Gal man sukurti stilių, kuriame baltam diržui apsiginti reikia 20 kovų plikomis rankomis pilnu kontaktu, po vandeniu panėrus išbūt 2 minutes, įveikt maratono distanciją, padaryt 30 prisitraukimų ir 200 atsispaudimų, pastovėt taikiniu, kai į tave šaudo iš orinuko... Na, o atitinkamai su kiekvienu lygmeniu reikalavimai vis kyla. Bus labai rimtas ir ekstremalus fizinis parengimas 
Bet kas iš to?
Kuo toliau tuo labiau man patinka šlifuot gynybines technikas ir šiai dienai esu tos nuomonės, kad būtent tai yra kovos meno viršūnė. Ne puolimas, ne fizinis parengimas, bet būtent tobula gynyba (į kurią įeina ir pasitiktiniai, ir kontratakos). Ai, biškį nugrybavau nuo temos...
Bet čia šiaip kilo pamąstymai, kai Coffeedrinkeris tokį susižaėjimą Kojumi pareiškė
Nu nieko nesakau, gi kiekvienas renkamės savo kelią, bala nematė... Svarbu sportuoti 
na tada biski nukrypstam i offtopic. del koi pasiruosimo, tai nieko tokio jau nereikalingo ten nera. to paties smaugimo dirzu esme yra kuo ilgiau neprarast samones "besiraunant" i priesais stovincio meistro puse. kaip man veliau buvo paaiskinta, "rauniesi" i jo puse todel, kad issivaizduoji jo vietoj priesininka ir turi arba iki jo daeit ir ji sudraskyt arba busi pasmaugtas. kovoji is paskutiniuju iki galo. tai isgyvenimo extremaliomis saligomis treneruote, kai stovi arba mirsti. neduok dieve realiai busi smaugiamas gatvej, jau turesi didesnes galimybes "issinert". beje, yra netgi speciali kvepavimo technika, padedanti laimet dar bent keleta sekundziu. o ginyba ir technika slifuot, tai savaime suprantamas dalykas. nors koi reguliariu treneruociu nepraejau, tik keleta seminaru, kuriu pirmasis buvo labai didele ir gera treneruote, bet tikrai nemanau, kad jie i pirma vieta stato fizini pasiruosima. nepamirskim, kad koi, tai ne technika - tai stilius. ir tai skirtingi dalykai. grieztos technikos koi neturi, viskas paimta is karate, kiokushin, muaythai, budo ir net vinciuno kazkiek yra, tiesiog prie viso to pridedama didele porcija "fizuchos". beje, butent fizuchos labai truksta kai kuriems karate/vinciun/aikido ir pan. 'abejotino efektyvumo' mokyklu atstovams. o tuo tarpu bokso ir taibokso, kur daug dirba ant fiz pasiruosimo efektyvumas maziau abejotinas. aisku cia bus mano nuomone, bet kovotojas be fizinio pasiruosimo - ne kovotojas. bent kolkas Koi takinobori ryu nemaciau nieko nereikalingo. aisku visada galima apsiriboti trim bokso smugiais ir viska kita ismesti

(joke, nepriimkit rimtai). del ginybos, tai pilnai sutinku, bet argi tai nera akcentuota Koi stiliuje? nu gal ir nera.. bet va pabandykit tanto jutsu sparinga ir pamatysit, kad be stiprios ginybos ten niekaip. i tai ieina ir pasitiktiniai, ir kontratakos, ir judejimas, ir priesininko klaidinimas.. grynai strategine kova, dideli suartejimai dazniausiai baigiasi abieju pusiu "mirtim".
o siaip tai aisku svarbu sportuot

, netgi ne butinai kovini sporta.
anksciau netgi nebuvau kovinio sporto entuziastas, uzsiiminejau begimu ir slidem, tik va kad mokykloj daznai i nosi gaudavau tai teko persiorentuot i kovos menus

"is reikalo" kaip sakoma