ech ir vėl iš pradžių
jei mano šuo paleistas kieme, aš niekam nesakysiu, nebijokit, jis nepuls.. šuo saugo savo teritoriją ir toks jo darbas.. turi būti visiškas debilas, kad eitum prie savoje teritorijoje budinčio azijato, kuris iš pradžių tik įspėja (loja).. ir išvis - nafik lįst į mano kiemą, jei esi nekviestas.. jei nesuveiks šuo, išlįsiu aš, tam spec įrankiai prie durų padėti..
čia niekuo nesusiję su dresūra, savo autoriteto ugdymas - tai drausmės šuniui skiepinimas.. kažkada su Dojo turėjom pašnekesį šita tema kai tik jis įsitaisė šunį. Iškiriami du dalykai - drausmė (aukllėjimas) ir dresūra. Auklėdamas šunį tu jį mokini elgesio taisyklių, o dresūroje jau mokini tam tikrų, tavo nuomone reikalingų įgūdžių.. Išauklėtas šuo negali nei urgzti, nei kąsti savo šeimos nariams, iš jo visi (čia Saxumui) privalo atiminėti maistą.. čia pati geriausia priemonė, nes maistą atiminėja tik gaujos vierchai
.. aišku, kad iš pradžių nesigauna, nes net mažo šuns instinktai liepia saugot savo maistą, guolį ir tt.. urzgia, klapsi žabtais, o tu
.. ir vėl iš naujo.. be to, tai reikalinga ir gatvėje, kai šuo pradeda ėst kažin ką, ramia galva kiši ranką į žabtus ir atimi.. kai šuo turi aiškias taisykles, jis ir pats geriau jaučiasi, būna ramesnis..
o kas dėl dresūros.. viskas remiasi į veisles ir tavo tikslus.. aš net nesitikiu, kad mano azijatė dirbs kaip tarnybinis malinas ar labradoras.. bet aš iš jos to net nereikalauju.. ji - teritorijos šuo, tas kraujyje, net mokinti nereikia.. užtenka elementarių komandų - NE (pagrindinė ir pati baisiausia komanda), ateik čia, sėsk, gulk..
teisingai, šuo neturi savimonės, tačiau turi tu.. ir jei nesi visiškas gezas, kurie uždarę tamsiam kambary iš normalių šunų augina pakvaišusius debilus, kad galėtų paskui didžiuotis, kaip mano šuo čia katę (o kartais ir žmogų) gabalais išdrasko.. eini kartais ir girdi, "oi pasiimkit savo šuniuką nes mano ... jį tikrai papjaus".. todėl ir sakau, mąstyt reikia už savo šunį.. už vaikus mes juk irgi mąstom bei priimam sprendimus.. čia juk tas pats..
teisingai, šunį valdo instinktai, tačiau prieš įsigydamas rimtą šunį sąmoningas pilietis galėtų ir pasidomėti
, kas ir kaip įtakoja šuns elgesį, kokie veislės ypatumai.. ir užkirsti kelią inidentams.. užtat ir sakau, tu privalai galvoti ir spręsti už savo šunį, tam turi visas priemones - pavadį, antsnukį ir elementarią prevenciją - galvot, kada ir kur paleidinėt šunį, jį skiepinti.. dresūra čia tikrai ne prie ko, nes viena sunkiausių komandų atšaukti atakuojantį šunį.. tokiu atveju jie dažnai nieko negirdi.. jei šuo kažką puola, vadinasi, kažlur buvo padaryta klaida - ne laiku ar ne vietoje paleistas, neuždaryti vartai, nėra įspėjamų užrašų ir tt..
ir tiesa, kaukazai kita kalba.. pas juos kartais smegenyse trūkis būna..