Tikrai nežinau, kaip capoeiristas atrodytų kovoje pagal MMA taisykles, bet žinau, kaip atrodo, kaip kai kurie iš jų žaidžia tarpusavyje: smūgiai greiti ir stiprūs, daugiausia kojom, tokių smūgių geriau neprasileisti, o ir nublokuot, įtariu, ne taip jau lengva.
Ir aš galvojau, kad capoeira yra labiau šokis, žaidimas negu kova. Taip galvojau, kol pabuvojau vieno meistro iš užsienio seminare, bet pamačiusi tą meistrą supratau, kad jis tikrai gali kovoti, jeigu nori... Manau, kad tie, kurie rimtai treniruojasi capoeirą ir akcentuoja kovojimą, tikrai galės kovoti, bet tokių žmonių Lietuvoje nedaug. O nedaug yra dėl to, kad dauguma žmonių treniruojasi capoeirą kaip žaidimą, o ne kaip kovos būdą.
Dėl muzikos... vienaip atrodo, kai klausai įrašo, kai žiūri video, ir visai kas kita, kai gyvai visa matai, kai stovi rate ir su visais dainuoji arba eini žaisti į rodą.
Aš pirmą kartą mačiau capoeira gyvai kažkokios parodomosios programos metu, vėliau ir treniruočių metu. Man didžiulį įspūdį padarė tas kovos menas, labai įtraukė, nors to neplanavau ir nesitikėjau. Ir apskritai labai nerealus yra jausmas būti rodoje, žaisti pagal muziką.
Bet kiekvienam savo... Ir kiekvienas turi savo nuomonę ir turi teisę ją išsakyti, tik gal nereikia būti labai kategoriškais tiems, kurie apie capoeirą sprendžia iš kelių video.
Kita vertus, mano pačios žinios apie capoeirą yra labai paviršutiniškos.