Gal pasiskaitykit nuo ko diskusija prasidėjo

nuo judesių motorikos sudėtingumo (paprastumo) ryšio su smegenų veikla

Kuo sudėtingesni judesiai, tuo daugiau įvairių smegenų centrų pasijungia. Nenoriu aš plėstis apie "neminėsiu to vardo" kovos meno įpatumus, tema juk su Taekwondo susįjusi, bet... pabandykit sichronišką abiejų rankų darbą, t.y. vienu metu blokas-smūgis, blokas-smūgis, ir taip šešias valandas. Man pačiam buvo keista, kaip gali visame kūne labiausiai skaudėti tik viena kūno dalis - smegenys... abu pusrutuliai viduje tiesiog verda. Tai va, kairę ranką kontroliuoja dešinė smegenų pusė, dešinę ranką - kairė, o kadangi dauguma žmonių, išnaudoja tik nedidelę savo smegenų potencialo dalį, aš jau nebekalbu apie lyčių skirtumus, abiejų smegenų pusrutulių aprūpinimas krauju ir deguonimi daro savo įtaką. Paminėsiu tik vieną žmogų (kitų neminėsiu), kuris buvo gerai įvaldęs tiek "nesakysiu kokio" kovos meno subtilybes, tiek savo intelektualinį potencialą - Briusas Lee.
O kad skirtingus kovos menus renkasi labai skirtingo intelekto žmonės, čia jau galit neaiškinti man, teko praeitais metais šiek tiek stebėti nindziukus - gražūs, protingi, intelektualūs, išsilavinę jauni žmonės, realiai jų psichofizinis portretas tikrai labai panašus į "nesakysiu kokio" kovos meno adeptus. Kitaip tariant, mano subjektyviu vertinimu, tokie žmogeliukai tikrai neis į kažkokį MuayThai (sorry, kad paėmiau už pavyzdį), kur jiems ten kas nors pastoviai tratins kaulus. Reziume: kaip kiekvienas renkasi savo gyvenimo veiklos sritį, taip ir kovos meną pagal savo kriterijus.