Shiaip tai pas "kitaicus" tas reikalas geriau patvarkytas, bent jau literaturose. Yra pas juos toks reikalas kaip Cin-na (ar kaip ten), kuris ish esmes verciamas kaip uzgriebimu-uzlauzimu menas, tai man bent susirode, kad rimciau ziurima i ranku "fiksavimo"-paciupimo problema. Ai, tiesa... Bent jau kur paciam teko skaityti, tai ishkart be jokiu mistiku sakoma, kad "ponai kurmiai", jeigu noryte efektyviai lauzyti kitiems rankas, tai privalote tureti stiprius rieshus ir aplamai gera "fizucha", o nestengiamasi viska suvesti superefektyviu trajektoriju naudojimu ar Ki energijos stebuklais.
tikra tiesa del fizuchos. atsimenu ant smulkesnio (uz mane) partnerio prijomai ejo be problemu. betkoki. o kai atsistodavau pries zemesni uz mane, bet kokiais 20kg sunkesni ir plika dedule... stebuklai baigdavosi. negaledavau pajudint is vietos jo (~dvigubai storesniu uz mano) ranku, nors anas ..nesipriesindavo

negana to negaledavau net normaliai tu ranku uzgriebt

nes paprasciausiai ju neapimdavau (per ta ploniausia rankos vieta

). o mano plonu riesu neapimti tai neimanoma, as hantelis. jis mane is pusiausvyros isvesdavo be pastangu (nereikejo ne technikos, nei 'pajautimo'), o as jo neisvesdavau net ir trukteldamas i ta puse i kuria jis judejo.. (na velgi jis uz mane zemesnis buvo, tad stabilesnis) tai va taip ir nesuprasdavau, kaip ten in aikido jega neturi reiksmes. aisku, turint laaabai gerus igudzius, atidirbima ir greiti, gal ir galima be jos apsieit, bet ta jega betkuriuo atveju pageidautina ir niekaip nemaiso.
bet jega tai jega.. jegos, as kaip hantelis turiu net visai uztektinai. ar esme MASEJE?

ugis? svoris? ranku storis, per riesus? ar tai neturi reiksmes? zinau kad jeigu priesininko rankos neapimi, negali stipriai uzgriebti, o tada jo ranka atliekant veiksma tiesiog isslysta. o kaip apimt stora ranka? ilgesnius pirstus uzsiaugint? taigi aukstaugis ilgapirstis turi pranasuma pries zemaugi trumpais pirstais. aisku mano aikido technika yra vargana ir visiskai neatidirbta (dirbau kazkiek praktiskai, bet iki automatizmo dar oooi kaip toli), bet pasakelemis, kad "jegos nereikia, reikia pajaust priesininka ir bla bla" kazkaip netikiu. visa fizionomija turi itakos, net ranku storis. ir jegos tikrai reikia.
ir dar, atkreipkite demesi, kad per aikido demonstracijas dazniausiai i meistra bega hanteliai, arba bent jau smulkesni uz meistra