AutoriusTema: Karate - 2  (Skaityti 101812 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Atsijungęs Dojo

• VIP narys
  • Sandan (3 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lie 2006
  • Žinutės: 2046
  • Amžius: 47
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: 00
  • Lytis: Vyras
  • -DOJO-

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Karate Goju Ryu klubas "DOJO"
Karate - 2
« įjungtas: 2010 Rgp 19, 14:49:31 pm »
Iprasta, kad temai pasiekus 50 puslapiu, mes ja rakinam ir atidarinejam kita, tad ir karate tema ne isimtis.
Tad teskite diskusijas apie kata, labai idomu paskaitinet ir pamatyt kas kaip galvoja ir kaip naudoja  ;-)
Pagarbiai,
Dojo

Kovos menų teorija praktiškai - Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Norintys ieško galimybių, nenorintys - priežasčių

Atsijungęs Jidokwanas

• 5 kyu
  • *
  • Registracijos data: Lie 2010
  • Žinutės: 180
  • Amžius: 49
  • Vieta: Kaunas
  • Šalis: lt

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Re: Karate - 2
« Atsakyti #1 įjungtas: 2010 Rgp 19, 15:00:52 pm »
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Iprasta, kad temai pasiekus 50 puslapiu, mes ja rakinam ir atidarinejam kita, tad ir karate tema ne isimtis.
Tad teskite diskusijas apie kata, labai idomu paskaitinet ir pamatyt kas kaip galvoja ir kaip naudoja  ;-)
Kai kam siai dienai kata is vis nereikalinga egzaminu programoje.Yra treneriai kurie kata ar poomsey (Taekwondo) apskritai nemokina.Parodo ir to uztenka.Bet nuo to mokiniai varzybose prastesni nebuna.net dalivaudami keliu stiliu varzybose.Ar butina mokint kata ir uzkrauti mokini technikos slifavimu, Kai pvz Zinodami kad kita treniruote bus kata mokymas .Mokiniai ja paprasciausiai ignoruoja,neateina. O pasakyk- bus kumite ir koviniai veiksmai,prisistato visi!

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Geg 2007
  • Žinutės: 1388

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #2 įjungtas: 2010 Rgp 19, 15:02:19 pm »
Dojo,

Man asmeniškai tai būtų įdomu ir tamstos nuomonę išgirst :)

Dangau,

Pirmame poste aš parašiau tai, ką manau apie Kata. Niekur nerašiau, kad Kata trukdo ruošti kovotoją. Rašiau, kad Kata kovotojo parengimui yra nereikalinga. Rašiau, kad metodas turi daug trūkumų, ir yra geresnių. Niekur nerašiau priešingai.

Paskutiniame parašiau, jog mintis "Kata reikia, kad atidirbti žalojančius veiksmus" yra absurdas. Kur jame yra argumentas už Kata? Na, čia kaip duoti nurodymą žaisti futbolą per treniruotes, pasakyti, jog tai vienintelis būdas atidirbti spyrius, o daugiau spyrių nemokyti. Ar tai reiškia, kad futbolas yra nepakeičiama ir gyvybiškai svarbi metodikos dalis?...
Net ir būdamas teisingame kelyje, gali tapti suvažinėtas, jei tiesiog ten sėdėsi. Nesistenk eiti senolių pėdomis - geriau rask tai, ko jie ieškojo!

Atsijungęs Jidokwanas

• 5 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #3 įjungtas: 2010 Rgp 19, 15:14:55 pm »
Dojo,

Dangau,

Pirmame poste aš parašiau tai, ką manau apie Kata. Niekur nerašiau, kad Kata trukdo ruošti kovotoją. Rašiau, kad Kata kovotojo parengimui yra nereikalinga. Rašiau, kad metodas turi daug trūkumų, ir yra geresnių. Niekur nerašiau priešingai.

Paskutiniame parašiau, jog mintis "Kata reikia, kad atidirbti žalojančius veiksmus" yra absurdas. Kur jame yra argumentas už Kata? Na, čia kaip duoti nurodymą žaisti futbolą per treniruotes, pasakyti, jog tai vienintelis būdas atidirbti spyrius, o daugiau spyrių nemokyti. Ar tai reiškia, kad futbolas yra nepakeičiama ir gyvybiškai svarbi metodikos dalis?...

Astri tema, bet be galo ,,nes pvz Shotokan - karate do smugis turi but
Greitas
Tikslus
Grazi imitacija

Kiokushin ar daugybeje kitu stiliu jis:
Greitas
Tikslus
Stiprus
tai prie ko vedu: nereikia noret is vieno ar kito sportinio stiliaus kad jis darytu ar mastytu kaip JUS,tiesiog visada reikia pasibandyti pagal JU taisykles ,,o ne zaisti pagal savo ;-)
 Nes manau kad susitike krepsininkas ir futbolistas ,,vienas kita labai sauniai maudytu savo aiksteleje :teisejas:

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Geg 2007
  • Žinutės: 1388

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #4 įjungtas: 2010 Rgp 19, 15:36:27 pm »
Jidokwanai,

Jau buvo kalbėta apie galimybes lyginti stilius, jų technikas ir metodikas. Kalba juk ne apie tai, kas geresnis - karatistas ar futbolininkas. Kalba buvo apie parinktų mokymo metodų tikslingumą. Galima per treniruotes išvis dirbti vien tik Kata, ko rezultate visi ten besimokantys arba neis mokytis, arba mokysis viską per Kata. Deja, tai nereiškia, jog Kata efektyvus metodas mokyti kovoti. Tai tik pasako, kad labai norima tą Kata kažkur įkišti ir parodyti jo prasmę.

Man asmeniškai rūpi ne Kata, o metodikos efektyvumas. Jei tarkime paaiškėtų, jog Kata yra žymiai efektyvesnis už treniruoklius ir sparingą, aš mesčiau treniruoklius ir sparingą, ir eičiau treniruotis Kata, ką savu laiku dariau. Man tai nesukeltų jokių problemų. Tuo tarpu kad Karate atstovas pasielgtų analogiškai, jam reikia iš esmės peržengti stiliaus tradicijas, kanonus ir pan., ką toli gražu ne kiekvienas linkęs daryti. Daugumai pakanka, kad senoliai taip darė, kad visi taip daro, o tie, kas nepripažįsta Kata - tai jau ne Karate.... Apie ką ir buvo šneka, kai kalbėjome apie evoliuciją ir galimybes keistis.
Net ir būdamas teisingame kelyje, gali tapti suvažinėtas, jei tiesiog ten sėdėsi. Nesistenk eiti senolių pėdomis - geriau rask tai, ko jie ieškojo!

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

« Atsakyti #4 įjungtas: 2010 Rgp 19, 15:36:27 pm »

Atsijungęs Jidokwanas

• 5 kyu
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #5 įjungtas: 2010 Rgp 19, 15:56:12 pm »
Jidokwanai,

Jau buvo kalbėta apie galimybes lyginti stilius, jų technikas ir metodikas. Kalba juk ne apie tai, kas geresnis - karatistas ar futbolininkas. Kalba buvo apie parinktų mokymo metodų tikslingumą. Galima per treniruotes išvis dirbti vien tik Kata, ko rezultate visi ten besimokantys arba neis mokytis, arba mokysis viską per Kata. Deja, tai nereiškia, jog Kata efektyvus metodas mokyti kovoti. Tai tik pasako, kad labai norima tą Kata kažkur įkišti ir parodyti jo prasmę.
Man asmeniškai rūpi ne Kata, o metodikos efektyvumas. Jei tarkime paaiškėtų, jog Kata yra žymiai efektyvesnis už treniruoklius ir sparingą, aš mesčiau treniruoklius ir sparingą, ir eičiau treniruotis Kata, ką savu laiku dariau. Man tai nesukeltų jokių problemų. Tuo tarpu kad Karate atstovas pasielgtų analogiškai, jam reikia iš esmės peržengti stiliaus tradicijas, kanonus ir pan., ką toli gražu ne kiekvienas linkęs daryti. Daugumai pakanka, kad senoliai taip darė, kad visi taip daro, o tie, kas nepripažįsta Kata - tai jau ne Karate.... Apie ką ir buvo šneka, kai kalbėjome apie evoliuciją ir galimybes keistis.

Na is dalies tu teisus ,nors manau kad taves tai netenkina ir noretum but teisus visapusiskai ;-)
Mano Tevas yra senos kartos karatistas, ir tada kata niekas nedare nes nemokejo o kai kas net nezinojo kad tokia egzistuoja,visi sportavo ir pala- ka ten sakei? -Tai buvo ne Karate? Hmm pasakyk tai Naftai :kikena: karate ten buvo ir viskas !!!tik tas karate musu, buvo lietuviskas ,,kurio saknys is rusijos ,ir kuris i rusija pateko gal is japonijos gal galai zino is kur.
Tada seniau ir dirzus visi turejo tik baltus net sovietu sajungos cempionas Bartkevicius neturejo juodo dirzo,nors buvo (Master sporta) o ji issilaike tik 1990 metais ik siu dienu jie dare KARATE tik dabar pavyko priarteti prie istaku,,nes atsidare sienos ir visagalis internetas,,bet !!! kazkada kata nedare niekas lietuvoje ,,ir tai buvo tikras karate musu Karate!!!

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lap 2006
  • Žinutės: 4046
  • Lytis: Moteris

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #6 įjungtas: 2010 Rgp 19, 16:20:37 pm »
Atsitempiu iš praėjusios temos. Laiteriz:
Citata
Stripuli,

Smūgių ir spyrių logika, pritaikymas, taktika ir t.t. puikiai įsisavinami ir be Kata.
1. Tekste išskaičiau vieną argumentą už Kata - "jos reikia tam, kad atidirbti stipraus žalojimo veiksmus, kurių kitur nėra ir kitaip neatidirbsi". Visiškai nesutinku.

2. Pirma dalis  - "kitur nėra". Patys instruktoriai renkasi, kaip mokyti vienų ar kitų veiksmų. Jei jie renkasi mokyti per Kata, tai čia ne veiksmų savybė ir ne argumentas dėl Kata reikalingumo. Suprantama, kad jei jie moko tik Kata, tai kitų būdų kažką išmokti nėra. Tačiau niekas netrukdo mokyti kitaip.

3. Įdomu, kodėl bokse niekas nemokina bazinių veiksmų, kurie skirti nugalėti tik nieko nemokantiems, o vėliau kažkada atsiranda krūtos technikos pažengusiems, kurios leidžia nugalėti visus. Tai kodėl iškart nepraktikuoti technikų, kurios leidžia nugalėti stiprų priešininką? Juk silpnas tomis technikomis bus nugalėtas automatiškai. Tiek bokse, tiek BJJ technikos, kurias išmoksti per pirmą mėnesį yra tos pačios technikos, kurios naudojamos pačiame aukščiausiame lygyje varžybose. Meistriškumą juk lemia ne technikų rinkinėlis, o tai, kaip jos atliekamos, jų kokybė.

4. Antra dalis - "kitaip neatidirbsi". Tai, kad negalima su pasipriešinimu dirbti pavojingų veiksmų, yra mitas, kuriuo dauguma naudojasi pasiteisinimui. Juk daugybę kartų girdėjome argumentą "mes nekovojame, nes mūsų technikos tokios pavojingos, kad visi mirtų". Pasikartosiu, yra darbas su besipriešinančiu partneriu ir darbas su treniruokliais. Tai, ko negali atidirbti su partneriu - kad ir stipraus tiesaus smūgio į nosį, po kurio partneris nebūtų patenkintas dėl sulaužytos nosies - dirbi su treniruokliais. O tai, ką gali dirbti nesužalodamas, dirbi su partneriu.

5. Beje, net ir pavojingus veiksmus reikia dirbti su partneriu, priešingu atveju nemokėsi jų pritaikyti. Tai galioja ir baksnojimams į akis, ir spyriams į "ne ten kur reikia" ir visiems likusiams veiksmams. Būtent čia atliekamas pagrindinis kartojimas, kad veiksmas įaugtų į kraują ir taptų automatiniu. Kai negalima atlikti veiksmo pilnai, naudojamos apsaugos, mažinamas kontaktas, daromi imituojamieji veiksmai ir t.t. Bet kur čia atsiranda Kata, nematau.

1. Truputį iškreipta mintis - jos reikia tam, kad atidirbtum žalojančius veiksmus, kurie nedėstomi karate treniruotėse, tas "kitaip neatidirbsi" - išvis kažkoks nelogiškas. Ką reiškia - "kitaip"? Mano galva, kata veiksmus privaloma atidirbti kaip visus kitus veiksmus treniruotėse ,ir tiek, ir neapsimoka jos daryti taip sau, be veiksmų atidirbimo. Turbūt 58-ą kartą kartoju. Ir vis atsiranda netikslumų... Gal kad vis skubu rašyt, kol nepatrukdė kai kas :)

2. To, ką parašiau apie kata studijas, nesu radusi, kad dėstytų kokie nors instruktoriai. Jei kas rasit - švilptelkit. Tuo tarpu tai savarankiškas "užklasinis" darbas. Kata šlifavimą treniruočių metu iki šiol laikau gan beprasmišku užsiėmimu, dėl manęs jo galėtų ir nebūti. Bet aišku reikia varžybom ir egzaminam  :angel:

3. Neperspauskim. Boksas yra sportas, todėl ten nuo pradžių reikia dėstyti visas technikas, padedančias kovoti sportinėje kovoje, ir vėliau jas tobulinti. Karate yra ir sportas, ir savigynos sistema. Kaip savigynos sistema, kiek man žinoma, ji ne pernelyg naudojama. Mano galva, būtent todėl, kad tada reikėtų atrinkti, kam dėstyti tam tikrus dalykus, o kam ne - pvz., vaikam aš to nedėstyčiau, nes paskui reiktų atsakyt tėveliam ar policijoj už pasekmes. Nelabai įsivaizduoju save stovinčią ir postringaujančią vaikučiam, kad padarykit va taip, ir sutraiškysit priešininkui Adomo obuolį, ir jis numirs nuo uždusimo. Beje, tuos veiksmus panaudoti prieš ne sportininką tikrai lengviau nei standartines kumite ir kichone dėstomas technikas. Tam ir savigyna, kad jos būtų galima išmokti greitai, ir nebūtinai užsikačalinus ir ištobulinus kiekvieną veiksmą iki preciziškumo.
Katoje užkoduoti veiksmai padeda apsiginti nuo vieno galimai fiziškai stipresnio asmens, bet jokiu būdu ne nuo bet kurios rūšies sportininko ar atseit nuo visų - todėl dėstyti juos treniruotėse vėlgi teoriškai "neapsimoka" - bent jau sportinio karate treniruotėse. Neįmanoma (ir manau nereikia - norintys gali ramiausiai užsiiminėt savarankiškai, nieks nemaišo) aprėpti visko, šiuo tarpu vistiek koncentruojamasi į varžybas ar į egzaminus.

4. Niekaip nepamenu, kur rašyčiau ką nors kitaip. Pavojingus veiksmus su besipriešinančiu priešininku atidirbti galima ir absoliučiai būtina. Tik gerai būtų atidirbinėjant jau būti įsisąmoninus, kokį pavojingą veiksmą darai ir žinoti galimas anatomines fiziologines priešininko reakcijas į tą veiksmą, idant netyčia nepadarytum didesnės žalos nei ketinai. Kaip normaliam bokso klube niekas naujoko nemeta į ringą kovot pilnu kontaktu, taip ir čia tas pats. Iš pradžių bazė ir veiksmo įsisąmoninimas, o kova su besipriešinančiu - paskutinė stadija, iki kurios niekad nedaeinama Lietuvoje kata studijose, ir dažnai nedaeinama net kumite studijose, stringant nežinia kuriam laikui iki to, kad priešininkas reaguoja į veiksmus būtinai "karatistiškai", taip smarkiai apribojant galimybę pasitikrinti, kiek realios yra "karatistinės" atakos ir blokai  :banging:

5. Viską pritariu, o kur atsiranda kata - jau sakiau. Tai veiksmų kombinacijos, kurių AŠ nemačiau kur nors kitur, įtraukiančios greplingą, smaugimus, užlaužimus, kurių karate treniruotėse nesu atidirbinėjusi, bet nepamirštančios ir tų "karatistinių" smūgių ir spyrių. Tai tiesiog universalesnis požiūris į kovą su priešininku nei įprastinėse karate treniruotėse.
Visiškai nesiginčiju, kad galima elgtis kaip Smaugliui - propaguoti karate ir imtynes atskirai, ir jei jam bus būtina, jis pilnai galės suvienyti savo žinias. Bet MAN imtynės nėra tiek įdomios ir patinkančios, kad aš norėčiau jas studijuoti atskirai. O kai kurie elementai, rasti katose, MAN visai priimtini.
Todėl aš renkuosi savo minėtus metodus kata studijuoti (kol kas heianams, ir kažkaip atrodo, kad man jų ir užteks). Bet visai neįsivaizduoju, kaip tą būtų galima atlikti masiniu būdu, taip kad lieku prie nuomonės - atmetus pritaikymą sporto varžybose, gražų šokį ir pagarbą senoliams, kata treniravimasis karate kaip KOVOS "mene" nebūtinas. 
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs EzysGazuotas

• Administratorius
  • Nanadan (7 dan)
  • *
  • Registracijos data: Spa 2008
  • Žinutės: 4249
  • Amžius: 50

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Wing Tsun
« Atsakyti #7 įjungtas: 2010 Rgp 19, 16:29:39 pm »
...
3. Neperspauskim. Boksas yra sportas, todėl ten nuo pradžių reikia dėstyti visas technikas, padedančias kovoti sportinėje kovoje, ir vėliau jas tobulinti. ...

Nu, gal čia Sakalas pasireikš, bet bokse tikrai nėra jau taip lengva, kad viską rodyti, ir po to tobulinti. Pradedama nuo paprastų dalyko, ir tik po ganėtinai ilgo laiko pereinama prie sudėtingesnių dalykų. O iki tol yra ką tobulinti ir iš paprastų dalykų...
Yra tipų, kurie su panieka mini laikus, kai buvusi viena tiesa. Dabar, atseit, tiesų daug ir kiekvienas galįs savo tiesą įrodinėt. Betgi žiūrėdami į kvailį, įrodinėjantį savo tiesą, mes neįrodinėjam sau, kad jis protingas. Vadinasi tiesa yra viena ir jos nereikia įrodinėt. J.Erlickas

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #8 įjungtas: 2010 Rgp 19, 16:44:50 pm »
Niekas nesakė, kad bokse lengva ;) O šiaip replika turi būti Laiteriui, o ne man. Kiek aš suprantu savo galva, greičiausiai bokse naujokui pristatomi visi galimi smūgiai (kablys, tiesus ir kokie ten dar yra), o sudėtingėjant jie kabinami į įvairiausias kombinacijas. Tiesiog sudėtingėjant sistemai GAL neatsiranda kokių nors naujų smūgių ir pan, ir TIKRAI neatsiranda užgriebimų, metimų, smaugimų, kurie užkoduoti kata...
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs Dainiux

• Globalus Moderatorius
  • Godan (5 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2011
  • Žinutės: 3481
  • Amžius: 52
  • Vieta: Panevėžys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #9 įjungtas: 2010 Rgp 19, 17:31:31 pm »
Dojo,

Dangau,

Pritariu Jums tuom, jog sportiniam kovotojo paruosimui kata tikrai nereikalinga   :handshake:, nes kata- tik sistemos perdavimas is Meistro mokiniui, kaip veiksmu- galimu!- visuma, bet tai nereiskia, kad mokinys ir ismoks tai panaudoti, ar panaudos. Ten daug svarbiau yra balanso pojutis ir kiti dalykai, kam kata- is dalies- ir buvo kuriamos. Jos buvo kuriamos sistemos perdavimui ir techniniu veiksmu tobulinimui, nes tokio kaip kichono, kartojuosi jau, net nebuvo.
Kata- veiksmu rinkinys, su visomis reikiamomis "atributikomis"- posukiais, smugiais, blokais, galimomis kombinacijomis, kvepavimu, raumenu darbu ir t.t.
Kovotojui visa tai galima islavinti kitais, daug paprastesniais- bet ne prastesniais , kartojuosi budais- su sokdyne, darant kulverscius, dirbant i ivairius prietaisus ir t.t.
Jis ta pasieks greiciau, nes BUTINYBE jam kuo greiciau iseiti i ringa ar ant tatamio ji vercia tai daryti...
Karate kata buvo mokomasi metu metus, nes skubeti nebuvo kur, jie nesivarze. Jie gyveno savo gyvenima, kartais suduodami kokiam neprieteliui per sonkaulius, bet nesivarzydami, kuris stipresnis. Tokios savokos nebuvo. Buvo savoka- " KAS LAIMES"...
Pacia buvusiu metodiku specializacija gerai parodo siuolaikiniame Pasaulyje islikes, sakyciau, unikalus Goju-ryu stilius...Beveik nekeistas, neturintis sportiniu sparingu, o esant norui- prasom, akcentas per kata technikas i kovos meno pazinima. Jis yra arciausiai to, ko mokesi ir moke G. Funakoshi...ir nepulkit manes del to, kad kartojuos, jog JKA labai reformavo karate...
Pats Funakoshi savo knygoje rase;" karate dabar jau kitokia, nei sakykim, pries desimt metu"...kodel? todel kad ji is tiesu tapo kitokia...
Tai, ar jie sparde is koju samurajus su salmais, patikrinti yra sunku, nes m,ano manymu, greiciau uz kardo smugi gal gali buti tik kulka...Bet tik gal...O samurajai kardais mojavo gerai. Budavo tokiu susiremimu, budavo ir pergaliu, bet tai nebuvo "spardymas" i vienus vartus...Samurajai juk pirmiausia uzdraude ginklus, o tik po to kovos menus be ginklo. Jei kovos menai be ginklo butu buve baisesni, jie juos butu uzdraude is karto......
Pacios kata, tikrai vaidino dideli vaidmeni iki to laiko, kol atsirado "laisvo sparingo" savoka. Tada buvo ieskoma metodiku, kurios padetu efektyviai, greit pasiekti norima rezultata , o ne metu metus gludinant kata technika.
Ar galedavo Meistras kovoti naudodamas kata uzsifruotais veiksmais? Jei ziuresime i istorija, taip, nes pacio sparingo savoka buvo kita. Jau rasiau, jog nebuvo galima daug judeti, atsitraukti. Vykdavo kova vidutineje arba artimoje distancijoje, kur pagrindas budavo tiesus tsuki smugiai ( jokiu alkuniu, jokiu kelenu, kurie is Kinijos ir Tailando-greiciausiai-atkeliavo jau i karate, bet ne i Okinavos menus, apie kuriuos as dabar kalbu), mae-geri ( keli lygiai ir keli smugiuojamieji pavirsiai) ir blokai-smugiai, kurie budavo stiprus .Pavieniai kelenu ir alkuniu smugiai Okinavos mokyklose yra, bet jie naudojami placiai nebuvo, nes vel kartojuos, sparinguodavo vidutineje distancijoje tiesiais tsuki smugiais, mae geri. Kada kelenai buna efektyvus? Kada judama! Is vietos nelabai jais pamojuosi. O tailando boksas pastatytas ant judesio, verzimosi...Ten jie ir yra NR.1
Mavashi, yoko smugiai atejo jau tada, kada buvo sparingai karate, kad praplesti ta technikos arsenala, kuriuo butu galima kuo greiciau laimeti varzybini varianta...Tada "prilipo" ir uraken priekine ranka.
Kas dabar yra kata? O kaip i ja ziuresime, kaip ja "gyvensime' tuo ji ir taps. Aisku, pakeitimu ten daug - kaip ir UNSU katoje ivestas mavashi geri smugis gulint, nors ten buvo- iki Nakayamos "reformos " toje katoje- yoko smugis i kelena ( yra tarp kata tyrinetoju ir kitu nuomoniu, jog Jis pakeite net pacia atakos forma, jog buvo kazkoks smugis, kuris buvo atleikamas stovint ir toje kata nebudavo gulima ant zemes). Kodel Jis ta padare? Kad mavashi-geri taptu "savu, japonisku", nors iki tol egzistuojanciose technikose jo nebuvo...Kodel gulint, o ne, sakykim, stovint? Cia vel tyliai kalbama, kad todel, jog Nakayama niekada neturejo gero lankstumo ir negaledavo atlikti aukstu smugiu kojomis...Taip rasoma ir ar tai gandai ar ne, tikrai nezinau, tik turiu daug tokiu dalyku, gal gautusi ir straipsniukas apie kata, tik nezinau, ar idomu butu kam paskaityt... :nezino:
« Paskutinis taisymas: 2010 Rgp 19, 17:45:41 pm nuo dainiux »
MMA / karate / wudang coach
 Panevėžys, Lietuva   
+37064716767

« Atsakyti #9 įjungtas: 2010 Rgp 19, 17:31:31 pm »

Atsijungęs Daliuz

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2009
  • Žinutės: 675
  • Amžius: 46
  • Šalis: aq

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • www.dojo.lt
« Atsakyti #10 įjungtas: 2010 Rgp 19, 20:30:24 pm »
( jokiu alkuniu, jokiu kelenu, kurie is Kinijos ir Tailando-greiciausiai-atkeliavo jau i karate, bet ne i Okinavos menus, apie kuriuos as dabar kalbu)
nu kad kinų menas atėjo pirma į Okinava tai jau kažkaip net nediskutuojama... o dėl Tailando ką žinau, kaikas aiškina kad Okinavos karalystė buvo jūrininkai, o jei tai teisybė tai alkūnės su keliais ir kitais ginklais galėjo atkeliauti neką vėliau nei kinijos pamokos, o japonai viską ėmė iš Okinavos o ne Kinijos, jiems Kinija nelabai mėgstama šalis buvo :)

dėl kitko tęskite, gaila perdaug pavargęs gilintis, bet kai tema turi kažkokią prasmę tai valio :)
Universe is for free.

Atsijungęs sakalas

• VIP narys
  • Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Geg 2008
  • Žinutės: 1350
  • Amžius: 42

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Bokso Klubas Viksoras
« Atsakyti #11 įjungtas: 2010 Rgp 19, 22:02:09 pm »
stripulis:
Citata
Niekas nesakė, kad bokse lengva ;)  O šiaip replika turi būti Laiteriui, o ne man. Kiek aš suprantu savo galva, greičiausiai bokse naujokui pristatomi visi galimi smūgiai (kablys, tiesus ir kokie ten dar yra), o sudėtingėjant jie kabinami į įvairiausias kombinacijas. Tiesiog sudėtingėjant sistemai GAL neatsiranda kokių nors naujų smūgių ir pan, ir TIKRAI neatsiranda užgriebimų, metimų, smaugimų, kurie užkoduoti kata...
Oi kas liecia boksa tai cia tiek daug visko tiek daug techniku, tiek daug niuansu ir smulkmenu, kad viso gyvenimo neuzteks viskam ismokt :) Ka jau ten naujokai, jei per metus bent pusetinai 2 smugius ismoksta (kairia ir desine tiesius) tai jau labai gerai.
Tik vienas pastebejimas bokse ismokt nereiskia zinot ar moket parodyt, bokse ismokt reiskia panaudot technika efektyviai ;) Jei darai smugi i kepenis ir niekas negriuna reiskia tu jo nemoki ;)
Bokse vertinama kokybe, o jos vienas is rodikliu griunantis priesininkas ;)
Bokse kaip wingtsiune tam tikros technikos mokinamos tik nuo auksesnio lygio, nes aukstesnio lygio technikos reikalauja aukstesnio lygio kokybes. Taigi net jei naujokas mato jis nepajegus nei suprasti nei atlikti aukstesnio lygio techniku, o ju gausybe, bet, kad jas atpazint reikia praeit nemaza kelia ;)
Bet dabar ne apie tai :)

Kas liecia katas man butu idomu paskaityt tokio tipo straisni :)

« Paskutinis taisymas: 2010 Rgp 19, 22:03:42 pm nuo sakalas »

Atsijungęs lukas123

• 5 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2009
  • Žinutės: 110

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #12 įjungtas: 2010 Rgp 19, 22:23:04 pm »
Nesutinku, kad sportiniam karate yra visiškai nereikalinga, yra tikrai ne vienas sportininkas varžybose užimantis tiek kata, tiek kumite 1 vietas. Reiškias jis aplenkia tuos kurie savo klubuose dirba tik kumite, o kata pasimokina kelios dienos prieš egzaminus. Galim daryti išvadą, kad vis dėlto kata kažkokią naudą tikrai duoda ir sportiniam karate.

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #13 įjungtas: 2010 Rgp 19, 22:27:52 pm »
lukas123, kata reikalinga treniruotėse sportininkams, kurie dalyvauja kata rungtyse, bet nebūtinai reikalinga tiems, kurie nori išmokti realiai kovoti. Bent kiek suprantu, dauguma priėję tokios išvados...

Atsijungęs radiatorius

• Auksinis VIP narys
  • Sandan (3 dan)
  • *
  • Registracijos data: Vas 2006
  • Žinutės: 2013
  • Amžius: 52

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #14 įjungtas: 2010 Rgp 19, 22:33:27 pm »

Jis ta pasieks greiciau, nes BUTINYBE jam kuo greiciau iseiti i ringa ar ant tatamio ji vercia tai daryti...
Karate kata buvo mokomasi metu metus, nes skubeti nebuvo kur, jie nesivarze. Jie gyveno savo gyvenima, kartais suduodami kokiam neprieteliui per sonkaulius, bet nesivarzydami, kuris stipresnis. Tokios savokos nebuvo. Buvo savoka- " KAS LAIMES"...

žinant senovės istorija ,kada užverst artima savo buvo normalu ,tai kažkaip šitokia mintis ,reikalautu platesnės diskusijos  :ruko:

« Atsakyti #14 įjungtas: 2010 Rgp 19, 22:33:27 pm »