ir ten grįžtama tik tada, kai to reikia. Kitu atveju tikslinga dirbti su pasipriešinimu. Jei ginčijatės su šituo teiginiu, reiškia teigiate, jog verta dirbti be pasipriešinimo net ir tada, kai to nereikia. Man atrodo kad toks ginčas būtų loginė klaida. Taip pat suabejočiau tuo, ką vadinate "kova".
Taip pat parašiau, jog veiksmų seka turi būti sąlygota kovos, o ne išankstinio formos piešinio, nieko neturinčio bendra su kova. Buvo kalbėta apie tai, jog Kata turi savo kovinį pritaikymą, Bunkai. Man atrodo, apie bandymus dirbtinai "prispausti" formą prie kovinės situacijos ir jų tikslingumą išdiskutavome užtektinai. Dar buvo kalbėta apie tai, jog seka yra logiška. Vienintelis argumentas už tai buvo iš Stripulio pusės, su kuriuo sutikau, pabrėždamas, jog tokia Kata samprata, deja, yra veikiau išimtis nei taisyklė.
Reikalas ne nuomonėse, o tame, ar galite savo nuomonę pagrįsti, ar tai lieka tik nuomonė. Galite remtis įvairiais autoritetais, ką dalis bandė daryti. Noriu priminti, kad tai, deja, nėra argumentas, įrodantis teisingumą. Aš savo argumentus išdėsčiau. Jūsiškių pasigedau. Daugumoje atvejų ginčijotės su teiginiu, jog "Kata nieko nemoko", kurio aš nesakiau ir nemanau, kad jis būtų teisingas.
Jeigu manote, kad kažkurioje vietoje pražiūrėjau ar neteisingai interpretavau jūsų argumentą, su malonumu išklausysiu jį dar kartą. Asmeniškumus siūlau pasilikti sau.