Tushcios tai kalbos, kuom skiriasi varzybos nuo sparingo... Tau jokio - man yra... Jei zmogus lochas ir dvasinis slabakas, tai jokios ten varzybu sistemos ish jo faiterio nepadarys, o jeigu tures shiek tiek smarves ir tikro noro, tai toki ishmokyciau uz save pastoveti ir be varzybu!
Tiesa pasakius noses pertvara man sulauze praejus metams nuo Dziudo lankimo, o tai kad ash dalyvavau keliose varzybose man visai nepadejo...
Kiek kartu maciau kaip zmones sutvarkomi uzpulus ish pasalu, beja ir ant saves patyres, kaip negalejau nieko padaryti, kai ant manes uzshoko ish nugaros ir nereikia cia svaigti, kad varzybos tam ruoshia!!! Sec.treniruotes tam paruoshti gali, o varzybos, tai... Abejoju... 
Yra gabūs, yra negabūs, yra stiprūs psichologiškai, yra "dvasiniai slabakai". Pilnai sutinku. Kai kam pakaks ir technikos ir jau galės kovoti , kitam dar reiks 10-15 metų dirbt, ruoštis psichologiškai, kad atsirastų kovinė patirtis ir dvasia.
Beje dėl psichologinio pasiruošimo patarčiau pažiūrėt Kočergino video failus. Tai ir bus ta dalis, kurios trūksta sporte.
Dėl metų judo, tai kiek supratau kumščiais vanojotės ir nebandei pereit į imtynes. Tai ko norėt?
O dėl užšokimo ant nugaros, tai jau apsileidimas. Ar bandei tai atlikti ant gero judoko? Kova apskritai sunkiai nuspėjamas dalykas. Vienas mano karatistų gatvėje sumušė 4 užpuolikus. Vos bėdų su teisėsauga išvengė. Tai, ką jau reikia daryti išvadą, kad karate shotokan paruošia gatvei?
Įdomu, kur tos spec. treniruotės, kurios paruošia gatvei?
Jei yra randori, sparingai, varžybos, tai bent jau atsiranda įgūdis kovoti.