aikido aikikai atstovai zodi "AIKIDO" supranta kaip "AIKIDO" (R) M. Uesiba, t.y. kaip i registruoja prekini zenkla, i kuri kitu mokyklu atstovai neturi teises. Atsiprasau, kad kalbu marketinginiais terminais, bet man rodos, tai tiksliausiai apibudina susidariusia situacija. Pas mus zodis aikido suprantamas ne kaip isskirtinis prekinis zenklas, o kaip bendrinis terminas, nusakantis pacio kovos meno stilistika.
Tai kad ne tik aikido atstovai supranta si termina kaip M.Ueshibos kurini, bet ir visas kitas adekvatus kovu menu pasaulis.

jeigu pastebejot, vienas is AIKIDO skirtumu nuo ringo kovos menu - yra skirtinga stovesena. aikidokos rankas laiko istiestas tiesiai prie save mazdaug krutines lygyje, o ne prispaustas prie savo kuno paruostas blokams.
Na pvz. Takemusu (Iwama) aikido stovesena yra su nuleistomis rankomis palei kuna, tai kad uz visa aikido gal nederetu sneketi

. Kita vertus kazkaip niekur neteko matyti (foto, video) M.Ueshibos stovint jusu aprasytoje stovesenoje
taigi as sakiau, kad musu mokykla yra "panasi i AIKIDO" - esminis skirtumas siaip jau pas mus nuo AIKIDO AIKIKAI sistemos ir yra filosofijoje - mes tu visu religiniu isvedziojimu ir filosofiju apie meile savo artimui nesimokinam. o kas yra bendra ar panasu - tai pats techninis kovos meno arsenalas.
Na man pvz. ziurint i taip kaip dirbo legendinis dziudoka Kyuzo Mifune, tai greiciau primena aikido nei siuolaikini dziudo, bet nuo to jo dziudo netapo aikido

. Gal jus galite man paaiskinti kas yra aikido aikikai filosofija?
beje musu Soke niekada ir nesake, kad jis atkure ta "aikido", kuri turi omeny kalbedami Uesibos aikido atstovai. (noriu isitikint, kad siuo atveju kalbam apie ta pacia termino interpretacija). Jis savo sistema kildina is ~1850 m. Japonijos, is jo kazkada studijuotu archyvu.
Visu pirma, nera jokio kito aikido

, yra tik aikido kuris yra kildinamas is M.Ueshibos ir cia negali buti jokiu interpretaciju sia tema. Pats zodziu darinys AIKIDO pradetas vartoti tik ~ 1942 m. ir buvo siejamas su kovos menu kuri praktikavo M.Ueshiba ir visos interpretacijos kad sis zodziu darinys buvo vartojamas anksciau, kad apibudinti tam tikra kovos buda (mena) tiesiog yra sio dalyko neismanymas, paprasciau tariant "makaronu" kabinimas