stripulis:
Apie Bibliją ir žandus - esu skaičiusi, kad tas posakis "atsuk kairįjį žandą, jei tau trenkė į dešinįjį" kilęs iš to, kad kairioji pusė bibliniais laikais buvo laikoma nešvaria, prie kurios nedera prisiliesti, tad atsukęs kairįjį žandą išvengdavai tolimesnių smūgių.
Gal kas išsamiau žino - mitas ar teisybė?
Stai atsakymas:
Mato 5, 38-48
38: “Jūs girdėjote, jog buvo pasakyta: ‘Akis už akį’ ir ‘dantis už dantį’.
39: O Aš jums sakau: nesipriešinkite piktam, bet, jei kas tave muštų per dešinį skruostą, atsuk jam ir kitą.
40: Jei kas nori su tavimi bylinėtis ir paimti tavo tuniką, atiduok jam ir apsiaustą.
41: Jei kas verstų tave nueiti mylią, nueik su juo dvi.
42: Prašančiam duok ir nuo norinčio iš tavęs pasiskolinti nenusigręžk.
43: Jūs girdėjote, jog buvo pasakyta: ‘Mylėk savo artimą’ ir nekęsk savo priešo.
44: O Aš jums sakau: mylėkite savo priešus, laiminkite jus keikiančius, darykite gera tiems, kurie nekenčia jūsų, ir melskitės už savo skriaudėjus ir persekiotojus,
45: kad būtumėte vaikai savo Tėvo, kuris danguje; Jis juk leidžia savo saulei tekėti blogiesiems ir geriesiems, siunčia lietų ant teisiųjų ir neteisiųjų.
46: Jei mylite tuos, kurie jus myli, kokį gi atlygį turite? Argi taip nesielgia ir muitininkai?
47: Ir jeigu sveikinate tik savo brolius, kuo gi viršijate kitus? Argi to nedaro ir muitininkai?
48: Taigi būkite tobuli, kaip ir jūsų Tėvas, kuris danguje, yra tobulas”.
Luko 6 29-36
29: Kas trenkia tau per vieną skruostą, atsuk ir antrąjį; kas atima iš tavęs apsiaustą, atiduok jam ir tuniką.
30: Duok kiekvienam, kuris prašo, ir nereikalauk atgal iš to, kuris tavo atėmė.
31: Kaip norite, kad jums žmonės darytų, taip ir jūs darykite jiems.
32: Jei mylite tuos, kurie jus myli, tai koks čia jūsų nuopelnas? Juk ir nusidėjėliai myli juos mylinčius.
33: Jei darote gera tiems, kurie jums gera daro, tai koks jūsų nuopelnas? Juk ir nusidėjėliai taip daro.
34: Jei skolinate tik tiems, iš kurių tikitės atgausią, koks jūsų nuopelnas? Juk ir nusidėjėliai skolina nusidėjėliams, kad atgautų paskolą.
35: Bet mylėkite savo priešus, darykite gera ir skolinkite, nieko nesitikėdami. Tuomet jūsų atlygis bus didelis, ir jūs būsite Aukščiausiojo vaikai; nes Jis maloningas ir nedėkingiesiems, ir piktiesiems.
36: Būkite gailestingi, kaip ir jūsų Tėvas yra gailestingas.
Tai ka tu skaitei yra ne kas kita kaip isvedziojamas pritrauktas ir pateisinantis autoriaus nuomone ne daugiau. Zodziu melas.
Mano duotu Naujojo Testament eiluciu kontekstas daugiau nei aiskus del sito posakio kilmes ir konteksto.
Dar daugiau kaip matom is Mato evangelijos, bei tai patvirtins senasis testamentas, Isejimo ir Pakartoto istatymo knygos, biblijos laikais galiojas istatymas buvo "akis uz aki, dantis uz danti" galima test " nosis uz nosi, zandas uz zanda, ranka uz rankia ir tt. Tik buvo draudziama priesininka suzalot daugiau negu kad jis tave suzalojo

Zodziu teisingumui atstatyt buvo daugybe nurdymu kurie smulkiai surasyti Mozes istatyme.
Del kairiosios puses suteptumo nezinau, pirma kart girdžiu man atrodo tai iš piršto laužta, nors net jei ir taip buvo tai nieko nekeičia nes tai Jėzaus posakis psakytas labai aiškiame kontekste.